KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Students can download Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 1.
What are the major problems before our country?
Answer:
The major problems before our country are – unemployment, corruption, discrimination based on caste, gender and region, communalism, status of women, terrorism and corporate strategy.

Question 2.
How can the problems facing our country be solved?
Answer:
The problems facing our country can be solved through good administration, social reformation and a fast and efficient judiciary. Also, the solutions have to be backed by people’s support.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 3.
Whose support is needed to solve the problems facing our country?
Answer:
The support of the people is necessary to solve the problems facing our country.

Question 4.
Why is it necessary to know the problems facing our country?
Answer:
It is necessary to know the problems facing our country because it is not only our duty to know about them but also find solutions for them.

Question 5.
What is unemployment?
Answer:
Unemployment is a situation where a person does not find work in accordance to his capacity or qualification.

Question 6.
What are the causes for unemployment?
OR
What are the reasons for unemployment?
OR
Unemployment has become a huge problem in India. Why?
Answer:
Overpopulation, improved technology, shortage of natural resources, over – dependence on agriculture, decline of cottage industries and lack of skill – based education are some of the causes for unemployment.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 7.
What is the poverty rate in India, according to the 2011 census?
Answer:
The poverty rate in India, according to the 2011 census, is 21.9%.

Question 8.
How can you say that there is growing problem of unemployment in India?
Answer:
According to the 2011 census, the poverty rate is 21.9%. This shows that there is growing problem of unemployment in India.

Question 9.
What measures are being taken by the government to solve the problem of unemployment?
Answer:
Both the central and state governments have taken various measures to generate employment. Steps have been taken to improve the skill level, to provide loans and subsidy to enable people to engage in self – employment.

Question 10.
Suggest measures to solve the problem of unemployment.
OR
What are the measures needed for the eradication of unemployment?
Answer:

  1. Providing world class skills to the people to help them compete globally.
  2. Providing job – oriented courses to enable the people to take up some employment or the other.

Question 11.
What is corruption?
OR
How is corruption defined?
Answer:

  1. Corruption means offering bribe or following any other illegal means to achieve some illegal benefits.
  2. Corruption is the misuse of public authority for personal gains.
  3. Sweeping away all the procedures for a narrow personal gain is termed as corruption.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 12.
What are the causes of corruption?
Answer:
Many a times, natural human tendency of selfishness, eagerness to provide for personal emergencies and personal gain lead a person to engage in corruption. Lack of strict supervision and weak legal enforcement also lead to corruption.

Question 13.
What are the negative consequences of corruption?
OR
What are the negative consequences of corruption in the personal sphere as well as in the public sphere?
Answer:
Corruption influences negatively in the personal sphere as well as in the public sphere of life. It influences the economic, social and political life of a country negatively. It is also an immoral thing from the political angle. Corruption of personal ethics and morality happens in the personal sphere. In the public sphere, bribery, nepotism, caste favouritism and intentional slowing down of work are some of the forms of corruption.

Question 14.
What are the consequences of potitical corruption?
Answer:
Political corruption leads to crimes. It also provides motivation for corruption in public life and nourishes misadministration on the part of officials.

Question 15.
What are the practices that come under corruption?
Answer:
Bribery, nepotism, caste favouritism, intentional slowing down of work, tax evasion, illegal hoarding, smuggling, economic offences, cheating, violation of international exchange, and cheating in employment are the practices that come under corruption.

Question 16.
Name the institutions created to control corruption.
Answer:
Offices of Lokpal and Lokayukta have been created to control corruption.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 17.
How can the problem of corruption be controlled?
Answer:
Corruption can be rooted out only through strong public ethics and morality and personal commitment. Political will and public support is inevitable for tackling corruption. In other words, ethical political leadership, good officers and politically mature and educated citizens can weed out corruption. Institutions like Lokpal and Lokayukta can bring down corruption. Installing CC TV cameras in government offices and increasing efficiency in government work can also bring down the intensity of corruption. Measures like awarding harsh punishment to corrupt officials can also bring in some change. Increasing the number of courts and judges can also reign in corruption.

Question 18.
What are the different types of discrimination found in India?
Answer:
Discrimination based on gender, caste and region are the types of discrimination found in India.

Question 19.
What is the reason for gender based discrimination in India?
Answer:
Indian society is a patriarchal society. It discrimination in the roles of men and women according to the patriarchal values. Hence there are inadequate between men and women in our society.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 20.
What measures have been taken by the government to overcome the problem of gender discrimination?
Answer:
The government has undertaken various measures like providing reservation for women in education and employment as also reservation in local bodies to overcome the problem of gender discrimination.

Question 21.
How has the caste system originated?
Answer:
The caste system has originated from the ancient social system based on varna.

Question 22.
What provisions have been included in the Indian Constitution to tackle the problem of caste based discrimination?
Answer:
Right to equality and Right to freedom have been included in the Indian Constitution as Fundamental Rights in order to tackle the problem of caste based discrimination.

Question 23.
What is the reason for regional disparity?
Answer:
While some regions in India have achieved a lot of progress, many regions have remained backward due to lack of development. This has led to regional disparity.

Question 24.
How does regionalism affect national development? Discuss.
Answer:
In India, while some regions have achieved a lot of progress, many regions have remained backward due to lack of development. Though the Constitution has tried to reduce these inequalities, many regions have started demanding independent state status for themselves. This kind of regionalism affects national development.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 25.
What steps have been taken to reduce regional discrimination or regional imbalances in India?
OR
What measures have been taken for the removal of regional imbalances?
OR
Which Article of the Indian Constitution has granted special status to Hyderabad – Karnataka region?
Answer:
Articles 371 – A to 371 – J, which are amendments to the Indian Constitution, seek to remove regional inequalities. Through these amendments, backward regions have been given special status. Article 371 – J has given special status to six backward districts of Hyderabad – Karnataka region.

Question 26.
Why was the D.M. Nanjundappa Committee set up?
Answer:
The D.M. Nanjundappa Committee was set up by the Government for redressal of regional imbalances in Karnataka. The Committee, which submitted its report in 2002, made a number of recommendations for the reduction of regional imbalances in the State.

Question 27.
Which Articles of the Indian Constitution seek to remove regional inequalities?
Answer:
Articles 371 A – J of the Indian Constitution seek to remove regional inequalities.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 28.
What is communalism?
Answer:
Segregation in the name of religion, creating hatred and cultivating opposite self interests can be called as communalism.

Question 29.
What are the different ways in which communalism manifests itself?
Answer:
Communalism manifests itself in political competition, social groupism and economic hatredness.

Question 30.
What are the dangers of communalism?
OR
Communalism is harmful to national progress. How?
OR
How is communalism fatal to national unity? Explain.
Answer:
Communalism creates political competition, social groupism and economic hatredness. It puts self-interest above national interest.The communal forces attempt to preach their religion and also tend to be suspicious of other religions. This endangers the unity and integrity of the country. It not only disturbs the peace in the society, but also leads to loss of life and property, mutual accusations, physical assaults and other undesirable effects.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 31.
How does communalism affect the unity of the country?
Answer:
Communalism puts self-interest above national interest. The communal forces attempt to preach their religion and also tend to be suspicious of other religions. This creates mutual suspicion and fear situation in society. It not only disturbs the peace in the society, but also leads to loss of life and property, mutual accusations and other undesirable effects. This endangers the unity and integrity of the country.

Question 32.
What measures can help in combating communalism?
OR
What are the precautionary measures to check communalism?
Answer:
Uniform civil code, equal treatment of all citizens, supporting secular values in society, transcending narrow thoughts in favour of national interests can help in combating communalism.

Question 33.
List a few women freedom fighters of India.
Answer:
Jhansi Rani Lakshmi Bai, Kittur Rani Chennamma, Annie Besant, Kasturba Gandhi, Savithribai Phule and Sarojini Naidu are a few women freedom fighters of India.

Question 34.
What factors have lowered the status of women in India?
Answer:
The status of women has remained low in India due to social customs, poverty and illiteracy.

Question 35.
How can you say that the position of women has improved in recent times?
Answer:
Today women are found in all walks of life like medical, teaching, engineering, pilot, astronaut, police, politics, military and other areas. They have held high positions such as that of President, Prime Minister, Governors, Chief Ministers and ambassadors. This shows that the condition of women has improved in recent times.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 36.
Which department has been set up by the government to improve the education and status of women?
Answer:
To improve the education and status of women, the government has set up the Ministry of Women and Child Development.

Question 37.
What measures have been taken by the government to improve the status of women?
Answer:

  1. The government has set up the Ministry of Women and Child Development to improve women’s education and status.
  2. Laws have been passed relating to child marriage, dowry and compulsory education.
  3. Many self – help groups have been formed as means of social progress.
  4. Women’s Commissions have been established at the national as well as state levels to address various issues relating to women.
  5. Reservation has been given to women in local bodies and in government recruitments.

Question 38.
What are your suggestions to improve the status of women?
Answer:
The principle of gender equality as stated in the Indian Constitution should be ensured to women. Women should be empowered to gain access to education. They should be allowed to choose the career they want. Most important of all, women should be respected. Eve teasing, rape, honour killing, female foeticide are all the result of men not respecting women.

Question 39.
Mention the programme implemented by the Government of Karnataka for improving the status of women.
Answer:
The Government of Karnataka has implemented the ‘Stree Shakthi’ programme through which self-help groups are formed for improving the status of women.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 40.
What is terrorism?
Answer:
Terrorism means the systematic use of terror as a means of coercion and putting pressure on the government. It refers to those violent acts that are intended to create fear and panic.

Question 41.
What are the causes of terrorism?
Answer:
Terrorism is often fuelled by political ideologies, religious faiths and ideological beliefs. It is based on extreme religious sentiments, separatism, racialism and leftist ideas.

Question 42.
What are the means used by terrorists to fulfill their objectives?
Answer:
Terrorism is nothing but fulfilling its narrow ends by creating panic and violence. It feeds on fear of the people. These are organised crimes purported by organised group of people. Often a country funds and supports terrorism in another country. Terrorism targets civilians of the country, military bases as also specific communities with specific languages, religion, race or skin colour to create fear among them.

It aims to create fear by killing people. They use explosives and deadly gases to achieve their goal. The killings done by terrorists are pre – planned. They work with their own intelligence network. They employ modern gadgets and means of transport. They target busy areas like airports, railway stations, markets and other areas to attack. They also use tactics like suicide bombing, kidnapping innocent people, etc., to achieve their goal.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 43.
What are the effects of terrorism?
Answer:
Terrorism is the organised use of terror or violence to create panic and fear. Terrorism based on political ideologies, religious faiths and ideological beliefs cause loss to individuals as well as communities. Moreover, terrorism causes psychological pain and influences cultural aspects negatively.

Question 44.
Terrorism is an anti – national and anti – social activity. How?
Answer:

  1. Terrorism destroys life and property of the people.
  2. It causes loss to individuals as well as communities.
  3. It creates psychological pain and influences cultural aspects negatively.
  4. It is aimed at civilians, armed personnel, and specific linguistic, religious, racial or ethnic group of a country.
  5. It has negative impact on civilised societies and governments as it creates fear.

Question 45.
Which areas in India are often targets of terrorist activities?
Answer:
In India, states like Nagaland, Manipur, Kashmir, Punjab, etc., are often targets of terrorist activities.

Question 46.
Mention some instances of terrorist attacks in India.
Answer:
Terrorist attack on the Taj Hotel in Mumbai and the attack on the Parliament in New Delhi are instances of terrorist attacks in India.

Question 47.
Mention some instances of international terrorist attacks.
Answer:
The attack on the World Trade Centre in U.S.A. and the terrorist attack on Bali in Indonesia are instances of international terrorist attacks.

Question 48.
Which countries are supporting and aiding terrorism in India?
Answer:
Pakistan and China are accused of supporting and aiding terrorist activities in India.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 49.
What are the measures taken to curb terrorism in India?
Answer:
India is a peace – loving country and has taken many measures to stop terrorist activities in the country. The central as well as state governments have strived to protect the life and property of the ordinary people. They have even created special elite forces to tackle terrorism.

Question 50.
Mention some personalities whose actions have given new light, new paths and new life to people all over the world.
Answer:
The actions of Buddha, Mahaveera, Jesus Christ, Mohammad Paigambar, Basavanna, Gandhiji, Nehru, Ambedkar, Martin Luther King, Nelson Mandela and others have given new light, new paths and new life to people all over the world.

Question 51.
What is meant by corporate strategy?
Answer:
A group administrative measure undertaken by a company to achieve a premeditated target is called corporate strategy. It is the overall scope and direction of a company and the way in which its various business operations work together to achieve particular goals.

Question 52.
What is the main aim of corporate strategies?
Answer:
The main aim of corporate strategies is maximisation of profits of the company.

Question 53.
What are the effects of corporate strategy?
Answer:
The main aim of corporate strategy is to maximise the profits of the company. This affects the people, the society and the country negatively. Often the corporate strategies influence the decisions of the government.

Question 54.
What are the positive effects of corporate companies?
Answer:
Though the main aim of corporate companies is maximising profits, they can be employed to alleviate social problems like poverty, malnutrition, health, skill training and many other aspects of society through corporate social responsibility programmes.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 55.
What is corporate strategy? Write about its present status.
Answer:
A group administrative measure undertaken by a company to achieve a premeditated target is called corporate strategy. The present day corporate strategies use globalised environment and modern technologies. The main aim of these strategies is maximisation of profits of the company. This affects the people, the society and a country negatively. Often the corporate strategies influence the decisions of the government. Corporate companies can be employed to alleviate social problems like poverty, malnutrition, health, skill training and many other aspects of society through their corporate social responsibility programmes.

Question 56.
How can corporate strategies be channelised for the betterment of society?
Answer:
Corporate companies can be employed to alleviate social problems like poverty, malnutrition, health, skill training and many other aspects of society through their corporate social responsibility programmes. The government needs to mandate such initiatives through appropriate legal measures. It is only with such initiatives we can channelise corporate strategies for the benefit and betterment of society.

Multiple – choice Questions

Question 1.
According to the 2011 census, the poverty rate in India is ________
(A) 21.9%
(B) 20.9%
(C) 22.9%
(D) 23.9%
Answer:
(A) 21.9%

Question 2.
The D.M. Nanjundappa Committee was set up to ________
(A) address the challenges posed by communalism
(B) suggest measures to solve the problem of regional imbalance
(C) suggest measures to control corruption
(D) find solution to the problem of unemployment
Answer:
(B) suggest measures to solve the problem of regional imbalance

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 3.
The department started by the government to improve women’s education and status is ________
(A) Central Social Welfare Board
(B) Commission for Women Welfare
(C) Commission for Women and Child Development
(D) Ministry of Women and Child Development
Answer:
(D) Ministry of Women and Child Development

Question 4.
The programme implemented by the Karnataka government for the improvement of women is ________
(A) Mahila Sahaya Vani
(B) Mahila Bank
(C) Stree Shakthi
(D) Mathrushree scheme
Answer:
(C) Stree Shakthi

Question 5.
The main aim of corporate strategy is ________
(A) alleviating social problems
(B) maximising profits
(C) use of modern technology
(D) use of globalised environment
Answer:
(B) maximising profits

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 6.
Which one of the following can be useful to contain communalism?
(A) Uniform civil code
(B) Setting right the regional imbalance
(C) Increasing the number of courts’and judges
(D) Reserving seats for minorities in education and employment
Answer:
(A) Uniform civil code

Question 7.
Which one of the following is not a reason for low status of women?
(A) Social customs
(B) Poverty
(C) Illiteracy
(D) Corruption
Answer:
(D) Corruption

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 8.
The countries that are accused of supporting and aiding terrorism in our country are ________
(A) China and Srilanka
(B) China and Myanmar
(C) Pakistan and China
(D) Pakistan and Bangladesh
Answer:
(C) Pakistan and China

Question 9.
A situation where a person does not find work in accordance with his capacity or qualification is called ________
(A) unemployment
(B) illiteracy
(C) poverty
(D) discrimination
Answer:
(A) unemployment

Question 10.
Which of the following is not a means of corruption?
(A) Bribery
(B) Ethical political leadership
(C) Tax evasion
(D) Hoarding
Answer:
(B) Ethical political leadership

Fill in the blanks

  1. People developing a deep passion for the place they live in, is called as regionalism
  2. The formation of language based states took place in 1956
  3. In Karnataka, Lokayukta institution is in existence to curb corruption.
  4. As per the census of 2011, the population of India is 121 crores.

Leave a Comment