2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2018

Students can Download 2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2018, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2018

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Who looks as a snowy dove to Romeo?
Answer:
Juliet

Question 2.
What does the word ‘Bow’ refer to in the poem ‘On Children’?
Answer:
To Parents

Question 3.
What does the Earth University teach, according to Vandana Shiva?
Answer:
The Earth University teaches Earth Democracy.

Question 4.
What did Dona Laura carry everyday to feed the pigeons in ‘A Sunny Morning’?
Answer:
DOna Laura carried bread crumbs everyday to feed the pigeons.
OR
Dona Laura fed the birds with bread crumbs.

Question 5.
Who was Tammanna’s rival in The Gardener’?
Answer:
Basavaiah

Question 6.
What would the foot like to be in ‘To the Foot from its Child’?
Answer:
The foot would like to be a butterfly or an apple.

Question 7.
Mention the name of the library which was attacked by countless volumes of flames in the dream of Borges.
Answer:
The Royal Library of Alexandria in Egypt.

Question 8. According to the poet _______ makes this Earth heaven:
(a) heavenly nymphs
(b) gods
(c) gentle sun
Answer:
(c) gentle sun

Question 9.
Why do the Japanese make a fearful noise while eating soup?
Answer:
When a person is eating soup offered by a host or hostess, he must make a fearful noise so as to show his sign of appreciation; otherwise, the host or hostess will think that the guest is ill-mannered.

Question 10.
What does PAP stand for in ‘The Voter’?
Answer:
PAP stands for People’s Alliance Party

Question 11.
Who was the central co-ordinator of the cycling movement in ‘Where There is a Wheel’?
Answer:
N. Kannammal

Question 12.
Who opposed the Kamma landlords in the poem, ‘Water’?
Answer:
Munnangi Suvartamma.

II. Answer any eight of the following (choosing at least two from poetry) in a paragraph of 80 – 100 words each. (8 x 4 = 32)

Question 13.
Describe the attempts made; by the ministers in solving the problem of cutting off the criminal’s head.
Answer:
Soon after receiving the judgement given by the court, the prince read out the sentence, confirmed it and ordered the execution of the criminal. However, there was a problem in executing the king’s orders. Monaco did not have either a guillotine or an executioner. The ministers discussed the matter and sent a letter of inquiry to the French Government asking whether they could lend them a machine and an expert to execute the criminal and also inform the cost involved in it. The French Government informed them that it would lend them a machine and an expert as well and it would
cost 16000 francs.

When the ministers informed the king about it, he thought over it and felt that it would be too burdensome for his people to bear. Then a similar inquiry was sent to the King of Italy. The Italian government offered to lend a machine and an expert at a cost of 12000 francs which included travelling expenses also. Though the price quoted by the Italian government was lesser than that of the French government, the king felt that the price was too much for a toy kingdom like theirs. Therefore, the council met discussed the issue and asked the General of the Army whether a soldier in the Army would be ready to cut off the man’s head in a rough and homely fashion. When the General discussed this issue with his soldiers, no soldier agreed to do it because they had not been taught how to behead a criminal.

Question 14.
What attitude should parents have towards their children, according to the prophet?
Answer:
Kahlil Gibran tells the parents that they are not the owners of their children. He argues that children have come to this earth as Life’s longing for itself and are born as sons and daughters and they are not created by parents. Hence, parents cannot possess them. Parents should consider themselves as ‘stewards’ and their role is only stewardship. Gibran wants parents not to look upon their children as their puppets and so not to impose their religion, politics and ideas on the innocent children. Parents may give their own love but not their thoughts, because the children have their own souls.

They have the free will to do as they please and have a mind of their own. They are free to think for themselves. Parents merely act as ‘guiding lights’ for their children. They have the will to act as who they are and lead their own life and not how their parents want them to. The children have their own future, parents belong to the yesterdays, but children belonging to the tomorrows. We should only give as much love as we can and should let them grow according to their own potential. We may strive to be like them but we should never trust our past on them. We should resist the temptation of making our child a carbon copy of ourselves.

Question 15.
Write a brief note on Chipko movement which t.ook place in the Himalayan region.
Answer:
Vandana Shiva’s involvement in the contemporary ecology movement began with the Chipko movement which was a non-violent response to the large-scale deforestation that was taking place in the Himalayan region in the 1970s. During this period, the peasant women from the Garhwal Himalaya, having realised that the forests were the real source of springs and streams, fodder and fuel, declared that they would hug the trees, and the loggers would have to kill them before cutting the trees. In 1973, when Vandana Shiva went to the Himalaya to visit her favourite forests and swim in her favourite stream, the forests were not there and the stream had become a trickle. It was at this moment that she
decided to become a volunteer for the Chipko movement. She spent every vacation doing padayatra, documenting the deforestation, the work of the forest activists and spreading the message of Chipko.

Question 16.
How did Basavaiah start filling his life with all kinds of material wealth?
Answer:
that the rivalry between him and Basavaiah had reached a peak’ and that two hundred acres of his land had been forcibly taken away from him and had been even fenced up, Tammanna hit on a plan of annihilating Basavaiah completely. He got all his bitter experiences with Basavaiah composed in the form of ballads and started singing them before the
people, announcing to everyone Basavaiah’s cruelty and his meanness. This way his reputation as an artist started spreading fast and critics and scholars of folklore thronged him and translated his songs.

Basavaiah tried to surpass Tammanna’s fame by filling his life with all kinds of material wealth. He got a palatial mansion built for himself. He appointed a number of persons just to praise him and bedecked himself with gold, diamonds and other precious stones. But he was not successful. We can conclude so because the visitors to his house told him that without Basavaiah’s books his house looked dull and empty.

Question 17.
‘True love is related to the soul but not to physical beauty’. How is this idea brought out in the poem ‘When You are Old’?
Answer:
‘hen You e Old’ depicts the frustration and anxiety of a sincere 1ove At the same time, it also presents the concern of sincere love for the future predicament of his lady love. The lover’s frustration and anxiety for her future find expression only because his love is genuine and constant. Though she has not responded to his ‘love the lover does not want to give up his attempts to persuade her. He tries to place before her a realistic, projected picture of her future
only because he knows that she will be old, infirm and companionless as years roll by.

Furthermore, the poet seems to understand that she is not a flirt and worldly lady who loves to indulge in pleasures of life but one who has also been looking for someone who really loves her inner self more than her physical charms. Only someone who has a similar state of mind, and beliefs, and who is also yearning for a spiritual union with his lady love alone can write so. From this, one can infer that true love is indestructible and constant. Had the speaker been interested in her physical charms only he would not have bothered to foresee his own future as well as the predicament of his lady love some twenty years hence. Thus it can be argued that the poem ‘When You Are Old’ conveys the message that true
love is indestructible and constant and is not influenced by the vicissitudes of fortune.

Question 18.
Describe the different stages of transformation of the foot after it is condemned to live in a shoe.
Answer:
‘To the Foot from its Child’ narrates the journey of a child’s foot until it becomes an adult foot and beyond until it dies.
In the first stanza, there are only two lines which express the innocence of the child and its wishes. The child wants to be a butterfly or an apple, but society is harsh and forces the child to become a responsible adult doing responsible adult things.

In the next stanza, the child’s foot walks in the real world and experiences the harsh realities of life. The words, ‘stones, bits of glass, streets, ladders, paths in the rough surface of the earth’ symbolize the forces in society. When the child’s foot encounters them in a battle, it learns that its role is that of a foot only and it cannot become a butterfly or an apple. The foot is now imprisoned in a shoe, where it grows into an adult. It gets exposed to reality as filtered through the shoe. It suffers loneliness and gradually learns the realities of life groping in the dark like a blind man.

During this life inside the shoe, it loses all the beauty of a child’s foot. Its soft, nice, petal-like toes lose their beauty become hard, callused and look like eyeless reptiles. The ‘foot’, now has grown into an adult foot, keeps on walking, works without respite in fields, markets, mines and ministries. It toils hard giving up all its worldly pleasures and finally dies. It is then buried. But, as it descends into the ground, it loses its human awareness and does not know that it is not even afoot. So, in its spirit, it is like the child’s foot and dreams of becoming a butterfly or an apple.

Thus, the poet depicts his view of life in the metaphor of afoot, with a clear progression from infancy to maturity, to adulthood, old age and finally death.

Question 19.
What are the views of Borges on blindness?
Answer:
Borges deñnes ‘blindness’ as a way of life that is not entirely unhappy. He a[so calls it a resource because he believes that all things have been given to us for a purpose and an artist must feel this more intensely. He believes that all that happens to us including humiliations, our misfortunes and our embarrassments are given to us as raw material, as clay so that we may shape our art, eternal work or work that aspires to be so. Therefore, he has taken blindness as a way of life, which is not entirely unhappy. He believes that it is his duty to accept it as far as possible and enjoy it.

Question 20.
How has the bicycle brought a total change in the lives of rural women as shown in ‘Where There is a Wheel’?
Answer:
The introduction of cycling in the Pudukkottai district has brought about a tremendous change in the lives of rural women. Cycling has offered a way out of enforced routines around male imposed barriers. The rural women, in particular, have gained a great deal of confidence on account of their learning cycling. Earlier, they used to be burdened with economic as well as social or familial obligations. Many young mothers had to help the menfolk in earning the family income as well as do domestic chores like tending to children and fetching water from remote places. Even to sell their agricultural produce in nearby villages, they had to carry their produce to the bus stop with the help of their menfolk.

Secondly, they had to come back within a fixed time to tend to little kids at home and to store or fetch water from remote places. Naturally, though they were capable of doing all these duties on their own, their ‘immobility’ created a big hurdle. They had to walk long distances to fetch water and sell their produce. After learning cycling, such women became free and independent. This gave them a lot of confidence. Moreover, the ability to ride a bicycle gave them a lot of self-respect.

Question 21.
Everyone is full of praise for Marcus Ibe. What qualities and achievements attracted the people to praise him in the Voter’?
Answer:
Marcus Ibe was a not-too-successful mission school teacher. When he was almost on the verge of dismissal on the basis of a female teacher’s complaint, he joined politics, got elected as a representative of Umuofia and was made Minister of Culture. People referred to him as Chief the Honourable Minister of Culture. In a period of five years Marcus became very wealthy, was given many chieftaincy titles and doctorate degrees and several other honours. He got a huge mansion built in Umuofia and named it Umuofia Mansions’ and got it opened by the Archbishop. On the day of the opening, he hosted a grand lunch to the people of his village slaughtering five bulls and countless goats. After feasting in his house, people were full of praise for him. They opined that he was a great man and does his things like a great man. He also owned two big cars.

Question 22.
Give an account of the complicated way of bowing in Japan.
Answer:
The writer George Mikes remarks that for the Japanese people ‘bowing’ has become a mania.
However, he also speaks in an appreciative tone and says that the people bow to each other with the solemnity of a courtier yet with a great deal of natural and inimitable grace. Besides, he also says that the Japanese follow a complicated hierarchy in bowing. This system decides who bows to whom, how deeply and for how long. Though it is a little complicated to us, the Japanese manage it without difficulty and subtly and reflect in their bowing even the smallest difference in rank, standing, age, and social position in a split second.

III. Answer the following questions in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
(a) How did Romeo and Juliet express their romantic love feelings to each other in the poem ‘Romeo and Juliet’?
OR
(b) In spite of all their efforts, the king and his team failed in punishing the criminal. How is it narrated in the story ‘Too Dear’?
OR
(c) Everything is fair in love and war. How do you substantiate this statement relating to the attitudes of Dona Laura and Don Gonzalo in the play ‘A Sunny Morning’? (5.79)
Answer:
(a) The two stanzas in the poem, one by Romeo and the other by Juliet, highlight the intensity of love of the young lovers. This intensity of love is brought out by using the contrasting imagery of night and day, black and white, bright jewel and a dark surface, snowy dove, etc. Factually speaking. the words ‘bright’ and ‘night’ appear In Romeo’s praise of Juliet’s brightness when he sees her for the first time in the feast hosted by Lord Capulet. Romeo uses the phrase ‘snowy dove’ to refer to and to distinguish Juliet from other ladies In the room. Romeo uses the word ‘crows’ to refer to the other ladies in the room. Furthermore, Romeo compares Juliet’s brightness with ‘a rich jewel’ hanging upon the cheek of an Ethiope’s ear. Romeo uses these words to highlight her beauty. It also symbolizes the emotional intensity that he shows towards Juliet.

Similarly, Juliet uses the phrase ‘day in night’ and ‘whiter than new snow on a raven’s back’ to refer to Romeo. Secondly, she uses the words ‘stars in the night sky’ to refer to Romeo. Literally speaking, both the meetings between Romeo and Juliet take place at night. Secondly, their meeting has to be a closely guarded secret because of the ‘hostility’ and the ‘enmity’ that exists between the two and families the Montagues and the Capulets.

When Romeo goes to the Capulet’s party; he goes wearing a mask at night. Similarly, he promises to meet Juliet in her chamber on the wedding night, so as not to be seen by anyone. That is why the word ‘night’ symbolically stands for ‘secrecy’ and ‘caution’ that needs to be exercised in their love affair. Thus the playwright has used the word ‘black’ and ‘night’ to strengthen the emotional situation. Thematically speaking, the words ‘day and night ‘black and white ‘night’ and ‘raven’ are used to evoke the image of ‘death’ whereas ‘white dove’ is a symbol of purity, peace and ‘love’. A raven or a ‘black crow’ is considered a bird of ill-omen.

Furthermore, ‘When I shall die’ and ‘cut him out in little stars and ‘heaven’ are expressions that clearly refer to death and immortality. Thus, the playwright is hinting that the secret love affair between the two rivals will culminate in the tragic death of Romeo and Juliet. It can also be inferred that probably Juliet has a premonition of their impending death because of the fatal attraction between them and the enmity that exists between the two families. Thus, the contrasting imagery serves to highlight the Intensity of their love.
OR
(b) Soon after the king had ordered imprisonment for life as the punishment, the ministers with great difficulty managed to find a place to keep the criminal imprisoned. They put him in it and placed a guard to watch over him. This way the criminal spent one year in prison. This arrangement cost the king 600 francs a year. When the king thought over it, it struck him that the criminal was young and may live for another fifty years. The king became apprehensive about the cost of keeping the criminal imprisoned for life. Therefore, he summoned his ministers and asked them to find a cheaper way of punishing the criminal. The ministers met and discussed the issue and came to the conclusion that the only way to save money was to dismiss the guard. They believed that the criminal would run away and their problem would be solved. The king agreed to their suggestion and the guard was dismissed accordingly.

However, they waited curiously to see what the criminal would do. The criminal came out of his prison at dinner time, collected his food from the palace kitchen, and returned to the prison, shut the door on himself and stayed inside. Later, the Minister of Justice asked him why he had not run away, as there was no guard to watch over him. They even assured him that the prince would not mind his running away. But the prisoner told them that he had nowhere to go as his character had been ruined and people would turn their backs on him.

Moreover, he had forgotten the habit of working and so if he ran away he would be forced to work to earn his living. The ministers met once more and discussed the matter seriously. It struck them that the only way to get rid of him was to offer him a pension. The king gave his consent and they finally got rid of him by offering a pension of 600 francs a year. Tbe prisoner received one-third of his annuity in advance and left the king’s dominions. Thus, in spite of all their efforts, the king and his team failed in punishing the criminal.
OR
(c) ‘A Sunny Morning’ presents the story of Don Gonzalo and Dona Laura, who were ardent lovers in their youth, but were torn apart in life by fate. They are now in their 70s. The very lovers meet as total strangers unexpectedly in a park in Madrid. As the play begins, Dona Laura is seen in the park feeding pigeons with bread crumbs. It is at that point an old man enters with his attendant. The old man is none other than Don Gonzalo, who is seen to be quite irritated as he finds no bench in the park vacant. Quite grudgingly he comes near Laura and shares her bench. Laura gets infuriated as
the old man has scared the pigeons she was feeding and calls him ‘an ill-natured man.’ With hr witty remarks she makes him tongue-tied and helpless. But, after a few moments of disagreement, both of them have a pinch of snuff and reconcile with each other.

Gonzalo says that he is from Valencia and to his surprise, Laura reveals that she is from Maricela. Gonzalo is startled by the revelation and he says that he knows a woman named Laura Llorente who lived in a villa there, who was perhaps the most beautiful woman he had ever seen. Both Laura and Gonzalo realize that they were the very same young lovers once. But they pretend not to reveal their identities. Though both of them have changed a lot physically, they still cherish the memories of their adventurous youth.

Though initially, they appear to be cynical, fussy and ill-natured, soon they become friends. When they discover that they were lovers once in their youth, they relive their romantic meetings as before and pretend not to recognize their earlier selves. Like young people, they live in a dream world of their own and are reluctant to come back to the world of reality. They tell atrocious lies to defend their previous actions and exit with a promise to meet the next day.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Stress is a disease of modern times. It afflicts people regardless of their situation in life. Stress is present in the lives of the rich and the poor, literate and illiterate, men and women. Stress is, however, I more evident and is probably more widespread in technologically advanced countries, and is common among higher qualified professionals.

Stress is of various kinds, physical, emotional and intellectual and it is characterised by a feeling of being burned, of being unable to cope. At a physical level, modern technology and facilities have actually increased workloads and decreased relaxation. Mobile phones and laptops have made it easy to carry the office to the home.

Emotional stress increases when there is disharmony and friction in relationships. Unfortunately the trend today is to take the easy way out – people prefer to break away from relationships rather than repair them. The answer to stress can be found in the very letters of the word ‘stress’. ‘S’ stands for strength – physical, emotional, intellectual and spiritual. Physical and emotional weakness leads to irritability. A strong healthy body developed through proper diet, exercise and pranayama techniques helps reduce stress at the physical level. Love, compassion and friendship are valuable strengths that help us cope with stress.

The scriptures say that knowledge of self cannot be gained without inner strength. Rabindranath Tagore, in a poem, prays to the Lord not to remove all obstacles, but instead, he asks for strength to bear them. Before the start of the Mahabharata war Arjuna was seized with emotional weakness and he refused to fight the war. Lord Krishna rescued him by giving him emotional strength.

‘T’ stands for traffic control. We need to regulate and control our thoughts. We can cope with stress best if our thoughts are orderly and methodical. Unnecessary accumulation leads to clogging of the mind. The key lies in being able to love one moment at a time. Eat while eating, work while working, and leave the home at home and the office at the office. Remember, however long we have to travel, we can only take one step at a time.

Question 24.
Answer the following in a word, a phrase or a sentence each:
(a) What is the disease of modern times?
(b) What are the kinds of stress mentioned in the passage?
(c) What has actually increased workloads and decreased relaxation?
(d) When does emotional stress increase?
(e) Name any one of the techniques which can help develop a strong and healthy body.
(f) What does Rabindranath Tagore pray to the Lord in a poem?
(g) Who rescued Arjuna by giving him emotional strength?
(h) What does T stand for in the passage?
(i) Add a suitable prefix to the word ‘controlled’ to make its antonym.
(j) However long we have to travel, how many steps can one take at a time?
Answer:
(a) Stress is a disease of modern times.
(b) Physical, emotional and intellectual stress are the types of stress mentioned in the passage.
(c) Modern technology and facilities have increased workloads and decreased relaxation.
(d) Emotional stress increases when there are disharmony and friction in relationships.
(e) A strong and healthy body can be developed through proper diet, exercise and pranayama techniques.
(f) Rabindranath Tagore, in a poem, prays to the Lord not to remove all obstacles, but instead, he asks for strength to bear them.
(g) Lord Krishna rescued Arjuna by giving him emotional strength.
(h) In the passage, ‘T’ stands for traffic.
(i) Uncontrolled.
(j) However long we have to travel, we can only take one step at a time.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions set on it. (3 × 1 = 3)
Two roads diverged in a yellow wood
And sorry I could not travel both
And be one traveller, long 1 stood
And looked down as far as I could.

(a) Where did the two roads diverge?
(b) Why was the poet sorry?
(с) What did he do standing for long?
Answer:
(a) In a wood.
(b) The poet was sorry because he could not travel on both roads. He had to choose.
(c) He stood there for a long time and looked down one road as far as he could.

V. Complete the following by filling in the blanks using the right form of the verb given in brackets. (3 × 1 = 3)

Question 26.
Once a murder _______ (commit) in the kingdom of Monaco. The committee _______ (force) to look for ways to punish the criminal. Finally the punishment _________ (give) to him.
Answer:
was committed, was forced, was given.

Question 27.
Report the following conversation: (5 × 1 = 5)
Don Gonzalo: That bench over there is mine.
Juanito: Three priests are sitting there.
Don Gonzalo: Rout them out. Have they gone?
Juanito: Still they are talking.
Answer:
Don Gonzalo claimed that the bench over there was his. Juanito informed him that three priests were sitting there. Don Gonzalo ordered him to rout them out. He further asked whether they had gone; Judnito replied that they were still talking.

Question 28.
Complete the following dialogue: (4 × 1 = 4)
(Conversation between Principal and a student, Who has to join PUC)
Student: Good Morning Sir, _______ (introduces himself)
Principal: Yes, what do you want?
Student: I have passed SSLC in first-class, _______ (seeking suggestion about combination)
Principal: ________ (giving suggestion)
Student: No, I would like to join science.
Principal: O.K. You can come and join tomorrow.
Student: ________ (Expressing gratitude).
Answer:
Student: Good morning Sir, I am Vivek.
Principal: Yes, what do you want?
Student: I have passed SSLC in first-class, may I know what combination I could opt for?
Principal: Now the trend among the bright students is to take Commerce.
Student: No, I would like to join Science.
Principal: O.K. You can come and join tomorrow.
Student: Thank you very much, Sir, I look forward to my tenure here as a student.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expressions given in brackets: (2 × 1 = 2)
(put up with, shied away, umpteen)
After the arrival of the old man the owner of the garden became lethargic and ______ from hard work. Then gradually he was addicted to adultery and other vices. His wife became helpless and had to ______ him.
Answer:
shied away, put up with.

Question 30.
Fill in the blanks with appropriate linkers: (4 × 1 = 4)
(but, after, and, because)
Rufus Okeke came back to his village _______ the completion of his bicycle repairer’s apprentice from Harcourt ______ he wanted to help and guide his people in the coming elections. Then he supported PAP with all his heart and soul _______ had to change his mind in the end _______ vote for both the parties.
Answer:
after, because, but, and.

VI. Read the following passage and make notes by drawing and filling in the boxes given below: (8 × 1/2 = 4)

Question 31.
Krishnadevaraya ruled the Vijayanagara Empire. He gave good governance during his regime. Gold, silver and diamond were sold on the streets of Vijayanagara. He respected men and women equally. In his court, there was a clown called Tenali Rama who was known for his wit.
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2018 image - 1
Answer:

  1. Vijayanagara Empire
  2. Gold
  3. Silver
  4. Diamond
  5. men
  6. women
  7. Tenali Rama
  8. wit.

Question 32.
Write a letter of application in response to the following advertisement appeared in ‘Deccan Herald’ dated 25th of May 2018. (Write XXX for name and YYY for address.) [5]
Wanted Sales Manager
Qualification:
Any Degree
With Computer Knowledge
Fluency in English and Kannada
Experience preferred.
Apply within a week to:
The Executive Manager
Bindu Home Appliances Pvt. Ltd.
P.B. Road
Chitradurga.
Answer:

XXX
YYY
26 May 2018.

The Manager
Bindu Home Appliances Pvt. Ltd.
P.B. Road
Chitradurga

Dear Sir,
In response to your advertisement dated 25 May 2018 in Deccan Herald, I hereby apply for the post of Sales Manager.
I am a Commerce graduate with computer knowledge. I also fulfil your requirement for fluency in English and Kannada. I have two years’ experience too in this field.
I have enclosed my resume with further details. I will be glad to supply you with any other piece of information that you may require.
Please let me know when I am likely to be called for an interview so that I can make suitable arrangements.

Thank you,

Yours faithfully,
XXX
Encl: Resume

Resume

Name: XXX
Address: YYY
Tel No.: 0000000000
Email ID: [email protected]
D.O.B.: 20 February 1995
Sex: Female
Nationality: Indian
Objective: To gain experience in fieldwork and to improve the prospects of the company that I serve.
Educational Qualification:
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2018 image - 2
Additional Qualification: Proficiency in MS Office & Tally.
Languages Known:
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2018 image - 3
Experience: Worked for Nithin Shetty & Co. as Sales Executive for two years. Quit the job for better prospects in January 2018.
Achievements: Best NCC Cadet, 2014 and Best Outgoing Student of ZZZ College.
Interests: Creative Writing and Music.
References: Dr Priya Pal (HOD – Dept. of Commerce – ZZZ College)
Mr Nithin Shetty (CEO – Nithin Shetty & Co.)

Question 33.
(a) Imagine that you are the General Secretary of your College Union. You have to introduce the guest in the annual day function in about 100 words. His personal details are as below: [5]
Name Mr Vedamurthy.
Native: Davangere.
Education: M.A. English, KAS 2008 batch, served as a lecturer in Chitradurga.
Present: Asst. Commissioner
Food and Civil Supplies
Bellary.
OR
(b) The following bar graph represents information about the migration of people from rural areas to cities during 2000-2015. Using the data prepare a report in about 120 words.
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2018 image - 4
Answer:
(a) President of the function and Principal of the college, Prof. Dayananda Saraswathi, PTA Vice President Mrs Neena Gupta, special invitees, parents, staff and students.

Annual day is a day of joy. It is a day that records the happenings of one whole year. It is also a day that showcases the talents of the students. So, there is no second thought about the day being the most significant one. Matching the significance of the day in knowledge and experience Is our chief guest Mr Vedamurthy. True to his name, he is the very fountainhead of knowledge. Coupled with his knowledge is his fine flow of the English language as he is an M.A. in English. He is of KAS 2008 batch.

After having served as lecturer In Chitradurga, he now works as Assistant Commissioner of Food and Civil Supplies Department, Bellary. He has already endeared himself to the people of Bellary because of his amiable and helpful nature. His contributions to the field of education are tremendous. He has started a Guidance Centre which helps students avail of Government scholarships and Government-funded research projects.
Today he will address us on the topic ‘All that you have is now.’
Let’s hear it for Mr Vedamurthy, our esteemed chief guest.
OR
(b) From Villages to Cities – In Search of Greener Pastures
Ever since the world became industrialized, there has been a steady exodus of people from villages to cities. The graph is proof of this disturbing phenomenon and shows an increase in the number of people coming to urban areas from rural areas. In 1970,11 only 20% migrated from the countryside to the cities, in 1980 the percentage rose to 30. Even in the next two decades, the same increase continued and hence in 2000, the increase went up to 50%. This trend is owing to the misconception that people can make easy money in cities. It is also owing to the false notion that city life is easy and full of pleasures. Very often people go through pathetic hardships in cities. But they don’t go back to villages because either they feel ashamed to do that or they have nothing left in the village to go back to. The government should study the problem and take appropriate steps to curb the inflow of people into the cities as it is against the development of both cities and villages.

VII. What do the underlined words in the following extract refer to? (4 × 1 = 4)

Question 34.
Rabindranath Tagore, in a poem who prays to the Lord not to remove all obstacles, asks for strength to bear them. Before the start of the Mahabharata war, Arjuna was seized with emotional weakness. Therefore he refused to fight the war. But Lord Krishna rescued him by giving emotional strength.
i. Who: ______
ii. Them: ______
iii. He: _______
iv. Him: ______
Answer:
i. Rabindranath Tagore
ii. obstacles
iii. Arjuna
iv. Arjuna.

Question 35.
Rewrite the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
Seven thousand / in Monaco / there are / only / men.
Answer:
There are only seven thousand men in Monaco.

Leave a Comment

error: Content is protected !!