KSEEB Solutions for Class 7 English Prose Chapter 4 The Blind Dog

Students can Download English Lesson 4 The Blind Dog Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 7 English Prose Chapter 4 The Blind Dog

The Blind Dog Questions and Answers, Summary, Notes

I. Take turns with your partner to ask or answer these questions. Tell him/her why you think your answer is correct Quote from the text where necessary. Write down your answers.

Question 1.
The dog had scars and a mutilated tail because it was timid
Answer:
Not True

Question 2.
The last two sentences in paragraph one say that the dog led a carefree life.
Answer:
True.

Question 3.
The dog was a beautiful creature.
Answer:
True.

KSEEB Solutions

Question 4.
The blind beggar’s alms increased because all the passersby (complete this sentence)
Answer:
The blind beggar’s alms increased because all the passers by gave coins and helped him.

Question 5.
The village Urchin came to the market place to just do his business.
Answer:
Not True.

Question 6.
Why did the dog chase the boy out of the market?
Answer:
The boy usually came to pick up the coins in the blind man’s bowl. When the old man shouted, the dog came running sprang on him and snapped his jaws on the wrist, the boy extricated his hand and ran for his life. The dog bounded up behind him and chased him out of the market.

KSEEB Solutions

Question 7.
How did the dog become the blind man’s “prisoner”?
Answer:
One day the dog approached the blind man, the blind man gave it food and thus the friendship between them started. The blind man was defended by the dog from a teenager who abused him. The old woman who was helping the blind man died the old man lost the only Honest Success series support he’had. The ribbon vendor suggested him to tie the dog with the tape so that he can move around as the dog guides him. Now the dog took the place of the old woman and lost his freedom completely and his world came to be circumscribed by the limits of the white cord and the has to forget wholesale all his life-all his old haunts. Thus the dog became a prisoner.

Question 8.
How did the dog’s life change?
Answer:
The life of the changed as it now took the place of old woman. He had to forget wholesale all his life, all his old haunts. He simply had to stay on forever at the end of the string when he saw other dogs, friends or foes, he sprang up and earned a kick from his master. In a few days, the dog learned to disci¬pline his instinct and impulse. He ceased to take notice of other dogs even if they came up and growled. He lost his own orbit of movement and contact with his fellow-creatures. Thus dog’s life changed

Question 9.
“The beggar’s alms increased threefold”.(Scan paragraph ten and find the answer)
Answer:
True.

KSEEB Solutions

Question 10.
Why did the vendors hold a conference among themselves? How did it end?
Answer:
The ribbon seller, novel vendor, and the perfumer observed the earnings of blind men, they held conferences among themselves. The ribbon seller said that his heart rends with pain seeing the slaving dog and decided to do something. At this point perfumer’s eyes caught the scissors dangling from the ribbon’s rack. He took the scissors and decided to cut off the cord and release the dog from slavery, with this the conference came to an end.

Question 11.
The beggar named his dog “tiger”. What is ironic about this?
Answer:
The beggar named his dog ‘Tiger”. Ironical about this, infect tigers move about in freedom and people are frightened about the tiger. But here in contrast tiger (dog) is tied up and under the control of a blind man and serves him in his needs.

KSEEB Solutions

Question 12.
How did the dog return to his doom?
Answer:
When the perfume vendor snipped off the cord, the dog went off at a high speed. He nosed about the ditches happily, hurled himself on other dogs, ran round and round the fountain, in the market square, barking, his eyes spar¬kling with joy. He returned to his favorite haunts and hung about butcher’s shop, tea stall, and bakery. At last, at midnight went back again to his master who fed him, as the dog is known for his gratitude.

Question 13.
Why is this story titled “The Blind Dog”?
Answer:
The dog which came to circumscribed by the limits of the white cord and it has to forget all his freestyle life and lost his own orbit of movement and contact with his fellow-creatures. Literally the dog was a prisoner under a blind man. But the dog was fond of his master walking blindly, so he obeyed his blind master’s orders blindly. The story is titled as “Blind dog” because though the dog was not blind it followed the beggar’s orders blindly. A blind person has to be guided by someone else, but here the dog was guided by the blind man. So the title “Blind dog” is a very much accurate title given by the author.

KSEEB Solutions

D. Use of words

Work with your partner and supply the missing words:

A type of l o y a l working dogs called Huskey are u s e d by E s k i m o s to draw sledges. SI e d g e s do not have w h e e l s. They sledge along ice or snow on metal blades. E S K I M O S use these c a r t s for transportation in the snowy region where they l i v e. A train of dogs will be harnessed to a sledge, some five to six p a i r s of dogs in a line.

Exercise:

We use modals to express our feelings and thoughts. Look at the expressions of feelings and thoughts given below. Chose the appropriate expression and write it in each blank.
(preference, impossibility, self-compulsion, request, possibility, assumption, likelihood, prohibition, no other explanation possible, ability, challenge, estimation, necessity)

  1. It will fall down if you keep it there. (possibility)
  2. Could I use your pen for a moment? (request)
  3. It is going to rain this evening. (Likelihood)
  4. I would rather take a rickshaw to the station. It is late. (preference)
  5. She must be still in her office, working late this evening. (no other explanation possible)
  6. This temple must be at least 500 years old. (estimation)
  7. Don’t worry he can very well look after himself. (ability)
  8. You shall not speak to me like this again. (prohibition)
  9. How dare you say a thing like this? (challenge)
  10. I must finish this work today. (self-compulsion)
  11. Look at that old man toiling in the sun. Looks very old. Must be at least eighty. (Necessity)
  12. In our hostel, we must switch off the lights at 10 p.m. (compulsion)
  13. She can’t be as ill as all that. She is pretending. (impossibility)

New Words:

dog: kennel: pig: sty
physics: physicist: physiology: physiologist
music: musician
flute: flutist
smithy: gold:
tannery: leather
college: Principal
school: headmaster
State: citizen: democracy: people

KSEEB Solutions

G Writing

Ask you teacher about these dogs – dogs that are trained to do police work. A police dog often referred to as K – 9, is a dog that is trained specifically to assist police and other law-enforcement personel in their work. The most commonly used breed is German shepherd, Belgian Melinois are also used

Beagles are used in airports
Arson dogs trained to pick up traces of accelerants

Cadaver dogs trained in detecting odour of decomposing bodies
Labrador (locating bombs, drugs)

Dogs and bomb squad

German shepherd and Labrador retriever both dogs had been priviously trained in explosive detection. Both dogs were spayed females and had been debarked and received obdience training. Three qualified dog handlers were selected from the department to work with dogs. A kennel was created adjascent to bomb squad for the exclusive use of their office.

KSEEB Solutions

Multiple Choice Questions

Question 1.
Person who tortured blind man was ____________.
a) ribbon seller
b) perfume vendor
c) urchin
d) All
Answer:
c) urchin

Question 2.
The name of dog was ___________.
a) Mongrel
b) Ramu
c) Tiger
d) None.
Answer:
c) Tiger

Question 3.
Favorite haunts of dog was ___________.
a) butcher’s shop
b) tea stall
c) Bakery
d) All
Answer:
d) All

Question 4.
Ribbon around the dog was stripped off by ___________.
a) perfume vendor
b) novel vendor
c) Ribbon vendor
d) None
Answer:
a) perfume vendor

Question 5.
Blind man and dog used to live in ___________.
a) near market gate
b) on footpath
c) choultry veranda
d) wherever he halts.
Answer:
c) choultry veranda

KSEEB Solutions

The Blind Dog by R.K. Narayan About the author:

R.K. Narayan (Oct 10, 1906 – May 13, 2001) shortened form of Rasipuram Krishnaswami Ayyar Narayanaswami, was India’s greatest English language novelist, known for his novels based in the fictional town of Malgudi.

R.K. Narayan began his writing career with ‘Swami and friends’ in 1935. Most of his work including ‘Swami and friends’ is set in the fictional town of Malgudi which captures everything Indian while having a unique identity of its own. R. K – Narayan’s writing style was marked by simplicity and subtle humour. He told stories of ordinary people trying to live their simple lives in a changing world.

Mr. Narayan won numerous awards and honours for his work. He won the national prize of Sahitya Akademi, the Indian library academy, for “The Guide” in 1960. He was honoured with Padma Bhushan, a coveted. Indian award. R.K JsIarayan passed away on May 13, 2001. Malgudi lives on and so does his writing.

KSEEB Solutions

The Blind Dog Summary in English

The Blind Dog Summary in English 1

The lesson ‘The Blind dog’ is a short narrative written by R.K. Narayan. The story is about a faithful street dong and a blind beggar. The writer describes how human beings treat animals and their incompassionate attitude towards animals. R.K. Narayan is an intrepid storyteller and this story narrates the harrowing and inconsiderate attitude of human beings towards animals. Every living being is born free but human nature tries, to capture and bind animals for his own selfishness.

The title of the story can mislead the reader. Here the dog is not the one who is blind but it befriends a ‘blind’ man. ‘Blind’ literally means ‘to be not able to see’ This is what the writer actually wants to convey to his readers. The blind beggar could not ‘See’ that animals like dogs also need the freedom to live their own lives. The dog is ‘blind’ with his faithfulness towards the ‘blind beggar’. It could not ‘see’ how inconsiderate and incompassionate the blind man was. The dog is blinded by loyalty and the ‘blind man’ is blinded by his dependence on the dog when he takes it for granted and treats it like his slave. ‘The Blind Dog’ illustrates the dilemma of the street dog tom between his own freedom his loyalty to the blind man.

impressive or high-class dog but one that is commonplace seen everywhere. Its color is white and dust. Its tail was mutilated at a young age. It was born on the streets and grew up feeding on the garbage of the market place. The dog had spotty eyes and an unimpressive body. But he was short-tempered (Pugnacious) His body was scared because of numerous fights with other dogs. He took rest under a culvert in the market during the afternoons. In the evenings he spent his time loitering in the streets and fighting with other dogs and forage for food. He spent his nights at the market.

After three years, his life underwent a drastic change. One day while it was sleeping at the market place it was stirred by the smell of food. He saw a blind beggar eating his sparse meal. He approached the man with expectant eyes and the man stroked it gently and threw a handful of food at it. The dog ate the food gratefully and thus their friendship was sealed.

The beggar was looked after by an old woman. After befriending the beggar the dog spent most of its time with the beggar. It defended the beggar from being harassed. A village urchin stole the blind beggar’s coins and teased him. This had been going on every Thursday when the boy would come to the market to sell vegetables. On Thursday when the boy was up to his usual mischief the faithful dog chased the urchin out of the market. The old woman who had been looking after the beggar died and the beggar was left home eddestitute. The ribbon – seller gave the blind beggar a length of ribbon so that he could tie it around the dog’s neck and it could lead him about.

Now, the dog lost its freedom completely. The blind man depended on the dog and his dependence made him into a merciless slave – driver. The blind man started earning more because he could move about the market place with the dog leading him. It became a slave to its master. The dog protected the blind man from all dangers and the blind man now became wholly dependent on the dog both for making a living and to live. He was possessive about the dog and even slept with the dog’s leash turned around his finger.

The dog was virtually imprisoned and binded to the old man. If the dog grew tired of walking around leading the blind man, he would goad it on fiercely with this staff. At night people could hear the dog’s tired wailing stubbing the night air. Before long the dog appeared to be mere bones and skin – he became very thin The ribbon – seller, novel vendor, and the perfumer observed the condition of the dog and symphatized with it. The blind-man was now earning more than he required and he started lending money for interest.

His greediness grew but the dog grew thinner. One day the perfumer borrowed the scissors from the ribbon vendor and cut off the dog’s leash. The dog had regained his freedom. He ran away and happily roamed about the market place. The blind-man was now without any protector he stumbled and grouped about in the market place.

After more than twenty days the dog returned to his master and the heartless begger thought that the dog returned to him because of hunger. He now binded the dog with a steel chain. The dog and the blind man were as usual seen roaming about the market place.

The ribbon vendor commented that ‘Death alone can help that dog!” and with a sigh, he continued that nobody could help a creature who returns to his doom with such a free heart.

KSEEB Solutions

The Blind Dog Summary in Kannada

The Blind Dog Summary in Kannada 1
The Blind Dog Summary in Kannada 2
The Blind Dog Summary in Kannada 3

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!