2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers

Students can Download 2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers, Karnataka 2nd PUC Chemistry Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers

Time: 3 Hrs 15 Min
Max. Marks: 70

Part-A

I. Answer all of the following. (Each question carries 1 mark) (10 × 1 =10)

Question 1.
Define VantHaffs factor.
Answer:
VantHaff’s factor is defined as “The ratio of normal molar mass to the abnormal molar mass”.
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 1

Question 2.
What are isotonic solutions?
Answer:
Two solutions having same osmotic at a given temperature are isotonic solutions

Question 3.
Mention the S.I unit for molar conductivity.
Answer:
s.m2 mol-1 or s cm2 mol-1

Question 4.
For the reaction A + B → products the rate becomes doubled when concentration of only A is increased by two times, the rate is increased by four times, when the concentration B is alone is doubled what is the order of the reaction?
Answer:
2 or two

KSEEB Solutions

Question 5.
Name the enzyme used in the inversion of cane sugar.
Answer:
Invertase

Question 6.
Name the method used for refining of Zirconium.
Answer:
Van – Arkel method

Question 7.
Complete the reaction
XeF4 + O2 F2 → A + O2 identify A.
Answer:
XeF6

Question 8.
What is a Recemic mixture – ?
Answer:
An equimolar mixture of d and 1 isomrs is called recemic mixture.

Question 9.
Name the product obtained when acetaldehyde reacts with Hydroxyl amine.
Answer:
Acetaldoxime

Question 10.
Name the nitrogenous base present in RNA only.
Answer:
Uracil

Part-B

II. Answer any FIVE of the following. (Each question carries 2 marks) (5 × 2 = 10)

Question 11.
Silver forms CCP lattice and x-ray studies of its crystals show that the edge length of its unit cell is 408.6 pm. calculate the density of silver
Answer:
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 2

Question 12.
What is corrosion? Mention a general method to prevent it.
Answer:
The loss of metal in the form of its compounds due to the chemical attack by the environment is called corrosion of metal It is prevented

  • By painting
  • by alooying by cathodic protection

Question 13.
Write the Arrhenius equation and mention what each term stands for.
Answer:
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 3
K = A.e
Where K = rate constant
A = Arrhenices constant
Ea = Energy of activation
T = Temperature
R = Gas constant

Question 14.
Any two differences between lanthanides and Actinides.
Answer:
Lanthanides

  1. 4 f – orbital is progressively filled
  2. Only Pm (promethion) is radio active
  3. They are less reactive

Actinides

  1. 5f – orbital os progressively filled
  2. All are radio active
  3. They are more reactive

KSEEB Solutions

Question 15.
How does Acetyl chloride react with Anisol in presence of anhydrous aluminum chloride catalyst. Write the chemical equation of the reaction.
Answer:
When acetyl chloride is treated with anisole in the presence of anhydrous AlCl3 catalyst, O and P – acetyl delivatives of anisole is formed.
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 4
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 5

Question 16.
What are the effects of the electron withdrawing and electron donating groups on acidity of carboxylic acids.
Answer:
Electron donating group decreases acidic strength and electron with drawing group increases acidic strength of carboxylic acids.

Question 17.
What are antacids? Give an example.
Answer:
The chemical substances which are used in the treatment of acidity are called antacids.
Ex: Ranitidine (Zantac)

Question 18.
What are food preservatives? Give one example.
Answer:
The chemical substances which prevent spoilage of food due to microbial growth are called food preservatives.
Ex: Table salt, sugar, Vegetable oils.

Part – C

III. Answer Any FIVE of the following. (Each question carries three marks) (5 × 3 = 15)

Question 19.
How is pure alumina obtained from Bauxite by leaching process?
Answer:
1. Bauxite contains impurities like
TiO2 – Fe2O3 etc.
Bauxite is concentrated by digesting the powdered ore in a concentrated solution of NaOH at 473 – 573 K and 35 bar pressure. Al2O3 is leached as sodium aluminate.
The insoluble Fe2O3 and TiO2 are removed by filtration.
H2O3 + α NaOH + 3H2O → 2Na [A1 (OH)4]

2. The solution of sodium aluminate is nutralized by passing CO2 gas and the solution is seeded with treshly prepared Al2O3.
2Na[Al(OH)4] + CO2 → Al2O3 x H2O + 2NaHCO3

3. Hydrated alumina is filtered dried and heated to get pure Alumina Al2O3
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 6

Question 20.
Write the reactions that takes place during the manufacture of nitric acid by Ostwald’s process.
Answer:
Manufacture of HNO3 by ostwald’s process involves 3 steps.

Step – 1: Oxidation of ammonia to NO
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 7

Step – 2 : Oxidation of No to NO2
2NO(g) + O2(g) → 2NO2(g)

Step – 3,
3NO2(g) + H2O(I) → 2 HNO3(q) + NO(g)

KSEEB Solutions

Question 21.
1. What happens when potassium chlorate is heated in presence of MnO2. Write the equation for the reaction also.
Answer:
When potassium chlorate is heated in the presence of MnO2 as a catalyst at 420K, oxygen is liberated.
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 8

2. draw the structure of sulphuric acid.
The structure of H2SO4 is
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 9

Question 22.
1. How is chlorine prepared by using MnO2?
Answer:
Chlorine is prepared by heating MnO2 with con HCl.
MnO2 +4HCl → MnCl2 + Cl2 + 2H2O

2. Complete the reaction NH3 + Cl2 (excess) →
NH3 + Cl2 (excess) → NCl3 + 3HCl

Question 23.
d-block elements form co-ordination compounds. Give reasons.
Answer:
d-block elements form co-ordination compounds.
Reasons :

  • They are small size of metals ions
  • They have high ionic charges,
  • Availability of d – orbitals

Question 24.
How is potassium dichromate pre¬pared from the chromite ore?
Answer:
The manufacture of K2Cr2O7 from chromite ore involves is steps.
Step -1: 4 FeCr2 O4 + 8Na2CO3 + 7O2 → 8Na2 CrO4 + 2FerO3 + 8CO2
Step – 2 : 2Na2CrO4 + 2H+ → Na2Cr2O7 + 2Na+ + H2O
Step – 3 : Na2Cr2O7 + 2Kcl → K2Cr2O7 + 2NaCl
OR
Complete explanation in 3 steps

Question 25.
Mention the geometry, magnetic property and type of hybridization in [Ni(cn)4]2- complex.
Answer:
Geometry : square planar complex Magnetic property: Diamagnetic Hybridisation: ASP2

Question 26.
Write any three postulates of Werner’s theory of complexes.
Answer:

  1. Co-ordination compounds metals show two types of Valencies primary and secondary
  2. Primary valencies are ionisable
  3. Secondary valencies are non-ionisable

KSEEB Solutions

Part-D

IV. Answer any THREE of the following. [Each question carries 5 marks. (3 × 5 = 15)

Question 27.
a) Calculate the packing efficiency in body centered cubic crystals. (3)
Answer:
In a BCC unit cell the edge length is ‘a’ and radius of the particle is ‘r’. Then r = \(\sqrt{3} / 4 \mathrm{a}\) and two particles are present in an unit cell of BCC.
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 10
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 11

b. Calculate the number of particles per unit cells in f.c.c. (2)
No of particles per unit cell in
fcc = \(\frac { 1 }{ 8 }\) × 8 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 6 =1 + 3=4

Question 28.
a) The boiling point of benzene is 353.23K. When 1.80 g of a non volatile, non electrolytic solute was dissolved in 90 g of benzene, the boiling point was raised to 354.11 K calculate the molar mass of the solute
[Kb for benzene = 2.53 K.kg mol-1] (3)
Answer:
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 12

(b) Write two differences between ideal and non ideal solutions of two liquids (2)
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 13

Question 29.
a) Calculate the standard free energy change for the following reaction occurring in the galvanic cell at 298K
3Mg(S) + 2Al3+ (aq) → 3Mg2+ (aq) + 2 Al(S)
Given E0Mg2+/Mg = -2.37 V and E0Al3+/Al = -1.66V (4)
Answer:
Ecell = E0R – E0L
= -1.66 + 2.37
= 0.71 V
ΔG0 = -nFE0cell
= -6 × 96500 × 0.71
= -411090 J or -411.09 KJ

b) What is primary battery?
Answer:
A battery which cannot be recharged and revised is called a primary battery.

KSEEB Solutions

Question 30.
a) Derive the integrated rate equation for the rate constant of a first order reaction. (4)
Answer:
Consider a first order reaction R → P
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 14
On integration, we get d[R]
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 15
In [R] = -Kt + I …………. (1)
Where I = Integration constant To calculate I,
t = 0,[R] = [R]0
In [R]0 = -k x 0 + I
I = in [R]0
Substitute the value of I in eq2 …………. (1)
In [R] = -Kt + In [R]0
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 16
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 17

b) What is pseudo first order reaction? (1)
Answer:
A Chemical reaction in which order is one but molecularity is two or more is called pseudo unimolecular reaction.

Question 31.
a) Complete and balance the following reactions
SO2 + H2S oxidation →
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 18
FeCl3 + H2O hydrolysis → (2)
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 19

b) Mention two characteristics of enzyme catalysis (2)
Answer:

  1. Highly efficient
  2. Highly specific in nature

c) What is the sign of AS for the adsorption of gas on solids?
Answer:
ΔS decreases or ΔS = -Ve

Part – D

V. Answer any FOUR of the following. (Each question carries 5 marks) (4 × 5 = 20)

Question 32.
a) Explain SN1 mechanism by taking tertiary butyl bromide as an example.(3)
Answer:
SN1 mechanism involves two steps

2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 20

b) What is Wurtz Fitting’s reaction? Give an example. (2)
Answer:
Alkyl halide reacts with aylhalide in the presence of sodium in dry ether gives alkyl arenes.
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 21

KSEEB Solutions

Question 33.
a) How is phenol manufactured by cumene process. Give the chemical equations of the reaction involved. (3)
Answer:
Cumene is oxidised by oxygen to form cumene hydroperoxide. Which on acid hydrolysis gives phenol.
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 22

b) How do you prepare ethanol by using the Grignard Reagent? (2)
Answer:
When Grignard reagent is treated with HCHO addition product is formed which on hydrolysis gives ethanol
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 23

Question 34.
a) How is Benzol chloride converted into benzaldehyde? Name the reaction. (3)
Answer:
When benzoyl chloride on reduction with H2 in the purence of palladium catalyst supported on barium sulphate benzaldehyde is formed
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 24

b) Write the chemical equation for the reaction between dilute NaOH and acetalhyde, mention the name of the product formed. (2)
Answer:
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 25

KSEEB Solutions

Question 35.
a) Explain how is Hinberg’s reagent is used to distinguish the primary, secondary and tertiary amines.
Answer:
Hinsberg’s reagent reacts with 10 amine gives a product which is soluble in alkali.
Hinsberg’s reagent reacts with 20 amine gives a product which is insoluble in alktali.
Hinsberg’s reagent doesnot react with 30 amine.

b) Write the chemical reactions involved in the conversion of aniline into phenol (2)
2nd PUC Chemistry Model Question Paper 1 with Answers 26

Question 36.
a) What are carbohydrates? and how are they classified? (3)
Answer:
Carbohydrates are optically active polyhydroxy aldehydes or polyhydroxy ketones or those compounds which yield these on hydrolysis carbohydrates are classified into 3 types namely, monosaccharides, oligosaccharides and polysaccharides,

b) What is a peptide bond? How many peptide bonds are present in a tetra peptide?(2)
Answer:
The -CONH – bond formed b/w two α – amino acids is called peptide bond.

KSEEB Solutions
3 peptide bonds

Question 37.
a) 1. What are condensation polymers? Give an example.
Answer:
Condensation reacts b/w two different bifunctional or trifunctional monomeric units to give a polymer with the loss of simple molecules like H2O NH3 etc. is called condensation polymerisation. The polymers obtained are called condensation polymers.
Ex: Nylon 6.6, Dacron etc.

2. Give the IUPAC name of the monomer of natural rubber. (3)
Answer:
Isoprene or 2 – methyl – 1,3 – butadiene,

b) What are Biodegradable polymers? Give an example. (2)
Answer:
The polymers which decompose on it own during a certain period of time are called biodegradable polymers.
Ex : PHBV, Nylon – 2 – hycon – 6.

Leave a Comment

error: Content is protected !!