2nd PUC English Model Question Paper 4 with Answers

Students can Download 2nd PUC English Model Question Paper 4 with Answers, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Model Question Paper 4 with Answers

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
What is God compared to in the poem ‘On Children’?
Answer:
Archer.

Question 2.
Where is the Earth University of Vandana Shiva Located?
Answer:
Navadanya Farm.

Question 3.
What was the cost to hire a guillotine and an executioner from France?
Answer:
16,000 francs.

Question 4.
Laura and Gonzalo create stories about themselves so that they can
(a) fool each other
(b) forget the past
(c) conceal their emotions .
Answer:
(a) fool each other.

Question 5.
What does the phrase ‘your changing face’ suggest?
Answer:
‘Changing face’ suggests the poet’s true love towards his lover. While all the others admired only her beauty the poet loved her deeply for her personalites.

Question 6.
Where did the writer meet Tammanna in the lesson ‘Gardener’.
Answer:
Chennarayapattana.

Question 7.
What would the foot like to be?
Answer.
It would like to be a butterfly or an apple.

Question 8.
Which book does Borges think that it was his first literary reading?
Answer:
‘Fairy Tales’ by Grimms Brothers in the English version.

Question 9.
What behaviour substitutes privacy in Japan?
Answer:
The respect for one another’s privacy and showing courtesy are the substitutes for privacy in Japan.

Question 10.
Marcus Ibe had earlier been .
Answer:
A missionary school teacher in Umuofia.

Question 11.
What does bicycle represent for the rural women?
Answer:
Bicycle represents independence, freedom and mobility to women.

Question 12.
What does the speaker remember when she sees water in the poem ‘water’?
Answer:
The speaker remembers how people in a wada would thirst for a glass of water all day long.

II. Answer any eight of the following (Choosing atleast two from poetry) in a paragraph of 80 – 100 words. (8 × 4 = 32)

Question 13.
Between Romeo and Juliet, whose love do you think is more passionate and intense?
Answer:
Though Romeo and Juliet belonged to rival families their love is as immense as earth and as wide as sky, there is no black spot in their love. It is difficult to say whose love is more intense because in true love we can not discriminate the lover’s love for each other. But to tf. ink Juliet’s love is more intense because generally it is easy for boys to love, but for girls it is difficult when they are from rival families. Though Juliet knew this, she did not fear her family, she knows that if her family were to know about their love, definitely Romeo and Juliet would be killed. But she did not fear and she says if she is killed her beloved would be cut into little stars to glitter in the sky and make the sky brigthter than day. This is the evidence to justify that her love is more intense than Romeo’s by her statement that his glow would be brighter than day and if he stays among stars the world would definitely forget to worship the Sun and spend the night peacefully in her beloved’s presence. In this way, her love made his death immortal and his life and her love permanent on the earth.

Question 14.
Why does the King of Monaco resort to earning revenue through gambling?
Answer:
As gambling was a source of special revenue to feed himself, his courtiers and officials and there was no other way to get so much of money.

Question 15.
According to you, what are the different levels of freedom children must have in shaping their lives.
Answer:
The future of a child is not in the hands of parents but in the hands of children themselves. When a child is left free, it makes its own choice and decision and according to that, it works on and it could create wonders. If the parents.force them to go according to their own choice, children may lag behind and there is a chance of failure. When children are left freely, they think in a creative manner that helps our nation, and there may be a chance to invent new things for the world. So, parents should understand the children’s interest and encourage them accordingly. This helps the children a lot in achieving their goals. Parents should be friends to ther children in understanding them instead of forcing them to go in some other way which is not to their liking.

Question 16.
According to Vandana Shiva, how docs preservation of biodiversity help human beings.
Answer:
Diversity helps to keep soil fertile and prevents soil erosion. Organic farming plays a dominant role in sustaining our growing population. Diversity solves the problem of nutrition crisis, it ensures the supply of basic needs of living beings like food, water, shelter etc. Different tress, differnet species help humans in agriculture. In the same way, organic farming helps to conserve Bio-diversity. Organic farming is a natural farming where cowdung is used for fertility of soil instead of chemical manures. It also protects other cattle and there would be no wastage of raw-materials because of cattle. Because in farming weeds are common, but the weeds become food for the cattle. It also avoids pollution. Forests also attract clouds and cause rains. Rains make our lives better with enough food and water. Diversity also builds good rapport between humans and animals.

Question 17.
What makes Laura conclude that Gonzalo is an ill natured man?
Answer:
His walked into the midst of pigeons while Laura was feeding them and when she questions he replies that he did not care for the birds and asks her how dare she talk to him. These rude actions of Gonzalo made Laura to conclude, that he was an ill-natured man.

Question 18.
How is the ‘one man’ different from the many others who loved the lady?
Answer:
The “one man” here refers to the poet as he is different from the others who loved the woman only for her external beauty but he loved her for her inner beauty and for her soul not for physical beauty. He proved that his love is true by waiting for her for a long time.

Question 19.
How did the owner’s life change after the arrival of the old man in the lesson ‘Gardener’.
Answer:
The old man Tammanna was a good worker and looked after the garden very well. He put an end to the thefts and understood the problems of workers. Jn turn, they also worked hard with Tammanna at the Garden. Gradually, the owner’s income increased and he became lazy.

Question 20.
In what way do you think poetry is the aesthetic act in lesson ‘I Believe That Books Will Never Disappear’.
Answer:
Poetry gives pleasure to the readers. It gives peace and happiness to those who are sad. It is an inspiration to those who are discouraged. Poetry always looks’at the brighter side of things and describes the beauty of nature.

Question 21.
Describe how traffic in Brazil leads to humorous observations in the lesson ‘Japan and Brazil through a traveler’s eye.
Answer:
The understanding between a driver and a pedestrian is very humorous as when the driver went straight at a pedestrian, he jumped to a side and smiled at the driver and the driver also laughed at him. It was a strange understanding between each other. And the drivers had the habit of overtaking on either side and smile at each other. They don’t get angry but smile. The traffic in Brazilian roads is uninterrupted and so it is very difficult to cross the roads in Brazil.

Question 22.
Discuss the travails suffered by the wada people while securing water.
Answer:
The wada people were much exploited by the upper caste people. For a pot of water near the well they have to wait for shudra who helps them to bring the water. Even if he doesn’t come they have to wait for whole day. The wada people struggled a lot to get a pot of water and they held movements and agitations. They could take bath just once a week. They have to go for miles to the irrigated canals for a pot of water. When there was a fire in Mallepalle village, they did not have enough water to extinguish the fire.

III. Answer the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
Why does the villagers decide that they should not underrate the power of the ballot paper?
(or)
‘A book goes beyond its author’s intention’. Do you agree in the lesson “I Believe that books will never disappear”.
(or)
Comment on the usage of time frame by the poet in the poem “When You Are Old”.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Character is destiny. Character is that on which the destiny of a nation is built. We cannot have a great nation with men of small character. If we want to build a great nation, we must try to train a large number of young men and women who look upon others as the living images of themselves, as our ‘Shastras’ have so often declared. But whether in public life or in student life, we cannot reach great heights if we are lacking in character. We cannot climb the mountain when the very ground at our feet is crumbling. When the very basis of our structure is shaky, how can we reach great heights which we have set before ourselves?

We must all have humility. Our lives should be clean, noble and dedicated to the service of Mother India. Here is a country, which we are interested in building up. For whatever services we take up, we should not care for what we receive. We must know how much we can put into that service. That should be the principle which should enengise our young men and women. Ours is a great country. We have had for centuries a great history. The whole of the East reflects our culture. We have to represent what Hindustan has taught right from the time of Mohenjo- Daro and Harappa. Whether in domestic affairs or in International affairs, we must adhere to certain standards.

Question 24.
(a) What builds the destiny of a nation?
(b) What do our ‘Shastras’ teach us?
(c) What is essential to reach great heights in public life or in student life?
(d) What should we all have, to serve mother India?
(e) We cannot climb the mountain when the very ground at our feet is ________
(f) What is not important in the services we take up?
(g) What should be the principle to make our services fruitful?
(h) Which remark does the writer make about our country?
(i) Which sentence in the passage tells that our country has guided the East?
(j) Name the civilization mentioned in the passage?
Answer:
(a) Character builds the destiny of a nation.
(b) Our shastras teach us to train young men and women to look upon others as living images of themselves.
(c) Character
(d) We must all have humility. Our lives should be clean, noble and dedicated.
(e) Crumbling.
(f) We should not care for what we receive.
(g) We must know how much we can put into services.
(h) He calls it a ‘great country’.
(i) “The whole of the East reflects our culture”.
(j) Indus valley civilization.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions set on it. (3 × 1 = 3)

I passed along the water’s edge below the humid trees.
My spirit rocked in evening light, the rushes round my knees,
My spirit rocked in sleep and sighes; and saw the moorfowl pace
All dripping on a grassy slope, and saw them cease to chase
Each other round in circles, and heard the eldest speak;

(i) Where did the speaker pass?
(ii) What was rocked in the evening light?
(iii) Who was heard speaking?
Answer:
(i) He passed along the wator’s edge below the humid trees.
(ii) The speaker’s spirit.
(iii) The eldest was heard speaking.

V.
Question 26.
Completc the following by filling the blanks using the right form of the verb given in brackets. (3 × 1 = 3)
The guard ________ (dismiss) and they ________ (wait) to see what ______ (will happen).
Answer:
was dismissed, waited, would happen.

Question 27.
Report the following conversation. (1 × 5 = 5)
Don Gonzalo : Are you speaking to me Senora?
Don Laura : Yes, to you.
Don Gonzalo : What do you wish?
Don Laura : You have scared away the birds who were feeding on my crumbs.
Answer:
Don Gonzalo asked Laura whether she was speaking to him. She replied in the positive. Gonzalo further asked what she wished. She said that he had scaled away the birds who were feeding on the crumbs.

Question 28.
Complete the following dialogue. (1 × 4 = 4)
Manu: Hi Arya!
Arya: ________
Manu: I’m fine. How are you?
Arya: _____________
Manu: Hey, you are working so hard, can I help you?
Arya: ___________
Manu: You are welcome! shall I go?
Arya: ___________
Answer:
Manu: Hi Arya!
Arya: Hello Manu how are you?
Manu: I’m fine. How are you?
Arya: I am alright, thank you.
Manu: Hey, you are working so hard, can I help you?
Arya: No thank you. I can manage myself.
Manu: You are welcome! shall I go?
Arya: Ok, bye.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expression given in bracket. (2 × 1 = 2)
Navdanya, the movement ______ biodiversity conservation ______ organic farming ______ I started in 1987, is spreading _______ far we’ve worked with farmers. (that, for, so, and)
Answer:
or, and, that, so.

Question 30.
Fill in the blanks with the right linkers. (4 × 1 = 4)
Alok was happy _______ he was selected to take part in the car race. He gladly went _______ the race was to take place . He was given a car kit ______ he could build the body of the car using small pieces of wood. Alok asked Abhi _________ he would help him. Abhi refused. ________ Alok did not give up; he set out to make the car. [where, when, so that, however, if]
Answer:
when; where; so that; if; However.

VI.
Question 31.
Read the following passage and make notes by drawing and filling in the boxes given below. (8 × 1/2) = 4
The mid – Atlantic ridge lies under the Atlantic Ocean covering an area of 160000 KM. It lies between the North Atlantic ocean and the Antarctic circle. It is the world’s largest mountain range. The ridge has many high peaks and some of the highest peaks form islands. The Iceland and the Azores are the two big islands formed by the peaks. In comparison, the largest mountain range on the surface is the Andes in South America. It’s length is only 7200 K.m.
2nd PUC English Model Question Paper 4 with Answers image - 1
Answer:
2nd PUC English Model Question Paper 4 with Answers image - 2

Question 32.
Write a letter of application in response to the following advertisement which appeared in ‘The Deccan Herald’ dated 15th March 2014. [5]
(Write XXX for name and YYY for address)
WANTED
Teachers for High school
Qualifications:
B.Sc, B.Ed, Fluency in Kannada and English, good knowledge of computers
Apply within 7 days to The Secretary,
Modern Education Society, Jayanagar, Bangalore
Answer:

XXX
YYY
20th March 2014

The Secretary
Modern Education Society
Jayanagar, Bangalore – 11.

Dear Sir / Madam,
With reference to your advertisement in ‘The Deccan. Herald’ dated 15th March 2014, 1 would like to apply for the post of teacher in your High School. I have completed my B.Sc., B.Ed., I am fluent in Kannada and English. I have good knowledge of computers as well. Given a chance, I will try my best to fulfill your expectations. I have enclosed my resume for your consideration.
Looking forward to get a positive reply from you at the earliest. .

Thank you,

Yours faithfully
Sd/-
(XXX)
Encl : Resume

Question 33.
Your College is celebrating ‘Sports day’ and you are required to speak on “The importance of sports in a students life”. Write a speech in about 100 words.
Your speech could include the following points:

  • Physical fitness, mental well – being
  • Sound mind – sound body
  • Recreation
  • Sportive spirit
  • Name and fame
  • Job opportunities

Answer:
Honorable Chief Guest, respected Principal, my dear teachers and beloved friends, today is a great day for all of us as we are celebrating ‘Sports Day’. On this special occasion. I feel it is my privilege to speak a few words. The first requirement for a student is to be physically and mentally fit. He can never be successful in his life unless he has good health. There is a well known saying “Asound mind in a sound body”. For a healthy body, sports is essential. A student must participate in games and sports to keep himself fit and free from diseases. If his health is good he can concentrate on his studies and excel in all the other activities of his life. Besides, games and sports develop a sense of team spirit which helps them in their I future life.

Sports, whether indoor or outdoor, are equally good for a student. Outdoor games tone up the muscles and keep them fit whereas indoor games sharpen the mind. Sports plays very important role in our life and hence should be made an integral part of our day-to-day activities. It is a known fact that a sportsman gets name and fame in the society. And even i some reservations are there for sportsmen in public and private sectors. So they can claim their reservations and get a job easily. So I request all of you my dear friends to participate very actively in sports and get ourselves an all round development.
Thank you.
(or)
A survey was conducted by the Delhi based NGO (centre for media studies) to know how voters are bribed during elections. Based on the data shown in the graph, write a report to the local newspaper about how money matters during polling, in about 120 words:
2nd PUC English Model Question Paper 4 with Answers image - 3
Answer:
A survey was conducted by the Delhi based NGO (Centre for Media Studies) to know how voters are bribed during elections. It is a open secret that all the politicians in India bribe the voters to get votes in their favour. The graph indicates the extent to which it is being practiced in various states in India. It was found that Karnataka stood in the first place i.e 47%. of voters were bribed and Tamilnadu followed with about 34%, Madhya Pradesh 33%, Andhra Pradesh 31%, Orissa 27%, other states like Delhi 25%, Uttar Pradesh 18% and Maharastra 13% respectively. The survey revealed that we can find Karnataka as the most corrupted state and Maharastra as the least one. It is very clear that money plays is a very important role during the polling and the people who have enough money, would get power in their hands.

VII.
Question 34.
What do the italicized words in the following paragraph refer to? (4 × 1 = 4)
Character is that on which the destiny of a nation is built. We cannot build the nation if we lack it. Ours is a great country. She has a great history.
(i) Which: ______
(ii) We: _______
(iii) It: ______
(iv) She: ______
Answer:
(i) Character
(ii) People
(iii) Indians
(iv) India.

Question 35.
Rearrange the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
we / him / do / to / want / keep / not.
Answer:
we do not want to keep him.

Leave a Comment

error: Content is protected !!