Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 1 A Day in the Ashram

You can Download A Day in the Ashram Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

A Day in the Ashram Questions and Answers, Notes, Summary

C1. Answer the following questions and share your responses with your partner.

Question 1.
Who named the school ‘Shantiniketan”?
Answer:
Maharshi Rabindranath Tagore named the school Shantiniketan.

Question 2.
When does the day in Shantiniketan begin?
Answer:
The day begins before dawn, when the birds chirps in almoki groves.

Question 3.
What is termed by Gurudeva as, the darling of our hearts’?
Answer:
Shantiniketan is termed as the darling of our hearts by Gurudev.

Question 4.
Which phrase used in paragraph 1 means’ both the old and the young people ‘?
Answer:
The phrase ‘old and young alike’ means both the old and the young people in Paragraph 1

Question 5.
The boys in Shantiniketan get up early in the morning . Who else are early risers ?
Answer:
The birds in amloki grooves are the early risers with the boys in Shantiniketan.

C2. Work in pairs, Answer the following questions and share vour responses with vour partners.

Question 1.
What kind of work do the boys practice in the afternoon?
Answer:
The boys in Shantiniketan practice Carpentry, spinning, weaving, drafting, painting music etc in the afternoon. They learn these types of handwork.

Question 2.
What are Shantiniketam boys famous for.?
Answer:
The Shantiniketan boys are famous for sports and games everywhere.

Question 3.
How do the boys spend their evenings before they go to bed?
Answer:
The boys spend their evening before they go to bed by telling fairy tales, recitation of short dramas, singing of Gurudeva’s songs and gatherings of different schools.

Question 4.
Read the second paragraph carefully. What is describes is :
a) the greatness of the teacher
b) the song of the choristers
c) the lessons taught in the Ashram
d) the silent meditation of the inmates
Answer:
b) The song of the choristers

C3. Read and discuss your responses with your partner. Then write.

Question 1.
What is the effect of the song of the choristers on the listeners?
Answer:
When the Choristers are singing their morning hymns and they go around the Ashram, one can hear the voices. The beauty of the sound in the silent morning air and the sense of Joy and reverence which it brings, give peace to the soul.

Question 2.
How are classes held in the afternoon in Shantiniketan?
Answer:
in the afternoon, at two o’clock, the afternoon classes begin. Handiwork is practiced. The work is chiefly with hands and the mind. The boys practice handicrafts such as carpentry, mechanics, spinning, weaving, drafting, painting and playing musical instruments. This helps the boys to discover their tastes and talents.

Question 3.
How do the boys spend their evenings in Shantiniketan?
Answer:
In the evening, the boys return after playing in the field. They meditate for a short time. They take part in cultural activities such as singing songs, reciting and enacting dramas, telling fairy tales, and attending school gatherings.

Question 4.
How are the classes at Shantiniketan different from the classes in other schools?
Answer:
The classes at Shantiniketan is completely different from the classes of other schools. In Shantiniketan, the teaching is student or child-centered. The students sit with their teacher in the open air under the trees. There is no classrooms. The group of 8 to 10 students has one teacher.

Very few books are’ used. Most part of learning is done through conversation. The students could ask questions and clear their doubts. On the contrary in other schools, the teaching is teacher-oriented (centered). One teacher in the class should teach 50 to 60 students, many books and subjects.

Her subjects are compulsory whether the students like or dislike. The answer should be by heart. Handiworks are very less and they were not given much importance. The students do not have freedom.

Question 5.
How does Shantiniketan prepare the boys for life?
Answer:
The classes in Shanthinikethan not only CPC Honest Success Series teaches subjects but also handiwork’s. Here the importance is given to the all-round development of the students. The teacher-student relationship is cordial and the teachers find out the student’s talent and encourage them to learn that subject.

Handiwork is also helpful to build their future and succeed in that particular field. If the students learn their talented subjects they would definitely gain skills. It is helpful in their future life. Thus Shantiniketan helps and prepare the students for life.

C4. The writer has used the phrase ‘living education’ to describe the experience in Shantiniketan. Some features of education are given below. Classify them into the categories of ‘living education’ and ‘unimaginative instruction. Discuss in groups.
Answer:
Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 1 A Day in the Ashram 1

C5. Write a paragraph describing your our idea of a good school.
Answer:
A Good School:
The teachers are pillars for school. They must be educated, kind, learned, disciplined and have lot of patience. They must love their profession and children. Magnificent building, spacious class rooms and big fields are not as much important. The way of teaching should encourage the students creative thinking.

Give importance to boost the children’s talent. The students should have free ness to ask questions. Handiwork’s and games and sports should include in their curriculum. The students should also be obedient, disciplined and love to learn.

Vocabulary:

VI. Observe The use of nearer and nearer in the following example.

e.g. You can hear the voice in the distance, drawing nearer and nearer.

Fill in the blanks in the following sentences with the help of the clues given in brackets.

  1. When you blow air into a balloon in becomes ……… and ………. [big]
  2. As the train approaches the station, the should of its whistle becomes ……….. and ………. [loud]
  3. If you practice harder and harder, you will feel ……… and ……… [much] confident to solve the problems.
  4. Man has been constructing ………. and ………. [tall] buildings in the cities.
  5. As you move away from a tree it looks ……… and ………… [small]

Answer:

  1. bigger, bigger [big]
  2. louder, louder [loud]
  3. more, more [much]
  4. taller, taller [tall]
  5. smaller, smaller [small]

V2. Fill in the blanks using some and others.

e.g. Some prefer capentry others prefer mechanical work.

  1. You can see shining objects in the sky at night. …….. of them are planets ………. are stars.
  2. There are many fruits in the basket. ………. of them are mangoes, ……… are bananas.
  3. After the bell, ……….. boys went out to play ………. went home.
  4. There are a few books on the table. ……….. of them are text books, ……….. are not.
  5. ………. of the apples in the basket are good ………… are bad.

Answer:

  1. some, others
  2. some, others
  3. some, others
  4. some, others
  5. some, others

V3. Fill in the blanks choosing the appropriate words from the words given in brackets.

Last week [week, weak] I went to a shop to buy [by buy] a pair of trousers. I bought one and returned home. When I tried to wear [wear., ware] it, I found that it was rather loose [loose, lose]. So I went to the shop in fury. But the shopkeeper was out. So I had to wait [wait, weight] for half an hour. When he returned. I shouted at him, “See how big it is. It fits an elephant”. He replied coolly looking at my pot belly, “Therefore we offered it to your, Sir”.

V4. Fill in the blanks using the antonyms of the words underlined.

  1. Krishna was a …….. king, while his friend was a ……… man.
  2. Madanika is ……… but her brother is ………..
  3. Radhika is ……… but her sister is ………..
  4. Silk is ……..; iron is ……..
  5. I can ……….. stories but ………… lessons.

Answer:

  1. rich, poor
  2. tall, short.
  3. strong, weak
  4. soft, hard
  5. remember, remember

V5. Classify the following into prefixes and suffixes :

re, less, fill, mis, non, anti, ment, able, ish, in ex, ion, ship, multi, sub, ive.
One example for each is given.

Prefixes Suffixes
re-mis, non, anti, in ex, multi sub -less, full, ment, able ish, ion, ship, ive

V6. Fill in the blanks with the appropriate prefixes choosing from the ones given above [V5]

  1. The school reopens on ………..
  2. Manish eats meat. He is a ………
  3. Terrorists are ……… social.
  4. BakraNangal is a ………. purpose project.
  5. Plastic chairs are ………. expensive.

Answer:

  1. June 1
  2. non – vegetarian.
  3. anti
  4. multi
  5. in

V7. Fill in the blanks with appropriate suffixes choosing from the ones given above [V5]

  1. He was comfort…….. in his seat on the train.
  2. He was acting in a very chill…….. way.
  3. She looked at her reflect………. in the mirror.
  4. India has won the Champion……… at Sharjah.
  5. The rate of employ………. in India has been rising steadily.

Answer:

  1. table
  2. dish
  3. ion
  4. ship
  5. ment

Task 2.
Your teacher will say these words. listen and write them in two different columns a few example are given.

Words with / i: /

eg mean, priest, lead, seek, clean, read, speed, meet, breed, sheet, dream, fees, Leed, learn

Words with /i /

eg spit, win, fit, mist, kit, grin, mix chit, hid, trim

C. Reading:
Reading warning Sings.
Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 1 A Day in the Ashram 2

  1. Do not use it in a closed room. (3)
  2. Do not eat or drink it (2)
  3. Do not breathe it in (6)
  4. Do not store it in a cupboard. Keep it cool. (4)
  5. Do not but in it. (1)
  6. Keep it in a place where a child cannot go near it. (5)

D. GRAMMAR
Task 1:
Read the following passage. underline the common nouns. Say whether they are countable, that is whether they can be wanted one, two etc., or whether they are uncountable. that is, they cannot be counted, list them under different columns. Two examples are given.

There was a merchant in a town. His name was Parashuramappa. He had many friends. They helped him in selling milk all over the town. Parashuramappa loved to live in peace. Also, he always spoke the truth. These qualities endeared him to all the people in the locality.

Countable Nouns Uncountable Nouns
People, merchant, town, friends milk, peace, truth

Task 2:
Fill in the blanks using ‘a,’ ‘an’ or ‘the’ only

1. Abdul is an excellent football player. As a student, he won many prizes. Now he has joined a .multinational company. The company encourages him to play for the state-level tournaments.

2. Democracy is the best form of government for all the people who have the right to vote. Even in the emergency, the people do not j lose their…. rights, in that form of government.

3. … Peter lives in the same locality as I do. His father is an Assistant Engineer. He loves … music and… sports. His most favorite sports is … is cricket.

Task 3:
Look at the following pairs of sentences. Why is ‘the’ (the definite article) used in some cases but not in others? Discuss with your partner and write the reasons. Answer the following questions by filling in the blanks. :

  1. …….. rose is a beautiful flower
  2. ……… rose on your coat is fading.
  3. Do you have ……. ticket? (The ticket collector to the passenger )
  4. Here are ……. tickets
  5. It is ……… e-mail
  6. I have not yet read …….. e-mail

Answer:

  1. A
  2. The
  3. the
  4. the
  5. an
  6. the

Task 4:
What do you understand after doing these exercises? Answer the following questions by filling in the blanks.

  1. Nouns can be countable or Uncountable
  2. Countable can be singular or plural.
  3. ‘a’, ‘an’ and they are articles.
  4. ‘a’, and ‘an’ are used only with countable nouns.
  5. ‘The’ can be used with both singular and plural forms of nouns,
  6. The is called the definite article, ‘a’ and ‘an’ are called indefinite. Articles.

Answer:

  1. Uncountable
  2. plural
  3. the
  4. countable
  5. plural
  6. article, indefinite

Other Determines
Apart from a / an / the, some of the other determiners are a few, many, several, a pair of, a piece of, a lot of etc.
Another type of determiners are Demonstratives namely
This- these
That- those.

Task 5:
Frame sentences using the above determiners.

  1. There are ……… students in the assembly hall.
  2.  I have ………. books,.
  3. Gopi had ………. paintings.
  4. Sindhu purchased ………. of gloves.
  5. Ranga tasted ……….. sweet.
  6. ……….. people attended the fair.
  7. ……… is fruit and ……….. are fruits.
  8. ………. is a toy and ……….. are toys.

Answer:

  1. a few
  2. many
  3. several
  4. a pair
  5. a piece of
  6. A lot of
  7. This, these
  8. That, those

E. Writing:
Choice of words :

Task 1:
Read the following descriptions. Substitute each with an appropriately descriptive word from the ones given in brackets below. One example is given.

  1. He often promises to do things, but half the time he forgets ………….
  2. She is always here on time ……….
  3. I don’t think he has done any work since he has been here, ……….
  4. She finds it difficult to meet people and talk to strangers ………..
  5. He can work in any department and it doesn’t matter to him if he is on his own or part of a team ………..

Answer:

  1. Forgetful
  2. punctual
  3.  azy
  4. shy
  5. flexible

A Day in the Ashram Additional Questions and Answers

Question 1.
Who is the author of the lesson ‘A Day in the Ashram’?
Answer:
C. F. Andrews is the author of the lesson ‘A Day in the Ashram’.

Question 2.
What do the choristers of the Ashram do?
Answer:
The choristers go round the Ashram singing hymns.

Question 3.
Why do the boys go into the fields with their asanas?
Answer:
The boys go into the fields to meditate alone in the silence of the morning.

Question 4.
There are no classrooms in Shantiniketan. Where do the boys sit and learn?
Answer:
The boys sit in small groups of eight or ten under the trees with their teachers.

Question 5.
What does C.F. Andrews call the education imparted in the Ashram?
Answer:
C. F. Andrews calls the education imparted in the Ashram “Living education”.

Question 6.
When do the afternoon classes begin?
Answer:
The afternoon classes begin at two o’clock.

Question 7.
Give a list of the handicrafts practiced by the boys.
Answer:

  1. Carpentry
  2. spinning
  3. weaving
  4. drafting
  5. painting
  6. mechanical work
  7. playing musical instruments.

Question 8.
When do the boys go to bed?
Answer:
The boys go to bed by nine o’clock at night.

Multiple Choice Questions:

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate one.

Question 1.
‘A Day in the Ashram’ is written by
A) A.L. Hendricks
B) Charles Dickens
C) C.F Andrews
D) Daniel Miller
Answer:
C) C.F Andrews

Question 2.
Shantiniketan was founded by
A) Rabindranath Tagore
B) C.F Andrews
C) Mahatma Gandhi
D) C.V. Raman
Answer:
A) Rabindranath Tagore

Question 3.
Who has referred to Shantiniketan as ‘The darling of our hearts’?
A) Mahatma Gandhi
B) Rabindranath Tagore
C) C.F. Andrews
D) Sarojini Naidu
Answer:
B) Rabindranath Tagore

Question 4.
In the ashram, what gives peace to the soul?
A) The singing of the birds in the amloki groves
B) The boys meditating in the fields in the morning
C) The beauty of the sound of the choristers singing in the morning
D) The boys standing in the shade of the trees and singing hymns.
Answer:
C) The beauty of the sound of the choristers singing in the morning

Question 5.
A greater part of the teaching in Shantiniketan is carried on through
A) books
B) discussions
C) conversation
D) examinations
Answer:
C) conversation

Question 6.
In the ashram, the boys’ own natural tastes are discovered through
A) singing of hymns
B) the handiwork they practice
C) sports and games
D) reciting of short dramas
Answer:
B) the handiwork they practice

Question 7.
The Shantiniketan boys are famous for
A) sports and games
B) studies
C) discipline
D) knowledge
Answer:
A) sports and games

A Day in the Ashram Summary in English

A day in the Ashram’ is the experience of C. F. Andrews while he stayed in the Ashram known as ‘Shanthiniketan’founded by Rabindranath Tagore, he was famous as ‘Gurudeva’. Shantiniketan was his dream school. He was one of the important educationists. All his ideas are practically applied in this school. It is one of the important internationally popular schools.

1. The beauty of Shantiniketan is not found visibly. Its importance lies in its quality of education and the way of teaching. Irrespective of age all who have visited it, appreciate and feel its inner beauty Gurudeva says that all the students learned here never forgot their student life and they reached a very great height in future life. Our ex-Prime Minister Smt. Indira Gandhi was one of the students of Shantiniketan.

A Day in the Ashram Summary in Kannada

A Day in the Ashram Summary in Kannada 1
A Day in the Ashram Summary in Kannada 2
A Day in the Ashram Summary in Kannada 3
A Day in the Ashram Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 8 English

Leave a Comment

error: Content is protected !!