Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (1st Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

I. Four alternatives are given for the following questions. Choose the correct answer and write it along with its alphabet. ( 6 × 1 = 6 )

1. All eyes turned in that direction. The figure of speech in the line is
A) Personification
B) Metaphor
C) Synecdoche
D) Alliteration
Answer:
C) Synecdoche

Question 2.
“ _____ with your work. You need not stand”, said the visiting minister to his staff. The correct phrasal verb to be filled in the blank is
A) Carry away
B) Carry out
C) Carry on
D) Carry off
Answer:
C) Carry on

Question 3.
He was suspected _____ having stolen the book.
The appropriate preposition to be filled in the blank is .
A) to
B) for
C) of
D) with
Answer:
C) of

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 4.
That’s the right answer, _____ The question tag to be added is
A) doesn’t it?
B) isn’t it?
C) is it?
D) wasn’t it?
Answer:
B) isn’t it?

Question 5.
The word in which ‘mis’ is a part of the word but not a prefix is
A) misjudge
B) mistake
C) misdeed
D) miscalculate
Answer:
B) mistake

Question 6.
I have been trying to learn to play the guitar for so many years, but I _____ yet.
The appropriate verb forms to be filled in the blank is
A) did not succeed
B) will not succeed
C) have not succeeded
D) had not succeeded
Answer:
C) have not succeeded

II. Observe the relationship in the first pair of words and complete the second pair accordingly in the following:
( 4 × 1 = 4 )

Question 7.
develop : development : : prefer :
Answer:
preferable

Question 8.
tale : tail : : antic :
Answer:
antique

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 9.
violent: non violent : : modest:
Answer:
immodest

Question 10.
scraped : removed : : bewilder :
Answer:
confuse

III. Rewrite as directed: ( 3 × 1 = 3 )

Question 11.
Change the voice of sentence :
The teacher is calling the roll numbers.
Answer:
The roll numbers are being called by the teacher.

Question 12.
Frame a question to get the underlined words as answer :
He confessed his crime in the court.
Answer:
Where did he confess his crime?

Question 13.
Combine the sentences using ‘too…to’:
It is very cold. We can’t go out.
Answer:
It was too cold to go out.

IV. Answer the following questions in a sentence each : ( 4 × 1 = 4 )

Question 14.
What does the writer compare water in a landscape to?
Answer:
Water in a landscape may be compared to the eyes in a human face.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 15.
Who were the two teams of the village cricket match?
Answer:
The team organized by a London editor and a village cricket team, played in a English village.

Question 16.
How does the writer take a dig at the government officials?
Answer:
The Sexton and the Postman where government officials. The writer takes a dig at the sexton and postman, who were both government officials. He jokes that these men being government officials were by nature cautious and were taking no risks and there fore for an interminable peroid no wicket fell and no run was scored.

Question 17.
What made Lochinvar ride to Netherby Hall?
Answer:
Lochinvar rode to Netherby Hall to save his beloved Ellen from being married to another man.

V. Answer the following questions in two – three sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
Describe the horror that Anne Frank witnessed one day in her concentration camp.
Answer:
One day she passed hundreds of Hungarian – Jewish children who were standing naked in freezing rain, waiting to be led to the gas – chambers.

Question 19.
How does the writer interpret the meaning of the catchy phrase, ‘Shop till you drop’ in the last paragraph of his essay?
Answer:
The author, Cheriyan Alexander, believes that there comes a point beyond which it is necessary to say ‘enough’ to merely material and not ‘shop till you drop’. He hopes that humanity will muster up enough courage to contain the damage caused by unrestricted consumerism, lest we really ‘shop till we drop’.

Question 20.
What did Jim and his mother take from Billy’s chest before they fled the inn?
Answer:
Jim’s mother took as much coins as to cover the old pirate’s rent, and not a half penny more, while Jim found an intriguing bundle of papers, wrapped in oilcloth, which he pocketed as payment for his services.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 21.
Why did Ulysses and his party land on the strange looking island?
Answer:
Ulysses and his party were sailing on the sea at night. They lost their way and landed on the land of the cyclops.

Question 22.
What two ways of handling anger are mentioned in the poem, ‘Poison Tree’?
Answer:
The two ways of handling anger are expressing one’s anger and suppressing one’s anger. When the poet – speaker expressed his anger towards his friend, his anger subsided but when he supressed it his anger towards his friend grew.

Question 23.
How is the autumn season characterised in Sonnet 73?
Answer:
The poet uses autumn as a sign of his growing older. He compares his stage in life to the autumn season, when yellow leaves, or none, or few, do hang and the trembling branches of the trees in the cold autumn season, where birds perched and sang sweet songs. But now the branches of the trees were bare and the birds had flown to warmer places.

Question 24.
‘I press for this sad recompense’, says Drona. If it was a ‘sad recompense’, why did he demand it?
Answer:
Drona was sad to press for the recompense, the right thumb of Buttoo, because he had promised to make the greatest archer in the world.

VI. Rewrite as directed. ( 3 × 2 = 6 )

Question 25.
Give the other two degrees of comparison:
Delhi is one of the biggest cities in India.
Answer:
Positive : No other city is as big as Delhi in India.
Comparative: No other city is bigger than Delhi in India.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 26.
Change into the reported speech :
He said to me, “I do not work on Sundays”.
Answer:
He told me that he doesn’t work on Sundays.

Question 27.
Change the sentence into a compound and a complex sentence :
He was given a medal for saving the life of a girl.
Answer:
Compound : He saved the life of a girl so he was given a medal.
Complex : He was given a medal because he saved the life of a girl.

VII. Answer the following questions in 5 – 6 sentences each : ( 6 × 3 = 18 )

Question 28.
Explain the details about the girl as imagined by the narrator in the train.
Answer:
The narrator was travelling to Dehradun on a train. He was totally blind. At Rohana he heard a girl enter his compartment. He was unable to see how the girl looked. He knew she wore slippers from the way they slapped against her heels. The narrator imagined that the girl’s voice had the sparkle of a mountain stream.

Question 29.
Describe the incident that made Parasurama realise that Kama was not a Brahmana?
Answer:
One day, when Parashurama was resting on Kama’s lap; it so happened that a bee stung Kama on the lower portion of his thigh. However, fearing that if he moved his legs, he would awaken Parashurama. Parashurama woke up and saw Kama bleeding. He asked Kama to tell the truth that whether he was a Brahmin or a Kshatriya. Kama addmitted that he was a Kshatriya.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 30.
How does Basavanna express his devotion to Lord Shiva?
Answer:
This line is taken from the poem’The temple and the body’ by Basavanna. The poet sadly says that the rich can afferd to build temples for Lord Shiva.But the poet being a poor man can’t. But the poet compares his body to a shrine, his legs the pillars and his head is the cupola of the shrine. The poet means to convey that he does not seek God in temples but he has made his entire body into a shrine of Lord Shiva.

Question 31.
Describe the scene as the poet began rowing the boat.
Answer:
The poet dipped the oars vigorously into the silent lake and began rowing. The boat moved from behind the uneven range of the high hill which had so far seemed to him to be the boundary of distant horizon. A huge black peak put its head up, as if it were a living being endowed with a will and power of its own.

As he continued rowing over the serene lake the peak grew slowly larger in stature. Its towering height seemed to stand between the poet and the stars. It seemed to the poet as if the peak was a living creature following him with regular steps with some fixed purpose of its own.

Question 32.
How has John Masefield expressed his guilt as well as his gratitude towards his mother?
Answer:
The poet John Masefield recalls the sacrifices made by his mother which has now made him a man. He feels sad that his mother cannot see him now because she was dead. Even if she were to come alive from the grave they would not be able to recognise each other. The poet regrets that he has not repaid the debt to bis Mother for bringing him to life in spite of all the suffering and pain, she had to undergo while giving him birth.

The poet feels a sense of guilt he has not been able to repay her and also to women in general. The poet thinks that he is also to blame for the fact that men are considered superior to women for he has not done anything about it. The poet does not want his mother to come alive as he is ashamed to show his face to her.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 33.
Describe how the 70th birthday of Louis Pasteur was celebrated.
Answer:
On Pasteur’s 70th birthday his jubliee was celebrated almost like a national festival. Like Lord Lister, he was honoured in his old age by the scientists of all nations. At the crowded meeting in the great hall of the university of Paris, Pasteur was too overcome to speak and his speech was read to the distinguished audience by his son.

OR

Describe how the girl of the silent torrent scanned the painted pot at home secretly?
Answer:
When the girl of the silent torrent reached home. She made sure she was safe from prying eyes then she held the painted pot in the light and turned it round and round and scanned the painting from all angles. Later that night she got up from bed, lighted a lamp and scanned it again in silence for the first time in her life she had been something that had no meaning and no purpose at all.

VIII. Explain with reference to the context: ( 5 × 3 = 15 )

Question 34.
‘We have our hands full’.
Lesson : A Wrong Man in Workers’ Paradise
Author : Rabindranath Tagore.
Answer:
Said by the men in the Worker’s Paradise.
In the Workers’ Paradise one can find anything except leisure. The people make use of every single minute. They don’t have a moment to spare. Women whisper to each other that they should get on with work as time’s flying. Everybody in the Worker’s Paradise believe that time is percious. They sigh complainingly that their hands are full of work and that they should make use of every single minute yet these words make them happy and exalted.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 35.
‘Shall I put the chops on?’
Lesson : The Gift of The Magi
Writer : O’ Henry
Answer:
Jim is back from work and Della sweetly asks him if he is ready for dinner.
Della cut her most precious tresses to buy Jim a platinum fob chain for his watch, as a Christmas present. That evening when Jim comes back home he is shocked to see Della’s hair gone. Della pacifies him and tries to convince him that she loves him as much as she ever had even with the hair gone and asks him if she shall put the chops on for dinner.

Question 36.
‘I’ve too much to do to run errands’.
Lesson : The Pie and the Tart
Writer : Hugh Chesterman
Answer:
Said by Marion, M Gaultier’s wife to M. Gaultier.
M Gaultier has been invited to dine with the mayor. He thinks that it is appropriate to take the eel pie, he had baked with him to the dinner. He thinks that it is below his dignity to be seen carrying an eel pie through the streets of Paris. So he asks his wife, Marion, if she could bring it along after him. Marion retorts that it is quite impossible and she has too much to do to run errands.

Question 37.
‘She flew crying as he was picked up
hands and jaws’.
Poem : To a pair of Saras Cranes
Poet : Manmohan singh
Answer:
Said by the poet about the female Saras Crane.
A male Saras Crane was shot down by a cruel and callous hunter early in the morning. The dead male Saras Crane was picked up callously by the hunter by its neck and stuffed into a coarse washing bag like dirty laundry.
Seeing this the female Saras crane flew up crying into the air and circled the sky. She went insane with sorrow at his disgraceful end. But the hunter insenstively ignored her and carried her dead partner leaving her in deep sorrow.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 38.
‘If I could put a notion in his head’.
Poem : Mending Wall
Poet : Robert Frost
Answer:
Said by the speaker in the poem. He is of the opinion that there is no need of a wall between his property and that of his neighbour. The speaker thinks it a waste of time mending the wall every spring wear out. their fingers rough from handling the boulders. The speaker feels that it just like an outdoor game with him on his side of the wall and his neighbour on his side of the wall. Moreover the speaker is sure that his apple trees will never get across to his neighbour’s property and eat the cones under his neighbours pine trees.

The neighbour thinks that good fences make good neighbours. So the speaker mischieviously think that if he could put a notion in his neighbours head as to “Why do they make good neighbours”. The speaker implies that there is no need of a wall between good neighbours.

IX. Quote from memory : ( 1 × 4 = 4 )

Question 39.
But ere he alighted at Netherby gate
The bride had consented, the gallant came late;
For a laggard in love, and a dastard in war,
was to wed the fair Ellen of brave Lochinvar.

OR

And it grew both day and night
Till it bore an apple bright,
And my eve beheld it shine
And be knew that it was mine.

X. Answer the following questions in seven to eight sentences each : ( 3 × 4 = 12 )

Question 40.
What does Abraham Lincoln what his son to know about the people around him? How should he respond to them?
Answer:
In this letter , which is actually a poem, Lincoln is asking the teacher to do certain things to make his son a nice citizen. As Lincoln himself says it is a big order but the teacher should do what he can. This poem beautiful!) tells the importance of a teacher in the character formation of a student.

My son has to learn that all men are not just and all men are not true. The teacher has to teach him many things: a) for every scoundrel there is a hero; b)for every selfish politician there is a dedicated leader; and c) for every enemy there is a friend.

The teacher should keep the boy away from envy and teach him the secret of quiet laughter.His son should learn that bullies are the easiest to defeat. The teacher should teach him the wonder of books. He should give him quiet time to think about the mysteries and wonders of nature the birds in the sky, the bees in the sun and the flowers on a green hillside.

The teacher should teach him that it is more honourable to fail than cheat. He should have faith in his own ideas, even if all the people tell him that his ideas are wrong. The teacher should teach him to be gentle with gentle people and tough with tough people.

The teacher should try to give the boy the strength not to follow the crowd. He should be taught to, listen to all men, but he should learn to differentiate truth from falsehood. He should be taught to laugh when he is ad and let him know that there is no shame in tears. He should be taught to laugh at the cynics and to be careful about people who show too much sweetness.

Teach him to sell his physical and mental abilities to the one who pays most. But he should never sell his heart and soul. He should learn to close his ears to the shouts of the crowds and fight if he thinks he is right. He wants the teacher to treat the boy gently. But he should be pampered too much because, like steel becomes strong only when it is put in fire, a man becomes strong only when he faces difficulties.

He should be taught to have the courage to be impatient. He should also learn to have patience to be brave. He should have faith in himself because only then he will have faith in mankind.

Lincoln says that he knows that he has given the teacher a big task. But the teacher should do what he can. Lincoln says the boy is a fine fellow and he hopes he will turn to be a nice citizen with the learning he is going to receive.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 41.
Describe the observation made by Sir. C.V. Raman standing near the valley of the Nile? What explanation was given by the geologists about it?
Answer:
One day Sir. C.V. Raman was standing on the line which seperates the Libyan Desert from the valley of the Nile in Egypt. He observed that on one side was a visible a sea of billowing sand without a speck of green or a single living thing anywhere visible on it. But on the other side of the line he observed the greenest, most fertile and densly populated areas to be found anywhere on the earth, teeming with life and vegetation.

He concluded that the difference was made by the water of the River Nile flowing down to the Mediterranean sea.
The Geologists explain that the entire soil of the Nile valley is the creation of the river itself. It was brought down as the finest silt in its flood waters, from the highlands of Abyssina and from remote Africa. Egypt, in fact, was made by its river.

OR

How did the blacksmith face the ball? What was happening in the terrestrial sphere when the ball was high in the air?
Answer:
The last man to bat for the village side was the Blacksmith. The Blacksmith had sprained his ankle and limped in great pain. The Baker was his stand – in runner. The Blacksmith took position to bat. He looked around, savagely. He was clearly still in rage, having sprained his ankle. He lashed at the first ball he received and hit it straight up into the air to an enormous height, It seemed that the ball was trying to break Newton’s law of gravitation and hovered for a long time in the air and then began to decend slowly.

The Blacksmith forgot his sprained ankle and speedily set out for the other end of the wicket. As he started to run he roared at the Baker, his stand – in runner, to run with him. The baker, who was to run an behalf of the injured Blacksmith, enthusatically began to run along with the Black smith. The two of them collided with Joe, the man batting at the other end in the middle of the pitch and fell down. With their fall, the hopes of the village fell with the resounding fall of their three champions.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 42.
What illustrations does Gandhiji give to justify that all good actions need not be moral acts?
Answer:
Conventional Behaviour:
An example for conventional behaviour is the way we greet each other, which depends on the way people greet each other socially. In that part of the world in western countries, shaking hands is a conventional behaviour, where as greeting with folded hands is followed in our country.

A moral act:
A moral act must be our own act; must spring from our own will. If we act mechanically, there is no moral content in our act. Such action would be immoral, if we think it proper to act like a machine and do so. For, in doing so, we use our discrimination. We should bear in mind the distinction between acting mechanically and acting intentionally. It may be moral of a king to pardon a culprit. But the messenger bearing the order of pardon plays only a mechanical part in the king’s moral act. But if the messenger were to bear the king’s order, considering it to be /his duty, his action would be a moral one.

It is not enough that an act done by us is in itself good; it should have been done with the intention to do good. That is to say, whether an act is moral or otherwise depends upon the intention of the doer. Two men may have done exactly the same thing; but the act of one may be moral, and that of the other the contrary. Take, for instance, a man who out of great pity feeds the poor and another who does the same, but with the motive of winning prestige or with some such selfish end. Though the action is the same, the act of the one is moral and that of the other non-moral.

There is no morality in living a simple and unpretentious life if I have not the means to live otherwise. But plain, simple living would be moral if, though wealthy, I think of all the wants and miseries in the world about me- and feel that I ought to live a plain, simple life and not one of ease and luxury.

Likewise it is only selfish, and not moral, of an employer to sympathize with his employees or to pay them higher wages lest they leave him. It would be moral if the employer wished well of them and treated them kindly realizing how he owed his prosperity to them. This means that for an act to be moral it has to be free from fear and compulsion.

OR

What role does the diary play in Anne Frank’s life?
Answer:
The diary was a journal of Anne’s experiences, feelings, fears, anxities, hatred and hopes. The diary was very important to her. She was a teenage girl with latent feelings and aspirations which she could not express to anyone except to her diary. It provided an avenue for her to vent her feelings. To her the diary was her friend and confidant. Anne was always in confinement of the Secret Annexe.

She was friendless. Moreover she was not on cordial terms with her mother and sister Margot. She needed to befriend someone who was compassionate to her. The diary provided this need of a friend. She faithfully recorded her feelings in her diary and it helped her to stay composed thoughout her ordeal. She treated her diary as her close – friend and also named it ‘Kitty’ in memory of her estranged dear cat, whom they could not bring it along with them to the Secret Annexe.

Anne coped with the problem of isolation and lonliness by writing her feelings in her diary. The diary gave her a much needed sense of security, because she considered it as her greatest friend. She expressed her inner turmoil and thoughts in her diary and pondered for answers, which gave her a certain maturity to her thoughts as she grew up.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

XI. 43. Read the following passage carefully and answer the questions given below: 1 × 4 = 4 ( 2 × 2 )

You are endowed with certain naughtiness as child. Keep it alive. Humour will grease all tough situations. One who has humour can sail through any conflict. Humour is buffer that saves you from humiliation. If you refuse to be humiliated, you become invincible. Humour brings everyone together, while humiliation. If you refuse to be humiliated, you become invincible. Humour brings everyone together, while humiliation tears them apart.

In a society tom with humiliation and insult, humour is like a breath of fresh air. Humour should be coupled with care and concern. Humour can keep the spirit high, yet if overdone it leaves a bad taste. Humour without wisdom is shallow. Humour without sensitivity is satire – it comes back to you with more problems.

The wise use humour to bring wisdom and to lighten situations. The intelligent use humour as a shield agains thumiliation. The cruel use humour as a sword to insult others. The irresponsible use humour to escape from responsibility. And fools take humour too seriously.

How does one cultivate a sense of humour? Humour is not just a word, it is the lightness of your being. You do not have to read and repeat jokes. Humour can be cultivated by taking life not too seriously (because you will never come out of it alive), having a sense of belongingness with everybody, including those who are not friendly, practising yoga and meditation, having unshakable faith in the Divine and in the laws of Karma.

Questions :
A) How does humour help in a society?
Answer:
In a society tom with humiliation and insult; humour is like a breath of fresh air.

B) How can sense of humour be developed?
Answer:
Humour can be cultivated by taking life not too seriously; having a sense of belongingness with everybody, practising yoga and meditation having unshakable faith in the divine and the laws of Karma.

XII. 44. Write an essay of about 18-20 sentences on any one of the following topics: ( 1 × 5 = 5 )

A) Gender Discrimination – a challenge to social justice.
Answer:
Gender is a concept that is used to describe men and women. This denotes not only the biological features of man or woman, it includes the cultural, behavioural, and social layers of life. It includes the status of each in the social hierarchy. It is common to understand gender from the woman’s perspective only.

Gender is used to study issues related to women. Women and children are the ones who are usually left 1 behind in the society. Women have been j discriminated against since ages. Gender discrimination is present all over the world. But the nature of discrimination is not same everywhere, it is a complex whole of numerous social issues. It is great social evil and a bane even in this age of Artificial Intelligence.

India is a predominantly patriarchal society, generally preference is given for male child. Hence gender based foeticide is a common practice in India. This has led to skewed gender ratio in India. There is inequality in women accessing education, ownership, economic activities as well as social activities. Gender discrimination is evident in family structure too.

It is shocking to see that 2011, the ratio of female and male was 933 females to 1000 males. The governments of India have implemented many laws to curb gender inequalities. Yet gender equality is still a mirage. Laws and punishment seem to have no effect and women are still being discriminated. The only solution to gender discrimination seems to be awareness about gender bias.

But it will take a long time for this awareness to transform into a social change. While it is true that today woman have proved their worth in every field, there are still millions of women who face discrimination at every juncture of life. There is a great need for further empowering women so that they can lead an enriched life free of discrimination.

B) The success story of Moon Mission of India.
Answer:
Chandrayaan 2:
Chandrayaan 2 was launched on July 22 from the Satish Dawan Space Center, Sriharikota launch pad from which I Chandrayaan 1 had taken off. Instead of using the up dated PSLV rocket used career, the spacecraft made use of the advanced Geosynchronous Satellite Launch Vehicle, Mark III (GSLV Mk III).

The spacecraft was expected to land on the Moon on September 7, 2019. According to NASA, the Moon’s polar craters have the Solar System’s lowest temperature. It would have been the first probe in the world to land on the lunar south- pole. The main mission objective was the exploration of lunar water near the polar region.

Also, ISRO planned to test the capabilities of its lunar rover named Pragyan. Weighing 27kg, the rover operates on solar power and travels at a speed of 1cm per second. It will continuously perform chemical analysis of the soil and send back to the lander -Vikram, and update the ground station.

It was expected that the rover will operate for 14 days but the duration may vary since Pragyan uses solar power to keep itself up.

Unlike last time, ISRO declined to carry any foreign payloads due to weight restrictions. But in June 2019, it agreed to carry a small laser retroreflector from NASA. The orbiter will carry eight payloads, while the Lander is carrying three and the rover just two. However, the orbiter will be hovering over the moon at a distance of 100km and performing passive experiments just like it did on Chandrayaan 1.

Chandrayaan 2 successfully entered space. The most critical part was the auto soft-landing. But unfortunately the Rover lost contact with the base station. On 7 September 2019, the lander, Vikram tried to make a soft landing on the moon but when it was 2 kms away from the surface, the ISRO lost contact with Vikram.

Many efforts have been made to restore communication but the efforts have not been fruitful. The rover has not been able to come out of the lander and thus, it cannot gather important information related to the Moon. Due to this, the data that was supposed to be collected by Vikram and Pragyaan cannot be collected.

If the spacecraft had landed successfully on the Moon, India would have been the fourth country to join the moon club after China, the United States and Russia.

The entire Chandrayaan 2 mission cost approximately $141 million. This is less than every installment in the Marvel Avenger series.

Unlike Chandrayaan 1, the stakes were pretty high this time since the spacecraft was also carrying a lunar rover, orbiter and a lander. Moreover, Chandrayaan 2 used indigenously manufactured components and design vehicles for the first time.

Even if the mission ended in failure, ISRO will have a lot to learn from its experiences, motivating it to do better in the future. India is the only country in the world which successfully completed its maiden interplanetary mission to Mars.

The mission has achieved a 95% success with the placement of the orbiter in the moon’s orbit. It will take images of the moon for one year and send the data to earth. The launch is significant for a number of reasons, including the fact that, for the first time in Indian history, a space mission is spearheaded by two women. Chandrayaan-2 is led by Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal, the project director and mission director

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

XIII. 45. Imagine, you are Sowmya / Sunil, studying in Government High school, Peenya, Bangalore ( 1 x 5 = 5 )

Write a letter to your father requesting him to send you to your native place during summer vacation to spend some time with your grandparents. Inform him how you would take care of them.

Sunil
Government High School
Peenya
Bangalore

Dear Papa,
How are you? I hope you are keeping well. I miss you, ever since you were transferred to Mysore. I feel unhappy without you being here with us. But somehow I console myself and involve myself in studies.

Papa, today is the last day of our final exams, without you here in Bangalore, I will feel bored during the summer vacation. I request you to please allow me to go to grand – pa’s house to spend my vacation. As you know grand – pa has fractured his leg last week and grand- ma is finding it difficult to look after him, I might be of some help to them.

I will take care of them while I stay there and grand – ma will also feel relieved. I hope you will agree to send me to grand – pa’s house. Please write back to me as soon as you are free.

Your loving son
Sunil

OR

Imagine, you are Anthrose / Ambrose, a resident of Gayathrinagar, Bangalore. Write a letter to the Sub – Inspector of the police station of your locality, requesting him to arrange for patrolling in your area as there are too many chain snatching incidents going on there.
Answer:

Ambrose # 606,
II main
Ghat Road
Gayathrinagar
Bengaluru

Sub – Inspector
Gayathrinagar Police Station
Bengaluru

Dear sir,
I am compelled to write to you on behalf of all residents of Gayathrinagar. We have been facing untold difficulties due to the increasing incidents of chain – snatching in our locality. Women and children are afraid to venture out – doors after dark due to the threat of chain – snatching. Old people are deprived of their evening walk, women have to stay indoors and miss visiting neighbours and friends due to this threat.

The other day, a miscreant on a bike daringly snatched a women’s chain while she was standing outside her house waiting for her children to return from tutuions. A fortnight ago another bike – borne miscreant snatched the ear – ring a little girl playing in front of her house in the evening, tearing the poor girls’ ear – lobes into pieces, which required surgery to sew them back.

I hope you will increase necessary steps to ensure that this threat doesn’t escalate into life – threatening incidents. I suggest that you increase police patrol after dark. I hope that you will put an end to this chain – snatching menance at the earliest.

Yours sincerely,
Ambrose.

Leave a Comment

error: Content is protected !!