Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 3 With Answers (1st Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

I. Four alternatives are given for the following questions. Choose the correct answer and write it along with its alphabet. ( 6 × 1 = 6 )

Questions 1.
‘With trembling oars I turned’.
The figure of speech in the line is
A) Personification
B) Metaphor
C) Synecduche
D) Alliteration
Answer:
A) Personification

Question 2.
There are no elephants in Europe, ______
The appropriate question tag to be added is
A) are they?
B) aren’t they?
C) ain’t they?
D) don’t they?
Answer:
A) are they?

Question 3.
How he behaved was not acceptable
The underlined group of word is
A) a noun clause
B) an adverb clause
C) an Adjective clause
D) a Main clause
Answer:
A) a noun clause

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 4.
“Could you the music while I’m on the phone?
The correct phrasal verb to be filled in the blank is
A) turn
B) turn off
C) turn around
D) turn down
Answer:
B) turn off

Question 5.
The word in which ‘uni’ is a part of the word but not a prefix is
A) unilateral
B) universe
C) unilateral
D) unjust
Answer:
B) universe

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 6.
Researches are desperately searching for a cure for many deadly diseases
The passive form of the above sentence is
A) A cure for deadly diseases is being desperately searched by researchers
B) A cure for many deadly disease is searched desperately by researchers
C) A cure for many dies eases are being desperately searched by researchers
D) A cure for many deadly diseases was being desperately searched by researchers.
Answer:
A) A cure for deadly diseases is being desperately searched by researchers

II. Observe the relationship in the first pair of words and complete the second pair accordingly in the following :
( 4 × 1 = 4 )

Question 7.
Elude : Escape :: Ecstasy :
Answer:
Thrill

Question 8.
Role : Roll:: Great:
Answer:
Grate

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 9.
Moral: Immoral:: Real:
Answer:
Unreal

Question 10.
Progress : Progressive : Victory :
Answer:
Victorious

III. Rewrite as directed : ( 3 × 1 = 3 )

Question 11.
Change the voice of sentence :
You have committed a mistake
Answer:
A mistake has been committed by you.

Question 12.
Frame a question to get the underlined words as answer :
I’m getting down at Saharanpur
Answer:
At which station are you alighting at?

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 13.
Change to reported speech :
“Where are you going”, She said
Answer:
She asked me where I was going.

IV. Answer the following questions in a sentence each : ( 4 × 1 = 4 )

Question 14.
Why did the idler ask the girl of the silent torrent for one of her pitchers?
Answer:
The idler asked the girl of the silent torrent for one of her pitchers to draw pictures on it.

Question 15.
What, according to Pierre, is a sure sign of starvation?
Answer:
According to Pierre if one squints his eyes slightly while begging, it is a sure sign of starvation,

Question 16.
What does Sir C.V. Raman mean by ‘Civilized Forests’.
Answer:
Civilized forests are the systematic planting of suitable trees in ever}’ possible and impossible areas of the country,

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 17.
Why is the torrent in the workers ‘Paradise Silent’.
Answer:
The torrent in the workers paradise was silent because in the worker’s Paradise even a torrent would not waste its energy singing.

V. Answer the following questions in two – three sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
How were the ribbons, made by the idler, responsible for the girl’s work remaining unfinished?
Answer:
The busy girl now spent a lot of time everyday combing her hair and tying the coloured ribbon around her hair. So much work was left unfinished.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 19.
Why didn’t Ellen’s father suspect Lochinvar’s intentions?
Answer:
Lochinvar’s boldly went to Ellen’s wedding. When he was confronted by the bride’s father, he cunningly tells him that it was true that he had been in love with his daughter, But was denied the opportunity to marry her. Now his love for her is diminished He had only come to the wedding to drink a cup of wine at the marriage feast.

He claimed that many beautiful maidens who are far more beautiful than Ellen would open heartedly come to be become his bride. These words of Lochinvar convinced Ellen’s father and he never suspected Lochinvar’s real intentions.

Question 20.
Why was Arjuna’s mind wavering when Lord Krishna asked him to slay Karna?
Answer:
When Krishna urged Arjuna not to waste time and to shoot his arrow. Arjuna’s mind was wavering. His hand hesitated to shoot his enemy when he was in distress because that was unchivalrous and against the dharma of warfare.

Question 21.
With what intention did the narrator remark that the girl had an interesting face?
Answer:
The narrator did not want the girl travelling with him to understand that he was totally blind. So to impress her and to let her think that he was not blind, he remarks that she had an interesting face. He wanted to hide his blindness.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 22.
What prevented Ulysses from attacking the Cyclops with his sword?
Answer:
Ulysses drew his sword, and half resolved to thrust it with all his might in at the bosom of the sleeping monster, but wiser thought restrained him, because none but polyphemus himself could have removed that mass of stone which he had placed to guard the entrance of the cave.

Question 23.
How did the poet make the poison tree grow?
Answer:
The speaker caressed and nursed his emotions towards his enemy. He kept imagining that his enemy would do him harm and he lived in suffering. This increased his agony and watered his emotions of anger against his enemy. He then put on a mask of friendship towards his enemy. He pretended to be good to him and smiled at him whenever he saw him.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 24.
How does Robert Frost try to convince his neighbour that they do not need a wall? How does the neighbour respond?
Answer:
The poet Robert Frost tries to convince his neighbour saying that he had only pine trees in his garden whereas the poet had an apple orchard. The poet tells the neighbour that his apple trees will never get across and eat the cones under his pine trees. However the poet points out that there are no cows to wander into his neighbour’s garden. But the neighbour responds stoically that ‘Good fences make good neighbours.

VI. Rewrite as directed. ( 3 × 2 = 6 )

Question 25.
Change the following sentence to a compound and a complex sentence :
Your absence disappointed us
Answer:
Compound : You were absent and we were disappointed
Complex : We were disappointed because you were absent.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 26.
Change the following sentence to the other two degrees of comparison :
I am taller than my brother
Answer:
Positive : My brother is not as tall as I am.
Superalative : I am the tallest among my brothers.

Question 27.
Combine the following sentences using, neither / nor
You can’t have coffee. You can’t have tea.
Answer:
Neither you can have coffee nor tea.

II. Answer the following questions in 5 – 6 sentences each : ( 6 × 3 = 18 )

Question 28.
How did Pasteur prove himself to be useful to the manufacturers of Lille ?
Answer:
Pasteur gave lectures in Lille on fermentation. The chief industry in Lille was the manufacture of alcohol from beetroot, which would go wrong in a short time. Pasteur conducted experiments in their breweries. He helped a manufacturer whose beer was turning out badly, by discovering about yeast. When yeast was used to manufacture beer it stayed good for a long time. Thus Pasteur proved himself useful to the manufacturers of Lille.

Question 29.
Why did the poet compare human body to a temple? How did he compare?
Answer:

  • The poet compares human body to a temple because he believes that God is present within ourselves and not in any temple built by human beings.
  • He compares his body to the shrine of God. His legs are the pillars of the temple. His head is a cupola of gold.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 30.
Write briefly the proceedings of the meeting of the elders in the Workers’ Paradise.
Answer:

  • All agreed that work had suffered — people were wasting their precious time in useless things.
  • Aerial messenger confessed that it was all because of the wrong man whom he had brought into the paradise.
  • The man was summoned— seeing his dress, brushes and paints, they realised this was not the right place for him.
  • The President asked him to leave — he agreed readily — the girl of the silent torrent too decided to go with him — All surprised.

Question 31.
What are compared to “bare ruined choirs”? What does it mean ?
Answer:
“Bare ruined choirs” is compared to the sounds of ‘sweet birds’. During the spring and summer seasons the birds make their nests on the Lush green trees full of leaves. They sit on its branches and sing sweetly. These songs of the birds are similar to the choirs in the church. As winter approaches the trees start shedding leaves and the birds fly away to warm places.

The birds have abandoned the tree similar to the ‘Choir’ of a ruined church. The poet wants his friend to visualize these images and compare them with his approaching old age which compare to the bare trees and a ruined church.

Question 32.
What surprise awaited Jim when he ‘ returned to the stockade?
Answer:
Jim made his way back to the stockade, but to his horror it was Long John Silver and the pirates who greeted him.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 33.
What fatal mistake did Hodge make?
Answer:
Captain Hodge of the English team saw Livingstone and Southcott the two cracks, were approaching competently. Either of them would catch it easily. Mr. Hodge had to choose between them and, coming to a swift decision, he yelled at living stone to cater the ball. Southcott, a disciplined cricketer, stopped going towards the ball. Then Mr. Hodge made a fatal mistake.

He remembered Livingstone’s two missed catches and reversed he decision and roared for Bobby Southcott to catch the ball. Bobby Southcott obediently started again, to catch the ball. Livingstone who had not heard the captain, went straight on.

OR

Everyone thinks, he could outwit anyone but sometimes, he himself is outwitted by others comprehensively. Substantiate this with reference to the story.
Answer:
The narrator who was blind tries to pass off as a normal person. To hide his blindness he strikes up conversation with his fellow travellers. He asks them clever questions so that he be assured that they have not guessed that he was blind. When the young girl enters the carriage he assumes she is normal sighted and tries to impress her with clever conversation to hide his blindness, In the process he fails to notice that the girl is also blind.

He learns it after she gets down at Rohana from a traveller who had entered the compartment after she had got down at Rohana. Thus the narrator is himself outwitted by the girl.

VIII. Explain with reference to the context: ( 5 × 3 = 15 )

Question 34.
“ _____ if we should meet,
She would pass by me in the street,”
Answer:
These lines are extracted from the poem C. L. M by John Masefield. The poet is talking about his mother who is dead and reveals that he longs to see her alive. The poet brings out the sadness of the situation when he says the above lines. If his mother would happen to meet him as a passerby, she, his own mother would be unable to recognize him because he has now grown into an adult.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 35.
“I’m not as attractive a travelling companion as the one who just left”.
Answer:
This question was asked by the blind young man to the new fellow traveller in the story ‘The Eyes are not Here’ written by Ruskin Bond.

The narrator was a blind young man travelling by train to Mussoorie. The story begins when the train reaches Rohana station when a girl, a fellow traveller, gets into the young man’s compartment. The narrator, being a young man, is inquisitive and tries to pick a conversation with the girl. The young man manages to hide the fact that he is blind by making prudent and discrete remarks. Finally the girl gets off at Saharanapur.

By that time the blind man had been fascinated by the sound of her voice and the sound of her slippers and was even tempted to touch her hair, being attracted by the perfume. A man gets into the compartment and finds the young man day – dreaming.

He breaks into his reverie and says that he was sorry that he was not as attractive a travelling companion as the one who had just left. In reply, the narrator says that she was an interesting girl and asks the fellow traveller whether she kept her hair long or short.

Question 36.
“Why do they make good neighbours?”
Answer:
These lines are taken from the poem ‘Mending wall’ by Robert Frost. The poet Robert Frost is in a mischievions mind because it is spring time. He would always ask his neighbour why they needed a wall between their houses and his neighbour would always reply ‘Good fences make good neighbours’.

But the poet is of the opinion if there are good neighbours then why is there a need for a good fence. He wonders if he could put this notion in his neighbours mind that ‘Why do they make good neighbours if they are not friendly and build a wall to keep away their neighbours.

Question 37.
“Bare ruined choirs, when late the sweet birds sang”
Answer:
These lines are extracted from the poem “Sonnet 73 – That time of the year” by William Shakespeare.
In this poem the speaker invokes a series of Metaphors to characterize the nature of what he perceives to be his oldage. In the first quatrain, he tells the beloved that his age is like ‘that time of the year’ – late autum, when the leaves have almost completely fallen from the trees and the weather has grown cold. The birds which sit on the tree branches singing sweetly have abandoned the branches to go warmer places.

This implies that the now the poet is in his old age (Autumn of life) and pretty women have abandoned him similar to the singing birds which have abandoned the trees in autumn.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 38.
“Work I’ve not a moment to spare for work”.
Lesson: A wrong man in workers paradise
Author : Rabindranath Tagore
Answer:
The wrong Man is sent to the worker’s paradise by mistake. The idler is standing by the silent torrent. A girl from the worker’s paradise comes there to fill her pitcher. She sees the idler and pities him. She asks him if he has no work in hand. The idler replies that he doesn’t have even a moment free to spare for work.

IX. Quote from memory: ( 1 × 4 = 4 )

Question 39.
And it grew both day and night.
Till it bore an apple bright:
And my foe beheld it shine.
And he knew that it was mine.

OR

There was mounting mong Graemes of the Netherbv clan:
Forsters. Fenwicks, and Musgraves. they rode and they ran:
There was racing and chasing on Cannobie Lee,
But the lost bride of Netherbv ne’er did they see.
So daring in love, and so dauntless in war,

X. Answer the following questions in seven to eight sentences each : ( 3 × 4 = 12 )

Question 40.
The poem ‘Buttoo’ is a saga of loyalty and faithfulness as well as selfishness and cunning. Explain.
Answer:
In the poem ‘Buttoo’, the poet Torn Dutt brings out the contrasting values of loyalty and selfishness. ; Buttoo remains loyal to Dronacharya. He attributes his inspiration and “all my knowledge is from thee”.

On the other hand Guru Dronacharya is selfish. In the first, he declined to teach Buttoo the skill of archery, but when he hears Buttoo attributing his skill to him, he unhesitatingly asks Buttoo’s right thumb as, Gurudakshina.

Drona cunningly manipulates Buttoo’s unwavering faithfullness in him and makes him promise that he would give anything he asks. When Buttoo agrees, Drona demands his right-thumb as Gurudakshina. None – the – less, Drona is compelled to act selfishly because he had promised Arjuna that he would make him the greatest archer.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 41.
Gandhiji says, “For an act to be moral it has to be free fear and compulsion.” Give three instances to illustrate his point of view.
Answer:
Mahatma Gandhiji argues that it is not enough if one does a moral act with a good intention alone. He adds that a good act must also be done without compulsion. Gandhiji gives examples from our personal life. One should not acquire the habit of rising early out of the fear of being late to office and losing one’s job. Similarly, one should not choose to live a simple life because one does not have the means to live a life of luxury and comfort.

On the contrary if a person, despite being wealthy, chooses to live a plain and simple life believing that he ought not to live a life of ease and luxury looking at the want and misery of the world around him, then it is a moral act.

Likewise, it is not a moral act if an employer pays higher wages so as to prevent his employees from leaving him. On the other hand, if he pays higher wages so as to wish his employees well and out of the realization that he owes his prosperity to them, then that becomes a moral act.

OR

What are the causes of soil erosion and what are the methods of prevention as suggested by Sir G.V. Raman?
Answer:
Soil erosion refers to the phenomenon of the washing away of the top layer of the soil in both agricultural and non- agricultural land by rapidly – moving water caused by sudden bursts of excessively heavy rains. The other factors which contribute to soil erosion are the slope of the land, removal of the natural protective coat of vegetation, the existence of ruts along which the water can flow rapidly gathering momentum and the absene of any checks to such flow.

Soil erosion can be prevented by the terracing of the land, the construction of bunds to check the flow of water, the practice of contour cultivation and the planting of trees leading to creation of civilized forests.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

Question 42.
Write on Mahatma Gandhi’s comments on action prompted by motive of happiness in another world.
Answer:
An action prompted by the motive of material gain here on earth is non-moral, so also another done for considerations of comfort and personal happiness in another world is non-moral. That action is moral which is done only for the sake of doing good. A great Christian, St. Francis Xavier, passionately prayed that his mind might always remain pure. For him devotion to God was not for enjoying a higher seat after death. He prayed because it was man’s duty to pray.

The great Saint Theresa wished to have a torch in her right hand and a vessel of water in her left so that with the one she might bum the glories of heaven and with the other extinguish the fires of hell, and men might learn to serve God from love alone without fear of hell and without temptation of heavenly bliss. To preserve morality thus demands a brave man prepare to face even death. Those who do good out of fear and haltingly have no moral virtue.

OR

What are the changes brought about before the match started and its effect?
Answer:
Before the match began, two players of the English team were found absent; so, two Scottish players from the village team were asked to field for both the team and bat for neither of these two teams. This arrangement, however, irritated these two players and they withdrew themselves from the match.

Two missing English players arrived at the spot in a car and they brought with them another person who claimed that Hodge, the captain of the English team had asked him to play and that was why he had come and he was determined to play the match. On the other hand, two Scottish players who had left the team were brought back into the team after negotiations.

Finally, it was decided that two sides would play with twelve players, instead of usual eleven players. However, the English team won the toss and decided to bat.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

XI .43. Read the following passage carefully and answer the questions given below: 1 × 4 = 4 ( 2 × 2 )

Among all the gifts you can give a child, there is none more conducive to his present and future happiness and content, none more likely to add richness to his life, than books. Not a book, but the habit of reading. Give him the habit of reading and you have done something for which he may be thankful all his days. Books should be the daily companions of a child’s life. And they ought not to be linked too closely with the school.

You don’t want to create the idea that reading a book is a task, a lesson. It’s the fun, the good time he can get out of reading that needs to be emphasized. You want to make him enjoy reading so that reading will become a treasured part of his daily life and there is nothing difficult about this.

Questions:
A) What can add to the richness of a child’s life?
Answer:
The habit of reading books can add to the richness of a child’s life.

B) Why shouldn’t books be linked too closely to the school?
Answer:
Books shouldn’t be linked too closely to the school so as not to create the idea that reading a book is a task, a lesson.

XI .44. Write an essay of about 18-20 sentences on any one of the following topics: ( 1 × 5 = 5 )

(a) Safety and dignity of women in India.
Answer:
Human civilization has made a tremendous progress through many centuries. Yet, even in the 21 st century, in which we have discovered Artificial Intelligence and Robots with A. I , women in some countries and societies are treated as nothing more than women. In India the archaic and often criminal notions of justice and honour, particularly the treatment meted out to women, speak of a society that remains mired in a mediaeval mindset. This is evident judging by news we read daily in newspapers.

Women constitute almost half of our population and are one of the main stakeholders of our society. Women play a great role in the social and family system. A woman dons many roles – as a mother, as a daughter etc. All these roles are respected and dignified.

But, most unfortunately, we always find that women are not treated well and are dishonoured and in India the situation is even worse. Research tells us that India is the worst place for women to live, with rape, poverty and infanticide being rife. Violence against women is rampant all over India. Such violence is a human-rights violation , which include women trafficking, forced marriages, acid burning, dowry and inheritance deaths, genital mutilation, domestic violence and honour killing.

These acts are beyond humanity and condemnable. Women deserve more respect and dignity because they are as equal as men in respect and honour.

The laws and punishment have been ineffective to curb violence against women and equally not ensured their safety and dignity. Only a drastic change in the mind-set of Indian men and in general the Indian society can ensure a safe and dignified life for women in our country.

(b) The Greener the world, the happier the life.
Answer:
GREEN is the colour of PROGRESS, and it is obvious that Progress makes our life happier. The verdant greenery surrounding us gives us a feeling of abundance and security in our lives. The planet Earth will look verdant and makes us feel happy and blessed for having been born on this earth.

It is scientifically proven that spending our time leisurely is greenery, will rejuvenate our mind and body and helps to enhance our eyesight.

But it is unfortunate that in the name of ‘development’ we have be unceremoniously destroying our greenery. Large tracts of green spaces have been replaced by concrete jungles and agricultural fields, in our cities and villages, to house and feed our ever growing population and provide raw material to our industries, so that they can provide employment to one and all.

According to the United Nations stipulation it is mandatory for a country to have 30% of forest cover in ratio to its total land area. But most countries in the world have been indiscriminately destroying the much needed green forests for developing adequate infrastructure for its population and ever growing toxic fumes spewing vehicles. These lost green spaces have had a disastrous effect on our environment.

There is a serious threat of global warming. This has increased then Earth’s temperature by 1 deg to 2 deg celcius. Global warming has adversely affected rainfall, food production, availability of potable water etc and also rainfall, food production, availability of potable water etc and also the health and lives of peole all over the world.

So isn’t it evident that conserving our greenery will greatly enhance our lives and make the Earth a happier place to live. Lets as all vow to protect and conserve our green spaces for the good of all people and the future generation.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (1st Language)

XIII. 45. Imagine you are Rathan / Radhika, studying in Government High School, Theerthalli.
Write a letter to your younger brother advising him to participate in the inter-school Music Competition. ( 1 × 5 = 5)

4 APRIL 2019

To,
Mithrajith

I just received your letter. I am happy that all of you over there are keeping good health but I am sorry to know that grandfather has fallen down in the bathroom and sprained his leg. Please look after him carefully. I hope he will be more careful next time.

You had written about the inter- school music competition organized by the Federation of Government schools. You wanted me to help you decide whether to participate in it or to study hard for the final examination. Yes, it is necessary to study hard for exams but it is also important to have some extra-curricular activities for the mind to relax and regenerate after a period of rest.

I strongly advise you to certainly participate in the competition. It will rejuvenate your mind and helps to develop concentration in your mind. I hope you will devote your time to both the competition and studies sensibly and be a winner in both.
Tell Mamma and Pappa that I enquired about them

Your loving brother
Rathan

Government high school
Theerthalli

OR

Write a letter to the local Road Transport Authority requesting to have more buses along your school route to help the students.

From 4 APRIL 2019

XXX
YYY
ZZZ

To,
THE DIVISIONAL MANAGER
B.M.T.C
Bangaluru
Dear Sir,

Sub: Request to ply sufficient number of buses in the morning and afternoons.
I am compelled to write to you on behalf of all school going children residing at Basweshwaranagara, Illstage, Bengaluru, we have been facing difficulties in reaching school and home in time, during the mornings and afternoons. Very few buses ply in our locality during the morning peak period. Even those buses which ply down the road are over crowded and we children cannot even get even a toehold to board the buses.

We have to invariably walk all the way to our schools carrying heavy school and lunch bags. By the time we reach school we will be extremely tired and unable to concentrate on the lessons being taught at school. This has drastically affected our academic performance. While returning from school late in the afternoon after 3.30 pm, there are no buses in sight at all.

We are forced to walk all the way back home and due to this unwanted strain on our energy we are not able to concentrate on our studies even at home. Some of us have nightmares thinking of walking to school and back home. Walking to school and back has not only taken a toll on our studies but also on our health.

I earnestly request you to take drastic remedial measures to provide adequate number of buses during the mornings and afternoons, especially for school going children. I hope you will act on our plea as .soon as possible and help as out of our predicament.
Thanking you,

Yours sincerely,
XXX

Leave a Comment