2nd PUC English Model Question Paper 3 with Answers

   

Students can Download 2nd PUC English Model Question Paper 3 with Answers, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
What is the meaning ol’ the verse ‘As a rich jewel in an Ethiope’s car’ in the lesson ‘Romeo and Juliet’?
Answer:
Romeo compares Juliet to a jewel in an African women’s ear.

Question 2.
Where is Monaco situated?
Answer:
Between Itally and France in Europe.

Question 3.
According to the prophet, what may be given to the children in the poem “on children”?
Answer:
Freedom.

Question 4.
The real value of forest for women was
(a) timber from dead trees
(b) source of basic need
(c) springs and streams
Answer:
(c) springs and streams

Question 5.
Do you think Lauren is an effective narrator?
Answer:
Yes.

Question 6.
What do the words ‘Pilgrim soul’, suggest in the poem ‘When You Arc Old’?
Answer:
The sou! which is in quest of true love.

Question 7.
When did the old man decide to narrate his story in the lesson ‘The Gardener’?
Answer:
When the wife of the owner worried about her husband, the old man understood the her plight and narrated his story.

Question 8.
What would the foot like to be?
Answer:
A butterfly or an apple.

Question 9.
Why did Borges feel guilty about his mother?
Answer:
I lis mother’s dedication in nurturing was immense. He had missed her love as he had taken her for granted and never gave her his love and affections in return.

Question 10.
Who creates ‘Heaven on Earth’?
Answer:
Poets.

Question 11.
How do Japanese mothers carry their babies?
Answer:
On special seats or saddles attached to their backs.

Question 12.
The popular name for Ruful Okcke was __________
Answer:
Roof.

II. Answer any eight of the following (Choosing at least two from poetry) in a paragraph of 80-100 words. (8 × 4 = 32)

Question 13.
flow according to Juliet, would Romeo be immortalised to the world?
Answer:
Juliet’s love is more intense than Romeo’s. She expects Romeo to be a star in the bright sky after his death. She wants to make him immortal after his death, by expecting Romeo to shine as a star in the night. She wants to immortalise Romeo as to twinkle like a star in the sky at night. She imagines her beloved Romeo to shine as a star in the sky cut into small glitters, then they all together shine and make the sky brighter and more beautiful than the day.

Question 14.
W hy was the criminal reluctant to go out of the prison in the lesson ‘Too Dear’?
Answer:
The criminal was unwilling to go out of the prison because his name was ruined by the punishment, if he goes out no one would give him work, so he wished to be in prison, because of the free food available and his inherent laziness.

Question 15.
Why is it important to promote the biodiversity intensive farming? How did the author achieve it?
Ariswer:
Vandana Shiva learned about bio-diversity in the Himalayan forests, and transferred those lessons learnt, to the protection of biodiversity on their farms. She started saving seeds from farmers’ fields and then realized they needed a farm for demonstration and training. So, she started “Navdanya farm” in 1994 in the Doon valley located in the lower elevations of the Himalayan region of Uttarkhand province. She conserved and grew 630 varieties of rice, 150 varieties of wheat and hundreds of other species. Bio-diversity also helps to produce more food and nutrition per acre and reduces malnutrition and improves human health.

Question 16.
Justifies the title of the play ‘A Sunny Morning’.
Answer:
A Sunny Morning” is a pun phrase as it blends both romance and comedy because sunny morning is mixed with chill and heat. If we stand in shade we feel the chill and if we stand in sun it scorches, chill refers to comedy and hot sun refers to romance of the lovers’ past memories.

Question 17.
How does Tanimanna adopt counter strategy to challenge the material wealth of Basavaiah?
Answer:
Tanimanna started to think in different ways to compete with Basavaiah. He stopped accumulating material wealth and started to compose ballads and singing them. With all his material wealth, Basavaiah could not compete with this.

Question 18.
What contrasting descriptions of the foot docs the poem. To the foot from itself child offer? Why?
Answer:
A child’s foot offers many contrasing descriptions in the poem. At the child’s age, it does not realise that it was a foot, but after facing many difficulties in life, it understands that it was a prisoner inside a man’s shoe. It felt the darkness inside the shoe that it couldn’t even get an opportunity to communicate with the other foot. When the man grows old, it also grows old, becomes rough and gets age related diseases and understands that it cannot stay young forever. The man must end his life one day or the other, but the foot is unaware of all these happenings.

Question 19.
According to llorges, he literature is important for the future of mankind?
Answer:
Literature, to quote “every man feeds it, every man reads it. Time cannot age it and death cannot slay”. By this quote, one can understand that literature is forever because its function is irreplacable. If books disappear there would be no world to be interpreted.

Question 20.
Why does the poet feel that earth is more beautiful than heaven in the poem “heaven, if you are not here on earth”.
Answer:
The poet doesn’t want to search for heaven which is nowhere. Also, he wants to create heaven in his surroundings, so he breaks the myth of heaven by asking where is heaven if not on earth. Man is God himself by having goodness in his heart and he should not search anywhere else for God. Barth is beautiful than heaven as earth consists of green trees, rushing streams, rolling waves, and shining sun, bright and calm moonlight which makes the harvest crops to shine.

Question 21.
How did the women react to the shortage of ladies cycles? .
Answer:
When there was a shortage of ladies cycles, the women took to riding lents cycles. Some women thought it was helpful with the bars between the seat and handle bar to seat their children. .

Question 22.
How can water cause destruction?
Answer:
The available quality of water differs from area to area so it becomes a matter of dispute. Some people get excess of water and some people do not get water even to drink. Water is a necessity for all the basic needs and for irrigation, for electricity and for Industries. When the required quantity of water is not available, people will have to get it from elsewhere.
When they go to other areas, the people from that area protest and agitate, so wars happen. A similar fight occurred between Karnataka and Tamilnadu. People of both the states destroyed each other’s property and destroyed and damaged buses just over the question of sharing water. In this way, many quarrels have happened for the sake of water.

III. Answer the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
Why is it important to promote biodiversity intensive farming? How did the author achieve it?
(or)
How docs the poet break the myth of heaven in the poem “Heaven, If You Are Not Here On Earth.
(or)
How docs P. Sainath show that the cycle became a metaphor for freedom and progress?

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Thomas Alva Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be a dark place. However, the electric light was not his only invention. He also invented the photograph, the motion picture camera and over 1200 other things. About every two weeks he created something new. Thomas Alva Edison was born in Milan, Ohio on February 11, 1847. His family moved to Fort Huron, Michigan when be was seven years old. Surprisingly, he attended the school for only two months. His mother, a farmer teacher taught him a few things, but Thomas was mostly self-educated. His natural curiosity led him to start experimenting at a young age with electrical and mechanical things at home.

When he was twelve years old, he got his first job. He became a newspaper boy in a train that ran between Fort Huron and Detroit. lie set up a laboratory in a baggage car of the train so that he could continue his experiments in his spare time. Thomas worked for five years as a telegraph operator, but he continued to spend much of his time on the job of conducting experiments. He got his first patent in 1868 for a vote recorder run by electricity. However, the vote recorder was not a success. In 1870, he sold another invention, a stock-ticker, for $40,000. A stock- ticker is a machine that automatically prints stock prices on a tape. lie was then able to build his first shop in Newark, New Jersey.

Thomas Alva Edison was totally deaf in one ear and hard of hearing in the other, but he thought of deafness as a blessing in many ways. It kept conversations short, so that he could have more time for w’ork. He called himself a “two-shift man” because he worked for sixteen out of every twenty four hours. Sometimes, he worked so intensely that his wife had to remind him to sleep and cat.

Thomas Alva Edison died at the age of 84 on October 18, 1930 at his estate in West Organic, New Jersey. He left numerous inventions that improved the quality of life all over the world.

Question 24.
(a) What would have happened if Thomas Alva Edison hadn’t invented the electric light?
(b) Mention any one of the inventions, of Edison other than the electric light?
(c) Edison was mostly educated
(i) in school
(ii) by his father
(iii) on his own
(d) Which human tendency led Edison to start experimenting at a young age?
(e) Why did Edison set up a laboratory in the train?
(f) Though Edison worked as a telegraph operator for five years, he spent much of his time on
(i) reading books
(ii) conducting experiments
(iii) writing novels
(g) Thomas Alva Edison got his first patent in 1868 for a _______
(h) What is a stock ticker?
(i) What made Edison consider his deafness a blessing?
(j) Why did Edison call himself a “two-shift man”?
Answer:
(a) The world would have been a dark place.
(b) The-Photograph.
(c) (iii) on his own.
(d) Natural curiosity.
(e) To continue his experiments in his spare time while working as a newspaper boy in the train.
(f) (ii) conducting experiments
(g) a vote recorder run by electricity.
(h) A stock – ticker is a machine that automatically prints stock prices on a tape.
(i) It kept conversations short, so that he could have more time for work.
(j) Edison called himself a “two-shift man” because he worked for sixteen out of every twenty four hours.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions set on it. (3 × 1 = 3)
O Blithe new-comer! I have heard,
I hear thee and rejoice:
O Cuckoo! shall I call thee Bird,
Or but a wandering Voice?

(i) What did the speaker hear?
(ii) I hear thee and rejoice’, ‘thee’ refers to ________
(iii) Who has a wandering voice.
Answer:
(i) Skylark’s voice / Cuckoo voice.
(ii) The speaker.
(iii) Cuckoo.

V.
Question 26.
Complete the following by filling the blanks using the right form of the verb given in brackets. (3 × 1 = 3)
The King of Italy was a brother Monarch, and _______ (may be induce) to do the thing cheaper. So the letter _____ (write) and a prompt reply ______ (receive).
Answer:
May be induced, was written, was received.

Question 27.
Report the following conversation. (1 × 5 = 5)
Dona Laura : I am so glad to be here. I feared my seat would be occupied. What a beautiful morning!
Petra : The sun is hot.
Dona Laura : Yes, you are only twenty. Oh, I feel more tired today than usual. Go, if you wish to chat with your guard.
Answer:
Dona Laura said that she was so glad to be there and she was afraid that her seat would be .occupied. She wondered how beautiful the morning was. Petra said that the sun was hot. Dona Laura said that Petra was only twenty. She said further that she was feeling more tired than usual and told Petra if she so wished, to go and chat with the guard.

Question 28.
Complete the following dialogue. (1 × 4 = 4)
Customer : I would like to fly to America in this month.
Travel Agent : __________
Customer : I would choose Jet Airways.
Travel Agent : _________
Customer : Then I will travel by next month.
Travel Agent : _________
Customer : I will let you know.
Travel Agent : _________
Answer:
Customer : I would like to fly to America in this month.
Travel Agent : Oh! That’s great, which flight do you prefer?
Customer : I would choose Jet Airways.
Travel Agent : Jet Airways flights are not available this month.
Customer : Then I will travel by next month.
Travel Agent : Ok. Can I book a ticket for you?
Customer : I will let you know.
Travel Agent : You are welcome.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expression given in bracket. (2 × 1 = 2)
Women knew ______ the real value of forests was not the timber from a dead tree, _______ the springs and streams, food _________ their cattle, ______ fuel for their hearths. (and, but, that, for)
Answer:
that, but, for, and.

Question 30.
Fill in the blanks with the right linkers. (4 × 1 = 4)
Aesop is a figure clouded in so much mystery and legend _________ it is difficult to know _______ can be said about him. It is also strange to believe this world famous man was born a slave in the sixth century B.C. ______ slaves were
bought and sold frequently. Aesop’s Greek master gave him liberty _____ he was impressed by his learning and wit. [because, that, what; when]
Answer:
that; what; when; because.

VI.
Question 31.
Read the following passage and make notes by drawing and filling in the boxes given below. (8 × 1/2 = 4)

When the Brooklyn Bridge was complete in 1883, it was hailed as the eighth wonder of the world. The Brooklyn Bridge was the first bridge to be electrically lit and the longest suspension bridge in its day. It was built to link New York’s Manhattan district and Brooklyn district across the East River. Designed by a German immigrant engineer called John Roebling, it took 14 years to finish, at a cost of 15 million dollars.
2nd PUC English Model Question Paper 3 with Answers image - 1
Answer:
2nd PUC English Model Question Paper 3 with Answers image - 2

Question 32.
Write a letter of application in response to the following advertisement which appeared in the “The Deccan Herald” dated 15th March 2014. [5]
(Write XXX for name and YYY for address)
WANTED
Commercial Assistants
Qualifications : B.com, should Imow both English and Kannada
Typewriting : A good knowledge of computer is required.
Apply immediately To :
The Personal Manager
Laxmi Finance Company
No. 166. Dr. Rajkumar Road
Rajaj inagar, Bangalore.
Answer:

XXX
YYY
YYY
16th March 2014.

The Personnel Manager
Lakshini Finance Company
No. 166. Dr. Rajkumar Road
Rajajinagar, Bangalore.

Dear Sir / Madam,
With reference to your advertisement in the Deccan Herald dated 15th March 2014 I would like to apply for the post of Commercial Assistant. I have completed my B.Com from Bangalore University in 2012. I have passed Kannada and English typewriting Junior and Senior grades. 1 am very good at computers too. I have one year experience as Commercial Assistant in Chandu Finance Company. So, I request you to kindly consider my application for the same. Herewith I have enclosed my resume for your consideration.
Looking forward to hear from you with a positive reply.

Thank you,

Yours faithfully
Sd/-
(XXX)
Encl : Resume

Question 33.
Imagine that you have been selected as the Union Secretary and you are supposed to address a gathering of students and Lecturers of your College. Write a speech in about 100 words focussing on the infrastructure of your College and the necessity of discipline among students. [5]
Your speech should include the following points:

  • Good library and reading rooms.
  • Proper maintenance of toilet facilities
  • A waiting room for girls
  • Science lab to be upgraded
  • Motivation to students to study well and behave properly.

Answer:
Honorable Chief guest, respected Principal, teachers and my dear friends, I am very happy and its my privilege to speak on this occasion. First and foremost I wish to bring a few points to the notice of our Principal that we have a spacious and good library but it can be improved more by adding volumes of reference air1 journals. The hygienic condition of the toilets should be regularly maintained. And also the science labs like physics and chemistry should be upgraded with more apparatus.

Now I wish to bring to the attention of the students that we have a very well equipped reading room and a separate waiting room for the girls. As we are all here to build our future its our duty to study with dedication and determination. And discipline should be our motto. 1 thank one and all for giving me this opportunity to speak on this occasion.
Thank you.
(or)
Given below is a vertical bar graph representing two kinds of data, viz., the number of employees and the number of branches in the State Bank of India over the years. The Chairperson of the bank presents a report tracing this trend. Prepare a report for him.
2nd PUC English Model Question Paper 3 with Answers image - 3
(Note: After the 90’s the banks have been progressively computerised.)
Answer:
The above vertical bar graph represents two kinds of data viz, the number of employees and the number branches of the State Bank of India from 1960 to 2000. In 1960 twenty thousand branches were there all over India. The number of employees was 25 lakhs and it increased to 35 lakhs and 45 lakhs in 1970 and 1980 respectively. The number of branches in 1970 was thirty thousand and forty thousand in 1970 and 1980 respectively. After 1990 there was a drastic change-that the number of branches went on increasing but number of employees started decreasing due to computerisation. In 1990, fifty thousand branches were there and it remained same till 2000. But the number of employees decreased to forty thousand and thirty thousand in 1990 and 2000 respectively.

VII.
Question 34.
What do the italicized words in the following paragraph refer to? (4 × 1 = 4)
Thomas Alva Edison was born in Milan-Ohio on February 11, 1847. His
(i) family moved to Fort Huron, Michigan when he was seven years old. At the age of twelve, he became a news boy in a train which (ii) ran between Fort Huron and Detroit. He was deaf in one ear and hard of hearing in the other. He thought deafness as a blessing. It (iii) helped him keep the conversations short. He left numerous inventions that (iv) improved the quality of life all over the world.
(i) His : ______
(ii) Which : _______
(iii) It : ______
(iv) That : ________
Answer:
(i) Edison’s
(ii) Train
(iii) Deafness
(iv) His inventions

Question 35.
Rearrange the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
Brazil / expensive / are / Motor cars/ extremely / in.
Answer:
Motor cars are extremely expensive in Brazil.

error: Content is protected !!