KSEEB Solutions for Class 8 Geography Chapter 5 Biosphere

Students can Download Geography Chapter 5 Biosphere Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science Geography Chapter 5 Biosphere

Class 8 Social Science Biosphere Textual Questions and Answers

I. Answer The Following Questions

Question 1.
What is Biosphere?
Answer:
The total living organisms on this earth from the microorganisms to the biggest creatures are called the biosphere. The biosphere includes both animals and plants. It is the fourth component of the earth. It includes the living creatures within the Hydrosphere, on the earth, and in the atmosphere.

Question 2.
Define ecology?
Answer:
Ecology is the study of the interaction of living organisms with their physical, chemical and biological environment.

KSEEB Solutions

Question 3.
Name the different types of environmental pollution.
Answer:
Environmental pollution is the unfavorable alteration of the environment with the intervention of man and his relative activities. The four types of Environmental pollution are :

  • Air Pollution
  • water pollution
  • Soil pollution
  • Noise pollution

Question 4.
What are the measures to control water pollution?
Answer:
The water bodies on earth are polluted a lot in recent years. We have to conserve the purity of water bodies which are very essential for our life.

  1. We should not allow the industrial wastes to flow into the rivers and tanks directly. They should be treated.
  2. Drinking water must be kept clean.
  3. Drains and sewage water should not flow into the rivers, lakes, seas, and oceans.
  4. Disposal of waste on the water bodies must be controlled.

Question 5.
What is Bio-diversity?
Answer:
The variety of plants (flora) and animals (fauna) in a region is known as bio-diversity. The distribution of different kinds of plant and animal species in a region shows the richness of bio-diversity. We should conserve the bio-diversity for the survival of mankind and other species of the Biosphere.

II. Define The Following:

1. Biosphere: Biosphere is the part of the earth where life exists.

2. Ecological imbalance:  In a natural environment, there is a perfect balance between the various organisms living together in the biosphere. This is known as an ecological imbalance.

3. Global warming :
The temperature of the earth is increasing slowly over the years. For the last few years, global temperature has increased. This phenomenon is termed as Global warming.

4. Greenhouse effect: Increasing greenhouse gases is causing an increase in temperature. This is called the ‘Greenhouse effect’.

KSEEB Solutions

5. Ozone depiction: In recent years the use of air conditions, refrigerators, sprays, and deodorants are destroying the ozone due to the synthetic chemicals released into the atmosphere, primarily  chlorofluorocarbons

6. Acid rain: Acid rain contains high amounts of acids particularly sulphuric acid and carbon monoxide.

Class 8 Social Science Biosphere Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions:

1. The only living planet in our solar system is _____
(a) Earth
(b) Mars
(c) Venus
(d) Neptune
Answer:
(a) Earth

2. Acid rain is also referred to as _____
(a) river killer
(b) Lake killer
(c) Sea killer
(d) Water killer
Answer:
(b) Lake killer

3. High amounts of acids particularly sulphuric and carbon monoxide is found in _____
(a) Ozone depletion
(b) Greenhouse effect
(c) Acid rain
(d) Global warming
Answer:
(c) Acid rain

KSEEB Solutions

4. Epidemic diseases are caused due to this pollution _____
(a) Air pollution
(b) Soil pollution
(c) Water pollution
(d) Noise pollution
Answer:
(c) Water pollution

II. Fill In The Blanks:

Question 1.
Pollutants are the substances that cause _____
Answer:
Pollution

Question 2.
_____ is a thin layer of gas found in the stratosphere.
Answer:
Ozone

III. Answer The Following Questions

Question 1.
What is the environment?
Answer:
The environment is the surroundings where an organism, a community, or an object exists.

Question 2.
What is environmental pollution?
Answer: Environmental pollution is the unfavorable alteration of our surroundings, wholly or partly by human action through direct and indirect effects.

Question 3.
Whataretheimportantairpollutants?
Answer:
The important air pollutants are carbon dioxide, carbon monoxide, sulphur dioxide, nitrogen oxide, chloroform
carbons, hydrocarbons etc.

Question 4.
What are the measures to control air pollution?
Answer:

  1. Control of gaseous pollutants.
  2. Control of emission from automobiles.
  3. Planting more trees.
  4. Use of non-conventional energy sources.
  5. Awareness programme, legal control literacy, and education.

Question 5.
What is water pollution?
Answer:
Water pollution is an alteration in the physical, chemical, and biological characteristics of water which may have harmful effects on human and aquatic life.

KSEEB Solutions

Question 6.
What are the important sources of water pollution?
Answer:
The important sources of water pollution are :
Natural: Soil erosion, landslides, volcanic eruption, decay and decomposition of plants and animals etc.
Man-made: Industrial effluents, urban waste, domestic waste, agricultural waste, thermal waste, oil spill, nuclear waste, etc.

Question 7.
Name the different kinds of water pollution.
Answer:
Water pollution is of different types.

  1. Sea or ocean water pollution
  2. Groundwater pollution
  3. River water pollution
  4. Lake pollution. Etc.

Question 8.
What is soil pollution?
Answer:
Soil pollution is a decrease in the quality of soils either due to human sources or natural sources by both.

Question 9.
What are the results of soil pollution?
Answer: It results in the increase of soil erosion, lack of humus, decrease in soil microorganisms, plant nutrients etc.

Question 10.
What are the sources of soil pollution?
Answer:
Sources of soil pollution, industrial and mining waste. Domestic and urban waste, agricultural waste, nuclear waste etc.

Question 11.
What are the effects of soil pollutants?
Answer: The effects of soil pollutants are it decreases the fertility of the soil, converts the region into a wasteland, destroys the microorganisms in the soil, etc.

Question 12.
What is noise pollution?
Answer:
Noise pollution is any undesirable sound dumped into the atmosphere leading to health hazards.

Question 13.
What are the important sources of noise pollution?
Answer:
The important sources of noise pollution are :
Natural: Thunder, cyclones, lightning, heavy rainfall, hailstorms, waterfalls, ocean waves.
Man-made: Industrial noise, automobiles, air crafts, domestic noise, mining, etc.

KSEEB Solutions

Question 14.
What are the effects of noise pollution?
Answer:
The noise pollution causes temporary or permanent hearing problems, headaches, restlessness, cardiovascular diseases, physical disorder, behavioural changes, lack of concentration, etc.

Question 15.
What are the measures to control noise pollution?
Answer:

  1. Industries must be located away from residential areas.
  2. Construction of soundproof walls in the factories.
  3. Restricting unnecessary use of sirens, horns and loudspeakers.
  4. Airports must be located away from residential zones.
  5. Protective instruments the workers in the industries.
  6. Noise producing vehicles must be checked.

Leave a Comment