2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading

You can Download Chapter 8 Function Overloading Questions and Answers, Notes, 2nd PUC Computer Science Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading

2nd PUC Computer Science Function Overloading One Mark Questions and Answers

Question 1.
What is meant by function overloading?
Answer:
Function overloading means two or more functions having same name but different types of arguments or different number of arguments.

Question 2.
When is function overloading needed?
Answer:
Function overloading is normally used when several function of the same name perform identical tasks on different data types.

Question 3.
Write an advantage of function overloading.
Answer:
The overloading function helps to reduce the use of different names for many functions.

Question 4.
Name one condition for overloading of functions.
Answer:
The parameters/arguments should differ in the number of arguments or if they have same number of argument then they should differ in the type of the arguments.

KSEEB Solutions

Question 5.
What is an inline function?
Answer:
Inline functions are those functions whose body is inserted in place of the function call.

Question 6.
Write one advantage of inline function.
Answer:
The speed of execution of a program increases

Question 7.
The inline function is always converted to a code block. True/False.
Answer:
True

Question 8.
What is a friend function?
Answer:
A friend function is a non-member function and is a friend of a class. It is declared inside a class with the prefix friend and defined outside the class line any other normal func┬Čtion without the prefix friend.

KSEEB Solutions

Question 9.
Write an example for friend function declaration.
Answer:
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 1
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 2

Question 10.
Write one condition for using a friend function.
Answer:
A friend function is useful when a function to be shared between the two classes by making a function as a friend to both the classes, thereby allowing a function to access private and protected data members of both classes.

Question 11.
Can the key word friend be used while declaring a friend function?
Answer:
Yes, the keyword friend is used while declaring friend function. For example, friend int Avg marks(PUC, cet);

Question 12.
Overloading a function means using different names to perform same operations. True/ False.
Answer:
False

KSEEB Solutions

2nd PUC Computer Science Function Overloading Two Mark Questions and Answers

Question 1.
What is meant by overloading implements polymorphism?
Answer:
The overloading helps to apply polymorphism because Function overloading means two or more functions having same name but different types of arguments or different number of arguments. Whereas polymorphism refers to one name having many forms of an object behaviour depending on situations.

Question 2.
Write example for definition and declaration of function overloading
Answer:
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 3
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 4

Question 3.
What are the restrictions on overloaded functions?
Answer:

  • The parameters/arguments should differ in the number of arguments or if they have same number of argument then they should differ in the type of the arguments
  • The use of typedef keyword for naming functions is not treated as different type but is only a synonym for another type.

Question 4.
What are inline functions? Give an example.
Answer:
Inline functions are those functions whose body is inserted in place of the function call.
For example:
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 5

Question 5.
Write the advantages of inline functions.
Answer:

  • The speed of execution of a program increases
  • Efficient code can be generated
  • Readability of the program increases

Question 6.
Create an inline function to check if a number is prime or not.
Answer:
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 6
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 7

Question 7.
When are friend functions used? Write syntax for declaration of friend function.
Answer:
A friend function is useful when a function to be shared between the two classes by
making a function as a friend to both the classes, thereby allowing a function to access private and protected data members of both classes.
syntax for declaration of friend function:
class classname {
public:
friend returntype function name (arguments);
}

KSEEB Solutions

Question 8.
Write any two characteristics of friend function.
Answer:
The characteristics of friend function are

  • The friend function should not be defined inside the class
  • It can be declared inside a class under public, private or protected access specifier since it is a non member function and make no difference.
  • A friend function should be defined outside the class without prefix friend

2nd PUC Computer Science Function Overloading Three Mark Questions and Answers

Question 1.
Write any three reasons for function overloading.
Answer:

  1. The overloading function helps to reduce the use of different names for many functions.
  2. The developer of the program can use one function name to give function call to one in many functions. This reduce the selecting a function block to give a function call by the user.
  3. It is easier to understand the flow of information that helps in faster debug.
  4. Easy program maintenance.

Question 2.
What are the advantages of inline functions?
Answer:
The advantages of inline functions are

  • The speed of execution of a program increases
  • Efficient code can be generated
  • Readability of the program increases

Question 3.
Write the advantages and disadvantages of inline functions.
Answer:
Advantages of inline functions

  • The speed of execution of a program increases
  • Efficient code can be generated
  • Readability of the program increases Disadvantages of inline functions
  • The size of the executable file increases and more memory is required as the body of inline function is inserted in the place of function call.
  • Not suitable for too long , complicated, recursive function definition

KSEEB Solutions

Question 4.
When is it possible that an inline function may not work?
Answer:
The inline function may not work under following situations

  • The inline function definition is too big or complicated
  • The inline function is a recursive
  • The inline function has switch or go to statements
  • The inline function has while, do-while or for looping controls
  • The inline function has static variables

Question 5.
Write any three characteristics of friend function.
Answer:
The characteristics of friend function are

  • The friend function should not be defined inside the class
  • It can be declared inside a class under public, private or protected access specifier since it is a non member function and make no difference.
  • A friend function should be defined outside the class without prefix friend
  • The scope resolution operator should not be used while defining the friends function outside the class since it is not member function of any class.

2nd PUC Computer Science Function Overloading five Mark Questions and Answers

Question 1.
Explain the need for function overloading.
Answer:
The overloading helps to apply polymorphism because Function overloading means two or more functions having same name but different types of arguments or different number of arguments. Whereas polymorphism refers to “one name having many forms of an object behavior depending on situations.

Function overloading is normally used when several function of the same name perform identical tasks on different data types. The overloading function helps to reduce the use of different names for many functions.

The developer of the program can use one function name to give function call to one in many functions and C++ select the appropriate function by checking the number of parameter and type of parameters. This reduces the selecting a function block to give a function call by the user.

It is easier to understand the flow of information that helps in faster debug. Easy program maintenance. There can be common interface between programs and real-world objects.

Question 2.
Discuss overloaded function with syntax and example.
Answer:
The definition, declaration and calling of overloaded function is explained with a program example is given below.
C++ program to add two or three numbers
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 8
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 9
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 10

KSEEB Solutions

Question 3.
Explain inline functions with syntax and example.
Answer:
Declaration and Definition of inline functions
inline returntype_specifier functioname (arguments)
{
….
}
The definition of inline function should be defined before all functions that call it.
The function definition should have the prefix inline.
Example:
2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 8 Function Overloading 11

Question 4.
Explain friend functions and their characteristics.
Answer:
A friend function is a non-member function and is a friend of a class. It is declared inside a class with the prefix friend and defined outside the class like any other normal function without the prefix friend. This friend function can access private and protected data members if it is a friend function of that class.
The characteristics of friend function are

  • The friend function should not be defined inside the class.
  • It can be declared inside a class under public, private or protected access specifier since it is a non member function and make no difference.
  • A friend function should be defined outside the class without prefix friend
  • The scope resolution operator should not be used while defining the friends function outside the class since it is not member function of any class.
  • It should be called like any other normal function and not to be called using an object with dot operator.
  • The data members of class are accessed through object and dot operator with a data members.
error: Content is protected !!