1st PUC English Textbook Answers Reflections Chapter 5 Money Madness

You can Download Chapter 5 Money Madness Questions and Answers Pdf, Notes, Summary, 1st PUC English Textbook Answers, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC English Textbook Answers Reflections Chapter 5 Money Madness

Money Madness Questions and Answers, Notes, Summary

Money Madness Comprehension I

Question 1.
How do people feel when they give
(a) one pound?
(b) ten pounds?
OR
How does a man often feel when he hands out a one-pound note?
OR
What does a person experience if he hands out a ten-pound note?
OR
In the poem ‘Money Madness’, a person experiences a _____ if he hands out a ten-pound note.
Answer:
(a) They feel a pang of pain.
(b) They experience a trembling movement caused by fear.

Question 2.
“Money has got us down” could mean
(a) it has ruined us.
(b) it has made us tremulous.
(c) it has made us greedy.
(d) it has made us its slaves.
Answer:
(d) It has made us its slaves.

KSEEB Solutions

Question 3.
How are people, without money, usually treated?
OR
What would happen to an individual if he has no money?
OR
What would they give an individual if he has no money?
Answer:
People without money are treated with disdain. They are made to eat dirt which means made to accept criticism and blame without complaint.

Question 4.
What things should be made available free of cost to all the people in the world?
Answer:
Bread, shelter and fire. By this D.H. Lawrence means the basic necessities of life without which man cannot survive.

Question 5.
The speaker is frightened of
(a) having no money.
(b) money madness.
(c) eating dirt.
Answer:
(b) money madness.

Question 6.
What will happen if we do not regain our sanity about money?
Answer:
If we do not regain our sanity, we will end up killing one another.

Money Madness Comprehension II

Question 1.
How does money trigger fear in an individual?
Answer:
The fact that an individual gets judged by the money he possesses makes him feel worthless when he has no money. In addition, though he might be given some bread to keep himself alive, along with this he is made to eat dirt. He is made to kowtow all that the moneyed man says to him. The prospect of this slavish existence among the money-mad people who wouldn’t hesitate to kill one another for money can frighten an individual.

Question 2.
How does an individual measure the value of another individual in terms of money?
OR
What is the basis on which we estimate another human being?
Answer:
Everyone is obsessed with money and that is why all other virtues of an individual are overlooked if he is unfortunate enough not to possess wealth. The only question asked is how much an individual is worth. The expected answer is in terms of material possessions. Even if a person possesses the knowledge and various other talents, none of that would get reckoned with. That is why the speaker says that money has got us down to the position of slaves because we are all slaves of money or slaves of people with money. It has made us forget our self-worth and self-dignity.

KSEEB Solutions

Money Madness Comprehension III

Question 1.
Collective madness for money affects the individuals also. How does the poem bring this out?
OR
How does money madness affect an individual?
Answer:
Collective madness for money affects an individual because he too has his share of guilt in giving too much value for money. This is clear from the fact that no individual is able to part with money with equanimity of heart. There are pangs and tremors every time an individual has to give one pound or ten pounds away. However, an individual cannot be held solely responsible for the evil of money-mindedness. He cannot escape the negative impact of the system which is money-centred. When money is needed even for basic necessities of life, he cannot say that he will remain free of money-mindedness. His whole life is a struggle to make enough money to make both ends meet. He knows that without money he ceases to be an entity for others. His dread is being at the receiving end of charity that would divest him of all dignity. He knows that some bread would be thrown at him to keep him alive, but it would be done so scornfully that it is equal to eating dirt.

Question 2.
What, according to the poet, might happen if people do not regain sanity about money? What solution does he offer?
Answer:
If the uncontrolled passion for money continues unabated, people will start killing one other. Primitive societies had the concept of the survival of the fittest, and the fitness of an individual was measured in terms of his physical superiority. But, in contemporary society, the fittest is the wealthiest, and hence everyone hankers after money. When it is not easy to get money, they may even start killing one another. According to the speaker, this problem can be addressed if the basic necessities such as fire, flood and shelter are made available free of cost all over the world, irrespective of their nationality. The argument of the speaker is profound indeed. If we look at the poor people of some countries dying like flies because of lack of food, the plea of the speaker gains immense importance.

Money Madness Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

Question 1.
What does’his own grain of insanity’ mean?
Answer:
His own share of madness. (What the poet means is that though madness for money is collective, an individual is not free of guilt. He has his own share of madness and thereby the guilt of wrongdoing.)

Question 2.
Why does the poet say, ‘without a pang’?
Answer:
The poet says that parting with money is painful for everyone, rich or poor.

Question 3.
Why does money make us quail’?
Answer:
Money is so powerful that it makes us quail.

Question 4.
Why do you think money has ‘a fearful cruel power’ among men?
Answer:
Since people are prepared to do anything for money, the poet says that money has a fearful cruel power.

KSEEB Solutions

Question 5.
What does mankind say with one voice?
OR
Who asks with one voice, “How much is he worth?” in the poem ‘Money Madness’?
Answer:
Mankind says with one voice, “How much is he worth?” The poet means to say that mankind values an individual according to the amount of money he has.

Question 6.
What is the’vast collective madness’ referred to in the poem?
Answer:
The craze for money.

Question 7.
What does ‘to regain our sanity’ mean?
Answer:
To change our attitude towards money, and not go mad after money. If we don’t, we will perish by killing one another.

Question 8.
According to D.H. Lawrence, ‘Money makes men quail’ because
(a) we never let out a ten-pound note from our hands without a pang
(b) it is the collective madness of mankind
(c) it has a fearful cruel power on us
(d) it lets him eat dirt.
Answer:
(c) it has a fearful cruel power on us.

Question 9.
‘It is one thing or the other’. What is the ‘one thing’ and ‘other’ Lawrence refers to?
(a) Money and humiliation
(b) Money-madness and greed
(c) Bread and shelter
(d) Money and sanity.
Answer:
(d) Money and sanity.

Question 10.
What makes us quail, according to D.H. Lawrence?
Answer:
Money.

KSEEB Solutions

Question 11.
When is a man forced to eat dirt?
Answer:
When he has no money, and others give a little bread to keep him alive.

Question 12.
What does the poet consider more terrifying than money?
Answer:
Collective money-mindedness of mankind.

Question 13.
According to Lawrence, what can become a delirium?
Answer:
The fear that if one has no money, he has to eat dirt can become a delirium.

Question 14.
What is the poet frightened of being forced to do if he has no money?
Answer:
The speaker is frightened of being made to eat dirt because he has no money.

Question 15.
In the poem ‘Money Madness’, what does the individual carry around with him?
Answer:
His own grain of insanity.

Question 16.
We grovel before ______ in strange terror.
Answer:
a ten-pound note.

Question 17.
We ______ before money in strange terror.
Answer:
grovel.

Question 18.
What are we really so terrified of?
Answer:
We are really very terrified of the collective money-madness of mankind.

Question 19.
The poet says that if he has no money they would give him ______ so that he doesn’t die.
Answer:
a little bread.

Question 20.
The fear of having no money and being forced to eat dirt can become a
Answer:
delirium.

KSEEB Solutions

Question 21.
The poet says that we must have some money to
(a) eat dirt
(b) avoid eating dirt
(c) none of the above.
Answer:
(b) avoid eating dirt.

Question 22.
When the poet says “it’s one thing or the other”, he means
(a) regaining sanity
(b) killing one another
(c) regaining sanity or killing one another.
Answer:
(c) regaining sanity or killing one another.

Question 23.
The fear that the poet speaks of, in the poem ‘Money Madness’ is
(a) money has a cruel fearful power among men
(b) the collective money madness of mankind
(c) having to eat dirt if he has no money
(d) all of the above.
Answer:
(b) the collective money madness of mankind.

Question 24.
The poet opines that we must regain our _____ about money.
OR
What should the people regain about money in ‘Money Madness’?
Answer:
sanity.

II. Answer the following questions in 80 – 100 words each:

Question 1.
How do people treat an individual who has no money?
Answer:
People with no money are treated with contempt. Since the only worth is the worth of money, even if poor people possess other talents and virtues, they earn no respect. However, in the world full of hypocrisy, they cannot be let to die. Hence bread is thrown at them. But the poor know that along with bread they have to eat the mud of humiliation. This worries them so much that they become victims of delirium.

Question 2.
How does money trigger fear in an individual?
Answer:
The importance we attach to money can imprison us in two kinds of fear. One is of losing money. The poet rightly points out that none of us can part with money without a sense of uneasiness. The bigger the amount, the worse is the uneasiness When we hand out a pound note or a ten-pound note, we do so with a pang and a tremor respectively. That is why money can make us quail and can have cruel control over us. The second kind of fear is the fear of having no money. This is worse than the first fear and can easily change to a delirium. This fear is strong because when one has no money, one is made to eat dirt.

KSEEB Solutions

Question 3.
Why does the poet describe money madness as our ‘vast collective madness’?
Answer:
According to the poet, ‘money madness’ is directly related to the attitude of mankind towards those who do not have money. Mankind measures the worth of a man in society by the amount of money a man has. Mankind treats those who do not have money with a lot of contempt and humiliates them. No doubt, mankind gives such people bread to eat, but along with bread, such people will also have to suffer a lot of humiliation and cruelty. This attitude of mankind towards those who do not haye money gives ‘money’ cruel power which terrorizes people. It is this terrorizing fear of getting humiliated by the society that makes people mad about money. Naturally, every individual craves to possess some money. That is why the poet describes ‘money madness’ as our ‘vast collective madness’.

Question 4.
How does the fear of having no money become a delirium?
Answer:
According to the poet, ‘mankind’ treats people who have ‘money’ with respect and dignity. It judges the worth of a ‘man’ by the amount of money a man possesses. It usually asks the question, “How much is he worth? Has he no money?”

But, if. he has no money, it condemns him to face humiliation and die eventually. Mankind does not let such a man die of starvation. It gives him food, but along with food, he also has to suffer a great deal of humiliation and cruelty. It is this fact that he/she might get humiliated and be subjected to cruelty if they don’t have money that frightens people. If they continue to exist without possessing any money for a long time, the fear of humiliation by the society will drive them to a state of delirium finally.

Question 5.
What is described by the poet as ‘that is all wrong’, as a result of a money-mad society?
OR
What is the solution offered by the.poet to overcome the insanity of a money-mad society?
OR
What does the poet mean when he says “money has got us down”?
Answer:
The phrase ‘get us down’ means make somebody ‘depressed’ or ‘demoralized’. In the poem ‘Money Madness’, according to the poet, ‘money’ has demoralized mankind. Mankind treats those people, who have money, with a lot of respect and dignity. It judges the worth of a man by the amount of money he or she possesses. Mankind usually asks the question, “How much is he worth? Has he no money?”

But, if he or she has no money, society condemns them to humiliation and eventually death. However, mankind does not deprive such people of food. It gives them food but along with food it also gives them suffering, humiliation and cruelty. This fear of getting humiliated and subjected to cruelty if they do not earn enough money makes people mad about money. That is why people crave for money so that they are not made to eat dirt. The poet remarks that such an attitude of mankind towards those who do not have money is wrong. The poet suggests that we should regain our sanity in this regard. Otherwise, this collective madness for money will make us kill one another. He asserts that ‘bread, shelter and fire’ which are essential for survival, should be made available free of cost and without humiliation to anyone and everyone all over the world irrespective of whether a person has money or not.

KSEEB Solutions

Question 6.
Why does the poet fear the cruel power of money on people in ‘Money Madness’?
Answer:
The poem ‘Money Madness’ makes an attempt to tell the reader how our fear of the cruel power of money will lead finally to our self-destruction. The speaker argues that if we develop a fear for the cruel power of money, then it will result in making the whole mankind develop a collective madness. This collective money madness is a result of each individual’s presumption that if he or she does not earn enough money and get society’s approval that he or she is a person of worth, then he or she will be put to a great deal of humiliation. Then society will give the individual enough food to survive, but along with the food, society will also criticize the individual for not earning enough. It is this fear of being looked down upon by society that makes people crazy for money and this way collective madness sets in.

Once this collective madness sets in, then we start killing each other and we start humiliating those who do not have enough money even to give them food, fire and shelter which ought to be available to everyone free of cpst irrespective of whether one has enough money or not.

III. Answer the following questions in 200 words each:

Question 1.
How does the ‘collective madness’ for money affect human behaviour?
Answer:
Collective madness for money polarizes people, distancing them from one another. There is no mutual trust and respect. There are self-centeredness and cruelty towards others on the part of the wealthy, and diffidence and fear on the part of the poor. Collective madness affects every individual because he too has his share of guilt in giving too much value for money. This is clear from the fact that no individual is able to part with money with equanimity of heart. There are pangs and tremors every time an individual has to give one pound or ten pounds away. However, an individual cannot be held solely responsible for the evil of money-mindedness. He cannot escape the negative impact of the system which is money-centred.

When money is needed even for basic necessities of life, he cannot say that he will remain free of money-mindedness. His whole life is a struggle to make enough money to make both ends meet. He knows that, without money, he ceases to be an entity for others. His dread is being at the receiving end of charity that would divest him of all dignity. He knows that some bread would be thrown at him to keep him alive, but it would be done so scornfully that it is equal to eating dirt.

Question 2.
“Money is dangerous due to man’s madness for it”. Substantiate.
OR
Money is the root of all evils. Discuss with reference to the poem ‘Money Madness’.
OR
What is the power that money has over us?
OR
What effect does money have over people in the view of D. H. Lawrence?
OR
‘Money has a fearful, cruel power among men’. Do you think so? Why?
OR
What are the evil effects of money-madness? Why does it have such power over humans?
Answer:
In ‘Money Madness’, D.H. Lawrence succinctly puts forth the all-powerful nature of money. ! He shows how, in the modern world, man’s only worth seems to spring from the wealth he possesses.

He also condemns man’s insanity that makes him kill another for money. By terming money-minded ness collective madness, Lawrence shows how even the ones who are basically not greedy for money, get affected by the all-pervasive craze for money. When money is so important, the idea of parting with it naturally upsets man. The larger the sum, the greater is the anxiety. Thus, money turns out to be a cruel power instilling in man a strange terror.

Human beings, who give too much importance to money and treat those without money as dirt, are the terrifying force. Man’s disgraceful existence is brought to light by the poet who says that a poor man is given just enough bread to be alive but is made to eat dirt along with it so that he is humiliated. This makes the poor man hanker after money so that he escapes the disgrace of having to eat dirt. In such a situation everyone will be caught in this mad race for money. The man should be I content and not be a victim of greed for accumulation. If we can regain our sanity and view money as a necessity and not luxury, there is hope for the future. Otherwise, we will kill one another in the name of money and man’s collective madness will lead him to collective self-destruction.

KSEEB Solutions

Question 3.
Compare the physical and metaphorical interactions between man and money, as depicted in the poem.
Answer:
Money interacts with man at two levels in the poem. The poet makes it clear that the physical relationship man has with money is of necessity. Man needs money to earn bread for his living.

But, man’s collective madness for money makes him treat money as his master. Money becomes a prestige point. Money has so much attraction that if the man has to give up money, irrespective of whether it is a small or a large amount, man feels heavy pangs of loss. He finds money to be cruel. The poet says that human beings cower before money in strange terror. In depicting money as cruel and all-powerful, the poet moves on from the physical to the metaphoric meaning of money. However, this collective madness for money is the bane human beings have brought upon themselves and hence, r they have to help themselves if they have to be cured of this insanity.

Question 4.
‘Money Madness’ depicts the predicament of modern society where everyone is gauged in terms of money. Explain with reference to the poem.
Answer:
In ‘Money Madness’, D.H. Lawrence shows how, in the modern world, man’s only worth seems to spring from the wealth he possesses. People who have no money are treated with contempt.

Since the only worth is the worth of money, even if poor people possess other talents and virtues, they earn no respect. However, in the world full of hypocrisy, they cannot be let to die. Hence bread is thrown at them. But the poor know that along with bread they have to eat the mud of humiliation. This worries them so much that they become victims of delirium.
If the only yardstick to measure people is the wealth that they possess, naturally, such an existence has no scope for human relationships. Even before the hand is stretched for a handshake, the hand might have started searching the pockets of the person to know his material worth.

Since the moneyed people would forge relationships only with the wealthy, society would have a great divide between the have’s and the have-nots. Such a society would be a stratified society and human relations would suffer.

Question 5.
How does the fear of money affect the individual as well as the multitudes of a money-mad society?
Answer:
According to the poet, ‘money madness’ is directly related to the attitude of mankind towards those who do not have money. Mankind measures the worth of a man in society by the amount of money a man has. Mankind treats those who do not have money with a lot of contempt and humiliates them. No doubt, mankind gives such people bread to eat, but along with bread, such people will also have to suffer a lot of humiliation and cruelty. This attitude of mankind towards those who do not have money gives ‘money’ cruel power which terrorizes people. It is this terrorizing fear of getting humiliated by the society that makes people mad about money. Naturally, every individual craves to possess some money. That is why the poet describes ‘money madness’ as our ‘vast collective madness’.

Question 6.
What are the fears and difficulties that an individual has to face if he has no money?
Answer:
The phrase ‘get us down’ means make somebody ‘depressed’ or ‘demoralized’. In the poem ‘Money Madness’, according to the poet, ‘money’ has demoralized mankind. Mankind treats those people, who have money, with a lot of respect and dignity. It judges the worth of a man by the amount of money he or she possesses. Mankind usually asks the question, “How much is he worth? Has he no money?”

But, if he or she has no money, society condemns them to humiliation and eventually death. However, mankind does not deprive such people of food. It gives them food but along with food it also gives them suffering, humiliation and cruelty. This fear of getting humiliated and subjected to cruelty if they do not earn enough money makes people mad about money. That is why people crave for money so that they are not made to eat dirt. The poet remarks that such an attitude of mankind towards those who do not have money is wrong. The poet suggests that we should regain our sanity in this regard.

Otherwise, this collective madness for money will make us kill one another. He asserts that ‘bread, shelter and fire’ which are essential for survival, should be made available free of cost and without humiliation to anyone and everyone all over the world irrespective of whether a person has money or not.

Question 7.
Why does the poet suggest that man has lost his sanity about money?
Answer:
The poet suggests that man has lost his sanity about money because he has been demoralized and enslaved by money. He seems to believe that his worth is going to be judged by the amount of money he possesses. Secondly, he seems to be terrorized by the cruel power of money which is seen in the way mankind treats those who do not have any money. Mankind gives them food and helps them to survive but at the same time, it humiliates them for not possessing any money. Consequently, the man seems to firmly believe that he will be able to secure food, shelter and fire essential for his survival if only he has money. Naturally, he develops an insatiable craving for money. The poet believes that food, shelter and fire should be made available free to everyone all over the world irrespective of whether he or she has money or not.

KSEEB Solutions

Question 8.
What are the various ways by which man overcomes the fear of a money-mad society as suggested in the poem ‘Money Madness’?
Answer:
The poet believes that man can overcome the fear of a money-mad society by regaining his sanity about money. Mankind judges the worth of a man by the amount of money he or she has and treats those who do not have money with a lot of contempt and humiliation. It gives food to such people also but they are made to suffer inhuman treatment for it. It is in this context that man has to regain his sanity. Man has to make available food, shelter and fire even to those who do not have any money without making them suffer humiliation for it. Food, shelter and fire being essential for everyone’s survival, should be available freely to anybody all over the world. Furthermore, man can liberate himself from his craving for money by not grovelling before money and not feeling any pang while giving money to anyone.

Question 9.
‘Money is the root of all evils in the society.’ Examine this statement with reference to the poem ‘Money Madness’.
Answer:
The poem ‘Money Madness’ makes an attempt to tell the reader how our fear of the cruel power of money will lead finally to our self-destruction. The speaker argues that if we develop a fear for the cruel power of money, then it will result in making the whole mankind develop a collective madness. This collective money madness is a result of each individual’s presumption that if he or she does not earn enough money and get society’s approval that he or she is a person of worth, then he or she will be put to a great deal of humiliation. Then society will give the individual enough food to survive, but along with the food, society will also criticize the individual for not earning enough. It is this fear of being looked down upon by society that makes people crazy for money and this way collective madness sets in.

Once this collective madness sets in, then we start killing each other and we start humiliating those who do not have enough money even to give them food, fire and shelter which ought to be available to everyone free of cost irrespective of whether one has enough money or not.

Money Madness by D.H. Lawrence Note on the Poet:

D.H. Lawrence [1885-1930] was a prominent twentieth-century English writer. He has to his credit several novels, short stories, poems, plays, essays, travel books and translations. He is noted for his novels, especially ‘Sons and Lovers’, ‘The Rainbow’ and ‘Women in Love.’ In the poem ‘Money Madness,’ the poet perceives the materialistic perspective of his fellow human beings. The poet goes on to project a future which ushers in a moneyless society.

Money Madness Summary in English

‘Money Madness’ by D.H. Lawrence is a powerful argument against the weakness of money. Lawrence begins by saying that madness for money is collective. With this, he establishes the fact that the madness for money is widespread and is rampant. But Lawrence is quick to add that an individual is not absolved of guilt just because this madness is all-pervasive. He has to admit to his own share of insanity because collective madness is possible only after individual madness comes into existence. Thus the poet points out that money is a madness shared by everyone in the world. If the whole world is mad, then every single person carries the madness around him.

Money Madness Summary in Kannada 1

The poet is afraid of society. If a man becomes so consumed by money, he forgets what else is important in the world. Financial issues are stressful. Often, society judges a man by his riches. If he is poor, then society expects him to eat dirt or beg for bread. Lawrence emphasizes that the world has become preoccupied with money and the ways in which one can possess wealth. It is madness to place such importance on money which can be lost in the blink of an eye. People do not like to share their money. The larger the amount, the more painful it becomes to give it away. Man cowers before the god of wealth – Money can stress a person. The consumption of riches has power over man. It is the collective or shared wealth that is most frightening. The narrator hopes that if he has no money, mankind will give him bread so that he might live. But he also knows that along with bread, people will make him eat dirt.

KSEEB Solutions

This fear of the ‘money-hungry fellow man’ can confuse a person. To summarize his point, Lawrence avows that people should not have to beg for food to eat. Food, shelter, and fire should be free for everyone. Mankind must regain its composure concerning the financial aspect of life before we start killing one another over it.

Money Madness Summary in Kannada

Money Madness Summary in Kannada 2
Money Madness Summary in Kannada 3
Glossary:

  • multitude (n): the masses; the uneducated and vulnerable ordinary people
  • pang (n): sharp, intense pain or distress
  • tremor (n): a shaking or trembling movement caused by fear
  • quail (v): tremble, lose heart
  • grovel (v): to behave in a servile way
  • delirium (n): an excited, dreamy state, most often seen in serious illness

Additional Glossary:

  • collective: involving all members of a group; all human beings
  • madness: craze
  • eat dirt: suffer insults humbly
  • go cold: (here) die
  • sanity: mental normality

Leave a Comment

error: Content is protected !!