KSEEB Solutions for Class 5 English Poem Chapter 5 What the Leaves Said

Students can Download English Poem 5 What the Leaves Said Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Poem Chapter 5 What the Leaves Said

What the Leaves Said Questions and Answers, Summary, Notes

Comprehension:

I. Answer the following questions in two or three sentences each

Question 1.
What are the leaves described as doing in the first stanza?
Answer:
During the spring season, the trees grow well. The leaves spread over every branch of the tree.

Question 2.
Which stanza tells us that the leaves are happy? Pick out the line that conveys this.
Answer:
‘Opening and stretching on every tree’ this line expresses the happiness of the leaves. The first stanza itself says that the leaves are extremely happy because all the leaves would stretch over on every branch of the trees.

KSEEB Solutions

Question 3.
In which season do leaves give shade for the nest for birds?
Answer:
In the summer season, the leaves give shade for the nest. The trees make the shade and help the birds to rest on them.

Question 4.
Why are the leaves described as lying down to sleep in winter?
Answer:
As the leaves get scarlet and golden, they start to fall one by one. And in the winter season, the leaves are falling under the tree.

II. Answer the following questions in a paragraph each (six-eight sentences)

Question 1.
What do the words scarlet, golden and russet in stanza three suggest?
Answer:
The words scarlet, golden and russet suggest that the leaves get older therefore the colour changes. This may be the time to fall on the ground and the tree is ready to welcome the spring season. In the beginning of autumn it happens and in the winter season it fells down.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which season do you like the most? Why?
Answer:
I like the spring season most. The earth appears to have erupted in a maze of colours, i.e, the earth looks very colourful. The sun shines warmly all over and little birds sing happily. After the cold winter days we feel everything in this world is Joyful.

Question 3.
A day has four distinct parts-morning, afternoon, evening and night. How do you usually feel during these periods of the day?
Answer:

  • Morning: After the night’s rest, I feel energetic after waking up and ready to face the challenges of the day.
  • Afternoon: I feel low in energy after lunch.
  • Evening: I feel relieved to go home from school.
  • Night: After studying in the evening, I welcome the night so that I can take a good night’s sleep.

Question 4.
Which part of the day do you like the most?
Answer:
I like mornings the most because we feel refreshed after a good night’s sleep.

KSEEB Solutions

III. Pick out the rhyming words in each stanza.

Write a suitable rhyming word for each of the following words: spring, summer, slept
Spring – ring
Summer – drummer
Slept – Wept

3. Identify the season each picture depicts.

KSEEB Solutions for Class 5 English Poem Chapter 5 What the Leaves Said 1

1 st Picture: Spring
2nd Picture: Summer
3rd Picture: Autumn
4th Picture; Winter

4. List out the festivals that you celebrate during
Spring, Summer, Autumn, Winter.
Spring: Holi
Summer: Ugadi
Autumn: Deepavali
Winter: Christmas

KSEEB Solutions

What the Leaves Said Summary In English

What the Leaves Said Summary In English 1

The poet describes about the seasons through the colour of the tree. There are four seasons; spring, summer, autumn and winter. The seasons and the changes taking place in the trees are being explained by the poet in each stanza. The leaves speak oftheir changes that take place in every season.

Each season the leaves speak about the changing colour of the leaves, in autumn the leaves are scarlet and golden. In winter season they wither and fall (lay down and sleep under the tree). In summer season, they leaves provide shade to the spring season there will be a lot of leaves on every tree. (The leaves open and stretch on every tree).

KSEEB Solutions

What the Leaves Said Summary In Kannada

What the Leaves Said Summary In Kannada 1

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!