2nd PUC English Model Question Paper 5 with Answers

Students can Download 2nd PUC English Model Question Paper 5 with Answers, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Model Question Paper 5 with Answers

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks : 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
How did the King of Monaco earn his special revenue?
Answer:
By allowing a gaming house to be run in Monaco.

Question 2.
What is the population of the Monaco Kingdom?
Answer:
About seven thousand people.

Question 3.
By whom was the Earth University inspired?
Answer:
Rabindranath Tagore.

Question 4.
What is the figure of speech in the phrace ‘Love lied’?
Ans.wer:
Personification.

Question 5.
Who was Tamnianna’s rival in lesson ‘Gardener’?
Answer:
Basavaiah.

Question 6.
Where did Borges get much educated?
Answer:
In his father’s library.

Question 7.
Why is the foot unaware of its reality in the beginning?
Answer:
Because of its innocence.

Question 8.
What according Borges is the ultimate function of writing?
Answer:
Bringing happiness to the readers.

Question 9.
Why is bowing called ‘quaint’?
Answer:
Because it is old fashioned.

Question 10.
Roof and the leader of the POP campaign team were
(a) friends
(b) strangers
(c) known to each other.
Answer:
(c) known to each other.

Question 11.
How did the men react to women taking to cycling?
Answer:
Men made dirty comments at women who were cycling.

Question 12.
Flow is water a witness to the humiliation caused to the dalits?
Answer:
Among the many atrocities committed on the dalits, denial of water is a major one and water remains a mute witness to all these humiliations.

II. Answer any eight of the following (Choosing atleast two from poetry) in a paragraph of 80 – 100 words. (8 × 4 = 32)

Question 13.
What are the fictitious stories that Dona Laura and Gonzalo spin about themselves?
Answer:
Dona Laura and Don Gonzalo spin fictitious stories because they think that it was not a good idia to reveal their identities at old-age. Moreover, Dona Laura married subsequently and Gonzalo was suffering from gout. Thinking all these, they decided to hide their feelings for each other and wanted to spend their remaining lives with the sweet memories of the past.

Question 14.
How does Romeo convey Juliet’s beauty?
Answer:
Romeo praises Juliet’s beauty with many similes. He compares her beauty to a rich jewel in an Ethiope’s ear. Her beauty is too rich for use and expensive on the earth. Then he compares her as a white as snowy dove which differs from the crows. In the opening lines, he exaggerates that Juliet’s beauty surpasses the brightness of light. His comparision shows his passion and excess possessiveness towards Juliet, hence the names Romeo and Juliet are immortal in the world.

Question 15.
Were there other ways of dealing with crime and the criminal? Discuss in the light of the story “Too dear”?
Answer:
Yes, Crime and criminals could be controlled if they can be given work to do, to earn a living and allowed to live happily as other citizens. The only thing to avoid is bad habits like drinking, gambling and using tobacco.

Question 16.
According to the Prophet, what attitude should parents have towards their children?
Answer:
The Prophet says that the parents are too possessive towards children and he asks them not to be so possessive in their children’s affairs. They should be left free and nurtured according to their own dreams and desires. Parents should understand that they are not the only well wishers of their children. Almighty God is there who created them. If the children are pampered too much, they would be spoiled by parents themselves. It is better to take tlv example of “Bonsai” tree which is given too much care but never grows big and it can never give shade, but a tree which grows in the sun and wind and exposed to rain, grows wide and tall and gives shade to a lot of people. Hence, children should be allowed to grow freely and then they live according to their own wish and help others.

Question 17.
What are the aspects of touring that fascinate the writer George Mikes?
Answer:
Touring basically is full of adventures and unexpected happenings and surprises. Writer George Mikes has travelled all over the world and written down his experiences. He is especially fascinated by the exquisitely well mannered Japanese, their quaint practice of bowing, their interpretation of privacy in the overly populated Japan. He is also amused by the laid back Brazilians who turn into devils when behind a steering wheel and their devil may care driving and the brazilian crazy traffic.

Question 18.
What does Borges say about poetry and the poetic act?
Answer:
Poetry gives pleasure to the readers. It gives peace and happiness to those who are sad. It is an inspiration to those who are discouraged. Poetry always looks at the brighter side of things and describes the beauty of nature.

Question 19.
The truth of the saying ‘Mind makes the world a Heaven or Hell’. How does the poem highlight this statement?
Answer:
The poet doesn’t want to search for heaven which is nowhere. Also, he wants to create heaven in his surroundings, so he breaks the myth of heaven by asking where is heaven if not on earth. Man himself is God by having goodness in his heart and he should not search anywhere else for God. Earth is beautiful than heaven as earth consists of green trees, rushing streams, rolling waves, and shining sun, bright and calm moonlight which makes the harvest crops to shine.

Question 20.
What strategies were used by Tammanna to destroy Basavaiah?
Answer:
Tammanna started to think in different ways to compete with Basavaiah. He stopped accumulating material wealth and started to compose ballads and singing them. Basavaiah with all his material wealth could not compete with this..

Question 21.
What contrasting descriptions of the foot does the poem offer? Why?
Answer:
A child’s foot offers many contrasing descriptions in the poem. At the child’s age, it does not realise that it was a foot, but after facing many difficulties in life, it understands that it was a prisoner inside a man’s shoe. It felt the darkness inside the shoe that it couldn’t even get an opportunity to communicate with the other foot. When the man grows old, it also grows old, becomes rough and gets age related diseases and understands that it cannot stay young forever. The man must end his life one day or the other, but the foot is unaware of all these happenings.

Question 22.
What was the justification for the formation of the POP?
Answer:
The ‘Progressive Organization Party’ (POP) was formed by the tribes down the coast to save themselves from total cultural, political, social and religious oppression and they wanted to preserve their own culture and sustain their religion.

III. Answer the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
In what different ways docs the cycle empower rural women?
or
Why does water become a matter of dispute?
or
Narrate how Tammanna and Basavaiah tried to compete against each other.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

On 10 April, 1912, the largest and finest luxury ship in the world sailed from Southampton in England to New York. She was called the Titanic and it was her maiden voyage. She was crossing the Atlantic and was built with great care. The passengers talked and laughed. They were happy and proud because they were travelling in the best ship in the world. For four days the Titanic sailed smoothly. Then came 14 April.

The night was cold, the sky was clear and the sea was calm. Time ticked on……. ten O’clock, eleven half-past eleven…….

Eleven forty! On top of the ship, the man who kept watch suddenly saw an iceberg which stood right in the path of the Titanic. He telephoned the engine-room. Captain Smith and his crew fought hard to steer the ship away from the iceberg but its side scraped the ice berg and made big holes along the ship’s side, through which water began to pour into the engine room and lower decks. Captain Smith and his crew’ tried to stop it but they failed. They now’ knew that the Titanic was in great danger. Captain smith began to send radio signals at twelve-fifteen. ‘Help! Struck an Iceberg’.

A ship called the California was only about 18 kilometers away, but she did not receive the Titanic signals. This was because her radio had been shut at 12 O’clock . The Titanic continued to send signals. At last, a small ship called the Carpathia heard the call, she changed course and sailed at full speed towards the Titanic, Meanwhile the Titanic was sinking rapidly. Then, at 2.20 A.M. on 15 April she vanished into the sea forever. About fifteen-hundred people including Captain Smith, went down with her.

When the Carpathia reached the lifeboats it was 4 A.M. She was able to save only seven hundred people.
The Titanic now lies deep down at the bottom of the ocean.

Question 24.
(a) When did the Titanic begin its voyage?
(b) What did people call the Titanic?
(c) How did the people on board feel?
(d) What did the man who kept watch notice at 11.40 P.M.?
(e) Who tried to steer the ship away?
(f) Why did water pour into the engine room?
(g) What message did Capt. Smith give?
(h) Why couldn’t California receive the radio signals?
(i) How many people could Carpathia save?
(j) Where is the Titanic now?
Answer:
(a) 10 April 1912
(b) ‘The unsinkable ship’
(c) Comfortable
(d) An Iceberg.
(e) Captain Smith and his crew.
(f) Big-holes were made along the ship’s side when it scraped the iceberg.
(g) “Help struck an Iceberg”.
(h) Her radio had been shut down at 12 O’clock.
(i) Seven hundred people.
(j) Deep down at the bottom of the ocean.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions set on it. (3 × 1 = 3)

Wishing me like to one more rich in hope,
Featur’d like him, like him with freinds possess’d
Desiring this man’s art, and that man’s scope,
With what I most enjoy contented least;

(i) What wish is granted?
(ii) Who has possessed friends?
(iii) Who is most contented?
Answer:
(i) One more rich in hope.
(ii) The speaker.
(iii) The speaker.

V.
Question 26.
Complete the following by filling the blanks using the right form of the verb given in brackets. (3 × 1 = 3)

The contemporary seeds were _________ (sow) when the living earth _______ (transform) into dead matter to facilitate the industrial revolution. Monocultures _______ (replace) diversity.
Answer:
sown, was transformed, replaced.

Question 27.
Report the following conversation. (1 × 5 = 5)

“Who is that lady?” the children asked their mother.
“She is a close friend, very dear to me”, said the mother.
“How come you never told us about her?”
“When the time comes, you will know everything?”
Answer:
The children asked their mother who that lady was. The mother replied that she was a close friend, very dear to her. The children further asked how she had not told them about her till then and she replied that when the times comes, they would know everything.

Question 28.
Complete the following dialogue. (1 × 4 = 4)
Customer: ______ I’ve got a complaint to make.
Manager: Tell me _________?
Customer: I’ve been waiting for the past twenty minutes but no one seems to attend to this table.
Manager: _________ I’ll send someone at once
Customer: __________
Answer:
Customer: Excuse me. I’ve got a complaint to make.
Manager: Tell me what is the problem?
Customer: I’ve been waiting for the past twenty minutes but no one seems to attend to this table.
Manager : Sorry I’ll send someone at once
Customer: Its ok. Thank you.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expression given in brackets. (2 × 1 = 2)

________ in the blazing heat of Kudimianmalai’s stone quarries, you run ______ Manormani 22, training others, you know it’s all worth it. A quarry worker ______ Arivoli volunteer herself, she thinks it vital _______ her co-workers learn cycling. (into, and, when, that)
Answer:
when, into, and, that.

Question 30.
Fill in the blanks with the right linkers. (4 × 1 = 4)
The rains had failed _______ all the wells and tanks had run dry. ______ overcome the problem the municipal authorities sunk a number of bore wells. _______ they could supply water to the citizens. ________ the situation was
brought under control. [thus, so, therefore, in order to]
Answer:
therefore; in order to; so; thus.

VI.
Question 31.
Read the following passage and make notes by drawing and filling in the boxes given below. (8 × 1/2 = 4)

Seals have a streamlined body and four flippers. So they are suited to live in water. They come to land to rest, mate and give birth. Together lyith the Walrus, they belong to the order ‘Pinnipedia’ meaning ‘wing foot’. They live all over the world but are most common in Arctic and Antarctic where there is plenty of food. They have been hunted for their fur and blubber.
2nd PUC English Model Question Paper 5 with Answers image - 1
Answer:
2nd PUC English Model Question Paper 5 with Answers image - 2

Question 32.
Write a letter of application in response for the following advertisement which appeared in the ‘The Deccan Herald’ dated 10th March 2014. [5]
(Write XXX for name and YYY for address)
Sogo Retail Management Pvt. Ltd , Jayanagar, Bangalore.
Requires : Sales Assistants
Qualification: PUC Passed, Fluency in English is essential, working knowledge of computer is a must. Apply within a week.
To:
The Director
Sogo Retail Management Pvt. Ltd.
Jayanagar, Bangalore.
Answer:

XXXX
YYYY
YYYY
12 March 2014

The Director,
Sogo Retail Management Pvt. Ltd
Jayanagar, Bangalore.

Dear Sir / Madam,
With reference to your advertisement in Deccan Herald on 10 March 2014, I would like to apply for the post of Sales Assistant. I have completed my PUG in 2013. I can speak English very fluently and I am very good at computers. I think I could be the suitable candidate. Please give me a chance to work in your company. I have enclosed my resume for your consideration.

Thank you,

Yours faithfully
Sd/-
(XXX)
Encl : Resume

Question 33.
Imagine that you have been asked to deliver a speech on Dr. B.R. Ambedkar Jayanti in your locality, prepare a speech in about 100 words based on the points given below:
Parents: Ramji, Bhiniabai
Childhood: Matriculation, Elphinston School
Graduation: Elphinston College Maharaj of Baroda’s help – went to USA – journalist – reformer fought for equality – future of the constitution of India – awarded Bharat Ratna – passed away in 1956.
Answer:
All the Dignitaries on the dais, Ladies and Gentlemen, I am very glad to speak on Dr. B. R. Ambedkar, the Father of Indian Constitution on the auspicious occasion of Iris birthday. Dr. B. R. Ambedkar was born on 14th April 1891 to Ramji and Bhimabai. He was very intelligent from his childhood days itself. He completed his matriculation in Elphinston School. He completed his college education from Elphinston College. Ambedkar got the help of Maharaja of Baroda and went to America for higher studies. He finished M.Sc and D.Sc degrees from Columbia University and London School of Economics. Dr. B. R. Ambedkar was a voracious reader, social reformer and a journalist; he wrote articles on many topics. He struggled very hard to bring about a change in the society. He worked for equality. His greater contribution is framing Indian constitution. Hence, he is called as Father of the Constitution of India. He was awarded the Bharat Ratna. Dr. B.R. Ambedkar passed away in the year 1956.
(or)
Given below is a representation of the number of people migrating from villages to cities in the past few decades. Write a report for the local news paper in about 120 words:
2nd PUC English Model Question Paper 5 with Answers image - 3
Answer:
The bar graph represents the number of people migrating from villages to cities in the past few decades. The statistics show a steady increase from 1970 to 2000. The number of people migrating from villages to cities in the year 1970 was 40 lakhs and it became double in 1980. It increased to 120 lakhs in 1990 and reached a peak of 140 lakhs in 200. The reason for migration from villages to cities might be failure in agriculture, fragmentation of joint families, low profit etc. It is very clear that we now find a decrease in migration. It was 100 lakhs in the year 2008. The Government might have taken some measures to stop people migrating from villages to cities. However it is a major problem. Hence the Government should take necessary action to limit this.

VII.
Question 34.
What do the italicized words in the following paragraph refer to? (4 × 1 = 4)
The Titanic was crossing the Atlantic and she (i) was carrying more than two thousand people, they were happy because they (ii) were travelling in the best ship. The man who kept watch noticed an iceberg. He grew cold with fear, it (iii) was as huge as a mountain. He informed captain Smith, who (iv) was in charge of the crew.
(i) She: ______
(ii) They: ______
(iii) It: ______
(iv) Who: _______
Answer:
(i) The Ship Titanic
(ii) 2000 People
(iii) Iceberg
(iv) Captain Smith

Question 35.
Rearrange the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
Earth / University / Democracy / the earth / teaches
Answer:
The Earth University teaches Earth democracy.

Leave a Comment

error: Content is protected !!