2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2016

Students can Download 2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2016, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2016

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks : 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Who, according to Juliet, is whiter than new snow?

Question 2.
How many inhabitants are there in the kingdom of Monaco?

Question 3.
According to the speaker of’On Children’, the one who loves both the arrow and the bow is
(a) the archer
(b) the parents
(c) the children.

Question 4.
Where is the Earth University mentioned by Vandana Shiva located?

Question 5.
Whose name, according to Gonzalo, was his cousin whispering at the time of his death?

Question 6.
Whom did Tammanna consider as his most important possession in ‘The Gardener’?

Question 7.
Where is the defeated foot condemned to live, according to the speaker of ‘To the Foot From its Child’?

Question 8.
When, according to Borges, would history and man disappear?

Question 9.
Name the animal that bowed to George Mikes in Japan.

Question 10.
How long had Roof worked as a bicycle repairer’s apprentice in ‘The Voter’?

Question 11.
Which of the vehicles is called ‘humble’ in ‘Where There is a Wheel’?

Question 12.
Who, according to the speaker of ‘Water’, are playthings in water’s vicious hands?

II. Answer any eight of the following (choosing at least two from poetry) in a paragraph of 80-100 words each. (8 × 4 = 32)

Question 13.
Why does Romeo say he never saw true beauty till that night? Explain.

Question 14.
Briefly describe the kingdom of Monaco mentioned in ‘Too Dear!’.

Question 15.
Write a note on Earth University mentioned in Vandana Shiva’s essay.

Question 16.
Whose love in ‘When You Are Old’ is true and intense? Explain.

Question 17.
How did Basavaiah try to surpass his rival in ‘The Gardener’?

Question 18.
How does Borges look upon his blindness? Explain.

Question 19.
Human effort alone can create heaven on earth. How is this brought out in ‘Heaven, If you are not here on Earth’?

Question 20.
Give an account of the crawling traffic in Brazil as mentioned by George Mikes.

Question 21.
Describe how Marcus Ibe in ‘The Voter’ had managed to become a ‘successful’ politician.

Question 22.
What benefits, according to P. Sainath, has cycling brought into the lives of rural women?

III. Answer the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
‘The ways of Providence are strange’. How is this true in the case of Don Gonzalo and Dona Laura? Explain.
OR
‘Without vengefulness, there would be no reason for man’s existence’. How does ‘The Gardener’ bring this out?
OR
Water can give life and can also devour lives. Examine the significance of this statement in light of ‘Water’.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Since the beginning, trees have provided us with two of life’s essentials, food and oxygen. As we evolved, they provided additional necessities such as shelter, medicine and tools.

Trees contribute to their environment by providing oxygen, improving air quality, making climate better, conserving water, preserving soil and supporting wildlife. They take in carbon dioxide and produce oxygen. One acre of forest absorbs six tons of carbon dioxide and produces four tons of oxygen. This is enough to meet the annual needs of 18 people.

Both above and below ground, trees are essential to the ecosystems in which they reside. Far-reaching roots hold soil in place and fight erosion. They absorb and store rainwater and reduce runoff and sediment deposit after storms. This helps the groundwater supply recharge, prevents the transport of chemicals into streams and prevents flooding. Fallen leaves make excellent compost that enriches the soil.

Many animals, including elephants, koalas and giraffes eat leaves for nourishment. Flowers are eaten by monkeys and nectar is a favourite of birds, bats and many insects. Animals also eat much of the same fruit that humans enjoy. This process helps disperse seeds over great distances. Of course, hundreds of living creatures call trees their home. Leaf-covered branches keep many animals such as birds and squirrels, out of the reach of predators.

Question 24.
Answer the following in a word, a phrase or a sentence each:
(a) Name one of life’s essentials mentioned in the passage.
(b) What do trees take in?
(c) How much of oxygen is produced by one acre of the forest?
(d) Trees are essential to the ecosystems
(i) only above ground
(ii) neither below nor above ground
(iii) both above and below ground.
(e) How is soil erosion prevented by trees?
(f) The part of a tree used to make compost is its
(i) flower
(ii) leaf
(iii) fruit.
(g) Where is nectar, liked by birds, bats and insects, found?
(h) Who call trees their home?
(i) Add a prefix to the word ‘essential’ to form its antonym.
(j) Trees provide ______ (additional/addition) necessities of life.
Answer:
(a) Oxygen.
(b) Carbon dioxide.
(c) Four tons of oxygen.
(d) (iii) both above and below ground.
(e) The roots of trees hold the soil in place and thus prevent soil erosion.
(f) (ii) leaf.
(g) The nectar, liked by birds, bats and insects, is found in flowers.
(h) Hundreds of living creatures.
(i) Inessential.
(j) additional.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions. (3 × 1 = 3)

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveller, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
(a) Where did the two roads diverge?
(b) The word ‘both’ in the second line refers to two
(i) woods
(ii) travellers
(iii) roads.
(c) What does the word ‘one’ in the fourth line refer to?
Answer:
(a) The two roads diverged in a wood,
(b) (iii) roads.
(c) ‘One’ refers to one of the two roads that diverged in the wood.

V. Complete the following by filling in the blanks using the right form of the verb (passive) given in brackets. (3 × 1 = 3)

Question 26.
The prince agreed to show mercy and so the matter ______ (arrange). The only problem was that there was no suitable prison for a person who _______ (sentence) for life. However, there was a small lock-up where people ______ (keep) temporarily.
Answer:
was arranged, was sentenced, were kept.

Question 27.
Report the following conversation: (5 × 1 = 5)
Roof: I work for Marcus Ibe.
POP Campaigner: We have plenty of work to do tonight. Are you taking this or not?
Roof: Will it not be heard outside this room?
POP Campaigner: We are after votes, not gossip.
Answer:
Roof informed the POP Campaigner that he worked for Marcus Ibe. The POP Campaigner said in reply that they had plenty of work to do that night. He also demanded to know whether Roof was taking that or not. Roof asked whether it wouldn’t be heard outside that room. The POP Campaigner replied that they were after votes, not gossip.

Question 28.
Complete the following dialogue. (4 × 1 = 4)
(Kiran is looking for a house on rent. He talks over the telephone to Javeed, the owner of the house.)
Kiran: Good morning.
Javeed: ______ (Greeting). What can I do for you?
Kiran: Is _____ (Asking for information)
Javeed: Yes, the flat is still vacant.
Kiran: What is the rent?
Javeed: The rent ________ (Giving information)
Kiran: _______ (Leavetaking)
Answer:
Kiran: Good morning.
Javeed: Good morning. What can I do for you?
Kiran: Is your flat still vacant?
Javeed: Yes, the flat is still vacant.
Kiran: What is the rent?
Javeed: The rent is Rs. 10,000 per month with an initial deposit of Rs. 50,000.
Kiran: Thank you for the information. I’ve to discuss the matter with my family. I’ll contact you tomorrow and let you know whether I’ll be taking the flat on rent or not. Thank you for your time.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expressions given in brackets: (2 × 1 = 2)
(all and sundry, leaps and bounds, fair game)
The number of motor vehicles in Brazil is growing by ______ almost as if cars were distributed free of charge to _____
Answer:
leaps and bounds, all and sundry.

Question 30.
Fill in the blanks with the right linkers. (4 × 1 = 4)
The roof was a young and energetic man. He never left his village ______ to seek work in the towns _______ decided to remain in the village to guide his people. _______ he was very popular. ______ he was an expert in election campaigning.
(moreover, but, in order to, so)
Answer:
in order to, but, So, Moreover.

VI. Read the following passage and make notes by drawing and filling the boxes given below: (8 × 1/2 = 4)

Question 31.
Paper was discovered in China by an official named Tsai Lun. He discovered it in about AD 105 Until then most of the documents in China had been written on parchment and Vellum. Parchment was made from the skin of goats or sheep. Vellum was made from the skin of a calf. A number of animals had to be killed to make a book. However, now we do not have to do that. We use the wood pulp, at present, for making paper.
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2016 image - 1

Question 32.
Write a letter of application in response to the following advertisement, which appeared in ‘The Deccan Herald’ dated 07 March 2016. (Write XXX for name and YYY for address.) [5]

Wanted Office Assistant
Qualification:
PUC with First Class
Computer Knowledge
Fluency in Kannada, English and Hindi
Experience preferred.
Apply to:
The Managing Director
Shree Matha Technologies Ltd.
377, Abhi Towers, KVK Layout
Mysore Road
Bengaluru – 560 017.

Question 33.
Imagine that you have organised a function to mark the ‘World Tourism Day’. You have to speak on the importance of travelling. Use the following points and write a speech in about 100 words: [5]
Travel – necessary – provides fun – entertainment – information – expands one’s understanding – mental horizons – an opportunity for visiting diverse places and people.
OR
Student-teacher ratio plays an important role in imparting education. Given below is the bar graph that represents data pertaining to this ratio in different states of our country. Each bar indicates an average number of students per teacher. Use the information to write a report in about 120 words.
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2016 image - 2

VII. What do the underlined words in the following paragraph refer to? (4 × 1 = 4)

Question 34.
Trees are essential to the ecosystem in which they reside. They absorb and store rainwater. This helps the groundwater supply recharge. Fallen leaves make excellent compost that enriches the soil.
i. Which: ______
ii. They: _____
iii. This: _____
iv. That: ______
Answer:
i. Ecosystem
ii. Trees
iii. Absorbing and storing of rainwater
iv. Compost from fallen leaves.

Question 35.
Rearrange the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
to us / given / all things / for a purpose / have been
Answer:
All things have been given to us for a purpose.

Leave a Comment

error: Content is protected !!