KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1

KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 are part of KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions. Here we have given Karnataka SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Exercise 13.1.

Karnataka SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Exercise 13.1

Question 1.
A survey was conducted by a group of students as a part of their environment awareness programme, in which they collected the following data regarding the number of plants in 20 houses in a locality. Find the mean number of plants per house.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 1
Which method did you use for finding the mean, and why?
Solution:
Average by Direct Method :
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 1.1
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 1.2

Question 2.
Consider the following distribution of daily wages of 50 workers of a factory.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q2
Find the mean daily wages of the workers of the factory by using an appropriate method.
Solution:
Let the assumed mean, a = 150
∵ Class size, h = 20
∴ \(u_{i}=\frac{x_{i}-a}{h}=\frac{x_{i}-150}{20}\)
∴ We have the following table:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q2 1
Now, \(\overline{x}\) = a + h × {\(\frac{1}{N}\) Σfiui}
= 150 + 20 × \(\left(\frac{-12}{50}\right)\) = 150 – \(\frac{24}{5}\)
= 150 – 4.8 = 145.20

KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Surface Areas and Volumes Ex 15.5

Question 3.
The following distribution shows the daily pocket allowance of children of a locality. The mean pocket allowance is Rs. 18. Find the missing frequency f.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 3
Solution:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 3.1
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 3.2

Question 4.
Thirty women were examined in a hospital by a doctor and the number of heart beats per minute were recorded and summarised as follows. Find the mean heart beats per minute for these women, choosing a suitable method.
MP Board Class 10th Maths Solutions Chapter 14 Statistics Ex 14.1 7
Solution:
Let the assumed mean, a = 75.5
∵ Class size, h = 3
∴ ui = \(\frac{x_{i}-a}{h}=\frac{x_{i}-75.5}{3}\)
Now, we have the following table:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q4
Thus, the mean heart beats per minute is 75.9.

KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Surface Areas and Volumes Ex 15.5

Question 5.
In a retail market, fruit vendors were selling mangoes kept in packing boxes. These boxes contained varying number of mangoes. The following was the distribution of mangoes according to the number of boxes.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 5
Find the mean number of mangeos kept in a packing box. Which method of finding the mean did you choose ?
Solution:
Step Deviation Method :
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 5.1
∴ Mean Number of mangoes in the boxes = 57.19

Question 6.
The table below shows the daily expenditure on food of 25 households in a locality.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q6
Find the mean daily expenditure on food by a suitable method.
Solution:
Let the assumed mean, a = 225
∵ Class size, (h) = 50
∴ ui = \(\frac{x_{i}-a}{h}=\frac{x_{i}-225}{50}\)
Now, we have the following table:
MP Board Class 10th Maths Solutions Chapter 14 Statistics Ex 14.1 12
Thus, the mean daily expenditure on food is ₹ 211.

KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Surface Areas and Volumes Ex 15.5

Question 7.
To find out the concentration of SO2 in the air (in parts per million, i.e., ppm), the data was collected for 30 localities in a certain city and is presented below:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 7
Find the mean concentration of SO2 in the air.
Solution:
By step Deviation method:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 7.1
∴ Mean Concentration of SO2 = 0.099 ppm.

Question 8.
A class teacher has the following absentee record of 40 students of a class for the whole term. Find the mean number of days a student was absent.
MP Board Class 10th Maths Solutions Chapter 14 Statistics Ex 14.1 15
Solution:
Using the direct method, we have the following table:
MP Board Class 10th Maths Solutions Chapter 14 Statistics Ex 14.1 16
Thus, mean number of days a student remained absent = 12.48.

KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Surface Areas and Volumes Ex 15.5

Question 9.
The following table gives the literacy rate (in percentage) of 35 cities. Find the mean literacy rate.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 9
Solution:
Step Deviation Method:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 9.1
By Step Deviation Method
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 Q 9.2
∴ Mean Literacy rate = 69.43%

We hope the given KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Ex 13.1 will help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 13 Statistics Exercise 13.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment