KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Students can download Class 10 History Chapter 9 Post Independent India Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 1.
What were the problems India had to face immediately after independence?
(OR)
What were the problems faced in independent India?
Answer:
Communal riots, rehabilitation of refugees, integration of the princely states into the Indian Union and reorganisation of states, stabilisation of the economic system, formation of government, framing of a Constitution, strengthening of the military, strengthening of the social fabric to bring about social equality and formulation of a new foreign policy were some of the problems India had to face immediately after independence.

Question 2.
Why were there communal clashes in many places at the time of independence?
Answer:
The seeds of hatred between Hindus and Muslims sown by the British and the policy of divide and rule followed by them led to communal riots at the time of independence. Religious suspicion entered public life resulting in communal clashes. Hatred grew among those who till then lived together leading to untold suffering.

Question 3.
Why did India face the problem of refugees from Pakistan?
(OR)
How did India deal with the problem of refugees from Pakistan?
Answer:
The partition of India and the communal riots that followed, forced a large number of people to migrate from Pakistan to India. The burden of providing food and shelter to these refugees was a huge challenge to the Indian government. In spite of facing many problems, the government did not give up on its humanitarian concerns and provided all facilities to the refugees and helped them to settle in India.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 4.
How do you say that the Indian Constitution has tried to put an end to communal clashes?
Answer:
The Indian Constitution has accepted religion as the personal choice of the individual. It has declared India a secular country.

Question 5.
Why did India face the problem of refugees from East Pakistan (Bangladesh)?
(OR)
How did India deal with the problem of refugees from Bangladesh?
Answer:
The arrival of refugees from East Pakistan or Bangladesh continued for a long time after India’s independence. Refugees continued to come even till 1971. The war for the liberation of Bangladesh in 1971 resulted in the arrival often lakh refugees into India. The government of India as also the governments of Tripura, Meghalaya and Assam helped the refugees to resettle in India.

Question 6.
Why did the arrival of refugees create problems in West Bengal?
Answer:
The war for the liberation of Bangladesh in 1971 resulted in the arrival of ten lakh refugees from Bangladesh into India. Since most of the refugees knew Bengali, they tried to settle in West Bengal. This created huge stress on the resources of West Bengal

Question 7.
How has the government rehabilitated the refugees from Tibet?
(OR)
How did the Government solve die Tibetan refugee problem?
Answer:
People of Tibet started arriving in India as refugees in 1959, that is, during Nehru’s prime ministership. In 1960, the Government of Karnataka sanctioned 3000 acres of land to Tibetan refugees at Bylakuppe. Today it is one of the major Tibetan settlements in India. At present there are about one lakh twenty thousand Tibetan refugees in India.

Question 8.
Where have the refugees from Tibet been rehabilitated in Karnataka?
Answer:
In Karnataka, refugees from Tibet have been rehabilitated at Bylakuppe.

Question 9.
How was a democratic government established in India after independence?
Answer:
An interim government was formed in India at the time of independence on August 15th, 1947. Jawaharlal Nehru became the first Prime Minister of India. After the Constitution was adopted on January 26th, 1950 Babu Rajendra Prasad became the first President of India. The Constitution declared India a sovereign,democratic republic. India adopted the parliamentary, system of democracy.

Question 10.
Who was the first Governor General of independent India?
Answer:
Lord Mountbatten was the first Governor General of independent India.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 11.
Who was the first Prime Minister of India?
Answer:
Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

Question 12.
Who was the chairman of the Constitution Drafting Committee?
Answer:
Dr. B.R. Ambedkar was the chairman of the Constitution Drafting Committee.

Question 13.
When did the Indian Constitution come into force?
Answer:
The Indian Constitution came into force on January 26,1950.

Question 14.
Who was the first President of independent India?
Answer:
Babu Rajendra Prasad was the first president of independent India.

Question 15.
By which amendment to the Constitution were the words ‘secular’ and ‘socialist’ added?
Answer:
The words secular and socialist were added to the Constitution by the 42nd amendment in 1976.

Question 16.
What type of democracy is there in India?
Answer:
India has parliamentary type of democracy.

Question 17.
Why was the Presidential model rejected?
Answer:
The Constitution Drafting Committee studied various Constitutions of the world and came to the conclusion that a parliament elected by the people should be the ultimate authority in governance. Hence the presidential model was rejected.

Question 18.
How many princely states were there in India at the time of independence?
Answer:
There were 562 princely states in India at the time of independence.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 19.
What were the options given to the princely states by the British when the country was partitioned?
Answer:
There were 562 princely states when the British left India. While dividing the country the British gave three options to these princely states:

  • They could join India,
  • they could join Pakistan, or
  • they could remain independent.

Question 20.
Which was the legal document used by the Government of India for accession of the princely states?
Answer:
The Government of India used the Instrument of Accession, a legal document executed by the Government of India on the one hand and by the rulers of each of the princely states, individually, on the other, to bring about accession.

Question 21.
What was offered to the princely states in return for accession to India?
Answer:
In return for accession to India, the princely states were offered

  • revenue sharing in the form of royalty based on the actual revenue of the state and
  • special status to the ruling kings.

Question 22.
When were the royalty and special status given to the rulers of prince states withdrawn?
Answer:
The royalty and special status given to the rulers of princely stales were withdrawn in 1971.

Question 23.
Which were the three princely states that were opposed to merger with India?
Answer:
The princely states of Junagadh, Hyderabad and Jammu and Kashmir opposed merger with India.

Question 24.
Name the princely states that were forced to join the Indian Union.
Answer:
The princely states that were forced to join the Indian Union were Junagadh, Hyderabad, Jammu and Kashmir, Pondicherry and Goa.

Question 25.
Name the leader who was successful in integrating the princely states into India.
Answer:
Sardar Vallabhbhai Patel was successful in integrating the princely states into India.

Question 26.
Name the person in the picture. What was he popularly known as?
Answer:
The person in the picture is Sardar Vallabhbhai Patel. He was popularly known as ‘Iron man of India’.
KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India-1

Question 27.
How was Junagadh merged with India?
Answer:
The Nawab of Junagadh wanted to merge his province with Pakistan. But the people of Junagadh opposed the Nawab’s plan. The people revolted against him, and unable to face the situation, he fled from his kingdom. On the request of the Dewan of the province, the army was sent to Junagadh to maintain law and order. Junagadh joined the Indian federation in 1949.

Question 28.
When was Junagadh merged with India?
Answer:
Junagadh was merged with India in 1949.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 29.
Who was the ruler of Hyderabad at the time of independence?
Answer:
Hyderabad was under Nizam’s rule at the time of independence.

Question 30.
What was the army of the Nizam of Hyderabad called?
Answer:
The army of the Nizam of Hyderabad was called Razakars.

Question 31.
How was Hyderabad merged with India?
(OR)
Explain how Patel could merge Hyderabad with the Indian Union.
Answer:
At the time of independence, Hyderabad was ruled by the Nizam. He wanted to remain independent and hence refused to merge with India. Meanwhile, the farmers of the state, under the leadership of the Communists, revolted against the Nizam and the zamindars. There was severe hatred against the Razakars, the Nizam’s army. The Indian government sent its army to Hyderabad and defeated the Nizam, paving the way for the merger of Hyderabad with India.

Question 32.
How did Jammu and Kashmir merge with India?
Answer:
Hari Singh, the ruler of Jammu and Kashmir, wanted to remain independent. Fearing that Kashmir may join the Indian federation, Pakistan instigated the tribal Muslims to invade Kashmir. The tribals occupied a large part of the kingdom. Realising the severity of the problem, Hari Singh agreed to join India. The Indian army attacked the tribals and drove them out of the valley. However a part of Kashmir renamed with Pakistan as a result of the ceasefire ordered by the U.N.O.

Question 33.
When did the U.N.O. order a ceasefire in Kashmir?
Answer:
The U.N.O. ordered a ceasefire in Kashmir on January 1,1949.

Question 34.
Which part of Kashmir is occupied by Pakistan?
Answer:
The North Western part of Kashmir is occupied by Pakistan.

Question 35.
What is the region of Kashmir occupied by Pakistan called?
Answer:
The North Western part of Kashmir that is occupied by Pakistan is called Pak-occupied Kashmir (POK).

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 36.
Which were the French possessions in India at the time of India’s independence?
Answer:
Pondicherry, Karaikal, Mahe and Chandranagar were the French possessions in India at the time of India’s independence.

Question 37.
How was Pondicherry liberated from the French? Explain.
Answer:
The French continued to hold on to Pondicherry and other places even after India attained independence.The Congress, the Communists and others carried on a struggle urging that these places should be a part of India. As a result, these places joined India in 1954.

Question 38.
When was Pondicherry freed from French control?
Answer:
Pondicherry was freed from French control in 1954.

Question 39.
When was Pondicherry made a Union Territory?
Answer:
Pondicherry was made a Union Territory in 1963.

Question 40.
Which country controlled Goa even after India’s independence?
(OR)
Which European nation ruled for a longer duration over a part of India?
Answer:
Portugal controlled Goa even after India’s independence.

Question 41.
How was Goa liberated from the Portuguese?
Answer:
Portugal continued to control Goa even after India’s independence. A sustained movement was held to protest against the Portuguese occupation. But the Portuguese brought in additional troops from Africa and Europe and tried to consolidate their power. In 1955, satyagrahis from different parts of India entered Goa and began a movement demanding that the Portuguese leave Goa. In 1961 the Indian army intervened and took Goa under its control.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 42.
When did Goa become a state?
Answer:
Goa became a state in 1987.

Question 43.
Who was responsible for integrating the princely states into .India? How did he achieve this?
(OR)
By whom was the integration of the princely states with India brought about and how?
(OR)
Sardar Vallabhbhai Patel is called the ‘Iron man of India? Why?
(OR)
How did Sardar Patel succeed in unifying the provinces of India?
(OR)
Explain the role of Sardar Vallabhbhai Patel in the integration of the princely states into India.
Answer:
At the time of independence there were 562 princely states in India. Sardar Vallabhbhai Patel invited the princely states to join the Union of India. Most of the princely states signed the Instrument of Accession with the Government of India merging their states with India in return for revenue sharing based on the actual revenue of the state in the form of royalty. In addition, they were given special status. The rulers of Junagadh, Hyderabad and Jammu and Kashmir opposed accession to India.

After the king of Junagadh, who wanted to merge with Pakistan, fled from the kingdom as a result of people’s protests, the Indian army occupied Junagadh and merged it with India. The king of Jammu and Kashmir wanted to be independent. But Pakistan incited the tribals in an attempt to force the king to merge with Pakistan.

On the request of the king, the Indian army drove the tribals out of the valley and integrated Jammu and Kashmir with India. In the case of Hyderabad, force was used to make the Nizam accede to India. For successfully integrating all the provinces into the Indian Union, Sardar Vallabhbhai Patel is referred to as the ‘Iron man of India’.

Question 44.
What is meant by linguistic states? Why was there a demand for the formation of linguistic states?
Answer:
States formed on the basis of language spoken by a majority of the people in a region are called linguistic states. In order to provide effective administration, demand was made for the formation of states based on the language spoken by the people in those areas. The administration was not effective during the time of the British and the princely kingdoms because the language used for administration was different from the language of the common man. Hence there was a demand for the formation of linguistic states.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 45.
Who went on a fast-unto-death for the formation of Vishalandhra?
Answer:
Potti Sriramulu went on a fast-unto-death for the formation of Vishalandhra.

Question 46.
Describe the process of linguistic organisation of states.
(OR)
Explain the process of reorganisation of states based on language.
Answer:
Potti Sriramulu went on a fast-unto-death for the formation of Vishalandhra. With his death after fasting for 54 days, the demand for reorganisation of states based on language became severe. The States Reorganisation Commission was formed in 1953 to look into the issue. Based on the report of this Commission, the States Reorganisation Act was passed in 1956. Accordingly, the country was reorganised into 14 states and 6 union territories.

Question 47.
Why was the Fazl Ali Commission formed?
Answer:
The Fazl Ali Commission was formed for the reorganisation of states on linguistic basis.

Question 48.
Write a note on the Fazl Ali Commission.
(OR)
Who was the chairman of the States Reorganisation Commission? Who were its members? What did it recommend?
Answer:
Fazl Ali was the chairman of the States Reorganisation Commission, also referred to as the Fazl Ali Commission. K.M. Panikkar and H.N. Kunzru were the members of the Commission. The Commission recommended the reorganisation of states on linguistic basis.

Question 49.
Which Commission recommended the reorganisation of states on linguistic basis?
Answer:
The Fazl Ali Commission recommended the reorganisation of states on linguistic basis.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 50.
When was the States Reorganisation Act passed? How many states and union territories came into existence as a result of this Act?
(OR)
By which Act did fourteen states and six union territories come into existence in 1956?
Answer:
The States Reorganisation Act was passed in 1956. As per the Act, fourteen states and six union territories came into existence in 1956.

Question 51.
How was the state of Karnataka formed?
Answer:
At the time of independence, the Kannada-speaking areas were scattered among different provinces. There was a movement under the leadership of All Karnataka Rajya Nirmana Parishad to integrate all Kannada-speaking areas. When linguistic states were formed under the States Reorganisation Act, most of the Kannada-speaking areas were merged together to form Mysore state on November 1st, 1956. It was renamed Karnataka in 1975.

Question 52.
When did Mysore state come into existence?
Answer:
Mysore state came into existence on November 1st, 1956.

Question 53.
When was Mysore state renamed Karnataka?
Answer:
Mysore state was renamed Karnataka on November 1st, 1973.

Question 54.
How many states and union territories are there in India at present?
Answer:
There are 29 states and 7 union territories including Delhi at present in India.

Multiple-choice Questions:

Question 1.
There were princely states injndia at the time of independence.
(A) 563
(B) 562
(C) 564
(D) 560
Answer:
(B) 562

Question 2.
The first Prime Minister of independent India was
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Rajendra Prasad
(C) Lai Bahadur Sastri
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer:
(A) Jawaharlal Nehru

Question 3.
The movement which helped in the liberation of Bangladesh was –
(A) Civil disobedience movement
(B) Non-cooperation movement
(C) Partition of Bengal
(D) Bengal Vimochana Movement
Answer:
(D) Bengal Vimochana Movement

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 4.
Tibetan refugees are settled in Karnataka in –
(A) Hospet
(B) Mysore
(C) Bylakuppe
(D) Hoskote
Answer:
(C) Bylakuppe

Question 5.
The first President of independent India was –
(A) Rajendra Prasad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Lai Bahadur Sastri
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer:
(A) Rajendra Prasad

Question 6.
the Indian Constitution came into force on
(A) 15 August 1947
(B) 1 November 1956
(C) 26 January 1952
(D) 26 January 1950
Answer:
(D) 26 January 1950

Question 7.
The words ‘socialist‘ and ‘secular’ were added into the Indian Constitution through the –
(A) 41st Amendment in 1976
(B) 39th Amendment in 1975
(C) 42nd Amendment in 1976
(D) 43rd Amendment in 1975
Answer:
(C) 42nd Amendment in 1976

Question 8.
Sardar Vallabhbhai Patel was called the ‘Iron man of India’because
(A) he successfully integrated all the princely states into the Indian Union.
(B) he was responsible for abolishing the royalties and special status given to the princely states.
(C) he forced the ruler of Jammu and Kashmir to sign the instrument of accession.
(D) he was successful in stopping the Pakistani forces from entering Kashmir.
Answer:
(A) he successfully integrated all the princely states into the Indian Union.

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 9.
Which of the following states of India was merged with India by military action?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Hyderabad
(C) Pondicherry
(D)Junagadh
Answer:
(B) Hyderabad

Question 10.
Pondicherry was merged with India in –
(A) 1947
(B) 1963
(C) 1952
(D) 1954
Answer:
(D) 1954

Question 11.
The Fazl Ali Commission was appointed to suggest reorganisation of states on the basis of –
(A) caste
(B) language
(C) religion
(D) population
Answer:
(B) language

Question 12.
The Nawab ofJunagadh fled to Pakistan because
(A) Sardar Patel annexed Junagadh to the Indian Union.
(B) the people of Junagadh revolted against him.
(C) he was invited by the Nizam to Pakistan.
(D) the tribals of the Jammu and Kashmir valley troubled him.
Answer:
(B) the people of Junagadh revolted against him.

Question 13.
The fasting and the death of Potti Sriramulu resulted in the creation of the state of –
(A) Karnataka
(B) Odisha
(C) Andhra Pradesh
(D) Vishala Mysore
Answer:
(C) Andhra Pradesh

KSEEB Class 10 History Important Questions Chapter 9 Post Independent India

Question 14.
Goa was liberated from the Portuguese in the year –
(A) 1947
(B) 1987
(C) 1955
(D) 1961
Answer:
(D) 1961

Quesiton 15.
The first state to be formed based on language was –
(A) Mysore
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Answer:
(B) Andhra Pradesh

Question 16.
The king who did not want to merge with the Indian Union and remain independent was –
(A) Sheikh Abdullah
(B) Bahadur Shah
(C) Hari Singh
(D) Ranjit Singh
Answer:
(C) Hari Singh

Question 17.
In group A list of leaders and in group ‘B’ their activities are given. Identity the group that matches.

Group A Group B
(a) Vallabhbhai Patel (i) Became the first Prime Minister of India
(b) Hari Singh (ii) Demanded the formation of Vishalandhra
(c) Potti Sriramulu (iii) Integration of provinces
(d) Jawaharlal (iv) Agreed to join India

Answer:

(a) (b) (c) (d)
iii iv ii i
iv iii i ii
ii i iii iv
i ii iv iii

Question 18.
Match the persons given in list A’ with their suitable facts given in list ‘B’ and choose the correct answer from the combinations given below.

Group A Group B
(a)  Fazl Ali (i) Integration of provinces
(b) Nizam (ii) first President of India
(c) Rajendra Prasad (iii) States Re-organisation Commission
(d) Vallabhbhai Patel (iv) Refused to join India

Answer:

(a) (b) (c) (d)
iii iv i ii
iv iii i Ii
ii i iii iv
iii iv ii i

Fill in the Blanks:

  1. The British government’s last Governor General in India was Lord Mountbatten
  2. India’s first home minister was Sardar Vallabhbhai Patel
  3. India’s first president was Rajendra Prasad
  4. Pondicherry became a union territory in the year 1963
  5. The States Reorganisation Act was passed in the year 1956
  6. India has adopted parliamentary type of democracy.
  7. The army of the Nizam of Hyderabad was called Razakars
  8. Mysore state was renamed Karnataka in 1973

Leave a Comment