KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 7 The Parable of Talents

Students can Download English Lesson 7 The Parable of Talents Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Prose Chapter 7 The Parable of Talents

The Parable of Talents Questions and Answers, Summary, Notes

Comprehension:

I. Choose the most appropriate answers

Question 1.
The man entrusted his property to his slaves because
a) he was generous
b) he wanted to test them
c) he was going on a Journey
d) he loved them very much
Answer:
c) he was going on a Journey

Question 2.
The slave who got five talents decided to
a) hide the talents
b) trade with them
c) invest them with bankers
d) earn two more talents
Answer:
b) trade with them

KSEEB Solutions

Question 3.
The slave who got one-talent hid it in a hole because
a) he wanted to earn one more talent
b) he wanted to receive interest
c) he thought that his master was generous
d) he thought that his master was a harsh man.
Answer:
d) he thought that his master was a harsh man.

II. Answer the following questions in two-three sentences each.

Question 1.
Why did the man give talents to his slaves?
Answer:
God has placed each one of us on this earth for the express purpose of using our talents, not for ourselves but for the glory of God and this frequently includes helping others financially So the man gave talents to his slaves.

KSEEB Solutions

Question 2.
What did the slaves do with their talents?
Answer:
The first two slaves used their talents, thus multiplying them, but the one who had only one talent did not use it but simply buried it or hid in the ground.

Question 3.
How did the master appreciate the first slave?
Answer:
The master praised the first slave by saying that his had done a good deed, and that he was a good and trustworthy slave. The master put the first slave in charge of many things and welcomed him into the joy of his master.

Question 4.
How was the third slave published?
Answer:
The master took away the only talent in the first slave and gave it to the one with the ten talents.

KSEEB Solutions

Writing:

I. Answer the following in a paragraph each (six-eight sentences).

Question 1.
What did the second slave do with the talents and how was he rewarded?
Answer:
The master gave two talents to second slave. When the second slave had received the two talents went off at once and traded with them, and made two more talents. When his master came and saw the second slave talents. His master said to him, “Well done, good and trustworthy slave; you have been trustworthy in a few things, I will put you in charge of many things; Enter into the joy of your master”.

Question 2.
How did the first and second slaves impress their master?
Answer:
The first and second slaves impressed their master, Like; The master gave five talents to the first slave and two talents to the second slave, to each according to his ability. Then master went away. The first slave had received five talents went off at once and traded with them, and made five more talents. In the same way, the second slave had the two talents made two more talents. Like this way, the first & second slaves impressed their master.

KSEEB Solutions

Question 3.
Why do you think that the master got angry with the third slave?
Answer:
The master got angry with the third slave because the third slave had received only one talent but went off and dug a hole in the ground and hid his master’s talent. When the master came back and asked him what he had done with his talent, the third slave replied that he knew that his master was a harsh man, who reaped where he did not sow and gathered where he did not sow and gathered where he did not scatter, but the master expected the slave would have invested his money with the bankers, and after he returned, would have received his own money with interest.

Question 4.
Do you find any difference between the attitudes of the three slaves in the parable? Discuss
Answer:
In this parable, the three slaves show their attitudes. The first slave had received five talents from his master and went off at once and traded with them and made five more talents. This is the first slave’s ability. The second slave had received two talents from his master and went off at once and traded with them and made two more talents. This is the second slave ability.

The third slave had received one talent went off and dug a whole in the ground and hid his master4 s money. He did not use his ability, and he was a lazy person. His master gave his talents to his slaves according to the slaves ability.

KSEEB Solutions

Question 5.
What would you have done if you are . in place of the third slave?
Answer:
When I had received one talent I would have at once traded with them, and made one more talent. and impressed the master when he came back.

Question 6.
The master took the one talent from the third slave and gave it to the one who already had five. Do you find it a strange thing?
Answer:
The master took the one talent from the third slave and gave it to the first slave, because the master knew his slaves’ abilities. That’s why he gave first slave to five talents, the second slave to two talents and the third slave to the one talent, according their ability.

Question 7.
“Reaping where you did not sow, and gathering where you did not scatter seed”. What do you understand by this statement?
Answer:
The statement means that someone has done the hard work of sowing the seeds, but someone else is reaping the harvest. It means that a person is benefiting from other people’s work, i.e., Someone else is sowing or scattering the seeds and some other person is harvesting the crop.

Grammar:

I. Using a dictionary write the past forms of the following verbs

i) eat – ate
ii) fly – flew
iii) move – moved
iv) leave – left
v) live – lived
vi) go – went
vii) read – read
viii) attend – attended
ix) prepare – prepared
x) visit – visited
xi) play – played
xii) watch – watched
xiii) bring – brought
xiv) know – knew
xv) Listen – Listened
xvi) write – wrote
xvii) listen – listened
xviii) Walk – walked
xix) pray – prayed
xx) enjoy – enjoyed
xxi) See – saw

II. Here is a letter written by Sneha to her father on her trip to the Nandi Hills with her friends. Read the letter and correct the errors in the letter.
Dear father,
We go to the Nandi hills yesterday. There are thirty students in the party. We travel by bus. We leave the school at 9 a.m. We reach there at 10 a.m. On the way we saw on both the sides, tall trees and thick bushes and monkeys too. The road was nice. We play games and rest for three hours. We return at 5 p.m. All of us enjoy the trip.

Yours lovingly
Sneha
Answer:
Dear Father,
We went to Nandi hills yesterday. There were thirty students in the party. We traveled by bus. We left school at 9 AM. We reached Nandi at 10 A.M. On the way we saw on both sides of the road, tall trees, thick bushes and monkeys too. The road was smooth. We played games and took rest for three hours. We returned at 5 P.M. All of us enjoyed the trip.

Yours lovingly
Sneha

II. Rewrite the following sentences using the past form of the verbs underlined.
e.g.

a. The cobbler mends the shoes.
The cobbler mended the shoes.

b. My English teacher teaches me the letters of the alphabet.
My English teacher taught me the letters of the alphabet.

c. Raghu paintes the pictures
Raghu painted the pictures

d. They keep their pet animals in a separate place.
They kept their pet animals in a separate place.

e. Those men enjoy watching T.V. always
Those me enjoyed watching T.V. always.

IV. Write in 7 or 8 sentences all that you do every day in your home before you leave for your school

I get up at 5 ‘O’ clock
I brush my teeth
I refresh myself
I pray and meditate
I do my homework
I get dressed my uniforms
I have my breakfast
I put my shoe on.

V. Write in five or six sentences how your mother usually prepares coffee or tea.

You may begin writing ……….
My mother boils the water.

2) Add the coffee
3) Add the sugar
4) Pour in the not water
5) Add some milk
6) Stir the coffee and serve it.

VI. This is what Shankar of class IX did in his school. Read It completely and write in full sentences the actions of Shankar.

  1. attend English class
  2. visit the science lab
  3. read book in English
  4. listens to science teacher
  5. has launch
  6. do problems in arithmetic
  7. write practical records
  8. play in ground
  9. talk to friends in groups
  10. discuss with the geography teacher on project – work You can begin with the sentence given below.

Yesterday Shankar attended the English class. He visited the science lab. He read a book in English from the library. He listened to his science teacher and he had lunch with his friends. After coming back to house he did problems in arithmetic and wrote practical records and he went to play in ground He talked to friends in grounds. On the next day he discussed with the geography teacher on project work.

KSEEB Solutions

The Parable of Talents Summary In English

The Parable of Talents Summary In English 1

This story is about a competition between physical strength and thinking ability. In this lesson, the Lay servant (slave) searches for his buried talent while the two other servants present their earnings to their master. The parable of the talents is one of the parables of Jesus, which appear in two of the synoptic, canonical gospels of the New Testament: Mathew 25:14-25: 30.

KSEEB Solutions

The Parable of Talents Summary In Kannada

The Parable of Talents Summary In Kannada 1
The Parable of Talents Summary In Kannada 2

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!