1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Students can Download 1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers, Karnataka 1st PUC Maths Model Question Paper with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Time: 3 Hrs 15 Min
Max. Marks: 100

Instructions:

  1. The question paper has five parts namely A, B, C, D and E. Answer all the parts.
  2. Part-A carries 10 marks. Part-B carries 20 marks. Part-C carries 30 marks. Part-D carries 20 marks, Part-E carries 10 marks.

Part – A

Answer ALL the questions. Each question carries one mark. (10 × 1 = 10)

Question 1.
Define power set of a set.
Answer:
All possible subset of a given set are called powerset.

Question 2.
If G = {7,8}, H = {5,4,2}, Find H × G.
Answer:
H × G = {(5.7),(5.8),(4,7),(4,8),(2,7),(2,8)}

Question 3,
Convert 225° into radian measure
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 1

Question 4.
Express (2 – i) – (6 + 3i) in a + ib form.
Answer:
(2 – i) – (6 + 3i) = -4 -4i in the form (a + ib)

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 5.
Find n, if nc9 = nc8
Answer:
n = 9 + 8 = 17

Question 6.
Find 17th term of sequence whos: nth term is given by a = 4n – 3. term of sequence whos
Answer:
a17 = 4(17) – 3 = 68 – 3 = 65

Question 7.
Define the slope of a straight line
Answer:
Slope = m = gradient or inclination of a line with respect to positive x-axis i.e., m = tan θ

Question 8.
Evalaute \(\lim _{x \rightarrow 0} \frac{(x+1)^{2}-1}{x}\)
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 2

Question 9.
Write the negation of ” √2 is not a complex number.”
Answer:
~(√2 is not a complex no.) = √2 is a complex no.”

Question 10.
Two coins are tossed. Find a sample space.
Answer:
Sample space ={HH, HT,TT,TH}

Part – B

Answer any TEN Questions. (10 × 2 = 20 )

Question 11.
Let A = {1,2,3,4,5,6} and B = {2,4,6,8}, Find A – B and B – A.
Answer:
A – B = {1,3,5), (B – A) = {8}

Question 12.
If X and Y are two sets such that X ∪ Y has 50 elements, X has 28 elements, Y has 32 elements, how many elements does X ∩ Y have?
Answer:
n(x ∪ y) = n(x) + (n ∪ y) – n(x ∩ y)
50 = 28 + 32 (x ∩ y) ⇒ [∴ n(X ∩ Y) = 10]

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 13.
A function f is defined by f(x) = 2x – 5 write the value of (i) f(7) (ii) f(-3)
Answer:
Given f(x) = 2x – 5
∴ (i) f(7) = 2(7) – 5 = 9. (ii) f(-3) = 2(-3) – 5 = -11.

Question 14.
Find the angle in radian through which a pendulum swings, if its length is 75 cm and the tip describes an arc of length 10 cm.
Answer:
θ = ? r = 75 cm, s = 10 cm
S = rθ, (formula) 10 = 75 x θ.
∴ θ = \(\frac{10}{75}=\frac{2}{15}\) ⇒ ∴ θ = [0.133 radian.]

Question 15.
Find the solution of sin x = \(-\frac{\sqrt{3}}{2}\)
Answer:
α = \(-\frac{\pi}{3}\) ∴ G.S. x = 2nπ ± α
∴ [x = -2nπ ± \(-\frac{\pi}{3}\)]

Question 16
Write the Multplicative inverse of 4 – 3i.
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 3

Question 17.
Solve the inequality 3(1 – x) <2 (x + 4) and represent the solution graphically on the number line.
Answer:
Given 3(1 – x) <2 (x + 4)
3 – 3x < 2x + 8 = 3 – 8 < 2x + 3x
-5 < 5x or 5x > -5 i.e., [x > -1]
1st PUC Maths Model Question Paper 4

Question 18.
Find the equation of straight line passing through the point (-4, 3) and having slope \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Answer:
Equation of a straight line is givenby the formula
y – y1 = m(x – x1)
y = 3 = \(\frac { 1 }{ 2 }\)(x + 4) = 2y – 6 = x + 4 ⇒ ∴ [x – 2y + 10 = 0]

Question 19.
Find the distance between parallel lines 15x + 8y – 34 = 0, 15x + 8y + 31 = 0
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 5

Question 20.
Find the equation of set of the points P such that ies distances from the points A(3, -4, 5) and B(-2, 1, 4) are equal.
Answer:
Given PA= PB where P =(x, y ,z)
∴ flash distance formula
\(\sqrt{(x-3)^{2}+(y-4)^{2}+(2+5)^{2}}=\sqrt{(x+2)^{2}+(y+1)^{2}+(z-4)^{2}}\)
(squaring on both sides)
∴ (x – 3)2 + (y –  4)2 + (2 + 5)2 = (x + 2)2 + (y – 1)2 + (z – 4)2
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 6
∴(-6x – 4x) + (-8y + 2y) + (102 + 82) + (50 + 21) = 0 = 10x – 6y + 182 + 71 = 0 or
[10x + 6y – 182 – 71 = 0] equation of the plane.

Question 21.
Evaluate: \(\lim _{x \rightarrow 0}\left[\frac{1-\cos x}{x}\right]\)
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 7

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 22.
Write converse and contrapositive of “something is cold implies that it has low temperature”
Answer:
Converse: q → p = “Something has low temperature implies it is cold”.
Contrapositive: = q → -p= something does not have low temperature implies it is not cold.

Question 23.
Coefficient of ‘variation of distribution arc 60 and the standard deviat,on is 21. What is the arithmetic mean of the distribution?
Answer:
Given variation = 60
σ = 21, X̄ = ?
Take coefficient of variation = \(\frac{\sigma}{\bar{X}} \times \omega_{0}\)
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 8
X̄ = Arithmatic mean = 35.

Question 24.
A card is selected from a pack of 52 cards. Calculate the probability that the card is (i) an arc (ii) black card.
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 9

Part – C

Answer any TEN of the following questions. Each question carries THREE marks. (10 × 3 = 30)

Question 25.
In a group of 65 people, 40 like cricket, 10 like cricket and tennis. How many like tennis only and not cricket? How many like tennis?
Answer:
n(C) = 40, n(T) = ? n( C ∩ T) = 10
n(C ∪ T) = ? n(T – C) = n(C ∪ T) = n(C) + A(T) – n(C ∩ T)
40 = 40 + n(T) -10 – 40 – 30 = n(T)
∴ [N(T) = 10] ⇒ n(T – C) = n(T)n(C ∩ T) = 10 – 10 = 0

Question 26.
Let A = {1,2,3,…14). Define a relation R from A to A by R = {{(x,y)}}: 3x – 4 = 0, x,y ∈ A}. Write its domain, co-domain and Range.
Answer:
R={(x,y): x ∈ A, y ∈ B, 3x – y = 0}
3(1) – 3 = 0, 3(2) – 6 = 0, 3(3) – 9 = 0, 3(4) – 12 = 0
∴ R = {(1,3), (2,6),(3,9),(4,12)}
Domain of R = A ⇒ Co-domain of R = A
Range of R = {3,6,9,12}

Question 27.
Prove that cos3x = 4cos3x – 3cosx.
Answer:
Take cos(A+B) =cos Acos B – sin Asin B
Put A = x, B = 2x
∴ cos(x + 2x) = cos x.cos2x – sin x sin 2x
cos(3x) = cos x(2cos2x – 1) – sin x(2 sin cos x)
= 2cos3x – cosx – 2cosx(sin2x) = 2cos3x – cosx – 2cosx(1 – cos2x).
= 2 cos3x – cos x – 2 cos x + 2cos3x [4cos3r – 3 cosx.]

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 28.
Convert the complex number -1 -i into polar form.
Answer:
-1 -i = r(cosθ + isinθ) polar form
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 10
∴ r = \(\sqrt{x^{2}+y^{2}}=\sqrt{1+1}=\sqrt{2}\)
θ = tan-1y/x = tan-1\(\left(\frac{-1}{-1}\right)\) = -(π – standard) = \(-\left(\pi-\frac{\pi}{4}\right)=-\frac{3 \pi}{4}\)
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 11

Question 29.
If x + iy = \(\frac{a+i b}{a-i b}\) prove that x2 + y2
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 12

Question 30.
How many words with or with out meaning can be made from the letters of the word “Monday” assuming that no letters is repeated if
(i) 4 letters are used at a time.
(ii) All letters are used at a time.
(iii) All letters are used but first letter is a vowel.
Answer:
Monday : Given number of letters = 6
∴ total number of permutation = 6P6 = 6!= 720
(i) It 4 letters are together = 3! × 4!= 6 × 24 = 144
(ii) All letters are used at a time. = 6! = 720
(iii) All letters are used but 1st letter is a vowel = 5!= 120 .

Question 31.
Find the middle term in the expansion of \(\left(3-\frac{x^{3}}{6}\right)^{7}\)
Answer:
x = 3, a = \(-\frac{x^{3}}{6}\), n = 7, Tn = ? r = 3
Tn = ? r = 4
n = 7 (add) no. there are two middle terms.
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 13

Question 32.
Insert Five numbers between 8 and 26 such that the resulting sequence is an arithmetic progression.
Answer:
Let the five AM’s are A1, A2, A3, A4, A5 ∴ 5 AM’s are
∴ 8, A1, A2, A23, A4, A5, A6 ∴ A1 = 11
n = 7, a = 8, d = ?, an = 26. A2 = 14
an = a + (n – 1) d. A3 = 17.
2b = 8 + (7-1)d A4 = 20
∴ [d = 3] A5 = 23

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 33.
Find sum t0 n terms of sequence 8, 88, 888, 88888,..
Answer:
Let Sn = 8 + 88 + …… + n terms
Sn = 8{1 + 11 +……… + n terms}
Xly by 9 on both side
∴ \(\frac{95 n}{8}\) = 9 + 99 + 999 +…. + to n term
GP
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 14

Question 34.
Find the coordinates of focus, directrix and latus rectum of parabola y2 = 8x.
Answer:
Equation of parabola y2 = 8x compare with the standard form
y2 = 4ax ∴ 4a = 8 ∴ a = 2
∴ focus = (a,0) = (2,0)
Equation of directrix : x = -a.
x = -2 or [x + 2 = 0]
Latus rectum = 4a = 8.

Question 35.
Find the derivative of sin x with respect to x from 1st principle.
Answer:
y = sin x as x → x + Δx, y + Δy
∴ (y + Δy) = sin(x + Δx)
Δy = sin(x + Δx) – y
Δy = sin(x + Δx) – sin x
÷ Δx and apply lt Δx → 0 on both side
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 1

Question 36.
Using method of contradiction verify “√2 is irrational.”
Answer:
Let us assume that √2 is rational i.e.. the gives statement is false.
∴ √2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ≠ 0 a and b have no conunon factor.
Squaring ∴ 2 = \(\frac{a^{2}}{b^{2}}\) ⇒ [a2 = 2b2] ⇒ 2 divides a
Again put a = 2C(C ∈ Z) ⇒ ∴ (2c)2 = 2b2
∴ 4c2 = 2b2 or [b2 = 2c2] 2 divide b
i.e., 2 divides both a and b hence our assumption is i.e.. a and b does flot have common contradict out statement √2 is rational is false.
∴ √2 is irrational.

Question 37.
If A and B are events such that P(A) = 0.42, P(B)=0.48, P(A and B) = 0.16 determine
(i) P (not A)
(ii) P (not B)
(iii) P (A or B).
Answer:
P(A) = 0.42 P(8) = 0.48, P(A ∩B) = 0.16
(i) P( A1 = 1 – 0.42 = 0.58 (ii) P(B1) = 1 – 0.48 = 0.52
(iii) P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B) = 0.42 + 0.48 – 0.16 = 0.50 – 0.16 = 0.74.

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 38.
A committee of two persons is selected from two men and two women. What is the probability that the committee will have
(i) no man ?
(ii) one man?
(iii) two men?
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 15
(i) Probability (no man) = women × men = 2C2, × 2C0 = 1
(ii) Probability (one man) = 2C1 × 2C1 = 2 × 2 = 4
(iii) Probability (two even) = 2C0 × 2C2 = 1

Part – D

Answer any SIX Questions. (6 × 5 = 30)

Question 39.
Define signum function. Draw the graph. Also write its Domain and Range.

Question 40.
Prove that \(\frac{\sin 5 x-2 \sin 3 x+\sin x}{\cos 5 x-\cos x}=\tan x\)
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 16

Question 41.
Prove by Mathematical induction that for all n ≥ 1
12 + 22 + 32 +…+ n2 = \(\frac{n(n+1)(2 n+1)}{6}\)
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 3
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 2

Question 42.
Solve the system of inequalities graphically x + 2y ≤ 10, x + y ≥1, x – y ≤ 0, x ≥ 0, y ≥ 0.
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 17

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 43.
A group consists of 4 girls and 7 boys. In how many ways can a team of 5 members be selected, if the team has (i) no girls (ii) atleast one boy and one girl? (iii) atleast 3 girls
Ans.
Given 4 girls, 7 boys
Select 5 members
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 28
(ii) atleast 1 B and 1 G
(a) 4C1 × 7C4 = 140
(b) 4C2 × 7C3 = 210
(e) 4C3 × 7C2 = 21
(d) 4C2 × 7C1 = 7
Total number of selection: 378ways.

Question 44.
State and prove Binomial theorem for positive integer n.
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 4
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 5

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 45.
Derive the equation of straight line in the form xcosω + ysin ω = P, where P is length of normal to the line from origin, w is the inclination of normal with positive x-axis.
Answer:
Carried a line cutting X-axsis at A and Y axis at B.
Let OA = a, OB = b are x and y interscept.
∴ By intercept form of equation of line.
\(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\) is the equation of the line AB.
Draw OM ⊥ AB. i.e., normal line
Let OM = P. ∴ In O OAM
cosω = \(=\frac{O M}{O A}=\frac{P}{\cos w}\)  ⇒ ∴ a = \(\frac{O M}{O B}=\frac{P}{b}\)
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 18

Question 46.
Derive an expression for the co-ordinates of a point that divides the line joining points A(x1, y1, z1) and B(x2, y2, z2) internally in the ratio m : n. Hence find the coordinates of the mid point of AB where A = (1,2,3) and B = (5,6,7).
Answer:
Proof: Let p(x1, y1, z1) and Q(x2, y2, z2) be the given points
Let R(x, y, z) divide PQ internally in the ratio m : n
Draw PL, QM, RN perpendicular to xy-plane.
∴ PL ∥ RN ∥ QM
∴ PL, RN, QM lie in one plane
So that the points L, N, M lie in a straight line which is the intersection of the plane and XY plane.
Through the point R draw a line AB It to the line LM. The line AB intersect the line LP externally at A and the line MQ at B.

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 6
Triangle APR and LIQR are similar.
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 7
∴ n(z – z1) = m(z2 – z)
∴ nz = nz1 = mz2 – m2
∴ (nz + mz) = (mz2 + nz1)
∴ z(m + n) = mz2 + nz1
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 8

Question 47.
Prove that \(\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\sin x}{x}=1\), where x measured in radians. Also evaluate \(\lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{\sin 4 x}{x}\right)\)

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 48.
Find mean deviation about mean for the data.
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 19
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 29

Part – E

Answer any ONE question. (1 × 10 = 10)

Question 49.
(a) Prove geometrically that cos(x + y) = cos x cos y – sin xsin y. and hence deduce that cos 2x cos2x – sin2x.
Answer:
Prove that cos(x + y) = cos x cos y.sin x sin y
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 39
Proof Consider a unit circle (radius = 1 unit) with centre is (0, 0).
Consider 4 point P1, P2, P3 and P4
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 40
The co-ordinate of P1, P2, P3 and P4 are given by
P1 = (cosx,sinx) P2 = [cos(x + y). sìn(x + y)]
P3 = [cos(-y) sin(-y)] P4 = [1,0]
From the figure OP1OP3 is congruent to ∆P2OP4
∴ From distance formula
P1p3 = P2P4 …… (1)
Takè the distance (P1P3)2 = [cosx – cos(-y)]2 + [sin x – sin (-y)]2
= (cosx – cosy)2 + (sin x + sin y)2
= cos2x + cos2y = cosxcosy + sin2x + sin2y + 2sin cosy = 1 + 1 + 2(cosxcosy – sinxsiny)
(p1, P3)2 = 2 – 2 cos (x + y)
Again (P2P4)2 = [1(a-b)2-cos(x+y)]2 + |q – sin (x + y)|2
= 1 + cos2(x + y) -2cos(x + y) + sin2(x + y) = 1 + 1 – 2cos(x + y) = 2 – 2cos(x + y)
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 41
⇒ LHS = RHS
∴ [cos(x + y) = cosx cosy – sin x sin y]

(ii) Show that cos 2x = cos2x – sin x2x
Take cos(x + y) = cos xcos y – sin xsin y
Put y = x
∴ cos(x + x) = cosx cosx – sinx sinx
cos2x = cos2 x – sin2x

(b) Find the sum to n terms of the series 1 × 2 + 2 × 3 + 3 × 4 +…
Answer:
(1 × 2) + (2 × 3) + (3 × 4) +……+ n term nth term.
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 20
n2th term, 9n = n(n + 1), an = n2 + n
to find the sum apply Σ on both side
∴ Σan = Σn2 + n
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 21

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

Question 50.
(a) Define hyperbola as a set of points. Derive its equation in the standard form \(\frac{x^{2}}{a^{2}}-\frac{y^{2}}{b^{2}}=1\)
Answer:
Definition: “Hyperbola is the set of all points in a plane the difference of where distances from the fixed point in the plane is constant.”
Derivain: prove that \(\frac{x^{2}}{a^{2}}-\frac{y^{2}}{b^{2}}=1\) (standard hyperbola equation)
Let F1, and F2, are the two fixed point called focii of the hyperbola. The unit point of the sine segment. Joining the Foci is called the centre of the hyperbola.

A line through the Foci is called the transverse axis. And the line through the centre of perpendicular to the transverse axis is called conjugate axis.
Assume the distances between the two focii is “2c’ the distance between two and define the quantity ‘b’ as b = \(\sqrt{c^{2}-a^{2}}\) and 2b is the length of the conjugaton, (PF2 – PF1 = 2a = transverse axis)

The coordinate of F1 = (-0,0) and F2, =(0,0)
Let P(x,y) be a junction the hyperbola such that the distance of the distance from P to the farter point be “2a’ i.e., PF1 – PF2 = 2a ∴ from the distance formula
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 22
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 23
Again squaring on both side. \(\therefore\left(\frac{x c}{a}-a\right)^{2}=(x-c)^{2}+y^{2}\)
On simplification further to get \(\frac{x^{2}}{a^{2}}-\frac{y^{2}}{c^{2}-a^{2}}=1\)
put c2 – a2 = b2
∴ the standard form of hyperbola equation is
\(\frac{x^{2}}{a^{2}}-\frac{y^{2}}{b^{2}}=1\)

1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers

(b) Find the derivative of \(\frac{x^{5}-\cos x}{\sin x}\) with respect to x
Answer:
1st PUC Maths Model Question Paper 4 with Answers - 9

Leave a Comment

error: Content is protected !!