2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2

Students can Download Basic Maths Exercise 18.2 Questions and Answers, Notes Pdf, 2nd PUC Basic Maths Question Bank with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2

Part-A

2nd PUC Basic Maths Differential Calculus Ex 18.2 One or Two Marks Questions and Answers

Question 1.
(a2 – x2)10
Answer:
Let y(a2 – x2)10
\(\frac{d y}{d x}\) = 10(a2 – x2)10 – 1. \(\frac{d y}{d x}\)(a2 – x2)
= 10(a2 – x2)9 (-2x) = -20x (a2 – x2)9

Question 2.
log[log(log x)]
Answer:
Let y = log x (log log(x))
\(\frac{d y}{d x}=\frac{1}{\log (\log x)} \cdot \frac{1}{\log x} \cdot \frac{1}{x}\)

Question 3.
cos x3
Answer:
Let y = cosx3
\(\frac{d y}{d x}\) = -sinx3 .3x2

KSEEB Solutions

Question 4.
sin3\(\sqrt{x}\)
Answer:
Let y = sin3(\(\sqrt{x}\)) = (sin \(\sqrt{x}\)))3
\(\frac{d y}{d x}\) = 3.sin2 \(\sqrt{x}\) . cos \(\sqrt{x}\) . \(\frac{1}{2 \sqrt{x}}\)

Question 5.
[log(cos x)]2
Answer:
Let y = [log(cos x)]2
\(\frac{d y}{d x}\) = 2log(cos x). \(\frac{1}{\cos x}\)(-sin x)
= -2 tan x log(cos x)

Question 6.
\(\sec \left(x+\frac{1}{x}\right)\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 1

Question 7.
\(7^{\sin \sqrt{x}}\)
Answer:
Let y = \(7^{\sin \sqrt{x}}\)
\(\frac{d y}{d x}\) = \(7^{\sin \sqrt{x}}\) . log 7 . cos \(\sqrt{x}\) . \(\frac{1}{2 \sqrt{x}}\)

Question 8.
\(\sqrt{\cot \sqrt{x}}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 2

Question 9.
log(sin \(\sqrt{x}\))
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 3

Question 10.
log[log (tan x)]
Answer:
Let y = log(log (tan x))
\(\frac{d y}{d x}\) = \(\frac{1}{\log (\tan x)} \cdot \frac{1}{\tan x} \cdot \sec ^{2} x\)

KSEEB Solutions

Question 11.
cos 3x . sin 5x
Answer:
Let y = cos 3x . sin 5x (Trans using formula)
sy = 2[sin 8x – sin(-2x)] = 2 [sin 8x] + 2sin 2x
\(\frac{d y}{d x}\) = 16 cos 8x + 4 cos 2x
OR
Let y = cos 3x . sin 5x
\(\frac{d y}{d x}\) = cos 3x(5 cos 5x) + sin 5x (-3 sin 3x) = 5 cos 3x sin5x – 3 sin 5x.sin 3x.

Question 12.
sin x . sin 2x
Answer:
Let y = sin x . sin 2x
\(\frac{d y}{d x}\) = sin x(2 cos2x) + sin 2x cos x = 2 sin x cos 2x + cos x sin 2x

Question 13.
eloge(x + \(\sqrt{x^{2}+a^{2}}\)).
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 4

Question 14.
e2x . sin 3x.
Answer:
Let y = e2x . sin 3x
\(\frac{d y}{d x}\) = e2x(3 cos 3x) + sin 3x(2e2x)

Question 15.
cos5x . cos(x5).
Answer:
Let y = cos5x . cos(x5)
\(\frac{d y}{d x}\) = cos5x(-sin(x5)5x4) + cos(x5).5cos4x.(-sin x)
= – cos5x sin(x5) 5x4 – 5 cos(x5) . cos4x . sin x

Question 16.
3x2 .log x.
Answer:
Let y = 3x2 .log x.
\(\frac{d y}{d x}\) = 3x2 . \(\frac { 1 }{ x }\) + logx . 3x2 . loge 3 . 2x .

Question 17.
\(\frac{x}{\sqrt{x^{2}-1}}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 5

KSEEB Solutions

Question 18.
\(\frac{x}{\sqrt{2 x-1}}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 6

Question 19.
\(\frac{\mathrm{e}^{\sin \mathrm{x}}}{\sqrt{\log \mathrm{x}}}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 7

Question 20.
\(\log \left(\frac{1+\sin x}{1-\sin x}\right)\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 8

KSEEB Solutions

Part-B

2nd PUC Basic Maths Differential Calculus Ex 18.2 Three Marks Questions and Answers

Question 1.
If y = \(\left(\frac{\cos x+\sin x}{\cos x-\sin x}\right)\) , show that \(\frac{d y}{d x}\) = sec2 \(\left(x+\frac{\pi}{4}\right)\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 9

Question 2.
If y = log \(\left[\frac{1-\cos x}{1+\cos x}\right]\) , prove that \(\frac{d y}{d x}\) = 2 cosec x.
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 10

Question 3.
Differentiate e2x w.r.t x from first principles
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 11

KSEEB Solutions

Question 4.
Differentiate sin 2x w.r.t x from first principles.
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 12

Question 5.
Differentiate tan ax w.r.t x froom the principles.
Answers:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 18 Differential Calculus Ex 18.2 - 13

Leave a Comment

error: Content is protected !!