KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Students can download Class 10 Political Science Chapter 4 Global Problems and India’s Role Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 1.
What marked the beginning of a new era of world order?
Answer:
The formation of the United Nations Organisation marked the beginning of a new era of world order.

Question 2.
What were the major problems that emerged after the Second World War?
Answer:
The major problems that emerged after the Second World War were denial of human rights, arms race, economic inequality, racism and terrorism.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 3.
What are human rights?
Answer:
Every human being acquires certain rights by birth. They enable him to live a dignified life and develop his potential. Such rights are called human rights.

Question 4.
Mention some human rights.
Answer:
Some important human rights are right to life, right to liberty, right to equality and right to dignity.

Question 5.
On what grounds have human rights been denied to people throughout history?
Answer:
Human rights have been denied to people throughout history in the name of caste, religion, race, gender, colour of the skin and nationalism.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 6.
Which are the important landmarks or events that have upheld the struggle for human rights?
Answer:
The American War of Independence of 1776, the French Revolution of 1789, the Russian Revolution of 1917, the struggle for independence in different countries in the early part of the twentieth century and the Universal Declaration of Human Rights of 1948 are the important landmarks or events that have upheld the struggle for human rights.

Question 7.
When was the Universal Declaration of Human Rights adopted by the U.N.O.?
Answer:
The Universal Declaration of Human Rights was adopted by the U.N.O. on December 10,1948.

Question 8.
What steps has the U.N.O. taken for upholding human rights?
Answer:
The U.N.O. adopted the Universal Declaration of Human Rights on December 10,1948. The General Assembly has mandated the member countries to adopt and protect human rights in every country. In order to facilitate better implementation of human rights, the U.N.O. has provided guidelines along with the Universal Declaration of Human Rights. The U.N.O. has set up the International Human Rights Commission to monitor the process of implementation of human rights.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 9.
How has the Indian Constitution supported human rights?
OR
What steps has India taken for upholding human rights?
OR
Answer:
Which Commissions have been formed by India for the implementation of human rights? India has always championed the cause of human rights. She has provided for Fundamental Rights to the citizens in the Cpnstitution itself under Part III Articles 12 to 35. The government has set up the National Commission for Human Rights, the National Commission for Scheduled Castes, the National Commission for Scheduled Tribes, the National Commission for Women and the National Backward Classes Commission to monitor the implementation of human rights.

Question 10.
Explain the role played by India in upholding human rights all over the world.
OR
“India has been striving hard towards upholding human rights”. Justify this statement. India has always championed the cause of universal human rights. She has provided for these rights in the Constitution in the form of Fundamental Rights. Even in the meetings of the United Nations, India has been advocating better implementation of human rights.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 11.
What are the effects of the arms race?
OR
Arms race leads to total destruction of the world. In this background, what are the effects of arms race?
Answer:
Insecurity, fear, instability and threat of war are the effects of the arms race.

Question 12.
Which is the only solution for the arms race?
Answer:
Disarmament is the Only solution for the arms race.

Question 13.
What is disarmament?
Answer:
Disarmament means reduction or elimination of certain or all armaments for the purpose of ending the race for armaments.

Question 14.
Why is disarmament the need of the present day world?
Answer:
The race for armaments seems to be the most dangerous phenomenon of the present day world. As the saying goes,“We have to end war or else war will end us”. The race for armaments creates insecurity, fear, instability and threat of war in the world. The increased production and stockpiling of arms can push the world to the brink of another major war. The race for arms is certainly pushing the world to a catastrophe. This can be prevented only by disarmament. Therefore, it is the need of the hour to save the world.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 15.
Mention four important disarmament treaties.
Answer:
Partial Test Ban Treaty (PTBT), Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT), Strategic Arms Limitation Treaty (SALT), Non-Proliferation Treaty (NPT) are some of the disarmament treaties signed between U.S.A. and U.S.S.R.

Question 16.
What are the causes of economic backwardness of nations?
OR
What are the features of economically backward countries? What are the reasons for their backwardness?
Answer:
The economically backward nations lack sufficient capital to develop agriculture, industry, transport, communication, science, education, etc. These countries were under colonial rule. The main reason for their backwardness is that they were exploited by their colonial rulers for long. Further, these countries are economically poor. They are forced to depend on foreign aid.

Question 17.
What are the measures taken by India to eradicate economic inequality in the world?
Answer:
Economic inequality is a major problem faced by the African, Asian and Latin American countries. These countries were under colonial rule for long and were exploited by their colonial rulers. After attaining independence, many Asian and African countries tried to achieve development. But they had to depend on foreign aid. India insisted that the developed countries should provide assistance to developing countries without any conditions. It tried to channel monetary help to the third world countries. India has thus tried to promote economic equality among the countries of the world.

Question 18.
What is meant by ‘Third World’?
Answer:
The underdeveloped, economically backward, poor countries of the world are often referred to as ‘third world’ countries.

Question 19.
What are the problems faced by third world countries?
Answer:
Shortage of food, capital, medical facilities, educational facilities, etc., are some of the problems faced by third world countries. In addition, excessive spending, open economy and globalisation promoted by the developed countries is taxing the poor nations with increased pollution and inability to manage the problems.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 20.
Expand the following abbreviations:
Answer:

  1. PTBT – Partial Test Ban Treaty.
  2. CTBT – Comprehensive Test Ban Treaty.
  3. SALT – Strategic Arms Limitation Treaty.
  4. NPT – Non-Proliferation Treaty.

Multiple – choice Questions

Question 1.
The rights which a person acquires by birth are called _________
(A) Fundamental Rights
(B) Natural Rights
(C) Human Rights
(D) Civil Rights
Answer:
(C) Human Rights

Question 2.
The United Nations’ Declaration of Human Rights was adopted on _________
(A) 10 December 1948
(B) 24 October 1945
(C) 26 January 1950
(D) 10 April 1963.
Answer:
(A) 10 December 1948

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 3.
The human rights are incorporated in our Constitution in the form of _________
(A) Preamble
(B) Fundamental Duties
(C) Fundamental Rights
(D) Amendments.
Answer:
(C) Fundamental Rights

Question 4.
Reduction or elimination of certain or all armaments for the purpose of ending armaments race is called _________
(A) Arms race
(B) Disarmament
(C) Neutralisation of weapons
(D) Arms limitation
Answer:
(B) Disarmament

Question 5.
Strategic Arms Limitation Treaty, Partial Test Ban Treaty and Non-Proliferation Treaty, etc., are treaties signed to check _________
(A) wars
(B) nuclear research
(C) nuclear accidents
(D) nuclear arms race
Answer:
(D) nuclear arms race

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 4 Global Problems and India’s Role

Question 6.
The economically backward countries of the world are termed as _________ countries.
(A) Third World
(B) Second World
(C) First World
(D) G – 8
Answer:
(A) Third World

Fill in the blanks

  1. Human Rights Day is celebrated on December 10
  2. India has been arguing in favour of human rights since freedoom movement
  3. Nelson Mandela fought against apartheid in South Africa.
  4. Human rights involve economic equality also.

Leave a Comment