Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

   

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 3 With Answers (2nd Language)

Time: 2 Hrs. 30 min
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet (4 × 1 = 4)

Question 1.
Babu plays well?
a. does he
b. didn’t he
c. doesn’t
d. don’t he
Answer:
a. does he

Question 2.
Read the conversation and fill in the blank choosing the correct ‘If Clause’ given below:
Mahesh : Why can’t you come with me Siddesh?
Siddesh : No, I have some urgent work now.
Mahesh : May I know the correct reason Siddesh?
Siddesh : I don’t have vehicle to take my dad to the hospital that’s it.
Mahesh : Is it? If you had told me earlier, I ………………….. a vehicle.
a. will arrange
b. would have arranged
c. would arrange
d. shall arrange.
Answer:
b. would have arranged

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 3.
Replace the underlined word with one of the phrasal verbs :
I can’t tolerate your laziness
a. put off
b. put forward
c. put up with
d. put out
Answer:
c. put up with

Question 4.
Complete the sentences with correct option:
Chandra’s handwriting is better (good) than that of Mangala.
Answer:
better

II. Do as directed : (12 × 1 = 12)

Question 5.
Fill in the blanks choosing the right form of verbs given in brackets:
One day, I saw a boy who was (be+crying). I called him but he did (do) not respond me.
Answer:
Was
did

Question 6.
Fill in the blanks with appropriate ‘preposition’.
Don Anselmo wore the same faded cutaway, carried the same stick and was accompanied by the boy again.
Answer:
by

Question 7.
Fill in the blank using suitable linker:
After he had completed the work, he went home.
Answer:
home

Question 8.
Choose the appropriate verb and fill in the blank:
We will set sail (sale, sail) for India next week. We should know the sale of goods, (sail, sale)
Answer:
sail
sale

Question 9.
Combine the word in Column-A with its collocative word in Column-B:
Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language) 1
twinkling (moon, sun, star, light)
Answer:
Twinkling star.

Question 10.
Give one word for- One who travels to work place daily.
Answer:
Commuter.

Question 11.
Which one of the following words has one syllables? Write it:
write, change, smart, ago
Answer:
ago.

Question 12.
Fill in the blank with the correct form of the word given in brackets:
Samanvitha has confidence (confident) in her students’ ability.
Answer:
confidence

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 13.
Frame a question to get the , underlined word as answer :
Guruji went to Bombay.
Who go to Bombay?
Answer:
Guruji

Question 14.
Read the conversation:
Manu : When is your sister’s marriage?
Tanu : Tomorrow, Sir.
Manu : Have you distributed the invitation cards?
Tanu : Yes. My brother has distributed all the invitation cards.
The passive form of the underlined sentence is
a. All the invitation cards were distributed , by my brother.
b. All the invitation cards has been distributed by my brother.
c. All the invitation cards are distributed by my brother.
d. All the invitation cards have been distributed by my brother.
Answer:
d. All the invitation cards have been distributed by my brother.

Question 15.
Read the conversation and rewrite into a reported speech for the underlined sentences:
Ramesh : Good morning sir.
Kiran : Good morning Ramesh. Thank you.
Ramesh : How is your father, sir?
Kiran : He is doing good but his age is 100 years.
Ramesh : Is it? O my God! How is he working?
Kiran : No matter, he is strong, he is helping others.
Ramesh asked Kiran that how is his father. For that
Kiran replied that his father is well and doing good but his age is 100 years.

Question 16.
Use the word ‘examine’ in your own sentence as verb.
The boy examined the ground to play.
Answer:
examined

III. The following paragraph has two errors. Edit the paragraph and rewrite it. in the answer book, clues are given :(1 x 2 = 2)

Question 17.
R.K.Narayan is widely consider to be one of the India’s greatest English language novelist known for simple writing style.
(a) Verbal mistake to be corrected.
(b) Number should be corrected (singular/ plural)
R.K.Narayan is widely considered to be one of the India’s greatest English language novelists known for simple writing style.
Answer:
a. considered
b. novelists

IV. Answer the following questions in 2-3 sentences each : (7 × 2 = 14)

Question 18.
How was Swami honoured by classmates, teacher and the headmaster?
Answer:
Swami became a hero in one night. The next day morning congratulations were showered on him. His classmates looked at him with great respect. His teachers patted his back and felt very proud of him. The Headmaster praised him as he was a real scout. Even the police were grateful to him for his deed.

Question 19.
Why do you think the Americans wanted to buy Don Anselmo’s land?
In the given prose, the reason was not mentioned. Generally we can think that the land and orchard was good, beautiful and fruitful. A stream was running through the orchard. The trees had more fruits. The land was fertile and big. So Americans wanted to buy Don Anselmo’s land.

Question 20.
How did Dr. Ambedkar and Mahatma Gandhi try to wipe out caste discrimination from India?
Answer:
Both Gandhiji and Dr. Ambedkar refused the caste system and declared the oneness of the Hindu Community. Gandhiji reminding the higher castes of their duty towards depressed classes. And Dr. Ambedkar reminding the inherent rights to equality with the powerful castes. Gandhiji stressed the duties and Dr. Ambekar stressed the rights both brought about a true revolultion in social thought of the people.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 21.
‘We mustn’t miss the chance’.
a) What chance did the boy not like to miss? Why ? Do you think the boy would get a chance in future?
Answer:
The boy didn’t want to miss Pandit Ravishankar’s concert because it’s the chance of a life time. It was rare opportunity’, such a great artist never give their concert frequently. No, I wouldn’t think the boy would get a chance in future because he was in his last stage of life.

Question 22.
When the captain shouted “We are lost”, how did his daughter react?
Answer:
The captain’s daughter was little and innocent. At this situation she reacted calmly. She took the captain’s cold hand and whispered. God is there upon the sea as the God on the land. God was same everywhere.

Question 23.
What was there in the ‘mysterious parcel’? What suspicion did the police have about that ?
Answer:
There was a cyclostyling machine in the mysterious parcel. The higher officer knew about the cyclostyle machine and number of copies of Mahatma’s speech were distributed in that town. They wanted to know, where that machine was, and who were the people doing all these things. So they talked to themselves, that night they may attack their house with search warrent.

OR

Give an account of Dicky Dolma’s hardship and challenges she faced before she was qualified for this venture.
Answer:
Dicky Dolma was born in poor family. When she was only 11 years, she lost her mother and little later she lost her elder brother also. She had experienced hardships of life at an early stage. She suffered a lot. Financially also she had to suffer.

Question 24.
The writer speaks of the ‘smile’ that welcomes anyone who enters Hanif’s house. What more do we know about his ‘smile’?
Answer:
Those who enter Hanif’s house’ they were welcome by his smile. But this smile was confined in the picture frame. Lieutenent Hanifuddin was young martyr, He sacrificed his life during kargil war, at the age of 25 years. He loved his work and was happy all the time.

OR

What changes came over Wangjia as the Bird of Happiness caressed him ?
Answer:
When the bird of Happiness caressed Wangjia gently with its wings and sang for him. The eyeballs came back and he got the vision which was more brighter than before. All his wounds disappeared and he got strength.

V. Answer the following questions in 5-6 sentences each : (2 × 3 = 6)

Question 25.
How does Pedro try to defend the drunken seamen ? Was he right in defending them ?
Answer:
When Columbus said that the Seamen were drunk too much. Don Pedro defending the drunken Seamen because they were simple men, they did hard work and they had the right to relax. Being an officer, Pedro’s duty was to take care of the Seamen. Yes, He was right in defending them.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 26.
Pick some instances of daily routine mentioned in the poem. Do you think the speaker doesn’t want to do these things?
Answer:
The some instances of daily routine mentioned in the poem are

  • pass the helmet from its plastic hook
  • cross out the name from telephone book
  • seeing the calendar
  • seeing the time
  • awaking at day light
  • sleeping at night
  • watching the television
  • writing letters
  • posting mails
  • visiting friends

Yes, the speaker doesn’t want to do these things there after because next day he would, go to space.

VI. Read the following extracts and answer the questions that follow : (4 × 3 = 12)

Question 27.
“There he stands, see?
like a black Ancient Mariner”
a. Name the poem in which these lines are taken
Answer:
These lines are taken from the poem “Jazz poem Two”

b. Who is the poet of the poem?
Answer:
The poet of the poem is Carl Wendall Hines Jr.

c. Where he stands?
Answer:
He stood at the crest of the tallest hill.

Question 28.
“Take the girl to Airoli”

a. Who was the girl?
Answer:
The girl was Roma.

b. Who said this?
Answer:
The Cop or Policeman suggested this.

c. To whom ¡t was said
Answer:
It was said to Baleshwar.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 29.
“I know these Americans are good people .“

a. Who is ‘1’ here?
Answer:
‘I’ means Don Anselmo.

b. Name the lesson in which it is taken.
Answer:
The name of the lesson is ‘Gentleman of Rio en Medio.’

c.
When he was said the above words?
Answer:
When the author (mediator) insisted him to take more money, he was insulted and said the above words.

Question 30
“The three powers possessing Nuclear Weapons…………“

a.
Which are the powers?
Answer:
The three powers are Soviet Union, United states and United Kingdom.

b. Who is the author of the lesson?
Answer:
Keilis – Borok is the author of the lesson.

C. What is the name of the lesson?
Answer:
The name of the lesson is Science and Hope of Survival.

VII. Given below is a profile of Smt.Sowmya. Write a paragraph using the clues given below: (1 ×3 = 3)

Question 31.
Age : 45 years.
Height and weight : 5.2 feet and 52 kgs.
Qualification : MA in Economics and MA in Music.
Occupation : Teaches Music to children of all ages.
Reasons for popularity : Cheerfiul, gives individual attention.
Hobbies : Painting and Doll making.
Achicvements : Paintings displayed in exhibitions, Performs at musical concerts.
Answer:
Smt. Sowmya is 45 years lady. Her height is 5.2 feet and her weight is 52 Kgs. She took master degree in Economics and music. She is a music teacher teaches music to children of all ages. She is very popular because she is always cheerful and gives individual attention to all her children. She has very good hobbies like painting and Doll making. Her paintings were displayed in exhibitions and she performed at musical concerts.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

VIII. Develop the story using the clues given below: (1 × 3 = 3)

Question 32.
An old woman ………… greedy ………… a goose laying a golden egg every day ………… sold earned her living ………… not contented all of a sudden rich ………… though of hundreds of golden eggs in its stomach ………… killed ………… got only one ………… moral.
Answer:
Once upon a time an old woman was living in Ramapur village. She was alone and very much greedy. She had a goose, which was very special because it was laying a golden egg daily. The old lady sold that golden egg and earned her living. Her life was easy going but she was not contented. She wanted to become so rich as early as possible. So she thought of a plan to kill the goose because it had hundreds of golden eggs in its stomach. So she killed the goose, but she find only one golden egg, but the goose was dead. She disappointed and understood her mistake. She lost her goose for ever. Too much greed make her unhappy.

IX. Study the picture give it below. Write a description or au account of what the picture suggests to you in a paragraph: (1 × 3 = 3)

Question 33.
Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language) 2
Answer:
The above pictures represents the prime duty of everyone. All of us must think and fulfill these requirements. It is the time to save energy, earth and life. We should help to save the resources. We should reduce the energy, water and other natural resòurces consuming as much as possible. We should recycle the natural resources and reuse it again. If we save energy today there will be better tomorrow. Everyone should do it promptly.

X. Quote from memory : (1 × 4 = 4)

Question 34.
O say what is that thing called light.
Which I must ne’er enjoy.
What are the blessings of the sight,
Q tell your poor blind boy!

OR

The throned monarch better than his crown. His sceptre shows the force of temporal power. The attribute to awe and majesty.
Where in doth sit the dread and fear of kings;

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

XI. Read the following passage and answer the questions that follow : 1 × 4 = 4(2 × 2)

Question 35.
One day Pasha Sab was walking along the road. He stopped near a tall tree and saw a monkey on it. It was eating nuts. The tree was full of nuts. Pasha was very high up in the tree. He picked up a stone and threw it at the monkey. The monkey chattered at him and said rude words in its language. Pasha threw’ another stone. The monkey grew angry. Pasha threw stones continuously at the monkey. The monkey picked up a nut and started throwing at Pasha. This went on for half an hour. He got a bag of nuts.

Pasha said, “Thank you very much. My dear Monkey”, so saying he sat down and ate all nuts.

1. Why couldn’t Pasha get the nuts on his own?
Answer:
Pasha want to climb very high up to get the nuts and monkey was already there and it is easy to get the nuts by monkey. So he provokes the monkey.

2. How did the monkey express its anger?
Answer:
The Monkey expressed its anger by throwing nuts on him.

3. What kind of a man was Pasha Sab?
Answer:
Pasha Sab was very intelligent man.

4. How did Pasha express his gratitude to the monkey?
Answer:
Pasha expressed his gratitude to the monkey by saying “Thank you my dear monkey”.

XII. Answer the following question in about 8-10 sentences : (1 × 4 = 4)

Question 36.
The speaker in the poem does not call his grandmother ‘childish’, What else was she according to him? Why does he consider her to be so ? (line 1-4)
Answer:
The speaker in the poem does not call his grandmother ‘childish’. According to him she was ‘genius’ because she could climb a tree whether the tree was high or big and spreading. She was skillful and she can climb it very quickly. She could climb the tree tiredlessly even at the age of sixty two. She had this gift and enjoying it though it was unusual. So the speaker considered her to be genius.

OR

“I wait”, is repeated five times in the poem. What quality of the speaker is highlighted with this repetition?
Answer:
The patience of the earth is highlighted with the repetition of the word “wait” five times in the poem. Though the man exploits the land, the earth patiently tolerate man’s deeds. Here the Earth exhibits her patience which is unchallengeable. Her limit of patience is maximum.

OR

Why is the poet ‘querulous’? What does he want to do?
Answer:
The poet wanted to sing about the achievements and progress made by the countrymen. He asks his mother (motherland) if she wished to hear about the dams and lakes, about steel mills or of the atomic age, the mother asks him to sing songs about ‘strikes’ and about the leaders who emerged after such ‘strikes’ (revolutions).

So the poet asks her in a querulous (complaining) voice if there were no songs which he could sing for her that he could sing whole – heartedly, a song that is pure and which will remain in memory for a longtime.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

XIII. Write an essay on any one of the following : (1 × 4 = 4)

Question 37.
a) Measures for road safety
Everyday many people are involved in road accidents. Some are killed. Many more are injured or maimed. So it is important for us to learn to use the roads properly and safely. As the roads are very busy nowadays, we should be very careful when crossing one. It is safer to use a pedestrian crossing or an overhead bridge wherever one is available.

Never cross a1 road by dashing across it. That is inviting trouble. If there are no crossings, then we must look carefully right and left and cross only when it is safe to do so. It is important that we do not try to get on or off a bus while it is still moving. Using a bicycle can be dangerous too.

We must pay attention on the road and never cycle too far out to the middle of the road. We must obey all traffic rules. Also we must make sure our bicycles are in good condition with working brakes, lights etc. These are something we can do to avoid accidents. The important thing is to stay alert at all times while using the roads.

We must know what is happening around us. In that way we can take necessary action to avoid danger whenever we see one. Road safety is very much up to how we use the roads. Use them carefully and we may be able to use them for a long time,

b. My Hobby
Answer:
My hobby is reading. This hobby got started when I was a little boy. I had always wanted my parents to read fairy tales and other stories to me. Now 1 read just about anything that is available. I read story books, magazines, newspapers and any kind of material that I find interesting.

Books provide the reader with so much information and facts. For example, I do not have to catch a disease to know that it can kill me. I know the danger so I can avoid it. Also I do not have to go deep into the jungle to learn about the tiger. I can read all about it in a hook.

Reading enables me to learn about so many things that I would otherwise not know. I learned about how people lived in bygone days of magic and mystery. I learned about the wonders of the world, space travel, human achievements, gigantic whales, tiny viruses and other fascinating things of our world. It is indeed a good hobby.

c. Folk dances of India
Answer:
Folk Dances of India. India is land of diversity. It is unique in having a wide range of art forms across the country which nourished our culture. The main folk dance forms of India are, Dappu in Andhrapradesh, Ponung, Dafla in Arunachal Pradesh, Jadur in Bihar, Dhangar in Goa, Phagun in Haryana, Kud in Jammu and Kashmir, Tirayattam in Kerala, Bhoota in Karnataka, Hazong in Meghalaya, Baredi in Madhya Pradesh, Lezim in Maharashtra, Thisham in Manipur, Teri chha in Nagaland, Koya in Odisa, Bhangra in Panjab, Dandia in Rajasthan, Kavadi in Tamil Nadu, Hazagiri in Tripura, Jagar in Uttar Pradesh and Nak Cheng Rennie in West Bengal.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

XIV. Write a letter using the information given below : (1 × 5 = 5)

Question 38.
Write a letter to your headmaster / headmistress requesting to grant you leave for two days citing a suitable reason
Answer:

Date : 29-10-2019

From
XX
10th Std,
ABC School,
Bangalore.

To
The Headmaster,
ABC School,
Bangalore.

Respected sir,

Sub: Requisition letter for 2 days leave.
My grandfather has been admitted to hospital last week and his condition is said to be serious. Hence, I would like to apply 2 days’ leave to be next to him during his last days. Kindly oblige and grant me leave for two days i.e. from 16.11.2019 to 17.11.2019.
Thanking you,

Yours faithfully,
XX
Signature

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

OR

Imagine that you are Punith / Parineetha studying in Government High School, Udupi.
Write a letter to the local Electricity Board to reduce the power – cuts during evening stating reasons.
Answer:

Date: 21-11-2019

Punith,
Govt. High school,
Udupi.
The Chief Engineer,
Urban sub – division,
MESCOM, ‘
Udupi.

Respected Sir,
Sub: Request to reduce the power-cuts during evening times.
This is to bring to your attention the problems faced by the residents of Vidyaratna Nagar. For the past two months we have been facing power – cuts of long duration both in the mornings and evenings. We take strong objection to the power cuts in the evenings. While it is understandable that the production of electricity is insufficient, and has led to unavoidable power cuts, it is not acceptable that there is no uniformity in the power cuts in different areas.

It is also objectionable that factories which consume much more electricity than residences have not been affected. The school going children have faced terrible problems with power – cuts. There is the question of safety too as the whole area is dark to power – cuts. Unfortunately, the rich can manage with inverters and generators. It is the poor who suffer.

We have lodged complaints twice before. But no action has been taken. We request you to act upon our complaint immediately and ensure that the power – cuts in the evenings are stopped.
Thanking You.

Yours faithfully,
Punith.

error: Content is protected !!