KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 The Warrior Who Brought Glory

Students can Download English Lesson 6 The Warrior Who Brought Glory Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Prose Chapter 6 The Warrior Who Brought Glory

The Warrior Who Brought Glory Questions and Answers, Summary, Notes

Pre-Reading Activity:

Look at the pictures of great warriors. Identify them and talk about their uniqueness.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 The Warrior Who Brought Glory 1

KSEEB Solutions

Comprehension

l. Answer the following questions

Question 1. a.
When was Sam Manekshaw born?
Answer:
3 April 1914.

Question b.
Where was Sam Manekshaw born?
Answer:
Sam Manekshaw was born in Amritsar.

Question 2.
Name the college from where Sam Manekshaw passed out
Answer:
Sherwood College in Nainital.

KSEEB Solutions

Question 3.
What made Sam Manekshaw get selected to the IMA?
a) Hard work
b) ambition
c) ambition combined with hard work
d) recommendation
Answer:
c) ambition combined with hard work.

Question 4.
When did Sam Manekshaw join the IMA?
Answer:
1934

KSEEB Solutions

Question 5.
Did his fellow soldiers like him? Why?
Answer:
Yes, his follow soldiers liked him. Manekshaw took active part in challenging battles and shouldered responsible assignments. He was a successful soldier. He was very cordial with his fellow soldiers.

Question 6.
What kind of relation did Sam Manekshaw have with his fellow soldiers?
Answer:
Sam Manekshaw was very cordial with his fellow soldiers. He was so warm and kind-hearted that the warriors in Gurkha Regiment, would compose and sing songs in praise of his humaneness. His superiors too had an appreciation for his service and sense of duty devotion and commitment.

Question 7.
What made General Cowan honour Sam Manekshaw on the battlefield.
Answer:
During the II World War, Sam Manekshaw was defending Burmu against the Japnese attack. As he moved forward with his men against the Japnese army, he was shot at by a Japnese soldeir which seriously wounded him. Major General, David Cowan thought that Manekshaw would lose his life, and he immediately planned his own military cross ribbers on Manekshwa saying, “A dead man cannot be awarded a Military Cross”.

Question 8.
How do you think one can exhibit one’s dedication to work?
Answer:
With full of heart and ready to die for that job.

KSEEB Solutions

Question 9.
Would you consider Sam Manekshaw an ‘ever – prepared’ soldier?
Answer:
Yes, I would consider Sam – Manekshaw as an ‘ever – prepared’ soldier. Because when Manekshaw was seriously wounded defending Burma against the Japnese attack during the II World War, everyone though that he would lose his life. But to everyone’s surprise, Manekshaw soon recovered from his injury, not to rest, but to take more active part in challenging battles and to shoulder b) responsible assignments.

Question 10.
What happened to Sam Manekshaw during ‘World War’?
Answer:
Manekshaw took part in World War II. He was defending Burma against the Japanese attack. History has recorded a memorable experience. One day as he moved forward with his men against the Japanese army, he got shot by a Japanese soldier which seriously wounded him.

Question 11.
What made General Sir Roy describe Sam Manekshaw as “The very best staff officer he ever had”?
Answer:
By seeing for his service and sense of duty, devotion and commitment, General Sir Roy Bucher, the British commander – in – chief of the Indian Army described Manekshaw as the very best staff officer he ever had.

KSEEB Solutions

Question 12.
Which nation did Sam Manekshaw defend in the world War II?
Answer:
Burma

Question 13.
Pick out the lines/sentences from the passage which describe Sam Manekshaw’s dedication to his work
Answer:
Manekshaw soon recovered from his injury, not to rest, but to take more active part in challenging battles and to shoulder responsible assignments.

II. The following is a list of important dates/years in the life of Sam Manekshaw. Write their importance in the space provided.

  • 1932: Manekshaw appeared for the army examination entrance.
  • 1934: Sam Manekshaw passed out IM Academy
  • 1971: He leads the Indian Army against Pakistan
  • 1972: Padma Vibhushan award was got
  • 2008: He died in Nilgiris in Tamil Nadu.

KSEEB Solutions

Language Exercises

Vocabulary:

Observe the words in the first column and see the changes in them in the second column.

A B
devote devotion
distinct distinction
appreciate appreciation

Some naming words (Nouns) are formed by adding ion/ton to the action words (verbs)

  1. contribution: contribute
  2. examine: examination
  3. promote: promotion
  4. recognize: Recognization
  5. act: Action
  6. complete: completion
  7. dedicate: Dedication
  8. admire: Admiration

KSEEB Solutions

II. Here are some “army” related words. Find them using the clues given below.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 The Warrior Who Brought Glory 2

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 The Warrior Who Brought Glory 3

Clues:

  • A part of the army that uses large gun.
  • Soldiers on foot
  • A young person training in the armed forces
  • Soldiers on horseback
  • Buildings where soldiers live
  • Place where weapons and ammunitions . are kept

KSEEB Solutions

Grammar

I. Fill in the blanks in the following sentences using the words given in the bracked, (in, on, at)

  1. The bus leaves at 8 a.m.
  2. Between 9 a.m. and 1 p.m., they will be in the school.
  3.  My brother works in the office.
  4. On 18th Nov 2010m, they all visited the zoo.
  5. There was an earth quake at Gujarat in 2004.
  6. The children were watching the T. V. in the hall.
  7. My parents were living at Chennai in 1988.
  8. I was born on 19th Aug  1992 in Junnar at 10 a.m
  9. Shall we travel in your car?
  10. e stayed at a very nice hotel when we were in New Delhi
  11. I haven’t seen him for some time. I last saw him on Rahul’s birthday party
  12. We can see stars in the sky at night.

KSEEB Solutions

II. Now ask your friend the following questions and write his/her reply in the space provided

Question 1.
When do you get up?
Answer:
I get up at 5 a.m.

Question 2.
When were you born?
Answer:
I was born on 05 May 1993.

Question 3.
Where do you park your cycle?
Answer:
I park in the cycle shed.

Question 4.
When do you help your sister/brother in doing homework?
Answer:
I help my sister in the evening.

KSEEB Solutions

Question 5.
When does your school begin?
Answer:
Our school begins at 9 a.m.

Question 6.
When do you reach home after school?
Answer:
I reach home at 4 P.M.

Question 7.
Where do you sit and watch T.V. at home?
Answer:
We watch T.V. in our living room at home.

KSEEB Solutions

Question 8.
Where do you keep your hooks?
Answer:
I keep my books on the table

Question 9.
When do your examinations usually begin?
Answer:
Our examinations usually begin in March every year.

Question 10.
When do you play?
Answer:
I play in the evening.

KSEEB Solutions

The Warrior Who Brought Glory Summary In English

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 The Warrior Who Brought Glory 3

The history of India has a lengthy past. Great writers, patriots and courageous men and women have worked for the country. Sam Manekshaw is one of the courageous men. He a great warrior.

Sam Harmuzji Pramji Jameshedji Manekshaw or Sam Manekshaw was bom in Amritsar on 3 April 1914. After completing his class XI from Sherwood College in Nainital, he passed out from the Indian Military Academy at Dehra Dun in 1934, when he was 22 years old. He took part in the second world war and he was defending Burma against the Japanese attack. Manekshaw was very cordial with his fellow soldiers. In June 1969.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 The Warrior Who Brought Glory 4

he succeeded General Kumaramangalam as the eighth chief of the Army Staff. As a commander, he served the nation with dedication and within two years of his promotion to the highest rank. He got Padma Vibhushan in 1972 and became the Field Marshal in 1973. Retiring from service in 1973. Manekshaw settled in Coonoor in Niligiries till his death in 2008.

KSEEB Solutions

The Warrior Who Brought Glory Summary In Kannada

The Warrior Who Brought Glory Summary In Kannada 1
The Warrior Who Brought Glory Summary In Kannada 2

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!