2nd PUC Maths Question Bank Chapter 3 Matrices Ex 3.1

   

Students can Download Maths Chapter 3 Matrices Ex 3.1 Questions and Answers, Notes Pdf, 2nd PUC Maths Question Bank with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Maths Question Bank Chapter 3 Matrices Ex 3.1

2nd PUC Maths Matrices NCERT Text Book Questions and Answers
Ex 3.1

Question 1.
In the matrix
\(\mathbf{A}=\left[\begin{array}{rrrr}{2} & {5} & {19} & {-7} \\{35} & {-2} & {\frac{5}{2}} & {12} \\{\sqrt{3}} & {1} & {-5} & {17}\end{array}\right]\)
(i) The order of the matrix,
(ii) The number of elements,
(iii) Write the elements a13, a21, a33, a24 ,a23,
Answer:
(i) The order of the matrix is 3 x 4
(ii) Number of elements = 12
(iii) a13= 19
a21 = 35
a33 = -5
a24 = 12
a23 = \(\frac{5}{2}\)

Question 2.
If a matrix has 24 elements, what are the possible orders it can have? What, if it has 13 elements?
Answer:
1 x 24; 24 x 1; 2 x 12;  12 x 2;
3 x 8; 8 x 3; 4 x 6; 6 x 4
13 elements
1 x 13;   13 x 1

KSEEB Solutions

Question 3.
If a matrix has 18 elements, what are the possible orders it can have? What, if it has 5 elements?
Answer:
18 elements
1 x 18;      18 x 1;      2 x 9;      9 x 2;       3 x 6;  6 x 3
5 elements
1 x 5;    5 x 1;

Question 4.
Constract a 2 x 2 matrix A =[aij] ,whose element are given by:
\(a_{u}=\frac{(i+j)^{2}}{2}\)
\(a_{i j}=\frac{i}{j}\)
\(a_{i j}=\frac{(i+2 j)^{2}}{2}\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 3 Matrices Ex 3.1 1
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 3 Matrices Ex 3.1 2

KSEEB Solutions

Question 5.
Construct a 3 x 4 matrix, whose elements are given by:
(i) \(a_{i j}=\frac{1}{2}|-3 i+j| \)
(ii) \(a_{i j}=2 i-j\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 3 Matrices Ex 3.1 3

Question 6.
Find the values of x, y and z from the following equations:
\(\text { (i) }\left[\begin{array}{ll}{4} & {3} \\{x} & {5}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}{y} & {z} \\{1} & {5}\end{array}\right]\)
Answer:
x = 1, y = 4, z = 3

(ii) \(\left[\begin{array}{cc}{x+y} & {2} \\{5+z} & {xy}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}{6} & {2} \\{5} & {8}\end{array}\right]\)
Answer:
5 + z = 5 = \(\succ \)– z = 0
x + y = 6 = \(\succ \) x = 2
xy = 8 = \(\succ \) x = 4
y = 4
4 = 2

KSEEB Solutions

(iii) \(\left[\begin{array}{r}{\mathbf{x}+\mathbf{y}+\mathbf{z}} \\{\mathbf{x}+\mathbf{z}} \\{\mathbf{y}+\mathbf{z}}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{l}{\mathbf{9}} \\{\mathbf{5}} \\{\mathbf{7}}\end{array}\right]\)
Answer:
a – b = -1
2a – b = 0
a = 1
∴ 2a – b = 0
⇒ b = 2
2a + c = 5
c = 5 – 2 = 3 ∴ c = 3
d= 13-9 = 4
a = 1, b = 2 ,c = 3, d = 4

Question 8.
A = [aij]m x n\ is a square matrix, if
(A) m < n
(B) m>n
(C) m = n
(D) None of these
Answer:
(C) m = n as in a square matrix, the number of rows = number of colums.

KSEEB Solutions

Question 9.
Which of the given values of x and y make the following pair of matrices equal
\(\left[\begin{array}{cc}{3 x+7} & {5} \\{y+1} & {2-3 x}\end{array}\right],\left[\begin{array}{cc}{0} & {y-2} \\{8} & {4}\end{array}\right]\)
(A) \(x=\frac{-1}{3}, y=7\)
(B) Not possible to find
(C) \(y=7, x=\frac{-2}{3}\)
(D) \(x=\frac{-1}{3}, y=\frac{-2}{3}\)
Answer:
2nd PUC Maths Question Bank Chapter 3 Matrices Ex 3.1 4
since x has 2 values, matrices are not equal. Hence, it is not possible to find the value. a option (B). is correct.

Question 10.
The number of all possible matrices of order 3 x 3 with each entry 0 or 1 is:
(A) 27
(B) 18
(C) 81
(D) 512
Answer:
There are 9 elements in the matrix. Each elements can be placed in 2 ways is all posible matrices of order 3 x 3 is 29 = 512 a option (D) is correct.

error: Content is protected !!