KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 4 Bird Migration

Students can Download English Lesson 4 Bird Migration Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Prose Chapter 4 Bird Migration

Bird Migration Questions and Answers, Summary, Notes

Comprehension

I. Answer the following questions in a sentence or two each.

Question 1.
What does migration mean?
Answer:
Migration means to the movement of birds from one place to another from low – lands to high lands and from the interior to the sea – coast.

Question 2.
Is migration of birds seasonal?
Answer:
Migration of birds is seasonal. They do travel from place to place for different reasons.

Question 3.
Do birds migrate only in search of food?
Answer:
Birds not only migrate in search of food but also during winter in search of warmer places, because some of them cannot survive.

Question 4.
How do birds identify seasonal changes?
Answer:
Birds identify seasonal changes by knowing the length of the day. It is also believed that birds can understand when the days get shorter and when the days get longer.

KSEEB Solutions

Question 5.
Why do birds migrate?
Answer:
Birds migrate for various reasons. For instance it is observed that during winter birds go to warmer plaes because some of them cannot survive.

Question 6.
Is migration a necessity?
Answer:
Yes, migration is a necessity because some birds cannot survive during the winter seasons.

Question 7.
State one theory which helps us understand how birds find their way home?
Answer:
One belief is that birds can understand the magnetic fields that surround the earth. These magnetic fields am from the north to the south poles. Perhaps the birds get directed themselves by these lines of force.

Question 8.
Give an example to show that birds do not migrate at the same time Birds do not actually begin their migration
Answer:
the same day every year. For example, the famous Swallows of California are supposed to leave on October 23rd and return on March 19th. But their dates of departure and return have been found to be varying from year to year.

KSEEB Solutions

Question 9.
How are the Arctic Terns the champions among migrating birds?
Answer:
The Arctic terns are the champions among the birds. They travel an average of22,000 miles a year. During its flight the Tern nests at different places and takes about 20 weeks to make its trip down to the Antarctic region and its average speed is 1000 miles a week.

Question 10.
Describe the movements of birds during their migration?
Answer:
The movements of birds are seasonal. During winter birds go to warmer places. It is said that birds can understand the seasonal changes by knowing the length of the days.

Question 11.
What is the characteristic feature of American Golden Plovers in relation to migration?
Answer:
The American Golden Plover makes a long non-stop flight and can fly a distance of about 2400 miles over water without food or stopping.

KSEEB Solutions

II. Choose the appropriate answer.

Question 1.
Birds migrate to warmer places because they
a. Like warmer places
b. Can’t survive in winter
c. breed in winter
d. migrate for a change
Answer:
b. Can’t survive in winter

Question 2.
Birds are directed to their homes by
a. magnetic lines
b. seasons
c. direction of the sun
d. changes in the colour
Answer:
a. magnetic lines

III. Say whether the following statements are true or false

  1. Birds are the enemies of man. (false)
  2. The breeding instinct helps birds to migrate to the east. (false)
  3. All birds migrate at the same time. (false)
  4. Birds can find the seasonal changes by knowing the length of the day. (true)
  5. Magnetic lines stretch from north to south poles. (truth)

KSEEB Solutions

Language Exercise:

Vocabulary

I. Substitute the following with one word each. Choose from the list of words given in the box below.

  1. The study of birds – ornithology
  2. Fear of flying in an aircraft – aerophobia
  3. Large area of high and fairly flat land – Plateau
  4. The study or practice of traveling through the air – aeronautics
  5. A strong rush of air, rain, smoke carried by wind – Gust

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 4 Bird Migration 1

KSEEB Solutions

II. Circle the names of 10 animals/ birds hidden in the following square. One is done for you.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 4 Bird Migration 2

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 4 Bird Migration 3

KSEEB Solutions

I. Look at the pictures and complete the phrases.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 4 Bird Migration 4

Answers:

  1. dining table
  2. round clock
  3. beautiful flower
  4. big stream
  5. long neck
  6. beautiful bird
  7. long trunk
  8. sleeping child.

KSEEB Solutions

Bird Migration Summary In English

Bird Migration Summary In English 1

The lesson is about bird’s migration. The migration of birds is as old as the history of mankind. Birds move from one place to another in search of food, survival and breeding. The reasons for migration are not only weather conditions but birds migrate depending on the seasons. The birds can understand the magnetic fields that surround the earth. These magnetic fields run from the north to south poles. Perhaps the bird’s get directed themselves by these lines of force. The life of migratory birds are described in this lesson.

KSEEB Solutions

Bird Migration Summary In Kannada

Bird Migration Summary In Kannada 1
Bird Migration Summary In Kannada 2

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!