KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Karnataka State Syllabus

   

Expert Teachers at KSEEBSolutions.com has created KSEEB Solutions for Class 7 Science Pdf Free Download in English Medium and Kannada Medium of 7th Standard Karnataka Science Textbook Solutions Answers Guide, Textbook Questions and Answers, Notes Pdf, Model Question Papers with Answers, Study Material, are part of KSEEB Solutions for Class 7. Here we have given KTBS Karnataka State Board Syllabus for Class 7 Science Textbook Solutions based on NCERT Syllabus.

Karnataka State Board Syllabus for Class 7 Social Science Solutions in English Medium

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science

7th Class Social Science Textbook Solutions Karnataka State Syllabus

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science Civics

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science Geography

Karnataka State Board Syllabus for Class 7 Social Science Solutions in Kannada Medium

7th Class Social Science Textbook Solutions Karnataka State Syllabus in Kannada Medium

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science History Itihasa

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Civics Pouraneethi

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Geography Bhoogolashastra

We hope the given KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Pdf download in both English Medium and Kannada Medium will help you. If you have any query regarding Karnataka Board 7th Standard Social Science Textbook Solutions, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 2 Bahamani Adil Shah’s

   

Students can Download Social Science History Chapter 2 Bahamani Adil Shah’s Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 2 Bahamani Adil Shah’s

Class 7 Social Science Bahamani Adil Shah’s Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Bahmani dynasty was established in the year_______.
  2. Kalburgi was the capital of _______ sultans.
  3. Feroz Shah set up _______ city on the banks of Bhima river.
  4. Mahammad Gawan set up Madrasa in the year_________.
  5. Founder of Barid Shahi dynasty was _______.
  6. Founder of Golkonda’s Kutub Shahi state was _______ .
  7. Founder of Imaad Shahi dynasty was _______.

Answers:

  1. 1347 CE
  2. Bahmani
  3. Firozabad
  4. 1461
  5. Qasim Barid
  6. Quli Qutub Shah
  7. Fathullah

KSEEB Solutions

II. Answer the following in one sentence:

Question 1.
Who was the founder of the Bahmani dynasty?
Answer:
The founder of the Bahmani dynasty was Alla-ud-din Hasan Gangu Bahman Shah.

Question 2.
Who was Mohammed Gawan?
Answer:
Mohammed Gawan was a Persian and worked honestly as a prime minister in the reign of the sultanate.

Question 3.
Where is the Solakhambh mosque?
Answer:
Solakhambti mosque is in Bidar.

KSEEB Solutions

Question 4.
Name the prominent person among Adil Shahi sultans?
Answer:
Ibrahim Adil shah-II was the prominent person among Adil Shahi sultans.

Question 5.
What is called as Taj Mahal of South India?
Answer:
Ibrahim Rauza in vijayapura was built by Ibrahim Adil Shah II in the memory of his wife Taj Begam is called as Tajmahal of South India.

Question 6.
Why is Golgumbuz famous?
Answer:
Because it is a big and great building, It has a big dome with a whispering chamber inside and with a fine technology. It is the fourth largest dome in the world and the first largest dome in India.

Question 7.
Who had Jagadguru Badasha title ?
Answer:
Ibrahim adil Shah II had the title Jagadguru Badshah.

KSEEB Solutions

III. Discuss in groups and Answer:

Question 1.
Name Mohammed Gawan’s achievements?
Answer:

  • Mohammed Gawan captured Hubbalh, Belagavi, and Goa from the Vijayanagar empire.
  • The administration was according to Islamic laws.
  • He encouraged revenue and postal services.
  • He fixed taxes on the basis of land’s fertility and irrigation facility. The tax was being collected in cash only.
  • He removed the taxes which were annoying the people.
  • As a philosopher himself, he founded Madarasa (university) in Bidar. It encouraged the Islamic religion and law education.
  • Mohammed Gawan contributed a lot in making the Bahmani kingdom great.

Question 2.
Name five Shahi dynasties?
Answer:
The five Shahi dynasties are:

  1. Adil Shahs of Vijaypur (Bijapur) (1489-1510)
  2. Barid Shahs of Bidar (1489-1619)
  3. Qutub Shahs of Golkonda (1512-1687)
  4. Nizam Shahs of Ahmadnagar ( 1490-1636)
  5. Imad Shahs of Berar (1490-1580)

KSEEB Solutions

Question 3.
Ibrahim Adil Shah had religious tolerance, discuss.
Answer:
Ibrahim Adil shah the second was the great king during his period, the kingdom was expanded. He was tolerant of other religions. He sheltered many Hindu philosophers, poets, and musicians in his court. He removated Datta temples in his fort and encouraged pooja rituals. He worked for the cultural harmony of Hindu Muslim. The book begins with worshipping the Gods like Ganapati, Saraswati, Bhyrava, and others. By these examples, we can understand he had religious tolerance.

IV Match the following:

A B
1. Adil Shahi Ahmad Nagar
2. Kutub Shahi Berar
3. Nizam Shahi Vijayapura
4. Imaad Shahi Bidar
5. Barid shahi Golkonda

Answers:

  1. Vijayapura
  2. Golkonda
  3. Ahmed Nagar
  4. Berar
  5. Bidar

KSEEB Solutions

Class 7 Social Science Bahamani Adil Shah’s Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. _______was the capital of the Bahmani’s which was later shifted to Bidar.
  2. Mohammed Gawan was the prime Ministers under _______.
  3. The Bahmani kingdom was administered according to the _______ laws.
  4. The sultans raised buildings in the _______ style.
  5. _______was an expert in Geometry and Theology.
  6. He gifted many villages to a Sufi saint _______.

Answers:

  1. Gulbarga
  2. Mohammed Shah III
  3. Islamic
  4. Indo – Islamic
  5. Firoz shah
  6. Bande Nawaz

KSEEB Solutions

II. Match the following:

A B
1. JamaMasjid (a) Whispering chamber
2. Ibrahim Rouza (b) Malik Ahmed
3. Gol Gumbaz (c) Ibrahim Adil Shah II
4. Gagan Mahal (d) Ali Adil Shah
5. Sunnar Province (e) Ibrahim Adil shah

Answers:

  1. d
  2. c
  3. a
  4. e
  5. b

III. Answer the following in a sentence each :

Question 1.
From where did the Bahmani sultans shift their capital to?
Answer:
The Bahmani’s shifted their capital from Kalburgi to Bidar.

Question 2.
How did foreign tourism develop during the Bahmani rule?
Answer:
The Bahmani’s concentrated on the development of ports to attract foreign tourism.

KSEEB Solutions

Question 3.
Why was Mohammed Gawan put to death by Mohammed Shah III?
Answer:
Mohammed Gawan became a victim of regional leaders who were jealous of his fame and was put to death.

Question 4.
Who was the last ruler of the Bahmani dynasty?
Answer:
The last king was Sultan Khalimullah Shah.

Question 5.
Who was the founder of the Barid Shah of Bidar?
Answer:
Qasim Barid was the founder of Barid Shahs of Bidar.

Question 6.
Who was the founder of Qutub Shahs of Golkonda ?
Answer:
Quli Qutub Shah was the founder of Golkonda state.

Question 7.
How did the rule of Qutub Shahs come to an end?
Answer:
Kings like Abdul Qutub Shah and Abdul Hasan were incompetent and later Golkonda surrounded the Mughals.

Question 8.
What was the capital of Imad Shahs of Berar?
Answer:
Ellichpur was the capital of the Imad Shahs of Berar.

Question 9.
Name the literary works of the Persian poet Ferista?
Answer:
‘Thariq-i-Ferista’ and ‘Gulshan-ye- Ibrahim’.

KSEEB Solutions

Question 10.
Describe the fort of Vijayapur?
Answer:
The fort of Vijayapur is very big with ninety-six bastions (the dome which was built on the fort) and six main entrances.

IV. Answer the following questions in Two or Three sentences each :

Question 1.
Describe the Madarasa at Bidar built by Mohammed Gawan?
Answer:

  • This collage was built in a vast magnificent building at Bidar. It is 242 feet in length, 222 feet in breadth, and 56 feet in height. It was three-storeyed.
  • It had a library with more than 3000 manuscripts.

Question 2.
How did the rule of Barid Shahs of Bidar end?
Answer:

  • Ibrahim and his brother Qasim were incompetent kings and due to their inner conflicts, this dynasty declined.
  • Ibrahim Adil Shah ofVijayapur captured Bidar and merged it with his kingdom.

KSEEB Solutions

Question 3.
What are the achievements Ibrahim of Qutub Shahs of Golkonda?
Answer:

  • Ibrahim had compassion for the Hindu religion and there were many Hindu officers in his administration.
  • During his rule, he made Golkonda a beautiful city and shifted his capital from Golkonda to Hyderabad.

Question 4.
What is the contribution of Adil Shah to literature?
Answer:
The contribution of Adil Shah’s to literature is very important

  • Literature became rich in their period because these kings were poets themselves.
  • Many books were written in Persian, Arabic, Urdu, and Kannada languages.

Question 5.
What is the contribution of Adil Shahs of Vijayapur to Art and Sculpture?
Answer:

  • In the history of Art and Sculpture of Karnataka, the buildings of Adil Shahs of Vijayapur are the important ones.
  • They built forts, palaces, mosques, and tombs, their monuments are in Indo- Islamic style.

Question 6.
Describe briefly the Mehtar Mahal?
Answer:

  • It is a three-storied palace. Ibrahim Adil Shah II built it.
  • It is famous for its fine and delicate decorations.

KSEEB Solutions

IV. Answer the following questions in Three to Four sentences each :

Question 1.
What is the contribution of Adil Shahs in the field of education?
Answer:

  • Adil Shahs were great lovers of education. Their education policy was to develop Islamic culture.
  • Mukhtub (mosque) and Madaresa (college) were the educational centres.
  • Knowledge, religion, law, poetry, and others were taught.

Question 2.
What is the contribution of Adil Shah to music?
Answer:

  • Yusuf Ali Adil Shah and Ibrahim Adil Shah II were great musicians.
  • Ibrahim Adi Shah’s work ‘Kitab-e-Navaras’ was the great work in music. He opened a music school.
  • Women of kings and rich families were interested in music.

Question 3.
What is the contribution of Ibrahim II to fine arts?
Answer:
Ibrahim II was a fine artist

  • His court had many Persian artists.
  • Beautiful paintings of flowers, plants, creeper, and other nature scenes were painted on their houses, walls of mosques, and floors.
  • These paintings helped to know the aspirations, interests, and traditions of people.

KSEEB Solutions

V. Answer the following questions in Four to Five sentences each :

Question 1.
What are the achievements of Tajuddin Firoz Shah?
Answer:

  1. He was liberal, judicious, and a believer of God.
  2. He was an expert in Geometry and Theology.
  3. He sheltered many philosophers, poets, artists and had honoured them.
  4. He established an observatory in Daulalabad.
  5. He built a new city called Firozabad on the bank of Bhima river.
  6. He concentrated on the development of ports and as a result, foreign tourism developed.

Question 2.
What is the contribution of Mohammed Gawan to education?
Answer:

  • Mohammed Gawan was a philosopher himself and founded the Madarasa in Bidar.
  • It encouraged the Islamic religion and law education.
  • Astronomy, Mathematics, History was being studied there.
  • Free education and hostel facilities were there.
  • Around 3000 manuscripts were in the library of Madarasa.

Question 3.
What is the contribution of Bahmani sultans to education?
Answer:

  • Bahmani sultans encouraged Islamic education chanting of the Quran as part of the education.
  • Kalburgi, Bidar, Elichapur, and Daulalabad, and others were the Islamic educational centres.
  • Poor people and orphans were provided free food and shelter and also scholarships were given.
  • Quran, philosophy, and principles of Sufism were taught in the schools.

KSEEB Solutions

Question 4.
Describe the development of sculpture during the Bahmani reign?
Answer:

  • Monuments in Bidar, Kalburgi, and other places are in Hindu – Islam style. It is familiar to the Dakini style.
  • The first contribution of Mohammed Shah is Sania Maszid of Kalburgi. The meeting hall with small domes is a major attraction here.
  • Tombs of sultans are in Kalburgi and they are domed structures.
  • The tomb of Bandenawaz of Kalburgi, Bidar, Solakhambh mosque, and beautiful palaces in the fort are famous.
  • These buildings are decorated and have carved wooden crafts on them.
  • The twelve tombs of Ashtur near Bidar are also famous.

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. Bahmani state did not have the parts of __________.
a) Karnataka
b) Tamilnadu
c) Maharashtra
d) Andra Pradesh
Answer:
b) Tamilnadu

2. __________established an observatory in Daulalabad.
a) Ibrahim Adil Shah
b) Ali Adil Shah
c) Firoz Shah
d) Sikandar Adil Shah
Answer:
c) Firoz Shah

3. __________was the founder of Adil Shah dynasty of Vijaypur.
a) Yusuf Adil Khan
b) Ismail Adil Khan
c) Mohammed Adil Shah
d) Ali Adil Shah
Answer:
a) Yusuf Adil Khan

4. __________founded the Imad Shah of Berar dynasty.
a) Allauddin Imad Shah
b) Darya Imad Shah
c) Burhan Imad Shah
d) Fethullah
Answer:
d) Fethullah

5. The Asar Mahal is in ___________.
a) Vijaypura
b) Bidar
c) Golkonda
d) Berar
Answer:
a) Vijaypura

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 3 Bhakthi Cult and Sufi Heritage

   

Students can Download Social Science History Chapter 3 Bhakthi Cult and Sufi Heritage Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 3 Bhakthi Cult and Sufi Heritage

Class 7 Social Science Bhakthi Cult and Sufi Heritage Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1.  _______is the pen name of Akkamahadevi.
  2. Purandaradasa was in the court of ______.
  3. Adikeshava is the pen name of ______.
  4. Kabir of Karnataka is ______.
  5. Chaithanva’s first name is ______.
  6. Sufi saint Khwaja Bande Nawaj’s other name is ______.

Answers:

  1. Channamallikarjuna
  2. Krishnadevaraya
  3. Kanakadasa
  4. Shishunala sheriffa
  5. Vishwambara
  6. Gesudaraj

KSEEB Solutions

II. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What is the original name of Aandal ?
Answer:
Aandal’s original name was Godadevi.

Question 2.
Where was Akkamahadevi born ?
Answer:
Akkamahadevi was born in Uduthadi of Shivamoga district.

Question 3.
Who is Karnataka Sangeetha Pithamaha?
Answer:
Karnataka Sangeetha Pithamaha was purandara Dasa (Father of Carnatic music).

Question 4.
Name Kanakadasa’s parents?
Answer:
Kanakadasa parents were Beerappa and Bachamma.

KSEEB Solutions

Question 5.
Which is the sacred book of Sikhs?
Answer:
Granth Sahib is the sacred book of Sikhs.

Question 6.
Who is called a Radha of Kaliyuga?
Answer:
Meerabai is called as Radha of Kaliyuga.

Question 7.
What is the meaning of the word ’Sufi’?
Answer:
The word Sufi comes from the word ‘Saaf’ which means clean and clear.

Question 8.
Name Sufi saints of India?
Answer:
Nizamuddin Auliya, Bande Nawaz, Moinuddin Chisti, and Salim Chisti are some of the Sufi saints of India.

Question 9.
Who was the founder of the Chishti cult?
Answer:
Moinuddin Chisti was the founder of the Chisti cult.

Question 10.
Who is the first Kannada Muslim poet?
Answer:
Shishunala Sharifa was the first Kannada Muslim poet.

KSEEB Solutions

III. Answer the following questions in Two or Three sentences each :

Question 1.
Write the message of Kabirdas?
Answer:

  • Kabirdasa tried to bring Hindu – Muslim unity.
  • He condemened caste system, luxurious life and discrimination based on religion.
  • He described Hindu and Muslims as pots of same clay. He said that Allah and Rama are the two names of one God.
  • According to him, it is not possible to see God by fasting, torturing the body, sacred pilgrimages. It is possible only by sacred devotion.

Question 2.
List the teaching of Gurunanak?
Answer:

  1. Gurunanak is the founder of Sikh religion. Sikh cult has given importance for Japa and good deeds.
  2. He stressed on gender equality.
  3. He proclaimed that God is one and eternal one can gain Guru through Bhakthi and with Bhakthi one can attain mukthi.
  4. He opposed social evils like Idol worshipping, casteism, Sati system etc..

KSEEB Solutions

Question 3.
What are the influences of Bhakthi cult?
Answer:

  • Bhakthi saints created harmony between Hindu and Muslims.
  • Bhakthi saints wrote in simple common man’s language. This enriched the languages of the common man.

Question 4.
Summarise the essence of the Sufi cult?
Answer:

  • God is one. He is powerful. We are all his children.
  • This encouraged good deeds.
  • It proclaimed that all are equal.
  • They opposed the caste system.
  • Dharma means love, service to mankind.

IV. Match the following:

A B
1. Gurunanak a. Sufi Saint
2. Chaithanya b. Sikh religion
3. Nizamuddin Aulia c. Radha of Kaliyuga
4. Meerabai d. Harekrishna cult

Answers:

  1. b
  2. d
  3. a
  4. c

KSEEB Solutions

Class 7 Social Science Bhakthi Cult and Sufi Heritage Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Vishnuchitha was an Alwar and they were also called ______.
  2. Aandal’s father made flower garlands and offered it to Krishna temple of ______.
  3.  ______.claimed Channa mallikarjuna himself to be her husband.
  4. Akkamahadevi stayed at ______ in Kalyana for some time.
  5. Purandaradasa was born in ______.

Answers:

  1. Periyalwar
  2. Srivilliputhur
  3. Akkamahadevi
  4. Anubhava Mantapa
  5. Purandaragada

KSEEB Solutions

II. Match the following:

A B
1. Aandal a. Guru Govinda Bhatta
2. Akkamahadevi b. Kannada dasa literature
3. Purandaradasa c. Devotee of Shiva
4. Shishnala Sharifa d. Devotee of Krishna

Answers:
1. d
2. c
3. b
4. a

KSEEB Solutions

III. Answer the following questions in a sentence each:

Question 1.
What was the belief prevalent in Indian society during the medieval period?
Answer:
The medieval society was under the impression that the common people were not eligible for moksha.

Question 2.
Who was Aandal?
Answer:
Aandal was one among the twelve Alwars, the Vishnu devotees of Tamilnadu.

Question 3.
Who was Akkamahadevi?
Answer:
Akkamahadevi was an enterprising woman in the Vachana movement of the twelfth century.

Question 4.
Who was Akkamahadevi married to?
Answer:
Akkamahadevi was forcibly married to king Koushika by her parents.

KSEEB Solutions

Question 5.
Where did Akkamahadevi spend her last days?
Answer:
Akkamahadevi left Kalyana and spent the last few years in the Kadali forest of Srishaila.

Question 6.
What was the original name of Purandaradasa?
answer:
His original name was Srinivasa Nayaka.

Question 7.
Who was Kanakadasa?
Answer:
Kanakadasa was one of the famous Keerthanakaras of Dasa literature.

Question 8.
Why was Thimappa came to be known as Kanakanayaka?
Answer:
It is said that he found a potful of gold and came to be known as Kanaka nayaka.

Question 9.
What is the pen name of Kanakadasa?
Answer:
Kanakadasa has composed many Kirthanas with a pen name Adikeshava.

Question 10.
Why did Meerabai leave the palace?
Answer:
Meerabai left the palace because her mother-in-law opposed her worshipping Lord Krishna.

KSEEB Solutions

IV. Answer the following questions in two or three sentences each:

Questions 1.
What were the beliefs of the Alwars ?
Answer:

  • According to Alwars all Vishnu devotees are equal and their birth should not be questioned.
  • Caste discrimination is a criminal offense, they believed.

Question 2.
What is Kanakana kindi ?
Answer:
The priests of Udupi temple stopped Kanaka from entering the temple. Lord Krishna pleased by his devotion turned his face towards west for Kanaka. This was named as Kanakana Kindi.

KSEEB Solutions

Question 3.
Describe the life led by Nizamuddin Auliya?
Answer:

  • He lived in Delhi and lived a life of poverty
  • Masjid with a thatched roof was his centre of activity.
  • He refused the village gifted by the sultan of Delhi.
  • He peached his devotees to practice good qualities and kindness.

Question 4.
What are the main feature of Moyinuddin Chirthi’s teachings?
Answer:

  • Devotion towards God, service to Guru, good life are the main features of Chisthi followers.
  • He had concern for the harmony of Hindu and Muslims. He wrote in Dakani (Urdu) language.

KSEEB Solutions

V. Answer the following questions in three to four sentence each:

Question 1.
Describe the life and teachings of Purandaradasa?
Answer:
The original name of Purandaradasa was Srinivasa Nayak

  • He was a miser and an atheist. Once he was tested by God and failed in that.
  • He distributed all his wealth to the needy people and spent the rest of his life in the thought of God.
  • He travelled to many places, singing Keerthanas. We can see humaneness in all his songs.
  • He condemned the caste system.

Question 2.
What are the teachings of the Bhakthi cult?
Answer:

  • Bhakthi cult condemned discrimination. It preached equality.
  • The saints of Bhakthi cult opposed and condemned the superstitious practice.
  • They undertook the task of uniting people.
  • According to Sufi saints, dharma is love and service to mankind. God is one, not many they preached.

Question 3.
Describe the life and teachings of Shishunala Sharifa?
Answer:
Shishunala Sharifa is known as Kabira of Karnataka.

  • He studied both Hindu and Islamic religion in his childhood.
  • Later he passed his Mulki exams and served as a teacher sometimes.
  • He took Deeksha from Govindabhatta and wrote many Thathvapadas.
  • In his poems, one can find Rewayath (Moharam’s words).

Question 4.
Describe the work and teachings of Tulsidas?
Answer:
Tulsidas was the first to support Bhakthi marga in North India.

  • He wrote ‘Ramacharitha Manasa’, which became famous as ‘Tulsi Ramayana’.
  • He sowed devotion, pure life, love, affection, patience, generosity among the people.

KSEEB Solutions

Question 5.
Describe the life of Meerabai?
Answer:

  • Meerabai was born in a Rajput family in Rajasthan.
  • She was the daughter of Raja Rathan Singh
  • She was married to the prince of Mewar.
  • She spent her time in offering puja, meditation, and singing.
  • Her mother-in-law opposed her worshipping Lord Krishna, so she left the palace and went to Brindavan. Her songs are full of love and devotion.

Question 6.
What are the teachings of Chaithanya?
Answer:
Chaithanya left his family life and took sanyasa at the age of 25.

  • He rejected Casteism.
  • Bhakthi is the only way to attain Mukthi.
  • He said that universal love is the first step towards God.
  • Love, Brotherhood, and generosity are the essence of his teachings.

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. The founder of the Sufi movement in India was ______.
a) Garib Nawaz
b) Moyinuddin Chisthi
c) Salim Chisthi
d) Malik Muhammad
Answer:
b) Moyinuddin Chisthi

2. Tulasidas wrote Ramacharithamanasa in ______.
a) Brijbhasha
b) Hindi
c) Aradhi
d) Sanskrit
Answer:
b) Hindi

3. Guru Nanak’s teachings and verses were known as ______.
a) Japji
b) Sahitya Lahari
c) Vinay Patrika
d) Sur Suravali
Answer:
a) Japji

4. Meerabai was born in the royal family of ______.
a) Jaipur
b) Chittor
c) Ajmer
d) Jodhpur
Answer:
d) Jodhpur

KSEEB Solutions

5. ______ was respected by the king Firoz Shah.
a) Nizamuddin Auliya
b) Bande Nawaz
c) Salim Chisthi
d) Moyinuddin Chisthi
Answer:
b) Bande Nawaz

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 14 Pro-People Movements of Karnataka

   

Students can Download Social Science History Chapter 14 Pro-People Movements of Karnataka Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 14 Pro-People Movements of Karnataka

Class 7 Social Science Pro-People Movements of Karnataka Textbook Questions and Answers

I. Answer in one word or sentence each:

Question 1.
Why did the movement ‘save the source of Tunga’ begin?
Answer:
The Tunga river protection drive agitation started because the Tunga river was getting polluted by the Iron-ore processing unit.

KSEEB Solutions

Question 2.
What is meant by the ‘Appiko’ movement?
Answer:
‘Appiko’ means ’embrace’. To grow and protect trees and to prevent their destruction, this movement was started in Karnataka.

Question 3.
What is ‘Social Forestry’?
Answer:
The planting of selected trees and plants by the forest department in the place of trees cut is known as ‘Social Forestry’.

Question 4.
Who were the first women B.A (Honours) degree holders?
Answer:
In Karnataka, Srirangamma and Rakmanamma were the first women to get a B.A. Honours degree.

II. Answer in two or three sentences each:

Question 1.
Why should we save ancient lakes?
Answer:

  • As a result of many industries, the discharge of effluents into the rivers and lakes make them polluted.
  • Lakes provide water for birds, animals and other living beings.
    Therefore lakes should be preserved and protected.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the important movements relating to the protection of the environment.
Answer:
The important movements are :

  • Sahyadri mining protest forum
  • Chipko and Appiko movements
  • Social forestry’
  • Seabird Navai base in Karawara
  • Countries Nagarjuna power generation plant in the coastal belt
  • Preserve tanks agitation
  • Upper Bhadra project opposition agitation
  • Preserve Cubbon park drive
  • Movement opposing Cargill seeds
  • Oppositions to Industrial cities

Question 3.
Why did the Dalit movement begin?
Answer:

  • Dalits had no place even in the caste system They were lower than the lowest. They were kept away from the mainstream in society for the sole reason that they were born in untouchable families.
  • The non-brahmin movements that started in the 20th century did not include the Dalits. Protesting against this the ‘Dalit Movement’ started in the 1970s and grew into a decisive force.

Question 4.
What was the motto of the Dalit movement?
Answer:

  • The Dalits are fighting for their own rights
  • Education, organization, and agitation were the catchwords of their movement.
  • They became more aware and looked at political achievement as a solution for their problems.

KSEEB Solutions

Question 5.
Why is the Panchayat Raj system significant?
Answer:

  • The Panchayat raj system can be defined as the decentralization of administration.
  • It aims at giving authority to the local people to participate in the administration and take decisions.
  • These system created many opportunities for the Dalits, people of backward classes, and women to participate in self-government.

Class 7 Social Science Pro-People Movements of Karnataka Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Man is treating _______ as a raw material instead of realizing that it is a marvel of creation.
  2. With the beginning of _______ in the western ghats, environmental protection movements became inevitable
  3. ‘Sahyadri Mining Protest Forum’ started opposing the mining operations in _______ and surrounding areas.
  4. _______ who is fighting for afforestation is the mother of 284 trees.
  5. The women’s movement, specifically laid emphasis on women’s _______.

Answers:

  1. nature
  2. mining
  3. Kudremukh
  4. Salumarada Thimmakka
  5. Education

II. Match the following:

A B
1. Chamaraja Wodeyar a. Association of Dalit writers and artists
2. B.R.Ambedkar b. Opened separate schools for dalits
3. B. Shyamsundar c. Architect of Panchayat Raj
4. Bhadravathi d. Dalit Surya
5. Sri Nazeer Sab e. Bhimasena Organization

Answers:

  1. b
  2. d
  3. e
  4. a
  5. c

KSEEB Solutions

III. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Which factors have affected the environment?
Answer:
The industrial revolution, trade, and commercial revolutions have severely affected the environment.

Question 2.
Who was the leader of the first post-independence farmer’s agitation at Kagodu in Shimoga?
Answer:
Shantaveri Gopala Gowda of the Samajwadi party was the leader of this agitation.

Question 3.
Who was the state convener of the Karnataka Dalit Sangharsha Samithi?
Answer:
Prof B. Krishnappa became the State Convener of the Samithi.

Question 4.
What was the call given by Ambedkar for the upliftment of the Dalits?
Answer:
Ambedkar gave the call education, Association, and Agitation for the upliftment of Dalits.

Question 5.
Who was the chairperson of the committee formed to decide the place of different languages in education?
Answer:
Prof. V. K. Gokak was the chairperson of the committee.

KSEEB Solutions

Question 6.
What do you mean by ‘Panchayat Raj System?
Answer:
The Panchayat Raj system can be defined as the decentralization of administration.

IV. Answer the following in two or three sentences:

Question 1.
Name some women who participated in the freedom struggle.
Answer:
Kamaladevi Chattopadhyaya, Sarojini Naidu, Aruna Asaf Ali, and Dr. Muthulaxmi Reddy are some of the women who participated in the freedom struggle.

Question 2.
Name the organizations that took up the local farmer’s issues.
Answer:

  • Karnataka Province Farmer’s Association
  • Kissan Sabha
  • Dalit Sangarsh Samithi
  • Farmers and Labourer’s association etc.,

Question 3.
What were the important slogans of the Gokak agitation?
Answer:
The important slogans were

  • Name is Karnataka, let the breath be Kannada
  • Let Kannada thrive, towards that we strive
  • Implement Gokak Report
  • Let Karnataka be filled with the fragrance of Kannada etc.,

KSEEB Solutions

Question 4.
Name the movements which made headlines in the recent past at national and international levels.
Answer:

  • Movements against mining in Karnataka.
  • Agitations against mining and looting of the natural wealth of Bellary, Tumkur, Chitradurga, Chikmagalur, North Canara, Davanagere, Ramnagara, and other districts.

Question 5.
Name the Dalit writers who wrote for the cause of Dalits, what was their objective?
Answer:

  • Dalit writers like Devanuru Mahadeva and Dr. Sidda lingiah presented the inner life of Dalits through their literature.
  • Many Dalit Writers are portraying the challenges of Dalits in the face of globalization.

Question 6.
Name the people who actively participated in the ‘Save Kannada’ Movement.
Answer:

  • A. N. Krishna Rao, Chidananda Murthy, M.N. Ramamurthy, Vatal Nagaraj and many others achieve took part in this movement
  • Organizations like Karnataka Yuvajana sabha, Kannada Jagruta Parishat and Kannada Shakti Kendra succeeded in securing supremacy for Kannada, Kannadiga and Karnataka.

Question 7.
a) When was a committee formed by the central committee to recommend the Panchayat Raj system?
Answer:
In 1955, the central government formed a committee under the chairmanship of Bahvantrai Mehta

b) What are the recommendations of this committee ?
Answer:
This committee recommended a three Tier local administration system

  1. gram Panchayat
  2. Taluk panchayat
  3. Zilla panchayat

V. Answer the following questions in three or four sentences:

Question 1.
What are the achievements of women’s organizations in Karnataka?
Answer:

  • Women’s organizations opposed dowry, harassment, and domestic violence.
  • a lot of pressure was brought on for the propagation of women’s rights and to bring about changes in the existing laws.
  • These organizations are striving to get a reservation of 33% for women in the legislature to have an effective voice in the administration.

Question 2.
What are the measures adopted by the Karnataka government for the betterment of women?
Answer:

  • The Karnataka government has been the first state to declare 50% reservations for women in local bodies.
  • Government has appointed a commission for the welfare and development of girls and women
  • This commission is trying to get justice for women against exploitation.

KSEEB Solutions

Question 3.
What are the problems faced by Indian farmers?
Answer:

  • Farmer’s finds it impossible to survive without government support.
  • Industrialists decide the price of then- produce, whereas the former’s have not reached a stage where they can decide the price of their produce.
  • They are always at the mercy of the rain god.

Question 4.
What were the main farmer’s agitations against?
Answer:

  • The first post-independence farmer’s agitation took place at Kagodu and in Shimoga against the landlords.
  • The former’s started their protest against the size of the measure used for the measurement of their produce.
  • They started agitating against matters of exploitation like loan recovery, exploitation of the tillers and other major problems.

Question 5.
Name the different agitations that took place in Karnataka.
Answer:

  • Harihara Poly fiber Industry of Davangere
  • Seabird Naval base in Karwar
  • Co-gentrix Nagaijuna power generation plant in the coastal belt.
  • Preserve Tanks agitation
  • Upper Bhadra Project opposition
  • Preserve Cubbon Park
  • Cargill seeds and Industrial Cities.

Question 6.
What are the recommendations of the gokak committee?
Answer:

  • The committee recommended that priority should be given to Kannada it should be made compulsory in education.
  • It allotted 325 marks for the three – language formula
  • It also recommended that in the three – language formula, Kannada should be the first language with 125 marks. (3m)

VI. Fill in the blanks by choosing the right options:

1. _______ dedicated his whole life to the Chipko movement.
a) Nanjunda Swamy
b) Sunderlal Bahuguna
c) Sundaresh
d) Shamanna
Answer:
b) Sunderlal Bahuguna

2. In _______ ‘Organic Farming Mission’ was established leading to the encouragement of organic farming.
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Tamilnadu
d) Karnataka
Answer:
d) Karnataka

3. _______ was the first woman mayor of Bangalore.
a) Indiramma
b) Sri rangamma
c) Sarojini Naidu
d) Aruna Asaf Ali
Answer:
a) Indiramma

4. In the year _______ the practice of celebrating March 8th as ’International Women’s day started.
a) 1973
b) 1974
c) 1975
d) 1976
Answer:
c) 1975

KSEEB Solutions

5. In 1972, a land acquisition movement was carried out in _______.
a) 1973
b) 1974
c) 1975
d) 1976
Answer:
c) 1975

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 22 Constitutional Amendment

   

Students can Download Social Science Civics Chapter 22 Constitutional Amendment Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science Civics Chapter 22 Constitutional Amendment

Class 7 Social Science Constitutional Amendment Textbook Questions and Answers

I. Discuss in groups and answer:

Question 1.
What is constitutional amendment?
Answer:
Amendment is a minor change or an addition to a constitutional provision or other document.

KSEEB Solutions

Question 2.
What are the methods of amending the constitution?
Answer:
Methods of constitutional Amendment.

  1. Amendment by simple Majority.
  2. Amendment by special majority.
  3. Amendment by special majority along with consent by half of the states.

Question 3.
What is simple majority amendment method?
Answer:
Certain parts of the constitution can be amended by a simple majority through the general legislative process of the parliament and seek the consent for the amendment this process is called a simple majority amendment method.

Question 4.
What is the special majority amendment method?
Answer:
Certain parts of the constitution can be amended by the special majority consent of the members of the parliament. The majority means two-third of members should accept. This is called a special majority amendment method.

KSEEB Solutions

Question 5.
Explain the third method of amending the constitution of India.
Answer:
Certain parts of the constitution can be amended by a special majority along with consent from half of the states of India. This method is harder compared to other methods, By this methõd, the election of the president of India distribution of powers between the centres and states can be amended.

Class 7 Social Science Constitutional Amendment Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. The structure of the constitution can be decided on the basis of _______.
  2. The _______ of India is a combination of both rigid and flexible factors.
  3. Qualification necessary for the citizenship of India comes under the _______ method.
  4. Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy and other factors come under the _______ method.
  5. Election of the president of India, distribution of powers between the centre a state can be amended by _______.

Answers:

  1. Amendments
  2. Constitution
  3. Simple majority
  4. Special majority
  5. Amendment by special majority along with consent by half of the state’s method

II. Answer the following questions :

Question 1.
Why is the Amendment necessary to the constitution?
Answer:
The provision of Amendment is made in the constitution for including certain changes in accordance with the changing society and situation.

KSEEB Solutions

Question 2.
Till 8th September 2016, how many times has the constitution been amended?
Answer:
Our constitution has been amended 101 times till 2016.

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 13 Freedom Struggle

   

Students can Download Social Science History Chapter 13 Freedom Struggle Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 13 Freedom Struggle

Class 7 Social Science First war of Indian Independence Textbook Questions and Answers

Question 1.
What were the immediate reasons for the outbreak of the First War of Independence?
Answer:
The immediate cause of the 1857 revolt was the introduction of a new kind of gun, the Enfield rifle, into the army. The time was getting ripe for the people to revolt, the Introduction of a new gun (Enfield rifle) in the year 1857 in the army became an immediate reason for the revolt. Before loading the cartridges it was necessary to rip the paper cover with the teeth.

The rumor was spread all over like a wildfire that the paper covers were coated either with pig’s fat or cow’s fat. This hurt the religious sentiments of Hindu and Muslims. Soldiers who refused to use it were punished. These were the immediate reasons for the outbreak of the first war of Independence.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who was Mangal Panday?
Answer:
Mangal Pandey was an Indian soldier of Barakpur (Bengal), refusing to use the gun smeared with fat, openly shot dead a British officer.

Question 3.
State any one effect of the First War of Independence.
Answer:
It created a long-lasting effect, as a consequence of this revolt the rule of East India company ended and the queen of Britain took over the reign of India.

Question 4.
Who was the first nationalist to call the struggle of 1857 as the First War of Independence?
Answer:
Vinayak Damodar Savarkar was the first person to refer to the struggle as the ‘First War of Independence’.

Question 5.
Which Mughal King participated in the First war of Independence?
Answer:
Bahadur Shah II, the last Mughal King, who participated in the first war of Independence.

Question 6.
Name the women leader who fought in the first war of Independence.
Answer:
Rani Lakshmi Bai of Jhansi fought in the First War of Independence.

II. Discuss in Groups and Answer:

Question 1.
List out the reasons for the outbreak of the First war of Indian Independence.
Answer:
The factors that inspired the people to fight can be divided.

  • Political reasons many kings and Nawabs disturbed by the policies like subsidiary alliance and the doctrine of lapse.
  • Administrative reasons – A new administrative system was created where the British officers occupied all the major civil and military parts.
  • Economic reason – British utilized their political power to loot the economic wealth of India for their profit.
  • Social and Religious reasons: British criticized Indians as primitives who have no culture and civilization.
  • Military reasons: exploitation of Indian soldiers, ill-treatment in the British army
  • Immediate reasons: The introduction of a new gun (Enfield riffle) in the army became an immediate reason for the revolt.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the leaders of Karnataka who participated in the First war of Indian Independence.
Answer:
Dondiwagh, Veerappa of Koppala, Diwakara Deekshit, and Balaji of Deshpande of Sindagi in Raichur, Rani chennamma of kittur of Belagavi, Sangolli rayanna are the main leaders of Karnataka who participated in the first war of Independence. Revolts happened in Badami, Bidanoor, and Kodagu.

Class 7 Social Science First war of Indian Independence Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. _______ hastened the collapse of the social hierarchical system.
  2. The _______ used India’s economic resources only for their private profit.
  3. The British described _______ as savages untouched by culture and civilization.
  4. The Indian _______ were prohibited from wearing religious symbols and headgear.
  5. The _______ war paved the way for the later national movement for independence.

Answers:

  1. Rule of law
  2. British
  3. Indians
  4. Soldiers
  5. 1857-58

II. Match the following:

A B
1. Delhi a. Begum Hazrat Mahal
2. Kanpur b. Kunwar Singh
3. Lucknow c. Laxmibai
4. Jhansi d. Nana Saheb and Tatya Tope
5. Bihar e. Commander Bakht Khan

Answers:

  1. e
  2. d
  3. a
  4. c
  5. b

III. Answer the following questions briefly:

Question 1.
What was the ‘First war of Indian Independence’ also known as?
Answer:
It was also known as the ‘Revolt of 1857’ or the ‘Sepoy Mutiny’.

KSEEB Solutions

Question 2.
Why did Laxmibai revolt against the British?
Answer:
Laxmibai revolted against the British protesting against the Doctrine of Lapse.

Question 3.
Why did the rule of the East India Company end?
Answer:
After the ‘Revolt of 1857’, the British queen took over the administration of India, ending the rule of the East India Company.

Question 4.
Who revolted against the British in Raichur?
Answer:
Diwakara Deekshit and Balajai Deshpande of Sindagi in Raichur revolted against the British Raichur.

Question 5.
Who continued the revolt in Kittur after the death of Rani Chennamma?
Answer:
Sangoli Rayanna continued the revolt in Kittur after the Queen’s death.

IV. Answer the following questions briefly:

Question 1.
What is meant by ‘Religious Disqualification Act’?
Answer:
According to this Act, a father had no right to disinherit the son who had got converted to another religion, from ancestral property.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the states which were victimised under policy of Doctrine of Lapse ?
Answer:
Satara, Jaipur, Sambalpur, Udaipur, Jhansi, Awadh were the states which came under British rule due to this policy.

Question 3.
What were the consequences of the 1857 Reovolt ?
Answer:
Though the struggle failed, it created a long lasting effect.

  • The rule of East India company ended and the Queen of Britain took over the reign of lndia.
  • It further led to the rise of the Modern National Movement.

Question 4.
What were the political causes for the First war of Independence ?
Answer:

  • The British conquests and deliberate aggression deeply hurt the sentiments of the ruling class and the common people.
  • The Doctrine of Subsidiary Alliance and Doctrine of Lapse rendered many kings and Nawabs helpless eg., Satara, Jhansi, Oudh etc.,
  • The Moghul king, Bahadur Shah, had been reduced to a king only in name.
  • The pension of some kings had been withheld. The princely titles were cancelled.

Question 5.
Who was Mangal Pande ? Why did he oppose the British ?
Answer:

  • Mangal Pandey was an Indian soldier in Barackpore, in Meerut.
  • A rumour spread that pig and cow fat were used on the paper covering of the Enfield Rifles.
  • He refused to use the fat- smeared cartridge and killed a British officer in broad daylight.
  • The British killed him.

KSEEB Solutions

Question 6.
What happened in Meerut after Mangal Pande was shot dead ?
Answer:

  • Same time in Meerat, Indian soldiers killed Europeans at sight.
  • These furious soldiers rushed to Delhi shouting ‘Maro phirangiko’ which meant ‘Kill Europeans’.
  • In Delhi these enraged soldiers crowned old and weak Mughal king Bahadur Shah II as the emperor of India.

Question 7.
Why did Rani Lakshmi Bai revolt against the British ?
Answer:

  • After the death of Gangadhar Rao, Laxmibai became the Queen of Jhansi.
  • The British refused to accept her adopted son as heir to the throne and annexed Jhansi under the Doctrine of lapse.
  • Laxmibai revolted against the British protesting against the policy of Doctrine of Lapse.
  • The queen fought bravely and died in the battle field.
  • She was the bravest among the mutineers.

Question 8.
What were the social causes of the 1857 evolt ?
Answer:

  • The British described Indians as ‘the white man’s burden’ or savages untouched by culture and civilization. They called Indians as ‘pigs’ or ‘blacks’.
  • Indians could not enter hotels or clubs managed by Europeans.
  • Besides, Indians considered the prohibition of the practice of sati and child marriage and encouragement to widow marriage an interference in the social system.

Question 9.
What were the economic causes of the 1857 Revolt ?
Answer:
British utilized their political power to loot the economic wealth of India for their profit.

  • Business interest of the British destroyed cottage and other local industries of India.
  • Land revenue policy was exploitative.
  • The status and source of income of Talukdars and Zamindars were snatched away.
  • Commercialization of agriculture made the farmers feeble.
  • Temble droughts of those days took away the lives of millions of people.

Question 10.
What were the military causes of the 1857 Revolt ?
Answer:

  • The Indian soldiers were prohibited from wearing religious symbols and headgear.
  • Indian soldiers were paid paltry sums and denied opportunities for promotion.
  • The British soldiers were given a higher salary and other facilities.
  • Indian soldiers were sent to the far-flung areas without any additional remuneration.
  • All soldiers had to go wherever the British ordered them for work.

V. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. _______ introduced the Doctrine of Subsidiary Alliance,
a) Robert Clive
b) Dalhousie
c) Cornwallis
d) Wellesly
Answer:
d) Wellesly

KSEEB Solutions

2. The replacement of _______ language by English as the court language was not liked by the people.
a) Hindi
b) Persian
c) Urdu
d) Sanskrit
Answer:
b) Persian

3. Many _______ reforms caused discontent among the Hindu and Muslim Orthodox sections.
a) Political
b) Economical
c) Social and religious
d) Military
Answer:
c) Social and religious

4. The introduction of _______ by the British made the Indians view them with suspicion.
a) railways and telegraph
b) social reforms
c) factory system
d) newspapers
Answer:
a) railways and telegraph

5. The immediate cause for the Revolt of 1857 was the introduction of the _______.
a) Zamindari system
b) Doctrine of Lapse
c) Subsidiary Alliance
d) Enfield Rifles
Answer:
d) Enfield Rifles

6. The revolt began on May 10, 1857 at _______.
a) Kanpur
b) Meerut
c) Barackpore
d) Lucknow
Answer:
b) Meerut

7. In Delhi, they declared _______ as the Emperor of India.
a) Akbar
b) Shah Jahan
c) Bahadur Shah Zafar II
d) Aurangzeb
Answer:
c) Bahadur Shah Zafar II

Class 7 Social Science First war of Indian Independence Additional Questions and Answers

Question 1.
What is Nationalism?
Answer:
Nationalism is the germination of the feeling ‘we are one’ in the minds of the people of a distinct geographical area.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who established the Indian National Congress?
Answer:
The Indian National Congress was established by Allan Octavian Hume in 1885 at Mumbai.

Question 3.
When did the partition of Bengal take place?
Answer:
Bengal was partitioned in 1905.

Question 4.
What was the famous proclamation made by Bal Gangadhar Tilak?
Answer:
Bal Gangadhar Tilak proclaimed ‘Swaraj is my birthright and I shall have ‘it ’

Question 5.
When was the Indian Muslim League established?
Answer:
The Indian Muslim League was established in 1906.

Question 6.
Who were the national leaders popularly known as ‘Lai, Bal, and Pal’?
Answer:
Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak, and Bipin Chandra Pal were popularly known as ‘Lal-Bal-Pal’.

Question 7.
Who started the Home Rule Movements?
Answer:
In 1916, Lokamanya Tilak and Annie Besant started the Home Rule Movements.

Question 8.
When did the Jallianwala Bagh Massacre take place?
Who was the British police official responsible for it?
Answer:

  • On 13th April 1919, the Jallianwala Bagh massacre took place.
  • The Security officer at Amritsar, General Dyer was responsible for this.

Question 9.
Name any two secret revolutionary organizations.
Answer:
‘Revolutionary Nationalists’, ‘Mitramela’, ‘Abhinava Bharat’.

KSEEB Solutions

Question 10.
Who gave the call ‘Inquilab Zindabad’?
Answer:
Bhagat Singh was the first Indian to give the call ‘Inquilab Zindabad’

II. Discuss in groups and answer:

Question 1.
Name the factors responsible for the rise of indian Nationalism.
Answer:

  • Western education and introduction to modem science and knowledge
  • Uniform system of administration
  • Economic exploitation
  • Awareness of tradition
  • Social and religious movements
  • Inspiration of the first war of Indian Independence.
  • Racial discrimination.

Question 2.
List out the objectives of the Indian National Congress.
Answer:

  • To bring together and forge friendship among all the political activists in various parts of the country.
  • To promote National harmony.
  • To place the demands of the people in front of the government and to shape public opinion.
  • To develop nationalism in the place of provincialism.

KSEEB Solutions

Question 3.
What was the role of revolutionary in the war of Indian Independence?
Answer:

  • Vasudev Balwant Phadke among the revolutionaries who formed a secret organizations.
  • Damodar and Balakrishna Chapekar brothers were the intimate associates of this secret organization.
  • Khudiram Bose was the first martyr to be hanged in the history of freedom struggle.
  • Vinayak Damodar Savarkar set up the first secret organization ‘Mitramela’.
  • Chandrashekhar Azad joined ‘Hindustan Socialist Republican Association’ and was an associate in some cases like the Kakori conspiracy, bombing the legislative assembly hall and firing at British officer Sanderson in Lahore.
  • Many martyrs sacrificed themselves to release India from the clutches of the British.

Class 7 Social Science Freedom Movement Additional Questions and Answers

I. Match the following:

A B
1. Tilak a. Lion of Punjab
2. Bipin Chandra Pal b. Maratha, Kesari
3. Aurobindo Ghosh c. New India
4. Lala Lajpat Rai d. Amar Sonar Bangla
5. Rabindranath Tagore e. Vande Mataram

Answers:

  1. b
  2. c
  3. e
  4. a
  5. d

II. Fill in the blanks:

  1. Womesh Chandra Banerjee was the first president of the _______.
  2. _______ started many national.
  3. Opposing the partition of Bengal, on 16th October 1905 a _______ was observed through Bengal.
  4. During his imprisonment _______ wrote ‘Gita Rahasya’.
  5. _______ was the fist Indian to give the call of ‘Inquilab Zindabad’.
  6. After 1918, the congress took a new path under the leadership of _______.

Answers:

  1. Congress
  2. Aurobindo Ghosh
  3. National Mourning Day
  4. Bal Gangadhar Tilak
  5. Bhagat Singh
  6. Gandhiji

III. Answer the following questions in a sentence each:

Question 1.
How did the introduction of Western Education and Modern Science influence Nationalism?
Answer:
The concepts like liberty, equality, and fraternity which took birth in Europe, politically motivated them and instilled a desire of freedom in them.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the prominent leaders of the first war of Independence who became everlasting inspiration for the Nationalist leaders.
Answer:
Fearless crusaders like Mangal Pandey, Laxmibai, Hazrat Mahal and others, became the inspiration for the next generation of leaders.

Question 3.
Which period is known as the Age of Moderates?
Answer:
The period between 1885-1905 is known as the ‘Age of Moderates’.

Question 4.
Which period is known as the Age of extremists?
Answer:
The period between 1905 and 1919 is known as the ‘Age of Extremist Politics’.

Question 5.
Name the festivals started by Tilak to bring Indians together.
Answer:
Tilak organised Shivaji Jayanthi and Ganesha festival to bring Indians together.

Question 6.
Why did the congress split at the Surat session in 1907?
Answer:
The difference of opinion between the moderates and the extremists became more intense and caused a political break up in the congress.

Question 7.
What were the basic principles of revolutionary nationalism?
Answer:

  • Intense patriotism.
  • Readiness to sacrifice oneself for the sake of the country.

IV. Answer the following questions in two or three sentences each:

Question 1.
How did the uniform Administrative system lead to the growth of nationalistic consciousness among the Indians?
Answer:

  • Indians who were confined to uniform rules felt that they were equal.
  • In one united voice, all Indians opposed various acts and laws implemented by the British which were annoying people.

KSEEB Solutions

Question 2.
How did the British exploit the Indians through their Economic policies?
Answer:

  • Through their economic policies, the British remained responsible for the decline of trade, agriculture and industries in India.
  • They converted the land into a commodity.

Question 3.
How did ‘Realization of Heritage’ lead to nationalism?
Answer:

  • Some foreign scholars like Max Muller, Cunningham etc, through their study enabled Indians to know about the historical, cultural heritage of India.
  • It was confirmed to the Indians that the heritage of India was in no way inferior to that of greek or Rome.

Question 4.
Which are the factors which led to the growth of National Consciousness called unity?
Answer:

  • British believed that they were supreme and considered Indians the most uncivilized.
  • All the higher posts in the administration were reserved only for the British.
    This created unanimity among the Indians.

Question 5.
Who were the prominent leaders of the Moderates?
Answer:
The prominent leaders of the Moderates were Dadabhai Naoroji, Suendranath Bannerjee, Gopala Krishna Gokale, Mahadev Govind Ranade, etc.,

Question 6.
What are the achievements of the Moderates?
Answer:

  • It was due to the struggle of the moderates that the Indians could enter the legislative assemblies.
  • It was their attempts which revealed that the British were the reason for India’s poverty.

Question 7.
Why was Bengal partitioned in 1905?
Answer:

  • The British were worried about observing the feelings of nationalism become intense in Bengal.
  • To crab the nationalist frevor, Lord Curzon decided to divide Bengal on the basis of religion and separate the Hindus and Muslims.

KSEEB Solutions

Question 8.
Who were the noteworthy revolutionaries?
Answer:
They were Vinayak Damodar Savarkar, Khudiram Bose, Chandrashekar Azad and Bhagat Singh.

Question 9.
What are the achievements of Chandrashekar Azad?
Answer:

  • Chandrashekar Azad joined ‘Hindustan Socialist Republican Association’
  • He took part in many events like the Kakori Conspiracy, a bomb attack on the legislative assembly, an armed attack on British official Sanders at Lahore and others.

V. Answer the following question in three or four sentences each:

Question 1.
What was the approach of the Moderates in the freedom struggle?
Answer:

  • They believed in the ‘principles of the constitution’.
  • They followed a path of praying, appealing and protesting to achieve what they wanted to
  • They attempted to persuade the British to bring about reforms in the political, social and economic fields.

Question 2.
What were the provisions of the Rowlatt Act?

  • In December 1917, a committee was formed under the chairmanship of justice Rowlatt to stop the revolutionary activities in lndia.
  • The Rowlatt Act was implemented in February 1919.
  • According to this Act, any person could be arrested by the government just on the basis of suspicion.
  • Any place would be searched without any warning.
  • The arrested person did not have even the right to consult a lawyer.

Question 3.
What was the approach of the Moderates in the freedom struggle?
Answer:

  • They believed in the principles of the constitution.
  • They followed a path of praying, appealing and protesting to achieve what they wanted to.
  • They attempted to persuade the British to bring about reforms in the political, social and economic fields.

Question 4.
What are the factors which led to the Surat crisis?
Answer:

  • On the ground of controversy over the Bengal partition, the radicals held agitations on swadeshi and the prohibition of foreign goods.
  • The moderates wanted to confine the protest only to Bengal.
  • They were not ready for direct confrontation with the government.
    All these factors led to the Surat Crisis.

Question 5.
What was the approach of the Moderates in the freedom struggle?
Anawer:

  • They believed in the principles of the constitution
  • They followed a path of praying, appealing and protesting to achieve what they wanted to
  • They attempted to persuade the British to bring about reforms in the political, social and economic fields.

KSEEB Solutions

Question 6.
What are the causes that lead to the growth of extremists?
Answer:

  • Ignoring Indians in the appointments to high positions.
  • The attempt of Lord Curzon in 1905 to indulge in communalism by dividing Bengal.
  • The defeat of Russia in 1905 by the small country Japan
  • Japan gave the message and the confidence that Europeans could be defeated by Asians.
  • The inspiration was given by the revolutionary movements in Ireland, Russia, China, Turkey, Egypt and other countries.

Question 7.
What were the steps taken by the British against the radicals?
Answer:

  • Several of the radicals were sent to jail few were sent on exile. Tilak was given black water punishment and was sent to Mandalay jail in Burma.
  • The British tried to win the favour of the moderates and Muslims by giving greater representation in the legislature.
  • Minto – Morly Reforms were implemented according to which a separate election constituency for the Muslims was created

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. _______ propagated the ‘Theory of Drain of Wealth’.
a) Surendranath Bannerjee
b) Gopala Krishna Gokhale
c) Dadabhai Naoroji
d) M.G.Ranade
Answer:
c) Dadabhai Naoroji

2. _______ inspired the people with the messages of Swarajya and Swadeshi.
a) Swami Vivekananda
b) Dayananda Saraswathi
c) M.G.Ranade
d) Jyotiba Phule
Answer:
b) Dayananda Saraswathi

3. _______ was the first President of the congress
a) Syed Bahruddin Tyabji
b) Feroz Shah Mehta
c) DadabhaiNaoroji
d) W.C.Bannerjee
Answer:
d) W.C.Bannerjee

KSEEB Solutions

4. _______ was a leader of the Moderates
a) Surendranath Bannerjee
b) Bipin Chandra pal
c) Lala Lajpat Rai
d) Bala Gangadhar Tilak
Answer:
a) Surendranath Bannerjee

5. Through the _______ Act, the Britishers provided a ‘separate election constituency’ for the Muslims.
a) Ubert
b) Rolat
c) Minto-Morley Reforms
d) Pitt’s India
Answer:
c) Minto-Morley Reforms

The  Gandhian age (1919-1947 CE)

Class 7 Social Science The Gandhian age (1919-1947 CE) Textbook Questions and Answers

I. Fill in the Blanks:

  1. Gandhiji’s political guru was _______.
  2. _______ Ashram was established by Gandhiji near Ahmedabad.
  3. Chauri Chaura incident happened in the year _______.
  4. “ Poorn Swaraj “ declaration was adopted in _______.
  5. General Secretary of the Congress Socialist party was _______.
  6. ‘Total Revolution” agitation was started by _______.
  7. _______ was the first Prime Minister of Independent India.

Answers:

  1. Gopala krishna Gokhale
  2. Sabarmati
  3. 1922
  4. 1929
  5. Jayaprakash Narayan
  6. Vinobha Bhave
  7. Jawaharlal Nehru.

II. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Where and when was Gandhiji born?
Answer:
Gandhiji was born on 2nd October at Porbandar.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who was the political guru of Gandhiji?
Answer:
Gopala Krishna Gokhale was the political guru of Gandhiji.

Question 3.
Between whom did the Poona pact take place ?
Answer:
The Poona Pact was signed between gandhiji and Dr. B. R. Ambedkar.

Question 4.
Who started the ‘Forward Bloc’?
Answer:
Subhash Chandra Bose established the forward Bloc.

Question 5.
Expand INA.
Answer:
Indian National Army.

Question 6.
In which movement did Gandhiji give a call ‘Quit India?
Answer:
Quit India Movement was started in protest against the failure of Cripps Commission.

Question 7.
Who gave the call ‘Give me blood, I will give you freedom’?
Answer:
Subhash Chandra Bose gave the call ‘Give me blood, I will give you freedom’

Question 8.
When was Ambedkar born?
Answer:
Ambedkar was born on 14th April 1891.

Question 9.
Who was called ‘Architect of the constitution of India?
Answer:
Ambedkar is called as the ‘Architect of the Constitution of India’.

KSEEB Solutions

Question 10.
Who was called “ Lokanayak”?
Answer:
Jayaprakash Narayan was called ‘Loka Nayak.’

III. Answer the following questions after discussing in your groups:

Question 1.
Write about Gandhiji’s Civil Disobedience Movement.
Answer:

  • Gandhiji started the civil disobedience – movement on 12th March 1930 with the historic Dandi March.
  • With selected 78 supporters, Gandhi travelled the distance of 375 kms. from Sabarmati Ashram to Dandi on foot.
  • Production of salt by people in violation of tax laws was the objective of this march.

Question 2.
Write about the Quit India Movement.
Answer:

  • The congress adopted the ‘Quit India ’ resolution on 8th August 1942 at the All India Congress Committee session in Bombay.
  • They called upon the Indians to ‘Do or Die’.
  • The very next day, Gandhiji and other leaders were arrested.
  • The news of Gandhiji’s arrest triggered nation wide agitations, boycott of schools and colleges by students and boycott of factories by workers.
  • There were attacks on many police stations, post offices, and railway stations.
  • Students, workers, and formers supported the revolt.
  • This was the people’s major movement of the Gandhian era.

Question 3.
Explain briefly the freedom struggle of Subhash Chandra Bose.
Answer:

  • Subhash Chandra Bose was a great patriot and played a significant role in the freedom struggle. He was fondly called Netaji.
  • He joined the non-cooperation movement, but due to severe differences of opinion with Gandhiji, he resigned from the post of president.
  • He established a party called Forward Bloc
  • He wanted to raise an army and launch a war against the British.
  • During world war II, the British kept him under house arrest.
  • He escaped to Afghanistan and reached Germany.
  • He reached an agreement with Hilter, the German dictator.
  • In 1943, Subhash Chandra Bose went to Singapore and took up the leadership of INA.
  • With the slogan ‘Chalo Dilli’, the INA advanced under the leadership of Bose from the border of Burma to India. There they hoisted the Indian tricolor on the Indian soil.
  • With the capture of Burma’s capital Rangoon, INA soldiers surrendered.

KSEEB Solutions

Question 4.
Explain Ambedkar’s struggle for Social Independence.
Answer:
Ambedkar was a great leader who fought for the welfare of Dalits and other deprived classes of society.

  • As he was born into an untouchable caste, he had experienced the pain of untouchability.
  • He was convinced that only through constitutional measures, the social evil of untouchability can be eradicated.
  • He launched various straggles against untouchability among which the Mahad Movement and entering the Kalaram temple of Nasik are important.
  • He edited ‘Mookanayak’ and ‘Bahikruth Bharat’ periodicals to voice the issues of Dalits, He also established ‘Bahiskrath Hithakarani Sabha.

Class 7 Social Science The Gandhian age (1919-1947 CE) Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. The leader of the Indian National Army was _______.
  2. The chairman of the Constitution Framing Committee was _______.
  3. _______ protested against the practice of apartheid
  4. The _______ commission had only British people without any representation of Indians.

Answers:

  1. Subash Chandra Bose
  2. Dr. Rajendra Prasad
  3. Gandhiji
  4. Simon

II. Match the following:

A B
1. Simon Commission a. Indigo farmers
2. Champaran b. Lahore session of Congress
3. Quit India c. Two Nation Theory
4. Poorna Swaraj d. Do or die
5. Md. Ali Jinnah e. To study the effects of 1919 reforms

Answers:

  1. e
  2. a
  3. d
  4. b
  5. c

III. Answer the following questions in a sentence each:

Question 1.
Where did Gandhiji study law?
Answer:
Gandhiji studied law in Britain.

KSEEB Solutions

Question 2.
How did Gandhiji protest against apartheid?
Answer:
Gandhiji protested against apartheid by using satyagraha and non-violent means.

Question 3.
When and who started the non-co-operation movement?
Answer:
Gandhiji started the non-co-operation movement in the year 1920.

Question 4.
How did Lala Lajpat Rai die?
Answer:
Lala Lajpat Rai got injured in the lathi charge and died in the public demonstration held at Lahore against the Simon Commission.

Question 5.
From where to where was the historic Dandi march?
Answer:
The historic Dandi march was from Sabaramathi Ashram to Dandi near Surat.

Question 6.
Who were the most important leaders of the Congress Socialist party?
Answer:
Jawaharlal Nehru and Subhash Chandra Bose.

Question 7.
When did Gandhiji start the Champaran Sathyagraha?
Answer:
Gandhiji started Champaran Satyagraha in 1917.

Question 8.
Who was the last Governor-General and Viceroy of India?
Answer:
The last Governor-General and Viceroy of India was Lord Mountbatten.

IV. Answer the following questions in two or three sentences each:

Question 1.
Name the major books which influenced Gandhiji’s life.
Answer:
The major books which influenced Gandhiji’s life were ‘The Bhagavadgita’, John Ruskin’s ‘Unto this last’, Leo Tolstoy’s ‘The kingdom of God’ Lies within you’ and the play ‘ Satya Harish Chandra’.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the important books and journals of Gandhiji.
Answer:

  • My experiments with truth, Hind Swaraj, Satyagraha in South Africa are Gandhiji’s important books
  • Harijan and young India are the Journals he edited.

Question 3.
Why was the Simon Commission appointed by the British? Why did the Indians oppose it?
Answer:

  • British Government sent Simon Commission to India to study 1919’s reforms and to give a report of its functions in Indian provinces.
  • As all the members were English and there was no representation to Indians in that commission, the Indians opposed it.

Question 4.
Describe briefly the Champaran revolts.
Answer:
The planters were forcing the fanners of Champaran to grow Indigo. Gandhiji started Champaran satyagraha in 1917. Finally, their problems were solved.

Question 5.
Describe briefly the Kheda farmer’s revolt.
Answer:
In the Kheda district of Gujarat due to crop failure, the farmers were unable to pay tax. The government insisted on the payment of tax. Gandhiji supported this agitation and urged the farmers not to pay tax. Finally, the government asked those formers who can to pay the tax.

Question 6.
Describe briefly the Mapillais revolts.
Answer:
The Mapillais (Moplas) were Muslims of Malabar. The frequent increase in the contract amount was the main reason for their revolt.

V. Answer the following questions in three or four sentences each:

Question 1.
What are the contributions of Gandhiji in the freedom struggle.
Answer:
In 1919 Gandhiji entered the India political field.

  • He realized that pushing out the British by physical strength alone is impossible.
  • In 1919, he led movements against Rowlalt Act and the massacre at Jalianwalabagh.
  • He also provided leadership to the Khilafat movement to establish harmony among Hindu and Muslims.
  • He also initiated the Non-co-operation Movement Civil Disobedience Movement and Quit India Movement.

KSEEB Solutions

Question 2.
What is Khilafat Movement?
Answer:
Turkey’s empire was under the hands of Khalif.

  • Khalif was the supreme religious leader to all Muslims of the world.
  • Turkey stood against Britain in the First World war and was defeated.
  • Arabia, Jordan, Iraq which were part of Turkey became independent states.
  • In 1919 leader Kamal Pasha pushed out Khalils and came to power. Therefore the Muslims of India launched a movement against the British in favour of Khalif.

Question 3.
Give a brief account of the Non-co-operation Movement
Answer:
Non-co-operation Movement was started in 1920 under the leadership of Gandhiji.

  • Awards and titles were boycotted, Ravindranath Tagore returned his Knighthood and Gandhiji returned his ‘Kaiser – e – Hind’ award.
  • Courts, education! institutions, legislative assemblies, and British products were boycotted.
  • The people from all walks of life who were attracted by the non – violence, and satyagraha joined the movement.

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. The Rowlatt Act was imposed to suppress the _______.
a) Khilafat movement
b) Revolutionaries
c) Salt Sathyagraha
d) Hindu-Muslim unity
Answer:
a) Khilafat movement

2. At _______ the people burnt the police station which caused the death of 22 policemen.
a) Jallianwala Bagh
b) Meerut
c) Chowri-Chowra
d) Barackpur
Answer:
c) Chowri-Chowra

3. Gandhiji withdrew the non-co-operation movement because _______.
a) people campaigned for Hindu Muslim . unity
b) advocates gave up their practice
c) the congress boycotted the election
d) Gandhiji was pained by the violence
Answer:
d) Gandhiji was pained by the violence

4. The Nehru committee was headed by _______.
a) Jawaharlal Nehru
b) Mahatma Gandhi
c) Motilal Nehru
d) Smt. Vijayalakshmi Pandit
Answer:
c) Motilal Nehru

KSEEB Solutions

5. The muslims of _______ were called Mapillais.
a) Champaran
b) Malabar
c) Kheda
d) Bardoli
Answer:
b) Malabar

6. The difference of opinion got settled with the signing of the _______ pact between Gandhiji and Ambedkar.
a) Gandhi- Irwin
b) Wardhaw
c) Poona
d) Lucknow
Answer:
c) Poona

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Wodeyars of Mysuru

   

Students can Download Social Science History Chapter 5 Wodeyars of Mysuru Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 5 Wodeyars of Mysuru

Class 7 Social Science Wodeyars of Mysuru Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1.  _______ was the capital of early Mysuru Wodeyars.
  2. After the second Anglo Mysuru War British and Tippu signed _______ treaty.
  3. _______ was famous as Tiger of Mysuru.
  4. _______ was Naalvadi Krishnaraja Wodeyar’s Diwan.
  5. Legislative Assembly started in the year _______ at Mysuru state.
  6. Gandhiji described Mysuru State as _______.
  7. _______ was the first Kannadiga to get Bharath Rathna award.
  8. Irwin canal was built by Dewan _______ .

Answers:

  1. Srirangapatna
  2. Mangaluru
  3. Tippu Sultan
  4. Poornaiah
  5. 1907
  6. Ramarajya
  7. Sir M. Vishveswaraiah
  8. Sir Mirza Ismail

KSEEB Solutions

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Who established Attara Kacheri?
Answer:
Chikkadevaraya opened ‘Attar Kaheri’.

Question 2.
Where is Dariya Doulath?
Answer:
Dariya Doulath is in Srirangapatna.

Question 3.
Where is Lalbagh? Who started this?
Answer:
Krishnaraja Wodeyar III came to power after Tippu’s death.

Question 4.
Who came to power after Tippu’s death?
Answer:
Because Krishnaraja Wodeyar III did not properly suppress the revolt of Bidanuru of Shivamogga, they dethroned the king and brought the administration of Mysuru under commissioner.

Question 5.
Why was the administration of commissioners introduced?
Answer:
As the British felt that Krishnaraja Wodeyar III did not properly suppress the revolt of Bidnauru of Shivamogga, they dethroned the king and brought the administration of Mysuru under a commissioner.

Question 6.
Name the important commissioners of Mysuru.
Answer:
Mark Cubbon and Louis Bentham Bowring were the important commissioners of Mysuru.

Question 7.
What is Punaradana?
Answer:
In 1881, the British handed over the administration of the state again to Chamaraja Wodeyar X. This is called Punardana.

KSEEB Solutions

Question 8.
When did Praja Prathinidhi Sabhe came into existence?
Answer:
In 1881, the ‘People’s Representative Assembly’ come into existence.

Question 9.
Where is Kannada Sahithya Parishad? When was it established?
Answer:
Kannada Sahithya Parishad is in Bengaluru. It was established in the year 1915.

Question 10.
Who led the Palace Protest?
Answer:
After the declaration of Indian Independence, a Sathyagraha started in front of the palace pressing for the inclusion of Mysuru state in the Indian Federation under the leadership of K.C. Reddy.

III. Discuss in groups and answer:

Question 1.
What are the achievements of Hyder Ali?
Answer:
Hyder Ali was aware of contemporary

  • Though he was illiterate, he knew many languages including Kannada.
  • He extended the kingdom Mysuru considerably.
  • He was a brave soldier and an efficient administrator. He has an important place in the history of Karnataka.
  • He established the beautiful Lalbagh garden in Bengaluru.

KSEEB Solutions

Question 2.
Write a note on the results of the Third Anglo Mysuru War?
Answer:

  • In the third Anglo – Mysuru war, the Britishers lay siege to the capital city of Tippu’s Srirangapatna.
  • Tippu had to sign a peace treaty with the British.
  • As per the peace treaty, Tippu had to surrender half his kingdom to the British and had to pay 330 lakh as compensation.
  • Two of his sons were taken as hostages until the compensation was cleared.

Question 3.
What are the achievements of Tippu Sultan?
Answer:

  • Tippu Was aware of the latest achievements in science and technology. He had a very good library.
  • He built Bengaluru palace and a summer palace in Srirangapatna. (DariyaDoulath)
  • The walls, pillars, and the roof of the summer palace are painted with paintings depicting historical incidents.
  • He popularized sericulture in the state.
  • He modernized his army with the help of the French. He moulded guns in Srirangapatna.
  • Mastering the technique of launching rockets was his uniqueness.
  • Tippu sanctioned grants to many Hindu temples and he gave gifts to Shringeri Math.
  • The tomb of Hyder Ali and the Jumma Masjid was great constructions finished by Tippu. The Minarets of the Masjid are known for their beauty.
  • He established royal mints at Srirangapatna and Mysuru.

Question 4.
List the achievements of Naalvadi Krishnaraja Wodeyar.
Answer:

  • He was well educated. He was a visionary and had a soft corner for the welfare of the downtrodden.
  • He gave 371 acres of land and five lakh rupees grants to J.N.Tata to start a science institution in Bengaluru.
  • In 1907 the Legislative Assembly was established.
  • He built KRS Dam and developed agriculture in the state.
  • The present Mysuru palace was completed in 1910.
  • The Mysuru Economic Conference was started in 1911.
  • He passed the order that the backward class should get special representation in Government service.
  • He gave voting power to women for the first time.

Question 5.
What are the achievements of Sir M.Vishveshwaraiah?
Answer:
‘Industrialize or Perish’ was the famous declaration of Sir. M. Vishveswaraiah.

  • He started ‘Sandalwood factory at Mysuru. He also started a Soap factory, a Central industrial workshop, leather processing, and metal factories in Bengaluru.
  • In order to provide impetus to trade and commerce, the Mysuru Chamber of Commerce and Industries was started at Bengaluru.
  • Mysuru Bank was started in 1913 to provide support to the growth of industries.
  • He made primary education compulsory and gave importance to technical education.
  • He established the agricultural school at Hebbal.
  • The University of Mysuru was established in 1916.
  • Kannada Sahitya Parishad was established in the year 1915.
  • The construction of the KRS dam Continued and completed in 1932.
  • The railway lines between Mysuru and Arasikere, Bowringpete, and Kolar was laid.

KSEEB Solutions

IV. Match the following:

1. Chikkadevaraja Wodeyar a. Rajarshi
2. Tippu Sultan b. Bharatha Rathna
3. Naalvadi Krishnaraja Wodeyar c. Navakoti Narayana
4. Sir M. Vishveshwaraiah d. First Governor
5. Jayachandramaraja Wodeyar e. Tiger of Mysore

Answers:

  1. c
  2. e
  3. a
  4. b
  5. d

Class 7 Social Science Wodeyars of Mysuru Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Mysuru state was prosperous during the reign of _______.
  2. _______ was an eminent commander in Dalavoy Nanjarajaiah’s army.
  3. _______ established royal mints at Srirangapatna and Mysuru.
  4. _______ was appointed as the Diwan of Mysuru during the reign of Krishnaraja Wodeyar III.
  5. The first railway line was laid between _______ and Jolarpet.
  6. A Khadi production center was established at _______ near Mysuru.
  7. The _______ Gardens was established in front of the KRS dam.

Answers:

  1. Chikkadevaraya
  2. Hyder Ali
  3. Tippu Sultan
  4. Poornaiah
  5. Bengaluru
  6. Badanavalu
  7. Brindavan

II. Match the following:

A B
1. II Anglo – Mysuru War a. Voting power to women
2. Nalavadi Krishnaraja Wodeyar b. Death of Tippu Sultan
3. IV Anglo – Mysuru War c. Kannada implemented as official language
4. Mark Cubbon d. Death of Hyder Ali

Answers:

  1. d
  2. a
  3. b
  4. c

KSEEB Solutions

III. Answer the following questions in a sentence each :

Question 1.
Why did Hyder Ali and the British fight the Anglo – Mysuru wars?
Answer:
The British did not tolerate the expansion of Mysuru kingdom in the South by Hyder Ali. So there were the Anglo-Mysuru wars.

Question 2.
Why was the Fourth Anglo – Mysuru war fought?
Answer:
The treaty of the third Anglo – Mysuru war made Tippu feel disgraced. He decided to throw the British out of India.

Question 3.
Who were the Dalavoys?
Answer:
Dalavoys were administrators who looked after the administration in the name of Kings.

Question 4.
What were the terms of the treaty of Mangaluru?
Answer:
Both the parties returned their caputred areas and exchanged the prisoners of war.

Question 5.
Why was the Miller commission formed by Nalavadi Krishnaraja Wodeyar?
Answer:
He formed Miller Commission in order to ensure the participation of all sections of the society in the administration.

Question 6.
Who painted the Darbar Hall of the Mysuru Palace?
Answer:
Raja Ravivarma painted the Darbar Hall of the Mysuru palace.

IV. Answer the following questions in two to three sentences each :

Question 1.
What is the contribution of Tippu Sultan to Architecture?
Answer:

  • The tomb of Hyder Ali and the Jumma Masjid was great constructions finished by Tippu.
  • The Minarets of the Masjid are known for their beauty.

Question 2.
What were the changes brought in administration by Lonis Bentham Bowring?
Answer:

  • He reorganized the administrative structure of Mysuru state.
  • The land revenue collection process was re-organized.
  • Judiciary and police departments were established properly.

Question 3.
What is the contribution of Sir Mirza Ismail to medicine?
Answer:
National Insitute of Mental Health and Surgery (NIMHANS) in Bengaluru, Narasimharaja Hospital in Kolar, McGaan Hospital in Shimoga, Vanivilas Hospital in Mysuru were started during his time.

KSEEB Solutions

Question 4.
What are the causes of II Anglo – Mysuru wars?
Answer:
Marathas attacked the Mysuru Kingdom.

  • The Britishers did not come to the aid of Hyder as per the Madras Treaty and remained neutral.
  • This enraged Hyder Ali and he invaded the British.

Question 5.
Under what circumstances did Nalavadi Krishnaraja Wodeyar ascend the throne?
Answer:

  • Chamaraja Wodeyar X died in Calcutta while he was there on a visit.
  • Nalavadi Krishnaraja Wodeyar ascended the throne as his successor in 1895.
  • The administration was run by his mother as he was only eleven years.

Question 6.
Who was Sir M. Vishveswaraiah? When and who appointed him as the Diwan of Mysuru?
Answer:

  • Sir M. Vishveswaraiah worked as the chief engineer of Mysuru from 1909 to 1912.
  • Nalavadi Krishnaraja Wodeyar appointed him as the Diwan of Mysuru in 1912. He was considered as the ‘sculptor and creator of Modern Mysuru’.

V. Answer the following questions in three to four sentences each:

Question 1.
What are the achievements of Chikkadevaraya?.
Answer:
Chikkadevaraya implemented many pro-people measures.

  • He opened ‘Attara Kacheri’ with eighteen departments.
  • He built a dam across the western stream of River Cauvery near Srirangapatna and provided an irrigation facility.
  • He introduced thrift in his administration and enriched the treasury and was conferred with ‘Navakoti Narayana’ title.

Question 2.
What are the military achievements of Hyder Ali?
Answer:

  • Hyder Ali was brave and adventurous. He won many battles and accumulated army and wealth.
  • When there was a revolt in the capital city, he suppressed it and restored the kingship to Krishnaraja Wodeyar.
  • He engaged in extending the borders of the state. He defeated the Keladi ruler and confiscated his wealth.
  • He also took over the Chitradurga fort.

Question 3.
What are the administrative reforms of Mark Cubbon in Mysuru?
Answer:

  • Mark Cubbon transferred the capital from Mysuru to Bengaluru.
  • Mysuru was divided into many administrative units and kept them under superintendent’s supervision.
  • Administrative units were divided into districts and taluks.
  • Judiciary and police departments were well organised.
  • Kannada was implemented as the official language.
  • New roads were built to connect major places of the state directly to Bengaluru.
  • Bridges were built and telegraph lines were laid.
  • The construction of the first railway line between Bengaluru and Jolarpet started.

KSEEB Solutions

Question 4.
What are the contributions of Louis Bentham Bowring to the state of Mysuru?
Answer:

  • He reorganized the administrative structure of Mysuru State.
  • The land revenue collection process was reorganized.
  • Judiciary and police departments were established properly.
  • Educational reforms were introduced with the establishment of public instruction.

Question 5.
What are the contributions of Sir M.Vishveswaraiah in the field of education?
Answer:
Vishveswaraiah had believed that education is the key to the progress of a country.

  • He made primary education compulsory and gave importance to technical education.
  • He established an agricultural school at Hebbal, Bengaluru.
  • The University of Mysuru was established in the year 1916.
  • Kannada Sahitya Parishad was established in the year 1915.

Question 6.
What are the contributions of Sir Mirza Ismail to Mysuru?
Answer:
He established various industries as per the wish of Nalvadi Krishnaraja Wodeyar.

  • Hindustan Aeronautics Limited, Glass industry, Porcelain factory, Fertilizer industry at Belagola, Sugar Factory at Mandya, Matchstick factory at Shivamogga, and Iron and Steel factory at Bhadravathi.
  • An airport was established at Jakkur.
  • Radio stations were started in Bengaluru and Mysuru.
  • He also encouraged rural industries. A Khadi production centre was established at Badanavalu near Mysuru.
  • Irrigation facility was given to Mandya district by constructing the Irwin canal.
  • The Brindavan Gardens was established in front of the Krishnaraja Sagar Dam.

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. The First Anglo – Mysuru war ended with the treaty of _______.
a) Mangaluru
b) Srirangapatna
c) Madras
d) Calcutta
Answer:
c) Madras

2. After the fall of Tippu Sultan, the administration was handed over to _______.
a) Krishnaraja Wodeyar III
b) Chamaraja Wodeyar
c) Chikkadevaraja Wodeyar
d) Jayachamarajendra Wodeyar
Answer:
a) Krishnaraja Wodeyar III

3. Tippu Sultan modernized his army with the help of the _______.
a) British
b) Portuguese
c) French
d) Dutch
Answer:
c) French

KSEEB Solutions

4. _______ built the KRS dam and developed agriculture in the state.
a) Narasaraja II
b) Nalvadi Krishnaraja Wodeyar
c) Yaduraya
d) Chanaraja Wodeyar
Answer:
b) Nalvadi Krishnaraja Wodeyar

5. Mysuru Palace was built in the year _______.
a) 1900
b) 1910
c) 1920
d) 1930
Answer:
b) 1910

6. An airport was established at Jakkur by _______.
a) Mark Cubbon
b) Louis Bentham Bowring
c) Sir. M. Vishveswaraiah
d) Sir Mirza Ismail
Answer:
d) Sir Mirza Ismail

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 21 Our Defence Forces

   

Students can Download Social Science Civics Chapter 21 Our Defence Forces Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science Civics Chapter 21 Our Defence Forces

Class 7 Social Science Our Defence Forces Textbook Questions and Answers

I. Discuss in groups and answer:

Question 1.
Who is given the supreme power of the defence forces?
Answer:
The supreme power of the defence forces are vested with the President of India.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which are the divisions of the defence forces?
Answer:
The defence system has three divisions. Army, Navy and Air Force.

Question 3.
How is the chief of the Army called?
answer:
Chief of the army is called General.

Question 4.
Where is the head-office of the army?
Answer:
The head office of the army is in New Delhi.

Question 5.
How is the chief of the Navy called?
Answer:
The Chief of the navy is called Admiral.

Question 6.
What is the slogan of the NCC?
Answer:
The slogan of the NCC is ‘discipline and unity’.

Question 7.
What are the important functions of the Army?
Answer:
The important functions of the Army are

  • Rendering valuable humanitarian services during Natural calamities such as earthquakes, floods, drought, landslides, whirlwind.
  • Responsible for discharging duties related to the control of force.

Question 8.
What are the functions of the Border Road organization?
Answer:

  • The Border Roads organization opens the closed entries to the army to enable aimed operations instantly.
  • It also coordinates the important, works like construction of roads, bridges, and drainage lines.

Question 9.
What is the aim of the Indian Red Cross Society?
Answer:
The main aim of the Indian Red Cross Society is humanity and voluntary service.

KSEEB Solutions

Question 10.
Would you like to serve the defence? If so, give reasons.
Answer:
Yes, I would like to serve the defence. It gives me the pride to be an Indian and serve the country In the lower classes, I have read about great kings and warriors who had sacrificed their lives serving the nation, I want to become one too.

Class 7 Social Science Our Defence Forces Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Protecting the country from foreign aggression is the primary duty of the forces.
  2. The forces are necessary for the protection of the islands and coastal lines.
  3. The Indian Air Force is the biggest in the world.
  4. The important duty of the border security force is to protect the borders.
  5. The teaches us qualities like community life and leadership.

Answers:

  1. Defence
  2. Naval
  3. Fifth
  4. National
  5. NCCL/ National Cadet corps

KSEEB Solutions

II. Match the following:

A B
1. Army a. Admiral
2. Navy b. General
3. Air Force c. Air Chief Marshall
4. Coastal Guards d. Assistant Defence Forces
5. Home Guards e. Para Military Force

Answers:

  1. b
  2. a
  3. c
  4. e
  5. d

III. Answer the following questions in a sentence each :

Question 1.
What is the Naval Base of the Indian Navy known as?
Answer:
It is known as Sea – Bird.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which are the important training centers of the Indian Air Force?
Answer:
The command stations at Bengaluru, Hyderabad, and Dindigul have important training centers.

Question 3.
What is the main purpose of the operational Defence Forces?
Answer:
The operational Defence Forces help the main fighting forces dining critical situations.

Question 4.
What is the role of Assistant Defence Forces in Schools and Colleges?
Answer:
In order to infuse certain values like patriotism and service mindedness among the youth, few activities are planned in schools and colleges.

IV. Answer the following questions briefly:

Question 1.
Which are die main training centers for the defence forces?
Answer:
The important training centers for the defence forces are:

  • National Defence Academy
  • Defence Service Training Center
  • Indian Military Academy
  • National Defence Academy, Khadakvasla, Pune.

KSEEB Solutions

Question 2.
What does the Indian Army Comprise?
Answer:
The Indian Army comprises of Infantry, Cavalry, Tank regiments called Armed Corps, Gunners Regiment or Artillery.

Question 3.
What is the role of the Indian during peacetime?
Answer:

  • The army has been rendering valuable humanitarian services during natural calamities such as earthquake, floods, drought, landslides, whirlwind, etc.
  • The land army apart from being technically advanced has also its own spy agency.

Question 4.
What is the role of the central Industrial Security Force?
Answer:

  • It is providing security to over 300 government and private industrial installations and laboratories in India.
  • It also provides protection to the airports, harbors, railway stations, historical sites, and nuclear power stations.

Question 5.
What are the services rendered by Home Guards?
Answer:

  • The Home guards coordinate the functions of the police force.
  • Its works are – Assistance in the maintenance of interval security, emergency, and natural calamities.

Question 6.
What does the Indian Navy consist of?
Answer:

  • The Indian Navy consists of advanced missile ships arid submarines.
  • Among them INS Vibhuthi and INS Godavari are prominent.
  • Apart from them, INS Virat and INS Vikramaditya are well equipped with fighter aircraft.

KSEEB Solutions

Question 7.
What are the functions of dying coastal guards?
Answer:

  1. To protect the coastal borders of the country.
  2. It also undertakes humanitarian services during natural calamities such as whirlwind, Tsunami, and cyclones.
  3. Its prominent works include preventing intrusions, smuggling and such others.

Question 8.
What are the concessions given to the National cadet crops?
Answer:
The NCC cadets are given the following Concessions:

  • The NCC cadets learn certain qualities such as community life and leadership.
  • Those who get this training are given preference in recruitment to the army.
  • They get a reservation in admission to higher courses.

Question 9.
What are the contributions of the National Security Group?
Answer:

  • National Security Group provides security to very important persons.
  • It assists in suppressing terrorism and provides internal security.
  • The bomb diffusion group is complementary to it.

V. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. India has about _______ kms of land border.
a) 15,000
b) 15,100
c) 15,200
d) 15,300
Answer:
c) 15,200

2. The supreme power of the defence forces is vested with the _______ of India.
a) Defence Minister
b) President
c) Home Minister
d) Foreign Minister
Answer:
b) President

3. The chief of the army is called _______.
a) General
b) Air MarshaIl
c) Air Chief Marshal
d) Admiral
Answer:
a) General

KSEEB Solutions

4. The Naval Base of the Indian Navy is situated in _______.
a) Goa
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Karwar
Answer:
d) Karwar

5. We have clashed on the border issue with _______.
a) Pakistan
b) Nepal
c) Bhutan
d) Bangladesh
Answer:
a) Pakistan

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 11 Impact of the British Rule

   

Students can Download Social Science History Chapter 11 Impact of the British Rule Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 11 Impact of the British Rule

Class 7 Social Science Impact of the British Rule Textbook Questions and Answers

I. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Who introduced the ‘Permanent zamindari’ System?
Answer:
Governor-General Cornwallis introduced this system.

Question 2.
What is the Ryotwari system?
Answer:
The system where the farmers could directly remit the land tax to the treasury without any intermediaries is Ryotwari system.

Question 3.
How many funds were reserved for education in India as per the charter act of 1813?
Answer:
Under the charter act of 1813, one lakh rupees was reserved for education in India.

Question 4.
Who implemented the Regulating Act and when?
Answer:
The Governor-General Warren Hastings implemented this act in 1773.

KSEEB Solutions

Question 5.
Name the universities that were established in India in 1857?
Answer:
In 1857, Universities were set up at Calcutta, Bombay, and Madras.

II. Discuss in a group and answer the following :

Question 1.
How did the permanent zamindari system influence the farmers?
Answers:
The zamindars exploited the farmers by collecting excess land tax. They never gave attention to improve agricultural output. The tenant farmers were forced to pay their share even though crops had failed. The company made the farmer by forcing them to grow commercial crops that were needed for their factories. It resulted in the growth of bonded labor.

Question 2.
Explain the impact of western education in India.
Answer:

  • Indians of different languages were able to converse with one another in English.
  • This also helped in inspiring the feeling of nationalism among the people.
  • The European materialistic thinking entered the Indian society and had far-reaching consequences.
  • It had a lot of serious influence on Indian literature and led to literary revolutions too.
  • Many sections gained social awareness.

Question 3.
Mention some of the important constitutional reforms in India.
Answer:
Some of the important constitutional reforms in India are:

  • Regulating Act-1773
  • Pitt’s India act – 1784
  • Morley- Minto reforms (1909)
  • Montagu-Chelmsford Reforms (1919)
  • 1935 Act.

This act is considered as a major milestone in Indian history.

III. Match the following items mentioned in ‘A’ with the information given in ‘B’:

A B
1. Warren Hasting a. Permanent Zamindari System
2. Cornwallis b. English Education
3. Thomas Munroe c. Collection of tax by action
4. William Bentinck d. Wealth, Drain Theory
5. Dadabai Navroji e. Ryotwari System

Answers:

  1. c
  2. a
  3. e
  4. b
  5. d

Class 7 Social Science Impact of the British Rule Additional Questions and Answers

I. Fill in the Blanks:

  1. _______ System was introduced in Bengal.
  2. The _______ exploited the farmers by collecting excess Land Tax.
  3. System was brought into effect in the south and west India
  4. _______ translated Rigveda and other writings.
  5. According to _______ “ Wealth Drain” resulted in Poverty.

Answers:

  1. Permanent Land Revenue
  2. Zamindars
  3. Ryotwari
  4. Max Muller
  5. Dadabhai Navaroji.

KSEEB Solutions

II. Answers the following questions in a sentence each:

Question 1.
What is meant by the Permanent Land Reform Act?
answer:
The agreement reached between Lord Cornwallis and the landlords on the system of collection of tax is called the Permanent Land Reform Act.

Question 2.
Who introduced the peasantry system in Madras province?
Answer:
The peasantry system of taxation was brought in Madra’s province by Sir Thomas Munroe in 1820.

Question 3.
Who was responsible for the collection of taxes in the Mahalwari system?
Answer:
The local leader (Lambardar) was responsible for the tax due by all formers.

Question 4.
To whom does the credit go for initiating a new education system?
Answer:
The credit for initiating, a new education system goes to Lord Macaulay and Charles Wood.

Question 5.
Who promulgated an educational policy in support of western science and the English medium?
Answer:
Lord William Bentick promulgated an educational policy in support of western science and English.

Question 6.
How did Adam Smith describe the Britishers in India?
Answer:
Adam Smith described the British in India as plunderers.

III. Answers the following questions in two or three sentences:

Question 1.
What was the main reason for India becoming a poor country during British rule?

  • The main reason for India becoming a poor country during British rule was the transfer of enormous wealth of the nation to England.
  • The huge profits gained by British citizens through investments in various areas were another source of loss of wealth.

Question 2.
What did the Zamindar is done to increase their income?
Answer:

  • To increase their income, zamindars insisted on cultivating crops like cotton Jute, Peanut, Tobacco, Sugarcane, and other commercial crops instead of food crops.
  • It was profitable for the British as the commercial crops would get exported. It resulted in a food shortage.

KSEEB Solutions

Question 3.
Why did the East India Company start collecting higher taxes form the farmers?
Answer:

  • The British needed a huge amount of money to fund there were expenses and salary expenses of their staff.
  • Particularly the British officers were drawing huge salaries.

Question 4.
Why was the Regulating Act considered as a milestone in the history of the constitution ?
Answer:

  • This Act became the base of British administration in India.
  • This also gave a constitution to the East India company.

IV. Answer the following questions in three or four sentences each:

Question 1.
What were the provisions of the Minto – Morley Reforms?
Answer:

  • According to this act, eligible Indians could be made part of the government programmes.
  • The number at the Central Legislative Assembly increases.
  • Similarly, the regional assemblies were also expanded.

Question 2.
What are the provisions of the Montagu – Chelmsford Reforms?
Answer:

  • The total members at the India council of Secretary of state were increased.
  • The tenure of membership was fixed at five years.
  • An Indian High commissioner was posted in London.

Question 3.
What are the provisions of the government of India Act 1935?
Answer:

  • According to this Act, a federal of India was formed with the federation of states and princely states.
  • Diarchy was introduced at the Central government.
  • The responsible government was established in the regions.

Question 4.
What were the features of the permanent Land Ownership Act?
Answer:

  • The Landlords acted as agents of the British.
  • The lease amount of the company was fixed.
  • There was a definite amount of revenue collection.
  • The burden of spending money in the process of collection of tax was also reduced.

Question 5.
What were the features of the peasantry system?
Answer:

  • Under this system, the land was measured, and based on the fertility and irrigation facilities, the tax amount was determined.
  • 50% of the value of the agricultural produce was fixed as the tax which was very high.
  • The tax amount was decided periodically.
  • During floods or drought, even if the crops failed, the farmers had to pay the tax.

Question 6.
What were the cumulative effects of land taxation systems on Indian farmers?
Answer:

  • Land was converted into a commercial commodity.
  • Incidents of sale and auction of land increased.
  • Since the tax was being in cash, the money gained importance.
  • To enhance their income, the landlords forced the farmers to grow commercial crops like cotton, jute, groundnuts, and sugarcane instead of food crops.
  • Commercial crops were suitable for export and hence proved to be beneficial to the British.
  • Due to this, there was a severe shortage of food grains.
  • Different types of peasant classes surfaced in the landlord system.

Question 7.
What were the features of the new education policy for India?
Answer:

  • Primary schools, high schools, colleges, and universities were set up in phases.
  • To supervise the educational system, education departments were set up in the provinces.
    English became the official language of administration in 1844.

V. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. Mahal means _______ or estate.
a) City
b) Town
c) Village
d) Municipality
Answer:
c) Village

2. Under the _______, one lakh rupees was reserved for education in India.
a) Regulating Act
b) Charter Act of 1813
c) Pitt’s India Act
d) Rowlatt Act.
Answer:
b) Charter Act of 1813

3. _______ introduced the Ryotwari system.
a) T.B. Macaulay
b) J F Fleet
c) Munroe
d) Bentham
Answer:
c) Munroe

KSEEB Solutions

4. On the advice of _______ English education was introduced in India.
a) T. B. Macaulay
b) J.S. Miu
c) Bentham
d) Bentinck
Answer:
a) T. B. Macaulay

5. Charles Wood’s recommendations on education are called _______.
a) Minute
b) Magna Carta
c) Charter
d) Dispatch
Answer:
d) Dispatch

KSEEB Solutions

6. The rate of revenue collection was ______ percent of the produce, under the Ryotwari system.
a) 50
b) 25
c) 75
d) 10
Answer:
a) 50

KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 25 Australia – The Flattest Continent

   

Students can Download Social Science Geography Chapter 25 Australia – The Flattest Continent Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science Geography Chapter 25 Australia – The Flattest Continent

Class 7 Social Science Australia – The Flattest Continent Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Australia is known as the flattest continent. Why?
Answer:
Out of the total land surface in Australia 94% is less than 600 mt. above sea level, comprising of flat lowland. Therefore it is known as the ‘Flattest continent’.

KSEEB Solutions

Question 2.
Explain the location and extent of Australia.
Answer:

  • The continent of Australia is situated completely in the southern and the eastern hemispheres.
  • It lies between 10° 45’S and 43°39’S latitude.
  • It lies 11°39’E and 153° 39’E longitudes.
  • The Tropic of Capricorn passes approximately through the central part of the continent extent.
  • The total area of the continent including the island of Tasmania is 76.82 lakh km2.
  • The continent is 3,940 km from north to south and 4,350 km from west to east.
  • Its coastal line is 19,310 km long.

Question 3.
What are the major physical divisions of Australia?
Answer:
Australia can be divided into three physical divisions. They are

  • The Eastern Highlands
  • The Plateau Lowlands
  • The Western Plateau

Question 4.
Write a note on the river system of Australia.
Answer:

  • There are a few rivers in Australia.
  • Most of the rivers are short and flow into the lakes.
  • The Murray is the most important river in . Australia. The Darling, Lachlan and Murrimbidge are its main tributaries. It drains into the Encounter Bay.
  • Hunter, east flitzroy and Belgando are eat flowing rivers.
  • Mitchel, Gilbert and Flinders flow towards north west and join the gulf of corpentaria.
  • The Daly, Victoria, West Flitzroy flow northwards and north westward and joins the Timor sea.
  • The rivers Cooper Geek, Diamantina and Mucumba drain into lake Eyre.
  • Rivers Murchison, Avon, Blackwood, etc., drain into the Indian ocean.

Question 5.
What are the main crops in Australia?
Answer
A variety of crops are grown in Australia. Wheat, sugarcane cotton, maize, tobacco are the main crops of Australia. A variety of fruits and vegetables are also grown in South Australia, Queensland, New South Wales, and Victoria.

Question 6.
Which are the important minerals of Australia?
Answer:
Australia has enough mineral resources. The important mineral resources of this continent are: iron ore, bauxite, lead, zinc copper, nickel, tin, and uranium coal, petroleum, and natural gas are available in Australia. Many of these minerals are exported.

Question 7.
Mention the important industries of Australia.
Answer:
The major industries and producing centers are Iron and Steel industry, Automobile industry, Shipbuilding, Electrical machinery, Textile, Paper, Paperboard and pulp industries, Oil refining.

KSEEB Solutions

Question 8.
Mention the products exported from Australia.
Answer:

  1. Australia exports about 70% of its total production of wheat.
  2. Milk, meat, and other dairy products are exported. The fine wool of Merino sheep is also exported.
  3. Minerals like iron ore, bauxite, lead, zinc, etc., are also exported coal is also exported.
  4. Iron and steel, machinery, and other manufactured goods are exported.

Question 9.
The density of the population in Australia is low. Why?
Answer:

  • The distribution of the population in Australia is uneven and sparse. It is a country with a very low density of population. The average density is only 3 persons per sq.km.
  • It is because 80% of the continent is covered by desert and semi-desert. In Australia the urban population is more than the rural population.

Question 10.
Mention the grassland found in Australia. There are two types of grasslands in Australia.
Answer:

  • Tropical grasslands – Savanna
  • Temperate grasslands- Downs

Class 7 Social Science Australia – The Flattest Continent Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Australia was a part of the ancient _______.
  2. _______ formed a formidable barrier to the early settlers who reached the eastern coast of Australia.
  3. _______ is the highest peak of the continent Australia.
  4. Most of the rivers of Australia rise in the _______.
  5. The worlds largest monolithic rock is _______.

Answers:

  1. Gondwana land
  2. The Great Dividing Range
  3. Mt. Kosciusko
  4. Eastern Highlands
  5. Ayers Rock

KSEEB Solutions

II. A. Match the following :

A B
1. The central lowlands a. most important river in Australia
2. The bed of lake eyre b. world’s largest artesian basin
3. Musgrave and Mcdonnel c. the lowest point of Australia
4. Murray – Darling d. the largest lake in Australia
5. Lake Eyre e. highest ranges in central Australia

Answers :

  1. b
  2. c
  3. e
  4. a
  5. d

B. Match the following:

A B
1. Koala a. resembles the beautiful peacock
2. Kangaroo b. egg-laying animal
3. Platypus c. termites eater
4. Echidna d. national animal
5. Emu e. marsupials
6. Lyrebird f. Flighters bird

Answers:

  1. e
  2. d
  3. b
  4. c
  5. f
  6. a

KSEEB Solutions

III. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Where is the world’s largest Artesian basin located?
Answer:
The central lowlands of Australia.

Question 2.
Which are the famous deserts located in the western plateau of Australia?
Answer:
The great sandy desert, great victoria desert and Simpson deserts are located in the western plateau.

Question 3.
Why is the season of Australia opposite to those of the Northern Hemisphere?
Answer:
Due to its location in the southern hemisphere, the seasons of Australia are opposite to those of the Northern Hemisphere.

Question 4.
Which birds are best known for their human-sounding laughter?
Answer:
Kookaburras are best known for their human-sounding laughter.

KSEEB Solutions

Question 5.
Why is Australia a land of rare animals?
Answer:
Because around 60% of its native birds are not found anywhere else in the world.

Question 6.
What are the huge farms where sheep are raised known as in Australia?
Answer:
They are known as ‘stations’.

Question 7.
Which are the two famous gold mining centres in Australia?
Answer:
Kalgoorlie and Coolgardie.

Question 8.
Which are the main sources of power in Australia?
Answer:
Coal, petroleum, and natural gas are the main sources of power in Australia.

IV. Answer the following in two or three sentences each:

Question 1.
Describe the tropical forests of Australia?
Answer:

  • They are found in the northern and northeastern coastal areas of Australia. They occupy a very small area which is patchy.
  • Palm, ash, beech, and cedar are important trees.

Question 2.
What type of agriculture is practiced in Australia?
Answer:

  1. In Australia, extensive farming is in practice.
  2. The size of the holdings is large and modem methods of cultivation are followed.
  3. The importance is given to commercial crops as they are needed for export.

Question 3.
Why is animal husbandry an important occupation in Australia?
Answer:

  • Animal husbandry is an important occupation in Australia.
  • Sheep and cattle are reared for wool, meat, skin, and dairy products.

Question 4.
How are the central low lands of Australia divided?
Answer:
The central lowlands are divided into three basins they are:

  1. The Murray Darling Basin
  2. The Lake Eyre Basin
  3. The Carpentaria Lowlands

KSEEB Solutions

Question 5.
Why is agriculture limited in Australia?
Answer:

  • The cultivable area is small and accounts for only 4% of the land in Australia.
  • It is found along the coastal plains and river basins.
  • Due to scanty and untimely rainfall, infertile sandy soil, and lack of irrigation facilities, the cultivated area is limited.

Question 6.
What are the factors that favour sheep rearing in Australia?
Answer:
The vast grasslands, water from the artesian wells, cool and dry climate, modem methods of sheep rearing and wide market facilities have encouraged sheep rearing.

Question 7.
What are the factors that contribute for the development of industries?
Answer:

  1. mineral wealth
  2. agricultural development
  3. progress in science and technology
  4. availability of capital
  5. a wide market

are some of the important factors for the development of industries.

V. Multiple Choice Questions:

1. The continent of Australia is located between the Indian ocean and the _______.
a) Arctic ocean
b) Antarctic Ocean
c) Atlantic
d) Pacific
Answer:
d) Pacific

2. One of the following is not a name given to Australia _______.
a) Flat continent
b) Dark Continent
c) New Continent
d) Desert continent
Answer:
b) Dark Continent

3. The cyclones in Australia are known as _______.
a) Hurricanes
b) Typhoons
c) Willy willies
d) Tornado
Answer:
c) Willy willies

KSEEB Solutions

4. The _______ passes through the central part of Australia.
a) Tropic of Cancer
b)Tropic of Capricorn
c) Equator
d) Arctic circle
Answer:
b) Tropic of Capricorn

5. In Australia, ‘the downs’ is the popular name of _______.
a) temperate grassland
b) tropical grassland
c) slopes of the eastern
d) lake eyre basin highlands
Answer:
a) temperate grassland

6. The most of important crop of Australia is _______.
a) maize
b) Sugarcane
c) wheat
d) Tobacco
Answer:
c) wheat

7. _______ is the most populated state in Australia.
a) Victoria
b) Tasmania
c) South Australia
d) New South Wales
Answer:
d) New South Wales

error: Content is protected !!