KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Students can download Class 10 Geography Chapter 7 Indian Land Resources Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 1.
What is meant by land use or land utilisation?
Answer:
The distribution of land for different uses such as forestry, cultivation, pastures, etc., is called land use or land utilisation.

Question 2.
What are the factors on which land use depends?
Answer:
Land use is determined by factors such as relief features, climate, soil, population density, socio – economic factors and technical factors.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 3.
Explain the classification of land use pattern in India.
Answer:
In India, the land use pattern is classified into:

  1. Net sown area
  2. Forest area
  3. Land not available for cultivation
  4. Fallow land
  5. Cultivable waste land
  6. Permanent pastures and other grazing lands
  7. Land under other uses.

Question 4.
What is meant by net sown area?
Answer:
Net sown area is the land that is under cultivation.

Question 5.
Why is the net sown area important for a country like India?
Answer:
Net sown area is the land under cultivation. The net sown area is important for a country like India because India is an agricultural country and half the population depends on agriculture for its sustenance.

Question 6.
Which are the states in which the proportion of net sown area is very high?
Answer:
Punjab, Haryana, West Bengal, Uttar Pradesh and Kerala are the states in which the proportion of net sown area is very high.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 7.
Which are the states in which the proportion of net sown area is the least?
Answer:
The proportion of net sown area is the least in the north-eastern states.

Question 8.
Write a note on net sown area in India.
Answer:
Net sown area, which includes the land under cultivation, is very important in an agricultural country like India. It accounts for about 42.42% of the total reported area of India. However, it is not evenly distributed all over the country. The highest proportion is found in the states of Punjab, Haryana, West Bengal, Uttar Pradesh and Kerala. It is the least in the north – eastern states.

Question 9.
What is the total area under forests in India?
Answer:
In India, only 22.8% of the total reported area is under forests.

Question 10.
Which are the states in which the proportion of land under forests is high?
Answer:
The proportion of land under forests is high in the Andaman and Nicobar Islands and in the north-eastern states.

Question 11.
Which are the states in which the proportion of land under forests is the least?
Answer:
The proportion of land under forests is the least in the states of Haryana, Punjab, Rajasthan and Gujarat.

Question 12.
What categories of land come under ‘Land not available for cultivation’?
Answer:
Land used for non – agricultural purposes like human settlements, roads, railways, canals, mountains, sandy waste, etc., come under ‘Land not available for cultivation’.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 13.
What is the proportion of land that is not available for cultivation in India?
Answer:
In India, the proportion of land that is not available for cultivation is 14.1%.

Question 14.
Which are the states in which ‘land not available for cultivation’ is found?
Answer:
‘Land not available for cultivation’ is largely found in Assam, Manipur and Sikkim, and in a lower proportion in Goa, Kerala, Odisha and Maharashtra.

Question 15.
What is fallow land?
Answer:
The land which is not used for cultivation is called fallow land.

Question 16.
What percentage of land in India is considered fallow land?
Answer:
Fallow land accounts for 8.2% of the total reported area in India.

Question 17.
Which are the states in which fallow land is found?
Answer:
Fallow land is largely found in Mizoram, Tamil Nadu and Meghalaya and in a lower proportion in Tripura, Puducherry and Andaman and Nicobar islands.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 18.
What is cultivable wasteland? Which are the states in which it is largely found?
Answer:
Land which is not taken up for cultivation due to certain soil deficiencies is called cultivable wasteland. It accounts for 4.3% of the total reported area and is largely found in the states of Meghalaya, Goa, Nagaland and Rajasthan.

Question 19.
Where are permanent pastures and other grazing lands largely found in India?
Answer:
Permanent pastures and other grazing lands, accounting for 3.4% of the total reporting area, are largely found in Himachal Pradesh, Gujarat and Madhya Pradesh.

Question 20.
Which are the miscellaneous uses for which land is used? Mention the states where such land is found.
Answer:
Land used as gardens, orchards and plantations comes under the category of ‘Land under miscellaneous uses’. It accounts for about 1.1% of the total reported area in the country. Such land is found mainly in the states of Assam, Nagaland, Meghalaya, Kerala, Karnataka and Himachal Pradesh.

Question 21.
What is agriculture?
Answer:
Tilling of the soil for raising food crops and raw materials needed by human beings is called agriculture. The term now also includes stock raising, poultry farming and bee keeping.

Question 22.
Explain the importance of agriculture in India.
Answer:
Agriculture is the main occupation of India. Nearly 65% of the people depend on agriculture. The development of the economy depends on the progress in agriculture. Agriculture is the main source of livelihood. It is the main source of food for people as well as fodder for animals. It is a source of national income and revenue. Agriculture supports many industries like cotton and jute textiles, sugar, etc. It also supports services in the tertiary sector like trade, transport, banking, insurance, etc. Agriculture also influences the political and social situation in the country.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 23.
How has agriculture helped in the development of secondary and tertiary sectors? Agriculture supports the industries in the secondary sector like cotton, jute and sugar.
Answer:
It provides market for the products of industries manufacturing chemicals and implements Agriculture supports services in the tertiary sector like trade, transport, banking, insurance, etc.

Question 24.
List the different types of farming.
Answer:
The different types of farming are:

  1. Subsistence farming
  2. Intensive farming
  3. Commercial farming
  4. Mixed farming
  5. Plantation farming
  6. Dry farming
  7. Humid farming
  8. Irrigation farming.

Question 25.
What is subsistence farming? In which states is it practiced in India?
Answer:

  1. Subsistence farming is a type of farming in which most of the crops produced are consumed by the farmer and his family, leaving only a small portion for sale.
  2. Subsistence farming is widely practiced in the north – eastern states, Odisha and Madhya Pradesh.

Question 26.
What are the features of subsistence farming?
Answer:

  1. Most of the crops produced are consumed by the farmer and his family.
  2. Only a small portion is available for sale.
  3. Farmers use primitive methods of cultivation.

Question 27.
Which are the two types of subsistence farming?
Answer:
The two types of subsistence farming are:

  1. Shifting farming
  2. Sedentary farming.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 28.
What is meant by shifting farming? In which states is it practiced?
Answer:
Shifting farming is a type of agriculture in which a patch of forest is cleared and burnt for the purpose of cultivation for a few years until the fertility of the soil is reduced. The land is then abandoned and new forest areas are cleared for cultivation. This type of farming is practiced by tribals living in forests in the states of Assam, Meghalaya, Nagaland, Madhya Pradesh, Kerala and Odisha.

Question 29.
By what other names is shifting farming called in India?
Answer:
Shifting farming is called Jhumming in Assam, Ponam in Kerala, and Podu in Andhra Pradesh and Odisha.

Question 30.
What is sedentary farming?
Answer:
Sedentary farming is cultivation of land at a fixed location instead of shifting from one place to another. The land is not abandoned but cultivated year after year.

Question 31.
What is intensive farming? What are its characteristics?
Answer:
Intensive farming is a method of farming in which a large amount of capital and labour are applied per unit of land. Under this type of farming, land is cultivated intensively throughout the year. Farmers try to raise two or more crops to get maximum output from small land holdings. This type of farming is common in the fertile and irrigated areas of the country.

Question 32.
What is commercial farming?
Answer:
A system of farming in which crops are grown for the market is called commercial farming. Under this type of farming, only cash crops are cultivated on a large scale using a small amount of labour, machinery and scientific methods of cultivation.

Question 33.
What is mixed farming?
Answer:
Cultivation of crops and rearing of livestock simultaneously is called mixed farming.

Question 34.
What is plantation farming? Give examples.
Answer:
Cultivation of a single crop on large estates for the market is called plantation farming. Cultivation of tea, coffee, etc., are examples of plantation farming.

Question 35.
Which are the important plantation crops of India?
Answer:
Tea, coffee, rubber and coconut are the important plantation crops of India.

Question 36.
What is dry farming?
Answer:
Dry farming is a method of farming carried on in areas which receive scanty rainfall and where irrigation is either absent or limited.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 37.
Where is dryland farming practiced in India?
Answer:
In India, dryland farming is mainly practiced in Peninsular India and in western Rajasthan.

Question 38.
What is humid farming?
Answer:
Humid far ning refers to the cultivation of crops in areas which receive sufficient rainfall and where crops are grown without the help of irrigation.

Question 39.
What is irrigation farming?
Answer:
The method of farming under which crops are grown with the help of irrigation is called irrigation farming.

Question 40.
Why is irrigation farming important in India?
Answer:
Irrigation farming is essential in India because the rainfall is seasonal, uncertain and insufficient.

Question 41.
What is meant by cropping season?
Answer:
Cultivation of crops based on the season is called cropping season.

Question 42.
Which are the three cropping seasons in India?
Answer:
The three cropping seasons in India are: Kharif crop season, Rabi crop season and Zaid crop season.

Question 43.
What are kharif crops? Which are the crops grown during this season?
Answer:
The crops grown during the rainy season are called kharif crops. The sowing takes place during June-July when the south – west monsoon starts and the crops are harvested during September – October. Rice, jowar, ragi, cotton, groundnuts, tobacco, etc., are the crops grown during the season.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 44.
What is rabi crop season? What are the crops grown during this season?
Answer:
Rabi crop season refers to the season where sowing takes place in October – November when the north – east monsoon begins and the crops are harvested in February – March. Wheat, barley, gram, linseed, etc., are some of the crops grown during the season.

Question 45.
What are Zaid crops? What are the crops grown during the Zaid crop season?
Answer:
Crops grown in between the Kharif and Rabi crops are known as Zaid crops. Water melon, cucumber, oilseeds, pulses, vegetables are grown during the season.

Question 46.
Distinguish between Kharif and Rabi crop seasons.
Answer:
Kharif crop season:

  • Crops are grown during the rainy season or when the south – west monsoon starts.
  • Sowing takes place in June – July.
  • Crops are harvested in September – October.
  • Rice, jowar, ragi, cotton, groundnuts, tobacco, etc., are the main kharif crops.

Rabi crop season:

  • Crops are grown when the north – east monsoon begins.
  • Sowing takes place in October – November.
  • Crops are harvested in February – March.
  • Wheat, barley, gram, linseed are the main Rabi crops.

Question 47.
What is cropping pattern?
Answer:
Cropping pattern of a region refers to the proportion of area under different crops at a given time.

Question 48.
On what factors does the cropping pattern of an area depend?
OR
What are the factors that influence the cropping pattern?
Answer:
The cropping pattern of an area depends on the relief features, soil, climate, size of farm, water supply, income of farmers, technology, etc.

Question 49.
How are the crops grown in India classified?
Answer:
The crops grown in India are classified as food crops, commercial crops, oil seeds and plantation crops.

Question 50.
What are food crops? Give examples.
Answer:
Crops that are grown to provide food for people are called food crops. Rice, wheat, jowar, pulses, wheat, etc., are examples of food crops.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 51.
Which is the most important food crop of India?
OR
Which is the major Kharif crop of India?
Answer:
Rice is the most important food crop/Kharif crop of India. It is the staple food of the people in the eastern, southern and south – western parts of the country.

Question 52.
Which country has the largest area under rice cultivation in the world?
Answer:
India has the largest area under rice cultivation in the world.

Question 53.
What is India’s position in the world in the production of rice?
Answer:
India is the second largest producer of rice in the world after China.

Question 54.
What are the conditions required for the production of rice?
Answer:
Rice is primarily a tropical crop. It requires temperature of 18° to 25° C and annual rainfall of 100 to 200 cms. Alluvial and clayey loam soils are best suited for its cultivation. Cultivation of rice needs standing water and level land. Irrigation is necessary wherever rainfall is less.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 55.
Which state is the largest producer of rice in India?
Answer:
West Bengal is the largest producer of rice in India.

Question 56.
Where is rice grown in India?
Answer:
West Bengal is the largest producer of rice in India. The other important producers are Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, Punjab, Tamil Nadu, Odisha and Karnataka.

Question 57.
Which is the major Rabi crop of India?
Answer:
Wheat is the major Rabi crop of India. It is an important staple food in the northern and north-western parts of the country.

Question 58.
What are the conditions needed for the cultivation of wheat?
Answer:
Wheat is a temperate crop. It requires moderate temperature of 10° to 15° C and annual rainfall of 50 to 70 cms. Heavy loamy and black soils are best suited for the cultivation of wheat.

Question 59.
Which is the largest producer of wheat in India?
Answer:
Uttar Pradesh is the largest producer of wheat in India.

Question 60.
Which are the states in which wheat is grown in India?
Answer:
Uttar Pradesh is the largest producer of wheat in India. Wheat is mainly grown in the Northern Plains including Punjab, Rajasthan, Gujarat, Maharashtra and northern part of Karnataka.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 61.
What is India’s position in the world in wheat production?
Answer:
India is the second largest producer of wheat in the world, next to China.

Question 62.
What are commercial crops? Give examples.
Answer:
Crops that are grown for sale are called commercial crops. Sugarcane, cotton, tobacco, oil seeds are examples of commercial crops.

Question 63.
Which is the most important commercial crop of India?
Answer:
Sugarcane is the most important commercial crop of India.

Question 64.
Which country has the largest area under sugarcane cultivation in the world?
Answer:
India has the largest area under sugarcane cultivation in the world.

Question 65.
What is India’s position in the world in the production of sugarcane?
Answer:
India is the second largest producer of sugarcane in the world, next to Brazil.

Question 66.
Sugarcane is the main raw material for which industries?
Answer:
Sugarcane is the main source for sugar, gur and khandasari industries.

Question 67.
What are the conditions required for the production of sugarcane?
Answer:
Sugarcane is an annual crop and is grown in irrigated areas. It requires temperature of 21° to 26° C and heavy rainfall ranging from 100 cms to 150 cms. per annum. It grows well in alluvial and loamy soils.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 68.
Name the important sugarcane producing states of India.
Answer:
Uttar Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu, Karnataka, Gujarat and Andhra Pradesh are the important sugarcane producing states of India.

Question 69.
Which is the most important cash crop of India?
Answer:
Tobacco is the most important cash crop of India.

Question 70.
What are the uses of tobacco?
Answer:
Tobacco is used in the production of beedi, cigarette, cigar, cheroot, hookahs, etc. It is also used for chewing, as snuff and in insecticides.

Question 71.
What are the conditions required for the cultivation of tobacco?
Answer:
Tobacco is a tropical crop which requires high temperature of 21° to 25° C and moderate annual rainfall of 50 to 100 cms. Sandy loamy soil is best suited for its cultivation. It requires chemical fertilisers.

Question 72.
Which are the leading producers of tobacco in India?
Answer:
Andhra Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, Maharashtra and Bihar are the leading producers of tobacco in India.

Question 73.
What is India’s position in the world in the production and export of tobacco?
Answer:
India is the third largest producer and fourth largest exporter of tobacco in the world.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 74.
What are fibre crops? Give examples.
Answer:
Crops which provide raw materials for textile industry are called fibre crops. Cotton and jute are examples of fibre crops.

Question 75.
Which are the most important fibre crops of India?
Answer:
Cotton and jute are the most important fibre crops of India.

Question 76.
What are the conditions required for the cultivation of cotton?
Answer:
Cotton is a tropical and sub-tropical crop. It requires temperature of 21° to 24° C and annual rainfall of 50 to 100 cms. Black cotton soil is best suited for its cultivation. It is grown as a Kharif crop.

Question 77.
Which are the cotton-producing states of India?
Answer:
Gujarat, Maharashtra, Andhra Pradesh, Haryana, Madhya Pradesh, Punjab, Karnataka and Tamil Nadu are the major cotton-producing states of India.

Question 78.
What is India’s position in the world in the production of cotton?
Answer:
India has the largest cotton growing area and is the third largest producer of raw cotton in the world.

Question 79.
What are beverage crops? Give examples.
Answer:
Crops that are used to produce stimulating drinks are called beverage crops. Tea and coffee are examples of beverage crops.

Question 80.
Which are the important beverage crops of India?
Answer:
Coffee and tea are the important beverage crops of India.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 81.
What are the conditions required for the cultivation of tea?
Answer:
Tea is a beverage as well as a plantation crop. It is a tropical and a sub-tropical crop. It requires temperature of 21° to 30° C and heavy annual rainfall of 150 cms to 250 cms. It grows best in deep and fertile soil, rich in humus. It requires hill slopes with an altitude of 1200 mts to 2400 mts above sea level.

Question 82.
Which are the leading tea-producing states of India?
Answer:
Assam, West Bengal,Tamil Nadu and Kerala are the leading tea – producing states of India.

Question 83.
What is India’s position in the world in the production of tea?
Answer:
India is the second largest producer of tea in the world, next to China.

Question 84.
What is horticulture?
Answer:
The intensive cultivation of fruit, vegetables, flowers, medicinal and aromatic plants is called horticulture.

Question 85.
How is the word’horticulture’derived?
Answer:
The word ‘horticulture’ is derived from the Latin words ‘Hortus’ meaning garden’ and colere’ meaning ‘to cultivate’.

Question 86.
Which are the crops cultivated under horticulture?
Answer:
Fruit, vegetables,flowers, medicinal and aromatic plants are cultivated under horticulture.

Question 87.
What is the importance of horticulture in India?
Answer:
In India, horticulture provides an incentive for making agriculture more profitable through efficient land-use, optimum utilisation of natural resources and generating skilled employment for the rural masses. It enhances exports and provides nutritional security.

Question 88.
Why is there good potential for the growth of horticultural crops in India?
Answer:
Since India has wide variety of climate and soil, it has good potential for the growth of horticulture.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 89.
What is India’s position in the world in the production of horticultural crops?
Answer:
India is the second largest producer of fruits and vegetables in the world, next to China. Its share in global production of fruits is 14% and that of vegetables is 7%.

Question 90.
Which states are the leading producers of horticultural crops in India?
Answer:
Andhra Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh,Jammu and Kashmir, Karnataka,Tamil Nadu, Kerala, Maharashtra and Uttar Pradesh are the leading producers of horticultural crops in India.

Question 91.
What is meant by golden revolution?
Answer:
The immense progress witnessed in the horticultural field is known as golden revolution.

Question 92.
What is meant by floriculture?
Answer:
Cultivation of flowers for commercial purpose is called floriculture.

Question 93.
What is the importance of floriculture?
Answer:
Floriculture plays an important role in Indian agriculture. It has the potential to generate income and provide employment opportunities to farmers, especially women. It also adds to the export earnings of the country.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 94.
Which are the flowers grown in India?
Answer:
India is known for growing traditional flowers such as jasmine, marigold, rose, crossandra and aster. Cut flowers include orchids, gladiolus, carnation, anthurium and lilies.

Question 95.
Which are the states of India in which floriculture is developed?
Answer:
In India, floriculture is mainly developed in Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh, Maharashtra, Punjab, Haryana and West Bengal.

Multiple – choice Questions

Question 1.
Using land for different purposes is called _______
(A) land use
(B) land farming
(C) land development
(D) land reform.
Answer:
(A) land use

Question 2.
The total area under forests in India is only _______ percent
(A) 10.1
(B) 15.64
(C) 16.2
(D) 22.8
Answer:
(D) 22.8

Question 3.
Which of the following factors is not essential for the cultivation of rice?
(A) 100 to 200 cms of rainfall
(B) Clayey loamy soil
(C) Standing water in the fields
(D) Sloping land
Answer:
(D) Sloping land

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 4.
India is ranked _______ in the world in the cultivation and production of sugar.
(A) first
(B) second
(C) third
(D) fifth
Answer:
(B) second

Question 5.
The most important fibre crops grown in India are _______
(A) cotton and silk
(B) cotton and jute
(C) silk and tussar
(D) tussar and cotton.
Answer:
(B) cotton and jute

Question 6.
Cotton is a/an _______
(A) tropical and temperate crop
(B) tropical and sub-tropical
(C) temperate and frigid crop
(D) industrial and fibre crop
Answer:
(D) industrial and fibre crop

Question 7.
The main beverage crops of India are _______
(A) cocoa and coffee
(B) coffee and chicory
(C) coffee and tea
(D) cocoa and tea
Answer:
(C) coffee and tea

Question 8.
The immense progress achieved in the horticultural field is called _______
(A) Green Revolution
(B) White Revolution
(C) Blue Revolution
(D) Golden Revolution.
Answer:
(D) Golden Revolution.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 9.
Cultivation of orchids, gladiolus, lily, carnation, anthurium etc., is called _______
(A) Horticulture
(B) Commercial farming
(C) Floriculture
(D) Sericulture
Answer:
(C) Floriculture

Question 10.
If the crops are grown for own use without commercial objective, then such type of farming is called _______
(A) primitive farming
(B) subsistence farming
(C) commercial farming
(D) primitive commercial farming
Answer:
(B) subsistence farming

Question 11.
The characteristic of sedentary cultivation is _______
(A) the farmers settle down in one particular place
(B) agricultural activity is carried on in one place
(C) crops are raised only for their domestic animals
(D) varieties of crops are grown.
Answer:
(B) agricultural activity is carried on in one place

Question 12.
Cotton, sugarcane, groundnut and tobacco are called commercial crops because _______
(A) they are mainly for sale
(B) they are used as raw materials in industries
(C) they are for own consumption or use
(D) it involves greater investment.
Answer:
(A) they are mainly for sale

Question 13.
The farming in which crops are raised and rearing of livestock is carried on in the same field is _______
(A) primitive farming
(B) commercial farming
(C) mixed farming
(D) plantation farming
Answer:
(C) mixed farming

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources

Question 14.
The largest producer of tea in the world is _______
(A) U.S.A.
(B) Brazil
(C) China
(D) England.
Answer:
(C) China

Question 15.
In list A, name of the crop and in list B, the type of crop are given. Identify the group that is matched correctly.
KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 7 Indian Land Resources 1
(A) 1 – a, 2 – d, 3 – b, 4 – c
(B) 1 – d, 2 – b, 3 – c, 4 – a
(C) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – b
(D) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – a
Answer:
(C) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – b

Fill in the blanks

  1. The land which is not used for cultivation is called fallow land.
  2. The system of farming involving both crops and livestock is known as mixed farming.
  3. The crops grown in between the Kharif and Rabi seasons are called Zaid crops.
  4. The largest rice – producing state in India is west Bengal.

Leave a Comment