KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Students can download Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 1.
Name the countries of Europe that were powerful before 1914.
Answer:
England, Germany, France, Italy, Austro-Hungary and Russia were the countries of Europe that were powerful before 1914.

Question 2.
Why were there frequent conflicts between the countries of Europe before 1914?
Answer:

  • There were frequent conflicts between the countries of Europe before 1914
  • to gain control over Europe and the colonies, and
  • to capture the markets and resources of other countries.

Question 3.
What were the results of the frequent conflicts among the European countries?
Answer:
The frequent conflicts among the European countries

  • created boundary disputes in many countries,
  • it shook the balance of power equations between the powerful European nations,
  • powerful nations indulged in militarisation, and
  • imperialist tendencies were strengthened.

Question 4.
Why was there an imbalance in the power equations between the powerful European countries before 1914?
Answer:
Even before 1914 there were frequent conflicts between the powerful countries of Europe – England, Germany, France, Italy, Austro-Hungary and Russia. They tried to gain control over Europe and the colonies. Industrialisation and the invention of new technologies created competition among the European countries for markets and resources of other countries. The complex treaties that were entered into by these countries created boundary disputes in many countries. This shook the balance of power equations between the powerful European nations.

Question 5.
Which were the military alliances formed prior to the First World War?
Answer:
Triple Entente and Triple Alliance were the two military alliances formed prior to the First World War.

Question 6.
Who were the members of Triple Entente and Triple Alliance?
Answer:
England, France and Russia were the members of the Triple Entente and Germany, Austria-Hungary and Italy were the members of the Triple Alliance.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 7.
How did Europe come to be divided into two hostile groups?
Answer:
Towards the end of the 19th century, a number of countries of Europe entered into alliances to safeguard their interests. Germany, Austria-Hungary and Italy formed the Triple Alliance. England, France and Russia formed the Triple Entente. On account of these alliances, Europe was divided into two hostile groups.

Question 8.
When did the First World War take place?
Answer:
The First World War took place between 1914 and 1918.

Question 9.
What were the causes for the First World War?
Answer:
The causes for the First World War were:

  • emergence of aggressive nationalism in Europe,
  • division of Europe into two hostile groups as a result of the alliances formed by the countries of Europe,
  • the race for militarisation or armaments among the countries of Europe,
  • assassination of the Austrian Prince Archduke Francis Ferdinand.

Question 10.
What was the immediate cause of the First World War?
AnsweR:
The immediate cause of the First World War was the assassination of Archduke Francis Ferdinand, the Prince of Austria, by a Serbian which created hostility between Serbia and Austria.

Question 11.
Which incident created hostility between Austria and Serbia?
Answer:
The assassination of Archduke Francis Ferdinand, the Prince of Austria, by a Serbian created hostility between Serbia and Austria.

Question 12.
What role did the United States of America play in the First World War?
Answer:
The United States of America was neutral in the beginning. But later U.S.A. entered the war on the side of England and France.

Question 13.
Why did Russia withdraw from the First World War?
Answer:
In November 1917, a revolution took place in Russia which prompted Russia to enter into an agreement with Germany to withdraw from the war.

Question 14.
How did the First World War come to an end?
Answer:
Germany, which was severely battered by the attacks of the Triple Entente countries, accepted defeat bringing the First World War to an end.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 15.
What were the results of the First World War?
Answer:
The results of the First World War were:

  • More than a million people lost their lives.
  • The Treaty of Versailles, signed after the war, imposed humiliating conditions on Germany.
  • The League of Nations was established with the intention of preventing wars in the future.

Question 16.
What were the effects of the First World War?
Answer:
The effects of the First World War were:

  • The Austria-Hungary and Ottoman empires lost their existence.
  • Germany lost most of her territories.
  • Many small and independent countries came into existence in Europe.
  • The huge war indemnity and other restrictions imposed on the defeated countries particularly Germany was humiliating to them. This gave rise to aggressive nationalism which aided the rise of dictatorships.

Question 17.
Name the treaty that was signed at the end of the First World War.
Answer:
The Treaty of Versailles was signed at the end of the First World War in 1919.

Question 18.
Why was the Treaty of Versailles humiliating to the defeated countries?
Answer:
The Treaty of Versailles was humiliating to Germany and other defeated countries because they were made to give up vast areas of land, many new states were carved out of their territories and in addition they were made to pay huge war indemnity.

Question 19.
Name the organisation that was established at the end of the First World War.
Answer:
The League of Nations was established at the end of the First World War.

Question 20.
Why was the League of Nations established?
Answer:
The League of Nations was established with the purpose of preventing wars in the future.

Question 21.
What was the reason behind the rise of aggressive nationalism in the countries defeated in the First World War?
Answer:
The sense of shame and humiliation felt by the countries defeated in the First World War because of the terms of the Treaty of Versailles gave rise to aggressive nationalism in these countries.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 22.
What were the factors responsible for the rise of dictatorships in Europe after the First World War?
Answer:
The factors that were responsible for the rise of dictatorships in Europe were:

  • growth of aggressive nationalism,
  • the payment of huge war indemnity and the consequent impact on the life of the people,
  • large-scale unemployment, and
  • low economic growth.

Question 23.
Who ruled Russia in the 19th century?
Answer:
Russia was ruled by the Tsars in the 19th century.

Question 24.
What was the condition of Russia at the beginning of the 20th century?
(OR)
Why did the Russians rise against the Tsars in 1905?
Answer:
Russia was ruled by the Tsars at the beginning of the 20th century. They exploited the landlords who in turn exploited the labourers and small farmers. In 1905, Russia was defeated by Japan, a small Asian country. This emboldened the people to rise against the Tsars. The farmers and workers took up arms and fought against them. But the Tsar was able to suppress the revolt.

Question 25.
The rule of the Tsars was called a nationalistic jail. Why?
Answer:
In the 19th century, the Tsars ruled over Russia. They exploited the landlords who in turn exploited the labourers and small farmers. The people were fed up with the administration of the Tsars. Hence their rule was called a nationalistic jail.

Question 26.
What is meant by February Revolution of Russia?
(OR)
Why did the people of Russia revolt against the Tsars? What was the result?
(OR)
How was the Tsarist regime in Russia overthrown?
Answer:
At the beginning of the 20th century there was widespread discontent in Russia. The Tsars who ruled Russia oppressed the people. They exploited the landlords who in turn exploited the labourers and small farmers. The defeat of Russia by Japan, a small Asian country, emboldened the people to rise against the Tsars. The farmers and workers took up arms.

But the Tsar was able to suppress the revolt. Guided by Lenin, the workers and farmers engaged in more agitations. When the resistance of the workers and farmers became more intense, the Tsar Nicholas II ran away from the country. The moderate Mensheviks gained power. They declared Russia a republic. This revolution is called the February Revolution.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 27.
When did the Russian Revolution take place?
Answer:
The Russian Revolution took place in 1917.

Question 28.
Who was the last Tsar of Russia?
Answer:
Nicholas II was the last Tsar of Russia.

Question 29.
Who came to power in Russia after the February Revolution?
Answer:
The Mensheviks came to power in Russia after the February Revolution.

Question 30.
Who took the leadership of the October Revolution in Russia?
Answer:
The Bolsheviks took the leadership of the October Revolution in Russia.

Question 31.
Explain the October Revolution in Russia.
Answer:
Lenin came back to Russia and gave the slogan ‘Peace, Food and Land’. This was supported by the workers and farmers across Russia. In October 1917, a revolution took place under the leadership of the Bolsheviks, the party of the workers. Lenin joined the revolutionary party and declared Russia a Socialist Republic on October 7th. This is called the October Revolution. Lenin became the President of the Russian government.

Question 32.
What were the consequences of the Russian Revolution?
(OR)
What were the results of the Russian Revolution?
Answer:
As a result of the Russian Revolution, the rule of the Tsars came to an end. Russia became a Socialist Republic under the leadership of Lenin. Lenin declared that all land belonged to the farmers. He implemented economic and political policies that ensured free health, schooling and shelter to all Russians.

Question 33.
Describe the role of Lenin in the Russian Revolution.
Answer:
Lenin was the leader of the Bolshevik party. When the February Revolution took place, he was declared a traitor and banished from the country. But he returned to Russia soon after. He gave the slogan ‘Peace, Food and Land’. This was supported by the workers and farmers across Russia. When the revolution took place in October 1917, he joined the Bolsheviks, the party of the workers. Lenin declared Russia a Socialist Republic. Lenin became the President of the Russian government. He declared that all land belonged to the farmers. He implemented economic and political policies that ensured free health, schooling and shelter to all Russians.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 34.
What were the important features of the economic policies followed by the socialist government of Russia?
(OR)
Lenin played a prominent role in the development of Russia. How?
(OR)
What are the achievements of Lenin as the President of Russia?
Answer:
Soon after becoming the President after the October Revolution in 1917, Lenin declared Russia a Socialist Republic. He declared that all land belonged to the farmers. He implemented economic and political policies that ensured free health’, schooling and shelter to all Russians. Lenin was the first to put Karl Marx’s scientific communism into practice. This was a totally unparalleled social system in human history.

Question 35.
Who was the first to put Karl Marx’s scientific communism into practice?
Answer:
Lenin was the first to put Karl Marx’s scientific communism into practice.

Question 36.
Who became the President of Russia after Lenin?
Answer:
Stalin became the President of Russia after Lenin.

Question 37.
Who was responsible for introducing planning in Russia?
(OR)
Who introduced Five Year Plans in Russia?
Answer:
Stalin was responsible for the introduction of Five Year Plans in Russia.

Question 38.
What were the reforms adopted by Stalin in Russia?
(OR)
What are the achievements of Stalin?
(OR)
What steps were taken by Stalin for the development of Russia?
(OR)
How did Stalin play an important role in modernising Russia?
(OR)
How did Stalin develop Russia?
Answer:
Joseph Stalin became the President of USSR after the death of Lenin. He played a prominent role in moulding USSR into a force capable of challenging the U.S.A. The Five Year Plans implemented by him changed the path of development of USSR. USSR launched the first satellite in human history. After the Second World War, USSR assumed the leadership of Communist countries. It expressed support to the independence movements of countries of Asia, Africa and South America. He thus developed USSR into a formidable force in the world.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 39.
Who was the first astronaut to travel into space?
Answer:
Yuri Gagarin of USSR was the first astronaut to travel into space.

Question 40.
Which country’s model of Five Year Plans has India borrowed?
Answer:
India has bomwed the Russian model of Five Year Plans.

Question 41.
What caused the collapse of the Soviet Union?
Answer:
In the process of trying to make USSR a powerful country, Stalin committed many mistakes. The process of establishing a Communist republic was not totally successful. As a result, the forces opposing the revolution became stronger. After Gorbachev brought in reforms like Glasnost and Perestroika, the USSR disintegrated and Communism collapsed.

Question 42.
Which were the two policies put forth by Gorbachev for the development of Russia?
Answer:
Gorbachev put forth the policies of Glasnost and Perestroika for the development of Russia.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 43.
What are Glasnost and Perestroika? When and by whom were they introduced in Russia?
Answer:
Glasnost and Perestroika were the policies put forth by Gorbachev, the then President of USSR, for the development of Russia. Glasnost, meaning ‘liberal’ was introduced in 1985 and Perestroika meaning ‘reorganising’ was introduced in 1987.

Question 44.
How did Hitler establish his dictatorship in Germany?
Answer:
The situation created by the First World War brought Hitler to power in Germany. Hitler used the economic crisis created by the war in Germany to start his Nazi Party. He became the Chancellor of Germany and after the death of President Hindenburg he became the dictator or ‘Fuhrer’. By the time he assumed power, the communists and socialists had become powerful. Hitler took the help of the German industrialists and suppressed the socialists and communists. He banned workers’ unions and political parties. He declared the Nazi Party as the only political party of Germany. Thus Hitler established his dictatorship in Germany.

Question 45.
What was the title assumed by Hitler?
Answer:
Hitler assumed the title ‘Fuhrer’.

Question 46.
Name the party established by Hitler.
Answer:
The Nazi Party was the party established by Hitler.

Question 47.
What were the salient features of the Nazi philosophy?
(OR)
What was the ideology of the Nazi Party?
Answer:

  • The German Aryan race is the most superior race in the world.
  • Only Germans are fit to rule the world.
  • Jews are responsible for all the problems of Germany.
  • Apart from Jews, Communists, Socialists and Catholics are responsible for the problems of Germany. They are unfit to live.

Question 48.
Name the army established by Hitler to implement the Nazi philosophy.
Answer:
Hitler established the Brown Shirts army for implementation of the Nazi philosophy.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 49.
What were the changes introduced by Hitler in Germany?
Answer:
Hitler used the economic crisis created by the First World War in Germany to become the dictator. He organised the Nazi Party and adopted the Nazi philosophy. He propagated that the German Aryan race is the most superior race in the world and that only Germans are fit to rule the world. He held the Jews responsible for all the problems of Germany. He instilled fear of Jewish people among Germans. To spread the theory of Nazism he appointed a minister named Gobbels. He established the Brown Shirts army for implementation of the Nazi philosophy.

Question 50.
What is meant by ‘holocaust’?
Answer:
The mass killing of over six million Jews and over a million others by Hitler is referred to as Holocaust.

Question 51.
What are the anti-Jewish laws passed by Hitler called?
Answer:
The anti-Jewish laws passed by Hitler in 1935 are called the Nuremburg Laws.

Question 52.
How did Nazism destroy Germany? Explain.
Answer:
Hitler adopted the Nazi philosophy and propagated that the German Aryan race is the most superior race in the world and that only Germans are fit to rule the world. He held the Jews responsible for all the problems of Germany. He instilled fear of Jewish people among Germans. To spread the theory of Nazism he appointed a minister named Gobbels.

He established the Brown Shirts army for implementation of the Nazi philosophy. He resorted to mass killings to implement his theory. He imprisoned the Jews in concentration camps and pushed them into gas chambers in order to kill them. Hitler wanted to rule the world in order to prove Aryan race supremacy. This resulted in the Second World War and ended with his death.

Question 55.
Who was Mussolini? What was his poetical ideology?
Answer:
Mussolini was the Prime Minister of Italy from 1922 to 1943. His political ideology is called Fascism.

Question 54.
Who was the founder of the National Fascist Party?
Answer:
Mussolini was the founder of the National Fascist Party.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 55.
What were the features of Fascism?
Answer:

  • Ultra-nationalism
  • destruction of other national forces
  • patronising violence
  • racial superiority
  • expansion of national boundaries
  • support to massacres or human executions.

Question 56.
How did Mussolini establish Fascist dictatorship in Italy?
Answer:
Mussolini became the Prime Minister of Italy in 1922. He established the National Fascist Party. In 1925 he dismissed the government and became the dictator. With the help of his secret police services, he destroyed all political opponents. He banned workers’ agitations. He established one-party dictatorship in Italy.

Question 57.
When and why did the Second World War break out?
Answer:
The Second World War broke out in 1939 with Germany’s occupation of Poland.

Question 58.
When did the Second World War take place?
Answer:
The Second World War took place between 1939 and 1945.

Question 59.
What were the causes for the Second World War?
Answer:
The Second World War was the result of a series of developments that took place after the First World War. They were:

  • The humiliating treaties imposed on the defeated countries after the First World War aroused intense nationalistic reaction in some of the countries and they wanted to avenge the humiliation
  • The great economic depression of the 1930 caused large-scale unemployment and poverty
  • Rise of dictatorships in Germany and Italy which glorified war and expansion of national boundaries
  • The territorial ambitions and aggressive actions of countries like Italy, Germany and Japan.

Question 60.
Which were the two rival groups that emerged during the Second World War?
Answer:
The two rival groups that emerged during the Second World War were the Axis powers and the Allied powers. The Axis powers included Germany, Italy and Japan. England, France, Russia and other countries formed the Allied powers.

Question 61.
How did the Second World War come to an end?
Answer:
The great march of the Russian Red Army and the attack of the Allied forces forced Germany to surrender. With the death of Hitler the war came to an end in Europe. But Japan continued to fight. The U.S.A. dropped nuclear bombs on Nagasaki and Hiroshima in August 1945. With the surrender of Japan, the Second World War came to an end.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 62.
State the results of the Second World War.
(OR)
What were the effects of the Second World War?
Answer:

  • The War was the most destructive and barbaric in human history, causing utmost misery and deaths.
  • England, France and other European countries lost most of their colonies.
  • To maintain permanent peace in the world, the United Nations Organisation was established in the place of League of Nations.
  • The U.S.A. and the U.S.S.R. became powerful Their rivalry marked the beginning of the cold war.
  • The powerful countries engaged themselves in a race for nuclear armaments.

Question 63.
In what way were Asian and African countries benefitted by the Second World War?
Answer:
Due to the Second World War England, France and other countries lost most of their colonies. As a result countries of Asia and Africa were able to achieve independence.

Question 64.
Which organisation replaced the League of Nations after the Second World War?
Answer:
The United Nations Organisation replaced the League of Nations after the Second World War.

Question 65.
Name the permanent members of the Security Council of the U.N.O.
Answer:
The U.S.A.,the U.S.S.R., France, England and China are the permanent members of the Security Council of the U.N.O.

Question 66.
In what way was the colonialism in India different from that in China?
Answer:
Though both India and China were colonised, unlike India which was completely colonised by the British, China was not a colony completely. It was a semi-colonial country as some.part of it was independent. France and Japan ruled over a part of the country. China was a feudal country controlled by landlords and warlords. Industrially, it was not developed as much as India.

Question 67.
Who was Sun Yat-sen? What role did he play in the national movement of China?
Answer:
Sun Yat-sen was a leader of the Kuomintang Party. An anti-imperialistic democratic revolution took place in 1911 under his leadership. The Communist party started in China in 1925. Farmers’ movements in rural areas and workers’ movements in urban areas became active. Sun Yat-sen and the Communists worked together in order to build a united China.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 68.
Who was Mao-tse-Tung?
Answer:
Mao-tse-Tung was the leader of the Communist Party of China.

Question 69.
What is ‘Long March’? Why did it take place?
Answer:
Chiang Kai-Shek, who became the leader of the Kuomintang Party on the death of Sun Yat-sen, joined hands with the imperialistic forces and started attacking the bases of the Communist Party. Around 70,000 revolutionaries were killed in such attacks. In order to protect the Communist Party members, Mao-tse-Tung started a historic march to the northern part of China. About 80,000 revolutionary soldiers undertook the journey of over 10,000 kms. After over a year of travelling, only 10,000 people survived. This march is referred to as the Long March.

Question 70.
How was the People’s Republic established in China?
Answer:
During the Second World War, Japan attacked China. The Communist Party fought against Japan and as a result, came into prominence. In 1945, Japan lost to China. When the Japanese army started withdrawing from China, the Communist Party occupied those areas. It announced land reforms in all these areas. It distributed land to the farmers. This garnered support to the Communist Party.

Like this many areas came under the control of the Communist Party though some areas remained under the control of Chiang Kai-Shek. By 1949 many cities had come under the control of the Communist Party. Chiang Kai-Shek was forced to run away to Taiwan. On October 1st, 1949, the People’s Liberation Army entered Beijing. A People’s Republic was established in China under the Presidentship of Mao-tse-Tung.

Question 71.
What changes were introduced in China after the revolution?
(OR)
What were the effects of the Chinese Revolution?
Answer:
A number of changes were introduced in China after the revolution. Community farming was introduced. Everyone was provided with free health, education and other facilities. Importance was given to science and technology in order to achieve industrial development. For quick economic development, the ‘Leap Forward’ programme was implemented. Private property was converted into public property.

Question 72.
What is cold war?
Answer:
The state of mistrust, competition and fear that emerged between the two power blocs led by the U.S.A. and the U.S.S.R. after the Second World War is referred to as cold war.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 73.
What were the effects of the arms race?
(OR)
Why did the arms race between the two power blocs intensify?
(OR)
How did the USA. gain the upper hand in the competition for stockpiling of weapons?
Answer:
Due to the cold war, the competition to stockpile weapons intensified. As a result of the arms race, military alliances were formed by the U.S.A. and the U.S.S.R. to keep as many nations as possible on their side. Huge arms manufacturing factories were set up in every state in U.S.A. Apart from the competition for nuclear weapons, competition to have military bases in other countries, to establish intelligence networks to wage space wars and to have better technologies increased. The U.S.A. gained the upper hand in the competition. The whole world was immersed in anxiety over invisible wars of different kinds.

Question 74.
Name the military alliances formed during the cold war.
Answer:
North Atlantic Treaty Organisation (NATO), South East Asia Treaty Organisation (SEATO), Central Treaty Organisation (CENTO) were the military alliances formed under the leadership of U.S.A The Warsaw Pact was formed under the leadership of U.S.S.R.

Question 75.
What were the effects of the cold war?
Answer:

  • Due to the cold war, arms race between the two power blocs intensified. The U.S.A. gained the upper hand in this race. It entered into agreements to sell its weapons across the world.
  • Military alliances were formed by the U.S.A. and the U.S.S.R. to keep as many nations as possible on their side. NATO, SEATO, CENTO were the military alliances formed under the leadership of U.SA The Warsaw Pact was formed under the leadership of U.S.S.R
  • Huge arms manufacturing factories were set up in every state in U.S.A. Apart from the competition for nuclear weapons, competition to have military bases in other countries, to establish intelligence networks to wage space wars and to have better technologies increased.
  • The cold war gave rise to many crises situations such as the Korean war, Vietnam war, the Suez Canal crisis, the Berlin crisis, the Cuban missile crisis, etc.

Question 76.
How did USA. emerge as the sole powerful nation of the world?
Answer:
The continued arms race and the cold war created an unfavourable situation in the Soviet Union. U.S.A was successful in achieving control of the world’s resources. The U.S.S.R. became a victim of economic crisis and other internal conflicts. This resulted in the U.S.A. emerging as the sole powerful nation of the world in the aftermath of the cold war.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 77.
How was USA. affected by the Great Depression?
Answer:

  • Industrial and agricultural production declined.
  • There was drop in the output of automobiles, consumer durables, mining and ship building.
  • The great depression led to sweeping political changes.

Question 78.
Output of agriculture sector dropped in USA. after the First World War. Why?
Answer:
Output of agriculture sector dropped in USA. after the First World War due to the Great Depression.

Question 79.
How did USA. come out of the Great Depression?
Answer:
The Great Depression which began in 1929, dealt a severe blow to economic growth in U.S.A. Industrial and agricultural production declined. There was drop in the output of automobiles, consumer durables, mining and ship building. U.S.A. overcame the economic depression by making sweeping political changes. Franklin D. Roosevelt, who was elected President, introduced economic reforms called New Deal which helped U.S.A. recover from the depression and become an economic power.

Multiple-choice Questions:

Question 1.
The countries that formed the Triple Alliance were –
(A) Britain, France and Russia
(B) Germany, Austria and Italy
(C) Britain, Russia and America
(D) Germany, Turkey and Italy
Answer:
(B) Germany, Austria and Italy

Question 2.
The countries that formed the Triple Entente were –
(A) Germany, Austria and Italy
(B) Italy, Greece and England
(C) England, Russia and France
(D) Russia, Turkey and Germany.
Answer:
(C) England, Russia and France

Question 3.
The immediate cause for the outbreak of the First World War was –
(A) colonial rivalries
(B) Japan’s attack on Pearl Harbour
(C) formation of alliances
(D) assassination of the Austrian Prince
Answer:
(D) assassination of the Austrian Prince.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 4.
The country that withdrew from the First World War by signing a peace treaty with Germany was –
(A) Britain
(B) Russia
(C) France
(D) USA
Answer:
(B) Russia

Question 5.
According to the Treaty of Versailles –
(A) the League of Nations was formed
(B) Germany was taken over by Russia
(C) France lost its territories
(D) Britain had to pay war indemnity
Answer:
(A) the League of Nations was formed

Question 6.
The League of Nations was formed with the intention of –
(A) punishing Germany
(B) partitioning Austria
(C) redrawing the map of Europe
(D) maintaining world peace
Answer:
(D) maintaining world peace

Question 7.
In 1905, Russia was defeated by –
(A) England
(B) Japan
(C) Austria
(D) Germany
Answer:
(B) Japan

Question 8.
After the February Revolution in Russia, the rule of ended.
(A) Czar Nicholas II
(B) Mensheviks
(C) Bolsheviks
(D) Communists
Answer:
(A) Czar Nicholas II

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 9.
Lenin captured power in Russia after the Revolution.
(A) February
(B) March
(C) October
(D) November
Answer:
(C) October

Question 10.
‘Peace, Food and Land’ was the slogan which inspired the people during the –
(A) First World War
(B) Second World War
(C) October Revolution
(D) February Revolution.
Answer:
(C) October Revolution

Question 11.
The reforms introduced by President Gorbachev were –
(A) Glasnost and Perestroika
(B) Great Leap Forward
(C) Cultural Revolution
(D) New Deal.
Answer:
(A) Glasnost and Perestroika

Question 12.
The political party formed by Hitler was –
(A) Nazi Party
(B) Fascist Party
(C) Bolshevik Party
(D) Communist Party
Answer:
(A) Nazi Party

Question 13.
The large-scale massacre of Jews in Germany under the Nazi rule is called
(A) Genocide
(B) Long March
(C) Ethnic cleansing
(D) Holocaust
Answer:
(D) Holocaust

Question 14.
The Fascist Party of Italy was founded by –
(A) Mussolini
(B) Mao tse-Tung
(C) Stalin
(D) Hitler
Answer:
(A) Mussolini

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 15.
The Second World War began with the invasion of Germany on –
(A) Britain
(B) France
(C) Poland
(D) Russia
Answer:
(C) Poland

Question 16.
The organisation that was formed after the Second World War to maintain peace was
(A) League of Nations
(B) United Nations Organisation
(C) Warsaw Pact
(D) North Atlantic Treaty Organisation.
Answer:
(B) United Nations Organisation

Question 17.
In order to escape the attacks of Chiang Kai-Shek, the Communists organised the –
(A) Cultural Revolution
(B) Great depression.
(C) Great Leap Forward
(D) Long March
Answer:
(D) Long March

Question 18.
The Cold War came to an end with the collapse of communism in –
(A) China
(B) Russia
(C) Cuba
(D) Germany
Answer:
(B) Russia

Question 19.
With the end of the Cold War the country that has emerged as the sole powerful nation of the world is –
(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) Germany
(D) China
Answer:
(B) U.S.A.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 20.
Russia withdrew from the First World War because –
(A) revolution broke out in Russia
(B) Germany forced Russia to withdraw
(C) the Czars did not like to continue the war
(D) Russia anticipated defeat
Answer:
(A) revolution broke out in Russia

Question 21.
The Great Depression in U.SA. was related to –
(A) the defeat of U.S.A. in the Second World War
(B) the economic development of U.S.A. after the Second World War
(C) the economic crisis which began in 1929 in U.S.A.
(D) the economic reforms undertaken by Franklin D. Roosevelt.
Answer:
(C) the economic crisis which began in 1929 in U.S.A.

Question 22.
The National Socialist Party of Germany was popularly known as –
(A) Nazi Party
(B) National Party
(C) Socialist Party
(D) Fascist Party
Answer:
(A) Nazi Party

Question 23.
U.S.A. entered the Second World War because –
(A) Hitler attacked Poland
(B) Russia attacked Germany
(C) Japan attacked Pearl Harbour
(D) Britain and France declared war on Germany.
Answer:
(C) Japan attacked Pearl Harbour

Question 24.
In group A list of leaders and in group B their activities are given. Identify the group that matches.

Group A Group B
(a) Gorbachev (i) National Fascist Party
(b) Stalin (ii) Nazi Party
(c) Hitler (iii) Five Year Plans
(d) Mussolini (iv) Glasnost

Answer:

(a) (b) (c) (d)
iv iii ii i
i ii iii iv
iii iv i ii
ii i iv iii

Question 25.
In Russia, Five Year Plans were introduced by –
(A) Lenin
(B) Stalin
(C) Hitler
(D) Mussolini
Answer:
(B) Stalin

Question 26.
The First World War came to an end by the treaty of –
(A) Versailles
(B) Paris
(C) Warsaw
(D) Geneva
Answer:
(A) Versailles

Question 27.
Which of the following treaties was signed under the leadership of Russia?
(A) SEATO
(B) CENTO
(C) NATO
(D) Warsaw
Answer:
(D) Warsaw

Question 28.
The February Revolution of 1917 took place in Russia under the leadership of –
(A) Mensheviks
(B) Bolsheviks
(C) Communist Party
(D) Lenin
Answer:
(A) Mensheviks

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 29.
The October Revolution of 1917 took place in Russia under the leadership of
(A) Bolsheviks
(B) Mensheviks
(C) Communist Party
(D) Gorbachev
Answer:
(A) Bolsheviks

Question 30.
During the Second World War, the countries in the Axis group were
(A) Germany, Russia, Italy
(B) Japan, Italy, Germany
(C) Russia, England, Italy
(D) France, Britain, Russia
Answer:
(B) Japan, Italy, Germany

Question 31.
During the Second World War, the countries in the Allied group were
(A) Germany, Japan, Italy
(B) Britain, Italy, Japan
(C) Britain, France, Japan
(D) France, Britain, Russia
Answer:
(D) France, Britain, Russia

Question 32.
In group ‘A’ list of leaders and in group ‘B’ the role they played are given. Identify the group that matches.

Group A Group B
(a) Francis Ferdinand (i) President of Russia
(b) Hitler (ii) Austrian prince
(c) Mussolini (iii) Dictator of Germany
(d) Joseph Stalin (iv) Dictator of Italy

Answer:

(a) (b) (c) (d)
ii iii iv i
i ii iii iv
iv i i iii
iii iv i ii

Question 33.
Communism in U.S.S.R. collapsed due to –
(A) the reforms of Gorbachev
(B) Karl Marx’s scientific communism
(C) the October Revolution
(D) assumption of leadership of communist countries by Joseph Stalin.
Answer:
(A) the reforms of Gorbachev

Fill in the blanks:

  1. The Communist government in Russia was founded by Lenin
  2. The First World War ended in 1919
  3. The Fascist dictator was Mussolini
  4. The Second World War started in 1939
  5. Japan attacked Pearl Harbour which was the naval base of U.S.A.

Leave a Comment