KSEEB Class 10 Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Students can download Class 10 Business Studies Chapter 4 Consumer Education and Protection Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Question 1.
Distinguish between ‘provider’ and ‘user
Answer:
The person who supplies goods and services is called the ‘provider’ and the person who uses the goods and services is called ‘user’.

Question 2.
Trace the history of the consumer movement in India.
Answer:
In India, the Planning Commission backed the idea of foundation of Indian Association of Consumers as early as 1956. But, for various reasons it was not effective. The real beginning of the movement was made in 1965 when some women from Bombay started a movement called AWARE – Association of Women Against Rising Expenses. This movement gave rise to similar movements at the national level. Important among them are the Federation of Consumer Organisations, the National Consumer Protection Council, etc.

Question 3.
What are the causes for the exploitation of the consumer?
Answer:
In the past the producers supplied goods directly to the consumers without the hindrance of middlemen. But with the change in marketing methods, direct transactions between the producers and consumers stopped. The fixing of prices of goods and services was now done by the middlemen. This led to many hindrances. Consumers had to face many problems and difficulties. They incurred losses. With the development of teleshopping, the consumer can now sit at home and buy the goods directly from the sellers.

KSEEB Class 10 Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Question 4.
What is teleshopping?
Answer:
The consumers, instead of going to traders, can place order for goods which are advertised over television and other media. Through internet, SMS or telephone, consumers can place order for goods. Payment can be made after receiving the goods at the doorstep. This transaction is called teleshopping.

Question 5.
Who is a consumer?
Answer:
A consumer is a person who buys goods or hires or avails services for a consideration called price or wages. The goods purchased may be for self-consumption or meant for resale or for a commercial purpose.

Question 6.
What is the meaning of‘commercial purpose’?
Answer:
Any activity or transaction carried on with the motive of making profit is a commercial purpose.

Question 7.
What are the problems faced by consumers?
Answer:
Traders and producers cheat consumers in many ways:

  • Supplying low quality goods or inferior goods.
  • Selling goods at higher prices.
  • Variations in weighing and measurement of goods.
  • Adulteration of food, etc.

Question 8.
What is meant by consumer protection?
Answer:
Consumer protection refers to protection of consumers against exploitation by producers and traders.

Question 9.
Name some of the Acts enacted in India for the protection of consumers.
Answer:
Essential Commodities Act, Weights and Measures Act, Consumer Protection Act, 1986 are some of the Acts enacted in India for the protection of
consumers.

KSEEB Class 10 Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Question 10.
Which day is celebrated as World Consumer Rights Day? Why?
(OR)
Why is March 15 celebrated as World Consumer Day?
Answer:
March 15 is celebrated as World Consumer Rights Day.
(OR)
Answer:
It was on March 15th, 1962 that the U.S. President John F. Kennedy became the first world leader to address the issue of consumer rights. He took the initiative to analyse and recognise the importance of consumers as a whole. He gave the American consumer four basic rights: the right to safety, the right to choose, the right to information, and the right to be heard. Hence March 15 is celebrated as World Consumer Rights Day.

Question 11.
When did the Consumer Protection Act come into force in India?
Answer:
The Consumer Protection Act came into force in India in 1986.

Question 12.
What are the objectives of Consumer Protection Act 1986?
Answer:
The objectives of the Consumer Protection Act 1986 are:

  • To accord importance to safety and quality.
  • To avoid production and sale of dangerous goods.
  • To prevent trade malpractices in the market.
  • To supervise quality, weight, measures and price.
  • To compensate the consumers in case any problem arises as a result of trade.
  • To create awareness among the consumers through consumer education.

Question 13.
What is the main aim of the Consumer Protection Act 1986?
Answer:
The major objective of the Consumer Protection Act is to ensure quality goods and services at reasonable prices through healthy competition.

KSEEB Class 10 Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Question 14.
Write a note on Consumer Protection Councils. .
Answer:
The Consumer Protection Act 1986 provides for the formation of consumer protection councils to promote and protect the rights of the consumers. The Act provides for a Central Consumer Protection Council at the national level, a State Consumer Protection Council at the State level and District Consumer Protection Council at the district level.

The Minister in charge of consumer affairs in the Central Government will be the Chairman of the Central Consumer Protection Council, the Minister in charge of consumer affairs in the State Government shall be the Chairman of the State Consumer Protection Council and the District Commissioner/Collector of the district shall be the Chairman of the District Consumer Protection Council.

Question 15.
Mention the aims of the Consumer Protection Council.
(OR)
What are the rights of the consumer mentioned in the Consumer Protection Act 1986?
Answer:
The objects of the Consumer Protection Councils shall be to promote and protect the rights of the consumers such as:

  • Right to protection – the right to be protected against the marketing of goods and services which are hazardous to the life and property of the consumer.
  • Right to information – the right to be informed about the quality, quantity, purity, standard, etc., to protect the consumer against unfair trade practices.
  • Right to choice – the right of access to a variety of goods at competitive prices.
  • Right to be heard – the right to be heard and to be assured that consumer’s interests will receive due consideration at appropriate forums;
  • Right to seek redressal – against unfair trade practices or unscrupulous exploitation.
  • Right to consumer education – the right to be educated about their rights.
  • Right to stop exploitation.
  • Right to healthy environment – that is, good physical environment to enhance the , quality of their life.

KSEEB Class 10 Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Question 16.
What is the major function of the Consumer Protection Councils?
Answer:
The major function of the Consumer Protection Councils is to promote and protect the rights of the consumers.

Question 17.
Name the consumer disputes redressal agencies set up under the Consumer Protection Act.
(OR)
Mention the three stages of consumer courts.
Answer:
The consumer disputes redressal agencies set up under the Consumer Protection Act are – the District Forum, the State Commission and the National Commission.

Question 18.
Write a note on District Forum.
Answer:

  1. The District Forum is established by the State Government in each district of the State.
  2. Each District Forum shall consist of:
    • a person who is, or has been, or is qualified to be a District Judge, who shall be its President;
    • two other members, one of whom shall be a woman.
  3. The President of the Forum is appointed by the state government.
  4. The District Forum has jurisdiction to entertain complaints where the value of the goods or services and the compensation, if any, claimed does not exceed rupees twenty lakhs.

Question 19.
Who appoints the President of the District Forum?
Answer:
The President of the district forum is appointed by the State government.

KSEEB Class 10 Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Question 20.
Write a note on State Commission.
Answer:

  1. The State Commission is established by the State Government in the State.
  2. Each State Commission shall consist of:
    • a person who is or has been a Judge of a High Court, who shall be its President;
    • two other members, one of whom shall be a woman, who have adequate knowledge relating to consumer affairs.
  3. The President of the Commission is appointed by the state government.
  4. The State Commission has jurisdiction to entertain complaints where the value of the goods or services and the compensation, if any, claimed exceeds rupees twenty lakhs but does not exceed rupees one crore.

Question 21.
Who appoints the President of the State Commission?
Answer:
The President of the State Commission is appointed by the State government.

Question 22.
Write a note on National Commission.
Answer:

  1. The National Commission is established by the Central Government.
  2. Each National Commission shall consist of:
    • a person who is or has been a Judge of the Supreme Court, who shall be its President;
    • not less than four, and not more than such number of members, as may be prescribed, and one of whom shall be a woman.
  3. The President of the Commission is appointed by the Central government.
  4. The National Commission has jurisdiction to entertain complaints where the value of the goods or services and the compensation, if any, claimed exceeds rupees one crore.

Question 23.
Who appoints the President of the National Commission?
Answer:
The President of the National Commission is appointed by the Central government.

Question 24.
What are the points to be remembered while filing a case in a consumer court?
(OR)
What is the method to be followed in filing a complaint in a consumer court?
Answer:

  • There is no prescribed proforma to file a case.
  • The complaint may be typed or handwritten.
  • The complaint should include the name, address and telephone number of the person filing the complaint.
  • The person or organisation against whom the complaint is made,should be mentioned clearly with address.
  • The particulars of the goods by which loss has occurred and the amount of loss should be specified clearly. The bill or receipt should be enclosed.
  • There is no fee or stamp duty for the complaint.
  • No advocate or lawyer is required. The consumer himself can argue his case.

Question 25.
If a consumer wants to get reimbursement when denied in spite of guarantee period, what does he do?
Answer:
If a consumer has been denied reimbursement in spite of guarantee period, he can approach the appropriate consumer forum or consumer court depending on the amount claimed as reimbursement and file a case giving details of his name, address and telephone number as well as that of the person or organisation against whom the complaint is made.

The complaint should contain details of the grievance, briefly giving the ground on which relief is claimed, and the relief (including legal costs, damages and interest) claimed. The consumer can himself appear in the consumer court to argue his case without taking the services of a lawyer.

Question 26.
Observe the picture given below and answer the questions that follow:
KSEEB Class 10 Business Studies Important Questions Chapter 4 Consumer Education and Protection-1

Question 1.
What is the company’s name printed on the packet?
Answer:
Khojati Ayurved Pharma.

Question 2.
What is the maximum price printed?
Answer:
The maximum price is Rs. 30 in Maharashtra. It is Rs. 31 outside Maharashtra.

Question 3.
What is the date of manufacture of this item?
Answer:
February 2013.

Question 4.
What is the date within which this item is to be used?
Answer:
January 2016.

Multiple-choice Questions:

Question 1.
The Consumer Protection Act refers to ‘user’ as –
(A) consumer
(B) provider
(C) trader
(D) seller
Answer:
(A) consumer

Question 2.
Which of the following is not a feature of teleshopping?
(A) Consumers can place order for goods over the internet.
(B) Goods are advertised over television and other media.
(C) Payment can be made after receiving the goods at the door.
(D) Consumer does not have access to variety of goods at competitive prices.
Answer:
(D) Consumer does not have access to variety of goods at competitive prices.

Question 3.
World Consumer Rights Day is celebrated on –
(A) February 19
(B) March 15
(C) February 15
(D) March 12

Question 4.
Consumer complaints where the claim or compensation exceeds rupees one crore is entertained by –
(A) State Commission
(B) National Commission
(C) District Commission
(D) Consumer Protection Council
Answer:
(B) National Commission

Question 5.
The President of State Commission is or has been a –
(A) high court judge
(B) supreme court judge
(C) district judge
(D) District Commissioner
Answer:
(A) high court judge

Fill in the blanks:

  1. The other name for consumer is user
  2. Person giving goods or services for money is called provider
  3. The World Consumer Rights Day is observed on every year. March 15
  4. in the case of compensation being rupees five lakhs, the complaint has to be submitted to the District Forum

Leave a Comment