2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019

Students can Download 2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks : 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Whose beauty, according to Romeo, is too rich for use?
Answer:
According to Romeo, ¡t is Juliet’s beauty that is too rich for use.

Question 2.
What is the population of the Kingdom of Monaco?
Answer:
About seven thousand

Question 3.
Name the movement which took place in the Himalayan region to save trees.
Answer:
‘Chipko’ is the non-violent movement that began in the Himalayan region to save the trees.

Question 4.
Who is the caretaker of Don Gonzalo in the play ‘A Sunny Morning’?
Answer:
Juanito

Question 5.
How many acres of land did Basavaiah encroach?
Answer:
200 acres

Question 6.
Mention any one of the places through which the foot walks in To the Foot from its Child’.
Answer:
Throughout its life, the foot keeps walking without respite. It walks through fields, mines, markets, and ministries until death.

Question 7.
Whom did Borges look upon as an intelligent and a gracious woman?
Answer:
Borges looks upon his mother as an intelligent and gracious woman.

Question 8.
“In the splendour of harvest and of moonlight Heaven lies all over!” The phrase refers to
(a) harvest and moonlight are no match to heaven
(b) splendour is only in heaven
(c) heaven can be seen in the harvest and moonlight.
Answer:
(c) heaven can be seen in the harvest and moonlight.

Question 9.
Which animal bowed to the author at Nara in ‘Japan And Brazil Through a Traveller’s Eye’?
Answer:
At Nara in Japan, a deer created the impression that it bowed to the author.

Question 10.
How much money did the leader of the POP campaign team offer Roof?
Answer:
Five Pounds

Question 11.
What had stunned the inhabitants of Pudukkottai on the International Women’s Day?
Answer:
The all-women’s cycle rally in which 1500 female cyclists participated, had stunned the inhabitants of Pudukkottai on International Women’s Day.

Question 12.
Where did the Mahad Struggle mentioned in ‘Water’ take place?
Answer:
At the Chadar tank in Mumbai.

II. Answer any eight of the following (choosing at least two from poetry) in a paragraph of 80 – 100 words each. (8 × 4 = 32)

Question 13.
What were the arguments put forth by the prisoner for not running away from the prison?
Answer:
When the king realized that it was a serious matter to keep a criminal imprisoned for life and it would cause his people a huge financial burden, he summoned his ministers and asked them to find a cheaper way of punishing the criminal. The ministers met and after several deliberations suggested that they must dismiss the guard and save some money. The king agreed to their suggestion. Soon, the guard was dismissed and they waited curiously to see what the criminal would do. The criminal came out of his prison at dinner time, collected his food from the palace kitchen, and returned to the prison, shut the door on himself and stayed inside.

Later, the Minister of Justice asked him why he had not run away, as there was no guard to watch over him. They even told him that the prince would not mind if he ran away. But the prisoner told them that he had nowhere to go as his character had been ruined and people would turn their backs on him. Moreover, he had forgotten the habit of working and so if he ran away he would be forced to work for earning his living. That is why the criminal refused to run away from prison.

Question 14.
‘Explain the views of the prophet on children and parents in the poem ‘On Children’.
Answer:
According to the Prophet, a child is a gift from the abundance of existence and it is eternal life itself. Children are born as Sons and daughters as ‘life’s longing for itself’. Parents do not create them and hence cannot possess them. Parents serve as a ‘passage’ or vehicle to bring the children to this world. Further, children have their own thoughts because they have the free will to do as they please.

Whereas parents belong to the yesterdays, their children belong to the future. The children will have their own scriptures and saints; hence parents should only give them as much Jove as they can and not their thoughts. Parents should not thrust their past as an inheritance on their children but should let theu grow according to their own potential.

Gibran uses the metaphor of archer-bow-and-arrows to explain the role of parents in bringing up children. In this metaphor, God is the archer, the parents represent the bow, and the children arc the living arrows. Like an archer, God bends the bows testing them for stability to aid the arrows as they try to reach their destination. It is the archer who decides the target, which is marked upon the path of the infinite, and He bends the parents (bows) with his might that His arrows may go swift and far”.

Question 15.
Describe the ‘role of forest’ in Vandana Shiva’s life as brought out in ‘Everything I Need To Know I Learned In The Forest’.
Answer:
Vandana Shiva says that she learned her first lesson in ecology and eco-system in the Himalayan forests which she later put to practice in her farms. Her ideas about blo-diversity and bio-diversity based living economies prompted her to begin the Navdanya movement for biodiversity conservation and organic farming which she started in 1987. Later, in 1994, she set up the Navdanya farm in the Doon Valley where she claims to have conserved and grown 630 varieties of rice, 150 varieties of wheat and hundreds of other species. Based on these practices she tells the reader that the forests teach us union and compassion, principle of equity, and how to enjoy the gifts of nature without exploitation and accumulation and mutual co-operation.

Question 16.
How is the speaker’s passionate love for his beloved brought out in the poem ‘When You Are Old’?
Answer:
‘When You are Old’ highlights the writer’s true and unforgettable love fora lady. It presents the concern of a sincere lover for the future predicament of his lady love. Instead of focusing upon the present or the past, the poet looks to the future, a future in which the two people in the poem are destined to be for ever apart. The poet imagines that the woman he loved has become old and regrets her refusing his true love.

The poem begins with the presumption that an old and graylady is sitting beside the fire nodding her head. When she recalls her memories, she remembers the soft look that her eyes had once, and the number of suitors who tried to court her, being charmed by her elegance and beauty; While admitting that many suitors were attracted by her youthful beauty; the speaker tries to tell her that he was the only lover who loved the pilgrim soul in her. He wants her to know that unlike others he was attracted by the beauty of her inner self and his love would remain constant even in her old age. He assures her that he loves even the sorrows of her changing face.

He wants her to understand that over a period of time her beauty will have faded away and she will have grown old, with her face having shrunk and her skin having been wrinkled, indicating that she has passed through many difficulties and sorrows. The speaker concludes visualizing that she is now bending down beside the dying fire, and she tells herself in a whisper, in a regretful tone that her true love has fled and is hiding his face amidst a crowd of stars. Thus, the whole poem is the delineation of the intense feelings of a true lover.

Question 17.
Write a note on the rivalry between Tammanna and Basavaiah as explained in ‘The Gardener’.
Answer:
In the beginning, there appeared to beahe;lthy competitio; between T;mrnanna and Basavaiah. Tammanna did not take Basavaiah as his riva) at all. Therefore, when Basavaiah acquired fifteen admirers to outdo Tammanna’s ten friends, it did not come to Tammanna’s notice at all. Tammanna did whatever he wanted without bothering about Basavaiah. But Basavaiah did not keep quiet. When he came to know that Tammanna possessed one thousand acres of land, and he had only eight hundred, he could not tolerate this. He sent word to Tammanna asking him to sell two hundred acres to him.

Tammanna did not agree. On the contrary, he offered to buy all the land that belonged to Basavaiah. Therefore, Basavaiah went along with his people and acquired two hundred acres of Tammanna’s land forcibly and got a fence built around it. Tammanna could not tolerate this invasion. Later, when his supporters suggested to him that he could go to the court of law or the police or use his own people to attack him and forcibly wrest his land from him, Tammanna did not accept their suggestion. Tammanna probably thought that competing with Basavaiah by physical means has no end to it because it depends on who is able to muster more muscle power. Muscle power has its own limitations. Secondly, muscle power needs the involvement of many more people apart from Tammanna.

Moreover, as long as both of them were fighting by visible means people will not know who was trying to compete with whom. Until then, Basavaiah was the first one to show to the people he had more land, more friends, more wealth, etc. Tam manna never did anything to spite Basavaiah. Whatever Tammanna did, was on his natural Inclination and not to spite Basavaiah. Therefore, Tammanna realized the limitations of competing with Basavaiah by physical means. That is why he thought of putting an end to the unhealthy rivalry of Basavaiah by taking recourse to something invisible. He took recourse to singing ballads and telling the people through them about the cruelty and the meanness of Basavaiah.

Question 18.
Trace the stages of the foot’s transformation as portrayed in ‘To the Foot from its Child’.
Answer:
‘To the Foot from its Child’ narrates the journey of a child’s foot until it becomes an adult foot and beyond until it dies.
In the first stanza there are only two lines which express the innocence of the child and its wishes. The child wants to be a butterfly or an apple, but society is harsh and forces the child to become a responsible adult doing responsible adult things.

In the next stanza, the child’s foot walks in the real world and experiences the harsh realities of life. The words, ‘StOneS, bits of glass, streets, ladders, paths in the rough surface of the earth’ symbolize the forces in society. When the child’s foot encounters them in a battle, it learns that its role is that of a foot only and it cannot become a butterfly or an apple. The foot is now imprisoned in a shoe, where it grows into an adult. It gets exposed to reality as filtered through the shoe. It suffers loneliness and gradually learns the realities of life groping in the dark like a blind man.

During this life inside the shoe, it loses all the beauty of a child’s foot. Its soft, nice, petal-like toes lose their beauty become hard, callused and look like eyeless reptiles. The ‘foot’, now having grown into an adult foot, keeps on walking, works without respite in fields, markets, mines and ministries. It toils hard giving up all its worldly pleasures and finally dies. It is then buried. But, as it descends into the ground, it loses its human awareness and does not know that it is not even a foot. So, in its spirit it is like the child’s foot and dreams of becoming a butterfly or an apple.

Thus, the poet depicts his view of life in the metaphor of a foot, with clear progression from infancy, to maturity, to adulthood, old age and finally death.

Question 19.
Why does Borges say that the books will not disappear in spite of modern modes of communication?
Answer:
According to Borges, among the many inventions of man, the book is undoubtedly the most astounding of all. All others are extensions of our bodies. The telephone is the extension of our voice, the telescope and the microscope are extensions of our sight and the sword and the plough are extensions of our arms. Only the book is an extension of our imagination and memory Modern modes in communications have not developed anything to work as a substitute for our imagination and memory.

Question 20.
What is unique about bowing in Japan?
Answer:
According to George Mikes, as soon as we land in Japan, the first thing we notice is bowing is so ubiquitous in Japan. The writer comments that it is the mania of the Japanese. He remarks that everyone keeps bowing to everybody else with the ceremonious solemnity of a courtier yet with a great deal of natural and inimitabLe grace. If two Japanese bow, as a rule, neither is to straighten up before the other stands erect in front of him. He states that bowing is quainter, more formal, and more oriental and also infectious.

Besides, he also says that the Japanese follow a complicated hierarchy in bowing. This system decides who bows to whom, how deeply and for how long. Though it is a little complicated to us, the Japanese manage it without difficulty and subtly and reflect in their bowing even the smallest difference in rank, standing, age, and social position in a split second.

Apart from saying that the Japanese follow a complicated hierarchy in their bowing, the author says that the Japanese follow certain basic rules inside the family. They are: the wife bows to her husband, the child bows to his father, younger brothers to elder brothers and the sister bows to all brothers of whatever age. In Japanese stores, bowing girls stand at the top of escalators and their only duty is to bow deeply and deferentially to all and sundry.

The ticket checking conductors on the fast Tokaido Line, march to the middle of the coach, and bow ceremoniously in both directions before checking the tickets. At Nara, a deer created the impression that it bowed to the author.

Question 21.
Give an account of Roof’s role as an election campaigner.
Answer:
Roof is an energetic young man of Umuofia, who has come back to his village giving up a bright future in the city. People believe that he has come back to guide them in difficult times and hence hold him in high esteem. When we read about the election, the writer tells us that the village of Umuofia already belonged en masse to the People’s Alliance Party and had elected Chief the Honourable Marcus be as their representative ¡n the previous election and nobody doubted his re-election this time also. The man behind Marcus’ success is Roof.

Roof was his election campaign manager and had become a real expert in election campaigning at all levels. Having already seen a change in Marcus’ status and wealth, Roof is able to gauge the people’s mood and the change in people’s perception of Marcus Ibe and had conveyed to his leader that a radical change had come in them. This way he prepares Marcus to plan his strategy to woo the voters ¡n the coming elections.

After feasting in Marcus’ house on the day of the opening of his new house, people had realized what good things politics had showered on Marcus. They also regretted to a little extent that they had given their vote to Marcus free of charge in the previous election. Therefore, this time, they decided to demand a price for their vote. As expected, Roof, being an expert in election campaigning, comes armed with money to his whispering campaigns.

During his whispering campaigns, Roof uses a lot of political rhetoric and tells the people convincingly that PAP favours the people of Umuofia. He says, “What greater honour can a village have? Do you ever stop to ask yourselves why we should be singled out for this honour? Think of the pipe-borne water they have promised us. This way Roof manages to mesmerize the naive people into believing that Marcus Is a great man and is going to do great things for their village.

Besides, Roof satisfies their desire for a share of Marcus’ earnings by giving them four shillings each. On the day of
the election, Marcus entertains the people hiring a highlife band from Umuru. He sits in an enormous car and tries to impress the people with his wealth and eminence. He coins catched slogans like ‘Vote for the car, and you will ride in it It is these strategies planned by Roof that ensures Marcus’ victory in the elections.

Question 22.
How has cycle transformed the lives of many women in Pudukkottai?
Answer:
The introduction of cycling in the Pudukkottai district has brought about a tremendous change in the lives of the rural women. Cycling has offered a way out of enforced routines around male imposed barriers. The rural women in particular have gained a great deal of confidence on account of their learning cycling. Earlier, they used to be burdened with economic as well as social or familial obligations. Many young mothers had to help the menfolk in earning the family income as well as do domestic chores like tending to chiJdren and fetching water from remote places. Even to sell theír
agricultural produce in nearby villages, they had to carry their produce to the bus stop with the help of their menfolk.

Secondly, they had to come back within a fixed time to tend to little kids at home and to store or fetch water from remote places. Naturally, though they were capable of doing all these duties on their own, their immobility’ created a big hurdle. They had to walk longer distances to fetch water, and sell their produce. After learning cycling, such women became free and independent. This gave them a lot of confidence. Moreover, the ability to ride a bicycle gave them a lot of self-respect.

III. Answer the following questions in about 200 words each. (1 × 6 = 6)

Question 23.
(a) Trace the incidents where Laura and Gonzalo secretly guess about each other’s identity in
the play ‘A Sunny Morning’.
OR
(b) ‘Conservation of biodiversity sustains both nature and culture’. Explain with reference to ‘Everything I Need To Know I Learned In The Forest’.
OR
(c) Is water instrumental in social discrimination and disparity? Discuss with reference to ‘Water’.
Answer:
(a) Dona Laura and Don Gonzalo come face-to-face in a retired corner of a park in Madrid on a Sunday morning. The strangers soon become friends without knowing that they were lovers once. Then Gonzalo happens to tell her that he had spent his youth in Valencia city. Laura’s curiosity having been provoked, she tells Gonzalo that she also had spent several seasons in Maricela, a villa near the sea in Valencia. When Gonzalo is startled to hear the name ‘Maricela Dona Laura asks him whether the name is familiar to him. Don Gonzalo tells her that he had seen a beautiful woman Laura Llorente living there. On hearing the name Laura Llorente mentioned, Dona Laura shows her surprise. From that moment onwards, it becomes clear that both of them know who they are and intentionally conceal their identity.

When Dona Laura tells him that Laura Llorente was her best friend and she was called the ‘Silver Maiden Don Gonzalo endorses it and tells her that ‘Silver Maiden’ was her popular name in the locality. Further, he tells her that she used to stand at a particular window. Then Dona Laura endorses his statement. Inadvertently, when Don Gonzalo tells her that he spent many hours there during his youthful days, Dona Laura gives a sigh and endorses his statement and says “And in mine, too:’ Then Don Gonzalo gives a description of her beauty and expresses his admiration calling her a dream.

Then Dona Laura makes an aside remark and tells Gonzalo that if he but knew that Laura was by his side he would realize what dreams come to. This way, their conversation goes on until the end, each speaking to the other in disguise. Though they appear to be concealing their identity, they know tacitly that they arc the true lovers Laura and Gonzalo of their youthful days. In the end, before leaving the park, Laura drops the violets, and when Gonzalo stoops to pick up the flowers, Laura looks at him. Thus they come to recognize each other.
OR
(b) The Earth houses millions of eco-systems and nurtures bio-diversity. Bio-diversity ensures abundance, freedom, co-operation and mutual giving. Tagore argues that the forests have served as sources of material and intellectual regeneration since time immemorial and the culture of the forest has fueled the culture of Indian society. The culture that has arisen from the forest is nurtured by the unifying principle of life in diversity and of democratic pluralism. It is this unity in diversity that is the basis of both ecological sustainability and democracy. This is true of both nature and culture. We are united with nature through our relationship with the forest. The forest teaches us union, compassion and enoughness. No species in a forest appropriates the share of another species and every species sustains itself in co-operation with others. This unity in diversity seen in the forest should serve as a model for human society, otherwise it will lead to conflict, greed, exploitation and finally to impoverishment of our culture. Therefore, conservation of diversity ¡s crucial for the sustenance of both nature and human society.
OR
(c) In the poem ‘Water the speaker recalls several Instances taken from the life of the dalits to highlight the disparity between the dalits and the upper caste people in their life styles. The speaker states that water is witness to the Panchama’s plight when he goes to the pond or tank to collect water. Since he does not have the right to draw a pot of water directly from a well, he waits all day near the well until a shudra arrives there and fills his pot. Next, the speaker mentions the humiliation of the wada girl, when she receives water poured from a distance. Some water falls on her body and she feels humiliated.

Later, the speaker articulates the righteous indignation shown by Karamchedu Suvartamma, when she raised her vessel to ward off an attack by the Kamma youths against the dalit boy who asked them not to pollute their drinking water. These instances illustrate how the dalits were discriminated against using water from a public well.

The speaker recalls how people in the wada would thirst all day for a glass of water while the villagers had a lot of water to drink and bathe as and when they wanted. On the other hand, the people in the village enjoyed bath twice a day, because they had plenty of water, and the dalits were made to forego water on the pretext of untouchability. Next, the speaker narrates how in her childhood they walked miles and miles to collect water from the big canal and walked back carrying heavy pots of water on their heads, with the veins in their neck straining and
bursting.

Finally, the speaker recalls how several thatched huts in Malapalle were reduced to ashes for want of a pot of water to douse the fire.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it: (10 × 1 = 10)

Everyone needs a holiday, both to relax and to have a change of environment. The holiday makers feel relaxed and refreshed at the end of the holiday and look forward to the resumption of their duties, be it at school, office or factories, with renewed vigour. This is the reason why all establishments grant their employees annual leave with the end of the Academic year. The Schools and Universities grant their pupils a long holiday during mid summer. This will last until early June when the new school term starts. Of course the parents will like to take advantage of this and take their leave to coincide with the children’s vacation. This has become a traditional holiday season in most Asian countries particularly in India.

With the coming of April the traditional holiday season in India reaches its peak point and most of the holiday resorts are packed to capacity. In order to avoid the crowd some prefer to take their holiday a little earlier. Those who have already taken their holidays can console themselves not only with reflections on the happy days spent in the country, at the seaside or abroad but with the thought that holiday expenses are over and by taking an earlier holiday they have missed the April rush.

The main thing, of course is the weather and whatever the weather is like, the essence of a holiday for most is the carefree atmosphere in which it can be enjoyed. “Take all you need but leave your worries behind” is the sound advice for the holiday maker. Private worries are not always easy to escape from. However, even the pessimist would admit that for the moment things appear brighter than they have been.

Holiday time is surely a time for shedding serious preoccupations and seeking pleasures that appeal to us.

Question 24.
Answer the following in a word, a phrase or a sentence each:
(a) Why does everyone need a holiday?
(b) How do the holiday makers feel at the end of the holiday?
(c) The holiday season lasts till _______
(i) March
(ii) June
(iii) December
(d) When does the holiday season reach its peak?
(e) What do some holiday makers do to avoid the holiday crowd?
(f) Who feels happy having missed the April rush?
(g) What is the sound advice to the holiday makers?
(h) Add a prefix to the word ‘advantage’ to form its antonym.
(i) What time is surely meant for shedding serious preoccupations?
(j) Children cannot control their ________ (excite) with the coming of the holiday season.
(Fill in the blank with the appropriate form of the word in brackets)
Answer:
(a) Everyone needs a holiday to relax as well as to have a change of environment.
(b) Holiday makers feel relaxed and refreshed at the end of the holiday.
(c) (ii) June.
(d) The holiday season reaches its peak with the coming of April.
(e) To avoid the April rush some holiday makers prefer to take their holiday a little earlier.
(f) Those who have already taken their holidays feel happy having missed the April rush.
(g) The sound advice to the holiday makers is, “Take all you need but leave your worries behind”.
(h) Disadvantage.
(i) Holiday time is surely meant for shedding serious preoccupations.
(j) excitement.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions set on it: (3 × 1 = 3)

A free bird leaps
on the back of the wind
and floats downstream
till the current ends
and dips his wings
in the orange sun rays.

(i) Who leaps on the back of t he wind?
(ii) How long does the bird float?
(iii) The bird dips his wings in ______
(a) orange sun rays
(b) blue sky
(c) dark cloud.
Answer:
(i) A free bird.
(ii) Till the current ends.
(iii) (a) orange sun rays.

V. Complete the following by filling in the blanks using the right form of the verb given in brackets: (3 × 1 = 3)

Question 26.
Roof’s spirits fell when he ________ (ask) to cast his vote. He ______ (worry) and confused. He took out his ballot paper from his pocket and looked at it. He ________ (confront) by the car and the head.
Artswer:
was asked, was worried, was confronted.

Question 27.
Report the following conversation: (5 × 1 = 5)
Alifano: What is blindness to you?
Borges: It is a way of life. In my case the visible world has moved away from my eyes.
Alifano: Have you thought of writing a book on the history of the book?
Borges: It is an excellent idea.
Answer:
Alifano asked Borges what blindness was to him. Borges replied that it was a way of life. He said further that in his case the visible world had moved away from his eyes. Alifano asked him whether he had thought of writing a book on the history of the book. Borges told him that it was an excellent idea.

Question 28.
Complete the following dialogue: (4 × 1 = 4)
Mother: Can you book a car for me?
Son: _________ (agreeing) Where do you want to go?
Mother: ________ (giving information)
Son: At what time do you need the car?
Mother: ______ (mentioning time)
Son: Ok. I will book it.
Mother: _______ (Expressing gratitude).
Answer:
Mother: Can you book a car for me?
Son: Yes mother. I can, (agreeing) Where do you want to go?
Mother: I want to go to Tumkur. (giving information)
Son: At what time do you need the car?
Mother: At 7 A.M. (mentioning time)
Son: Ok. I will book it.
Mother: Thank you son. (Expressing gratitude).

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expressions given in brackets: (2 × 1 = 2)
(makeup, give up, took to)
Dirty remarks were passed by people when women ________ cycling. Women like Jameela and Fathima did not _______. They zipped along the roads of Pudukkottai and continued to inspire others.
Answer:
took to, give up.

Question 30.
Fill in the blanks with the appropriate linkers: (4 × 1 = 4)
(Besides, but, at last, therefore)
The General of Monaco asked each of his soldiers to cut the criminal’s head off. ______ no soldier came forward to do it. _____ the ministers assembled a Commission. _________ they appointed a Committee and Sub Committee. _______ they decided that the best thing would be to alter the death sentence to one of life imprisonment.
Answer:
But, Therefore, Besides, At last.

VI. Read the following passage and make notes by drawing and filling in the boxes given below: (8 × 1/2 = 4)

Question 31.
The most complex of all tissues is the bone. It serves as a framework, giving form to the body, protecting the vital organs and bearing weight and strain. It is also a storehouse for calcium, which is supplied to the blood.
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019 image - 1
Answer:
i – bone
ii – a framework
iii – the body
iv – vital organs
v – weight
vi – strain
vii – calcium
viii – the blood.

Question 32.
Write a letter of application in response to the following advertisement which appeared in ‘The Times of India’ dated 15 March 2019. [5]
(Write XXX for name and YYY for address.)
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019 image - 2
Answer:

XXX,
YYY,
16 March 2019.

The General Manager,
JVS Motors,
Central Towers,
Hyderabad 560 001.

Dear Sir,
I am happy to write to you in response to your advertisement in The Times of India dated 15 March 2019.1 am qualified to be your Customer Care Officer and I assure you of my earnest service.
I have enclosed my resume for your perusal. Since I fulfil all your requirements, I hope to be called for an interview at the earliest. I shall get the hard copy of all my testimonials.

Thank you,

Yours faithfully,
XXX,
Encl: Resume.

Resume

Name : XXX
Address : YYY
Phone (Mob.) : 9855418164
Email : [email protected]
DOB : 14 March 1997
Sex : Female
Nationality : Indian
Objective : To deal with people with HR skills and improve my emotional quotient while serving my company
Educational Qualification:
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019 image - 3
Other Qualifications:
Intel Computer Course.
Qualified in Hindi Visharada Examination
Languages Known:
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019 image - 4
Achievements: Presented papers in International and National Seminars and won Best Paper Presenter Award thrice.
Was adjudged the Best Outgoing Student at both PU and Degree levels.
Interests: Travelling and Reading.
Reference:

  1. MNO, HOD of Commerce, Mangalore University, Konaje.
  2. ABC, HOD of Commerce, St. Theresa Degree College (Autonomous), Mangaluru.

Declaration: I hereby declare that the details furnished above are true to the best of my knowledge.

Question 33.
(a) Imagine you are the Secretary of your College. On the occasion of college day you are given the responsibility of introducing the Chief Guest to the audience. Write a speech in about 100 words using the points given in the profile. [5]
Chief guest : Mrs. Sudha Murthy
Native : Shiggaon (Karnataka)
Education : B.E. in Electrical Engineering from BVB College, Hubballi.
Profile : First female engineer hired by TELCO – Chairperson oflnfosys Foundation – member of public health care initiatives of the Gates Foundation – A teacher, philanthropist and a writer in Kannada and English – awarded Padmashri in 2006.
Answer:
Respected Principal and other dignitaries on the dais and off the dais, as all of us know, the most important event of an educational institution on its calendar of events is the Annual Day. The quality of the Annual Day depends on the calibre of the Chief Guest. That is why, today, I stand here brimming with pride because we have succeeded at getting consent from none other than an iconic leader – Mrs. Sudha Murthy to adorn the chair of the Chief Guest.

Since ours is a ladies’ college, the presence of Mrs. Sudha Murthy is of special significance. She is a woman achiever to be emulated by all our students as she is the first female engineer hired by TELCO. All of us know that this happened only because of the grit and determination of Mrs. Sudha Murthy. Once she came into the professional field, there has been no looking back for Mrs. Murthy. She is the chairperson of Infosys Foundation and we know that it is Infosys that has brought fame to India at the global level. Her philanthropic interests have found an outlet through her membership in Gates Foundation and its Public Health Care initiatives. She is a noble teacher and what is more she is a fine writer who has inspired thousands to serve society and inculcate the right values. A fitting tribute came her way when she was awarded the Padmashri in 2006.

I am sure our students from rural background will feel greatly encouraged by the fact that Mrs. Sudha Murthy hails from Shiggaon of Karnataka where education of girl children, in her time, was not the norm, but an exception. Despite that, Sudha Murthy did her B.E. in Electrical Engineering from BVB College, Hubballi.

Dear Madam, it is a great honour to have you amidst us and I take pleasure in welcoming you.
OR
(b) The given bar graph represents data about the favourite after-school activities of boys and girls in Karnataka. Based on the information, prepare a report in about 120 words.
2nd PUC English Previous Year Question Paper March 2019 image - 5
Answer:
Comparative Study of Favourite After-School Activities of Boys and Girls The bar graph presents interesting statistics about the favourite after-school activities of boys and girls in Karnataka. Of the five activities, visiting friends is the most preferred after-school activity of boys as 80 percent of them choose to do it compared to only 40 percent girls who have chosen this. Interestingly, talking on the phone is chosen by both girls and boys to the same extent and 70 percent of boys and girls are fond of this activity.

If 60 percent of boys prefer both chatting online and playing sports, only 40 and 20 percent of girls indulge in these two activities respectively. If watching TV is chosen by nearly 70 percent girls, only 30 percent boys prefer this over other activities.

The preference of boys for outdoor activities could be because of the gender stereotypes. it is better that we encourage girls to take up outdoor games as it is healthy.

VII. What do the underlined words in the following extract refer to? (4 × 1 = 4)

Question 34.
Everyone needs a holiday. It relaxes our minds. Holiday makers who go on a holiday feel refreshed. Parents take their leave to coincide with children’s vacation. April, which is a traditional holiday season, invites all holiday makers.
(i) It: ______
(ii) who: _______
(iii) their: _____
(iv) which: ______
Answer:
(i) holiday
(ii) holiday makers
(iii) parents
(iv) April.

Question 35.
Rewrite the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
peace loving / was a / kingdom / monaco.
Answer:
Monaco was a peace loving kingdom.

Leave a Comment

error: Content is protected !!