2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2019

Students can Download 2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2019, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2019

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
When does Juliet want Romeo to be a star?
Answer:
Juliet Wants Romeo to be set up in heaven with the stars after her death.

Question 2.
On the shores of which sea is the kingdom of Monaco located?
Answer:
The Mediterranean Sea.

Question 3.
‘On Children’ you may give them your love but not your
(a) dreams
(b) thoughts
(c) gladness.
Answer:
(b) thoughts

Question 4.
Name the author of ‘Tapovan’ as mentioned in ‘Everything I Need To Know I Learned In The3 Forest’.
Answer:
Rabindranath Tagore.

Question 5.
What does Don Gonzalo use to brush the dust from his shoes?
Answer:
His handkerchief.

Question 6.
To whom is the poem when You Are Old’addressed?
Answer:
To a young lady with whom the speaker is deeply in love.

Question 7.
How much of Tammanna’s land did Basavaiah acquire forcibly?
Answer:
200 acres

Question 8.
What would the foot like to be?
Answer:
The foot would like to be a butterfly or an apple.

Question 9.
Which is the most astounding invention of man, according to Borges?
Answer:
‘Book’ is undoubtedly the most astounding invention of man.

Question 10.
How long had Roof been a bicycle repairer’s apprentice?
Answer:
Roof worked as a bicycle repairer’s apprentice for two years.

Question 11.
Name the Arivoli activist who penned the famous song.
Answer:
Muthu Bhaskaran.

Question 12.
Whose life is becoming more hazardous in Brazil every day?
Answer:
According to George Mikes, the pedestrian’s life is becoming more hazardous in Brazil every day.

II. Answer any eight of the following (choosing at least two from poetry) in a paragraph of 80 – 100 words each. (8 × 4 = 32)

Question 13.
How does Romeo describe Juliet’s beauty in Romeo and Juliet’?
Answer:
The moment Romeo catches sight of Juliet, he is enchanted with her flawless beauty. Immediately he exclaims in wonder and says that she teaches the torches (that have lit up the room) to burn bright. Then noticing her conspicuous brightness in the night, he says that she appears like a precious jewel hanging in the ears of an Ethiopian. Finally, seeing that she outshone every other lady in the room, he says that she was like a snowy white dove trooping with crows. He tells himself that he had never felt so much in love because he had never seen anyone truly beautiful like Juliet until that night.

Question 14.
Why did the criminal refuse to escape from the prison in ‘Too Dear’?
Answer:
When the king realized that it was a serious matter to keep a criminal imprisoned for life and it would cause his people a huge financial burden, he summoned his ministers and asked them to find a cheaper way of punishing the criminal. The ministers met and after several deliberations suggested that they must dismiss the guard and save some money. The king agreed to their suggestion. Soon, the guard was dismissed and they waited curiously to see what the criminal would do. The criminal came out of his prison at dinner time, collected his food from the palace kitchen, and returned to the prison, shut the door on himself and stayed inside. Later, the Minister of Justice asked him why he had not run away, as there was no guard to watch over him.

They even told him that the prince would not mind if he ran away. But the prisoner told them that he had nowhere to go as his character had been ruined and people would turn their backs on him. Moreover, he had forgotten the habit of working and so if he ran away he would be forced to work for earning his living. That is why the criminal refused to run away from prison.

Question 15.
‘Your children are not your children’. How does the poet illustrate this truth in the poem ‘On Children’?
Answer:
According to Kahlil Gibran, love occupies the most important place in God’s creation. Love is not created by us but is sent from above and it directs everything in our life as it sees fit. In this poem, Gibran illustrates how love works in the intimate relationship of parenthood. Gibran wants us to understand that our role as parents is only ‘stewardship’ and nothing else. In the line ‘Your children are not your children’ Gibran tells parents to be aware that a child is not a thing to be possessed by us because we have not created ‘life A child is eternal life itself and is a gift from the abundance of existence. As parents, we may have brought them to the earth. This has happened so because we have been chosen to be a vehicle and so we are nothing else but a passage. It is life’s longing for itself that brings children to earth, as sons and daughters. Since children are not lifeless things we cannot possess them. That is why the prophet categorically states that ‘Your children are not your children

Question 16.
How does Vandana Shiva describe the ‘Navdanya farm’?
Answer:
Vandana Shiva describes ‘Navdanya’ as a movement for biodiversity conservation and organic farming which she started in 1987. Later, when she realized that they needed a farm for demonstration and training, she set up the Navdanya Farm in 1994 in the Doon Valley in the lower elevation Himalayan region of Uttarakhand province. She states that they have conserved and grown 630 varieties of rice, 150 varieties of wheat and hundreds of other species. She also says that they have set up more than 100 community seed banks across India. She also claims to help farmers make a transition from fossil-fuel and chemical-based monocultures to bio-diverse ecological systems nourished by the sun and the soil.

Question 17.
Describe the beauty of nature that makes the earth a heavenly abode.
Answer:
Having convincingly argued that we do not need to seek heaven in the skies, and this very earth is heavenly in reality, the poet presents the splendour of harvest and the beauty of the moonlit night. The poet calls these chunks of heaven. The poet wishes the reader to bring to mind the harvest season when in every bit of agricultural land do we see heaps of grains, covering the land. He then presents a beautiful picture of the different forms of nature which make this earth a heaven. The poet claims that the roaring streams that tumble down fast from the top of the hills, the rolling surf at the edge of the waves that come rolling across oceans and seas, the tender rays of the sunbathing the vast green forests and the gentle sun warming up the earth make this earth a heaven.

Secondly, he mentions the moonlit night on which, the whole earth seems to be bathed ¡n silvery light. Finally, the poet tells the reader that the poets who enjoy such heavenly sights imbibe the beauty of nature and spill the nectar of heaven through their poetry. This way the poet creates heaven on earth and celebrates the joys of heaven through his poetry.

Question 18.
How does Don Gonzalo try to hide his identity?
Answer:
Don Gonzalo tells Dona Laura that his cousin took refuge in his house fearful of the consequences of a duel with a person highly regarded in that locality. From his home, he later went to Seville and then to Madrid. Since his letters to Laura were intercepted by her parents, Gonzalo did not get any reply from her. He became desperate. In despair, believing that he had lost his love forever, he joined the army went to Africa, and met a glorious death in a trench, grasping the flag of Spain and whispering the name of his beloved Laura.

Question 19.
Why does Borges say that books will never disappear? Explain.
Answer:
According to Borges, among the many inventions of man, the book is undoubtedly the most astounding of all. All others are extensions of our bodies. The telephone is the extension of our voice, the telescope and the microscope are extensions of our sight and the sword and the plough are extensions of our arms. Only the book is an extension of our imagination and memory Modern modes in communications have not developed anything to work as a substitute for our imagination and memory.

Question 20.
Bring out the culture of the Japanese as explained by George Mikes.
Answer:
In his travelogue, George Mikes narrates four anecdotes which will help any foreign visitor to understand the cultural traits of the Japanese people. The author first highlights how peoples courtesy serves a double function in Japan. He assertively states that a couple, with perfect confidence, can carry on even their intimate love quarrels ¡n public, in perfect privacy, without being apprehensive of any passerby overhearing them. Next, he talks about the bowing mania of the Japanese people and how the Japanese manage to show even the slightest differences in their hierarchy with a great deal of natural and inimitable grace.

Then, he narrates how, the very same people who, a few minutes ago had bowed to each other with such ceremonious solemnity would behave like savages, push each other aside, tread on each other’s toes and elbow their way into the bus. Finally, he talks about soup-eating in Japan. He says that, according to the Japanese, when eating soup one must make a fearful noise so as to express his appreciation, otherwise the guest will be considered an ill-mannered lout.

Question 21.
How did Basavaiah react to Tammanna’s popularity?
Answer:
When Tammanna came to know that the rivalry between him and Basavaiah had reached a peak’ and that two hundred acres of his land had been forcibly taken away from him and had been even fenced up, Tammanna hit on a plan of annihilating Basavaiah completely. He got all his bitter experiences with Basavaiah composed in the form of ballads and started singing them before the people, announcing to everyone Basavaiah’s cruelty and his meanness. This way his reputation as an artist started spreading fast and critics and scholars of folklore thronged him and translated his songs.

Basavaiah tried to surpass Tammanna’s fame by filling his life with all kinds of material wealth. He got a palatial mansion built for himself. He appointed a number of persons just to praise him and bedecked himself with gold, diamonds and other precious stones. But he was not successful. We can conclude so because the visitors to his house told him that without Basavaiah’s books his house looked dull and empty.

Question 22.
What role did Sheela Rani play in the cycling movement?
Answer:
Sheela Rani Chunkath was the district collector of Pudukkottai. In 1991 as a part of the female literacy drive, she wanted to train female literacy activists so that hierarchy would reach women in the interior. She had realized that the lack of mobility among women played a big role in undermining their confidence. Therefore, she included ‘mobility’ as a part of the literacy drive. Naturally, the literacy activists learned cycling first. This inspired the neo-literates also to learn cycling. This, in turn, inspired every woman in the village to learn cycling. The literates, having become neo-cyclists, encouraged
every woman in the district to learn cycling, by organizing ‘cycle training camps’. Thus, Sheela Rani Chunkath became instrumental in ‘cycling’ becoming a social movement in Pudukkottai district.

III. Answer the following questions in about 200 words each. (1 × 6 = 6)

Question 23.
(a) The Voter’ ridicules the power and selfishness of Marcus Ibe. Explain.
OR
(b) Wheel brings ‘freedom and progress’ – Explain this statement with reference to ‘Where there is a wheel’.
OR
(c) The poem ‘Water’ demonstrates the disparity and discrimination in our society. Justify.
Answer:
(a) ‘The Voter’ highlights what kind of people become peoples leaders, how politics bestows wealth and power on them, and because of such people how elections become farcical. The two main characters in the story are Marcus and Roof, and the voters are the people of Umuofia. The whole focus of the plot is to ridicule greedy and selfish politicians and to show how they manage to corrupt the society also.

Marcus was a not-too-successful mission school teacher. When he was almost on the verge of dismissal on the basis of a female teacher’s complaint, he joined politics, got elected as a representative of Umuofìa and was made Minister of Culture. In about five years, people see a great many changes in Marcus’ life. Their elected representative becomes wealthy, is awarded chieftaincy titles and doctorate degrees besides many other honours. He also builds a huge mansion in his native village.

In a satirical tone, the writer says that Marcus had christened his new house ‘Umuofla Mansions’ in honour of his village and had slaughtered five bulls and countless goats to entertain the people on the day it was opened by the Archbishop. Marcus believed that, by entertaining people thus, people would respect him and would hold him in high esteem. But the people are not naive and ignorant. They know where his ‘power’ and money come from.

The people know that he had acquired all this only after they had elected him their representative giving their votes free of charge five years ago. Even after five years, the people and their village remained the same as before but Marcus had changed completely.

When Roof tells Marcus that a radical change had come into the thinking of Umuofia since the last election, like any other corrupt politician Marcus prepares himself to bribe the people. The people come prepared to demand their share in his wealth. Instead of demanding developmental work for their village, the people tell Roof that two shillings is too shameful and settle the deal for four shillings each. It is Marcus and Roof who blatantly offer money, tacitly admitting that they have used the public money selfishly for their own development, that the voter ridicules them by demanding more money for their vote, sending the message that real power to change the face of a village, town or country is in the hands of the voter and not selfish politicians like Marcus.
OR
(b) In ‘Where there is a Wheel’, R Sainath, the writer, refers to the ‘wheel’ of the bicycle to document the spectacular progress achieved by rural women in the Pudukkottai district of Tamilnadu. The title symbolically conveys the ‘progress’ achieved by rural women over a period of one and a half years. ‘Wheel’ is a commonly accepted symbol for progress or movement or mobility ‘Wheel’ also means continuous progress or movement. While stagnation indicates decay and deterioration, mobility indicates dynamism.

The writer remarks that “people find curious ways of hitting out at their backwardness, of expressing defiance, a hammering at the fetters that hold them’ All these phrases make a reference to how the rural women of Pudukkottai district defied the challenge of the male bastion and broke the fetters that chained them to the confines of their homes by learning to ride a bicycle. These rural women, which included agricultural workers, quarry labourers, village health nurses, baiwadis and anganwadis, gem cutters, school teachers, mid-day meal workers and gram services, had to depend on the male persons at-home — brother, husband, father — to go to the market to sell their produce and to go to their workplaces in addition to doing household chores like carrying water from the village well, cooking, taking care of infants and washing clothes and utensils.

Today, women can be seen doing many tasks on their bicycles. They can be seen carrying water from the well along with their small kids sitting on the bar of their cycle in the front. Many of them bicycle their way to villages to sell agricultural products or to work in the quarries.
OR
(c) ‘Water’ is a reflective-narrative poem in which the speaker recalls several instances taken from the life of the Dalits to highlight the disparity seen in the lifestyle of the Dalits and that of the upper caste people. Incidentally, the speaker also highlights how the Dalits are discriminated against while using ‘water’ from a pond or a tank. The speaker states that water is a witnéss to the Panchama’s plight when he goes to the pond or tank to collect water.

Since he does not have the right to draw a pot of water directly from a well, he waits all day near the well until a shudra arrives there and fills his pot. The speaker mentions the humiliation of the Wada girl when she receives water poured from a distance. Some waterfalls on her body and she felt humiliated. The speaker articulates the righteous indignation shown by Munnangi Suvartamma when she raised her vessel to ward off an attack by the Kamma youths against the Dalit boy who asked them not to pollute their drinking water. These instances illustrate how the Dalits were discriminated against while using water from a public well.

The speaker recalls how people in the Wada would thirst all day for a glass of water while the villagers had a lot of water to drink and bathe as and when they wanted. The speaker recalls how they would look forward to that day in a week when they would get an occasion to take a bath. On the other hand, the people in the village enjoyed a bath twice a day, because they had plenty of water, and the Dalits were made to forego water on the pretext of untouchability. The speaker narrates how, in her childhood, they walked miles and miles to collect water from the big canal and walked back carrying heavy pots of water on their heads, with the veins in their neck straining and bursting. Finally, the speaker recalls how several thatched huts in Malapalle were reduced to ashes for want of a pot of water to douse the fire.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it: (10 × 1 = 10)

Sporting fraternity and sports lovers across the country applauded and felt happy when president Pranab Mukherji handed over the prestigious Arjuna Awards to several eminent sports personalities at a glittering function in the national capital recently on the occasion of National Sports Day.

However, nobody perhaps would have given thought to the creator of the slick and wonderfully crafted trophies that dazzled in the hands of these well-known sporting icons. The unsung hero is Gajendra Prasad Sahu, a painter and sculptor based in Bhubaneswar.

The 53-year-old artist has been making the Arjuna Award trophies for the last five years. Not only Arjuna awards, but Sahu is also the creator of the well designed Dronacharya, Dhyan Chand and Tenzing Norgay trophies presented every year by the Union Sports and Youth Affairs Ministry to an eminent coach, an important hockey player and an individual for bravery respectively.

The turning point in Sahu’s life, however, came in 2009 when the Ministry of Sports and Youth Affairs decided to redesign the trophy for the popular and most sought after Arjuna Award for sporting icons and invited applications from artists across the country.

Sahu responded and sent the sketches of his designs which were approved by the Union Ministry. Once the preliminary sketches were okayed, he was summoned to New Delhi to submit his final design, which too, was approved and he was assigned the job of making the trophies for prestigious sports awards every year. He won the job despite the stiff competition from the individual as well as institutional competitors.

Interestingly, though Sahu creates the most coveted trophies for the Indian sports icons, he never had any personal interest in sports. His works of paintings have found a place in art galleries and exhibitions in different parts of the country.

Answer the following in a word, a phrase or a sentence each:
(a) Who handed over the prestigious Arjuna awards on National Sports Day?
(b) Where is Gajendra Prasad Sahu from?
(c) How long has Sahu been making Arjuna Award trophies?
(d) For which sport is Dhyan Chand Trophy presented?
(e) Tenzing Norgay Trophy is awarded for
(i) coaching
(ii) bravery
(iii) painting.
(f) Mention the year that brought a turning point in Sahu’s life.
(g) Why was Sahu summoned to New Delhi?
(h) Sahu’s paintings are found in
(i) Palaces
(ii) Galleries
(iii) Govt, offices.
(i) Gajendra Prasad Sahu is the ______ (creation/creator) of the trophies.
(j) Add a prefix to the word ‘known’ to form its antonym.
Answer:
(a) Pranab Mukherjee handed over the prestigious Arjuna awards on National Sports Day.
(b) Gajendra Prasad Sahu is from Bhubaneswar.
(c) Last 5 years.
(d) Dhyan Chand Trophy is presented to hockey players.
(e) (ii) Bravery.
(f) 2009.
(g) To submit his final design.
(h) (ii) Galleries.
(i) Creator.
(j) Unknown.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions set on it: (3 × 1 = 3)
A ship on the sugar fields lands and spits its crew of black workers into the landscapes _______
Lord, I do not want to go to school.
Please help me that I need not go again.
(i) Where does the ship land?
(ii) What does it spit out?
(iii) Who are the passengers in the ship?
Answer:
(i) The ship lands on the sugar fields.
(ii) A crew of black workers.
(iii) Black workers are the passengers in the ship.

V. Complete the following by filling in the blanks using the right form of the verb given in brackets: (3 × 1 = 3)

Question 26.
A fence _____ (build)around Tammanna’s land by Basavaiah. Both of them ______ (encourage) by their supporters. Tammanna ______ (advise) by his supporters about the various means available for getting back his land.
Answer:
was built, were encouraged, was advised.

Question 27.
Report the following conversation: (5 × 1 = 5)
POP Campaigner: We want your vote.
Rufus Okeke: How can I vote for Maduka?
POP Campaigner: Are you taking this money or not?
Rufus Okeke: Will it be heard outside this house?
POP Campaigner: Don’t worry about it.
Answer:
The POP campaigner told Rufus Okeke that they wanted his vote. Rufus Okeke asked the POP campaigner how he could vote for Maduka. The POP campaigner questioned Rufus Okeke if/ whether he was taking that money or not. Rufus Okeke enquired if/whether that would not be heard outside that house. The POP campaigner asked him not to worry about it.

Question 28.
Complete the following dialogue: (4 × 1 = 4)
(Raju, a II PUC student, wants to get info the class)
Raju: ______ (asking permission to enter the class)
Lecturer: ______ (gives permission)
Raju: I am sorry sir for being late today.
Lecturer: It is Ok, but _______ (asking the reason for coming late to the class)
Raju: ______ (gives reason)
Answer:
Raju: May I come in, sir.
Lecturer: Yes come in.
Raju: I am sorry sir for being late today.
Lecturer: It is ok, but why are you late?
Raju: I missed my bus.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expressions given in brackets: (2 × 1 = 2)
(one’s castle, all and sundry, listen in)
The telephones are situated on a table or a counter in Japan. Anybody, any passerby could ______, but nobody does. The telephone receiver can be _______
Answer:
listen in, one’s castle.

Question 30.
Fill in the blanks with the right linkers given below: (4 × 1 = 4)
(and, neither, nor, so)
There was _______ a guillotine for cutting the head off, _______ an executioner in Monaco. ______ the ministers wrote a letter asking the French Government whether they could lend them the machine _______ an expert to cut off the criminal’s head.
Answer:
neither, nor, so, and.

VI. Read the following passage and make notes by drawing and filling in the boxes given below: (8 × 1/2 = 4)

Question 31.
Women’s empowerment is the act of giving power or authority to women. It involves women’s organizations which aim to increase their self-reliance, encourage them to make choices and to control resources. Women experience subordination or powerlessness in multiple domains. These include the home, the workplace and all other public places. The strategies for empowerment of women can be classified as legal, social and economic.
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2019 image - 1
Answer:

  1. Authority to women
  2. Self-reliance
  3. Make choices
  4. Home
  5. Public places
  6. Legal
  7. Social
  8. Economic.

Question 32.
Write a letter of application in response to the following advertisement that appeared in the ‘Deccan Herald’ dated 20th December 2018. [5]
(Write XXX for name and YYY for address.)
Wanted: Data Operators
Qualification:
II PUC passed.
Basic computer knowledge.
Apply to:
The Manager
Sri Basaweswara Edn. Trust
Bangalore – 560 006.
Answer:

XXX
YYY
25 December 2018.

The Manager
Sri Basaweswara Edn. Trust
Bangalore – 560006.

Dear Sir,
I write this letter in response to your advertisement in The Deccan Herald, dated 17 December 2018. Since I fulfil your requirements, I hereby apply for the post of Data Entry Operator. I have finished my II PUC with a First Class and have basic knowledge of computers. I have given more details in my resume.
I hope I come up to your expectations.

Thank you,

Yours faithfully,
XXX
Encl: Resume

Resume

Name: XXX
Address: YYY
Sex: Male
Email ID: [email protected]
Mobile No. : 9857663353
DOB: 19 February 1998
Nationality: Indian
Religion: Hindu
Educational Qualification:
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2019 image - 2
Other Qualifications: Java Computer Course
Languages Known:
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2019 image - 3
Achievements: State Level Hockey Player
Interests: Sports and Hiking
References:
1. Dr Ravichandran
Principal
Deeksha Arts & Science College
Jayanagar, Bangalore
Email: [email protected]
Ph.: 9447821194

2. Mr Palaniswamy
Hockey Coach
Jayanagar Sports Club
Bangalore
Email: [email protected]
Ph.: 9844527354

Declaration: I hereby declare that the information submitted above is true to the best of my knowledge.

XXX

Question 33.
(a) Imagine you are the Secretary of ECO Club of your College. On the occasion of ‘World Environment Day,’ you are required to give a speech on the need for awareness to preserve nature. Points to be included: the need for conservation, cause of destruction, depletion of the ozone layer, health hazards. Based on the information, write a speech in about 100 words. [5]
OR
(b) The following pie charts represent information about voter turnout in the general elections held in post-independent India over a span of more than fifty years. Use this data to write a report on the polling trends, in about 120 words.
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2019 image - 4
Answer:
(a) Respected Principal, teachers and friends,
On the occasion of World Environment Day, as the Secretary of the Eco Club, it’s my privilege to address you. I begin by saying that nature has the ability to correct itself, but if we overuse it, the outcome can be tragic. That is why it is high time we raised and answered the question, “What is our relationship with nature?

We Indians worship nature and take the five elements of nature as divine. But alas, over the years we have exploited nature to such an extent that we have already experienced the repercussions in the form of earthquakes, tsunamis etc. Modernisation and urbanisation have been the main reasons for deforestation, soil erosion, acid rain, depletion of ozone layer etc. On the one hand, if nature has deteriorated in this manner, on the other population has been increasing steadily. The UN has projected that by 2050 there will be more than nine billion people on the planet. In such a situation naturally, there would be innumerable health hazards. That is why, dear friends, it’s high time we devised means by which we can preserve nature.

Let us remember that Carbon is like Brahma and Shiva the Giver and the Destroyer. Since our main crime against nature is using up its sources of energy, we have to now think more seriously about alternative sources of energy like solar energy. Preserving water through rainwater harvesting and watershed management would also help. ¡fit is at a higher level, on our part we should avoid unnecessary wastage of water, electricity gas and petrol. On this special day, dear friends, shall we pledge to do our best towards preserving nature?
Thank you.
OR
(b) The pie charts which show the voters’ turnout in the general elections in the post-independent India in fifty years making a few interesting revelations. If we take the two charts as before and after fifty years, we see that the percentage of male voters has remained constant at 45%. However, the female franchise has increased from 25% to 35% and freshers’ voting from 10% to 15%. The only section wherein there is a drop in the voting percentage is of senior citizens whose representation has dropped from 20% to 5%.

VII. What do the underlined words in the following extract refer to? (4 × 1 = 4)

Question 34.
Sahu designs the trophies handed over to the winners. These are presented to them with great ceremony. Though Sahu is not a sportsman, his passion for creating the trophies is outstanding. He has his workshop in Bhubaneswar where he has been living since his childhood.
i. These: ______
ii. them: ______
iii. his: ______
iv. Where: ______
Answer:
i. Trophies
ii. winners
iii. Sahu’s
iv. Bhubaneswar.

Question 35.
Rewrite the jumbled segments to forim a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
every five years / held / their leaders / once in / to elect / elections are.
Answer:
Elections are held once every five years to elect their leaders.

Leave a Comment

error: Content is protected !!