2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1

Students can Download Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 Questions and Answers, Notes Pdf, 2nd PUC Maths Question Bank with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1

2nd PUC Maths Inverse Trigonometric Functions NCERT Text Book Questions and Answers Ex 2.1

Find the principal values of the following

Question 1.
\(\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 1

Question 2.
\(\cos ^{-1}\left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)\)
Answer:

2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 2

KSEEB Solutions

Question 3.
cosec1 (2)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 3

Question 4.
\(\tan ^{-1}(-\sqrt{3})\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 4
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 5

Question 5.
\(\cos ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 6

Question 6.
tan-1(-1)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 7

KSEEB Solutions

Question 7.
\(\sec ^{-1}\left(\frac{2}{\sqrt{3}}\right)\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 8

Question 8.
\(\cot ^{4}(\sqrt{3})\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 9

Question 9.
\(\cos ^{2}\left(-\frac{1}{(\sqrt{2})}\right)\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 10

Question 10.
\({ cosec }^{ -1 }\left( -\sqrt { 2 } \right) \)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 11
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 12

KSEEB Solutions

Find the values of the following:

Question 11.
\(\tan ^{-1}(1)+\cos ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)+\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 13

Question 12.
\(\cos ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)+2 \sin ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 14

Question 13.
If sin-1 x = y, then
(A) \(0 \leq y \leq \pi\)
(B) \(-\frac{\pi}{2} \leq y \leq \frac{\pi}{2}\)
(C) \(\mathbf{0}<\mathbf{y}<\boldsymbol{\pi}\)
(D) \(-\frac{\pi}{2}<y<\frac{\pi}{2}\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 15
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 16

KSEEB Solutions

Question 14.
\(\tan ^{-1} \sqrt{3}-\sec ^{-1}(-2) \text { is equal to }\)
(A) π
(B) \(-\frac{\pi}{3}\)
(C) \(\frac{\pi}{3}\)
(D) \(\frac{2 \pi}{3}\)
Answer
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Ex 2.1 17

Leave a Comment

error: Content is protected !!