KSEEB Solutions for Class 8 History Chapter 12 The Cholas and Hoysalas of Dwarasamudra

Students can Download History Chapter 12 The Cholas and Hoysalas of Dwarasamudra Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science History Chapter 12 The Cholas and Hoysalas of Dwarasamudra

Class 8 Social Science The Cholas and Hoysalas of Dwarasamudra Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

Question 1.
The capital of the cholas was ………….
Answer:
Thanjavur

Question 2.
The committee of the subjects in every village during the period of the cholas was ………….
Answer:
Mahasabha

KSEEB Solutions

Question 3.
The most famous chola educational centre or agrahara was ……….
Answer:
Uttaramerur

Question 4.
The temple in Begur near bangalore built by the cholas was ……….
Answer:
Cholashwara temple

Question 5.
The army of body guards during the time of the Hoysalas was …………
Answer:
Garuda

Question 6.
The poem written by Raghavanka ……………
Answer:
Harichandra kavya

II. Answer The Following

Question 1.
Who was the founder of the chola kingdom?
Answer:
Karikala chola was the founder of chola kingdom.

KSEEB Solutions

Question 2.
Write a note on the significant features of the chola administration.
Answer:
The Chola administration was developed on the basis of the self-governance of the village. The grama Sabhas were the first Sabhas. Tara – Kuram was a village. Every Kurram had a village committee named Mahasabha. This was also called perumguri and its members were perumakkal. They were elected through elections. Only Sanskrit scholars and rich people were allowed to stand for election.

Question 3.
Describe the encouragement given by the Hoysalas to literature.
Answer:

Poets Books/ works
1. Rudrabhatta Jagannatha vijaya
2.Janna Yashodhara charite
3. Harihara Gitija Kalyana
4. Raghavanka Harishchandra
kavya
5. Keshiraja Shabdamani
Darpana
6. Ramanujacharya Sreebhasya
7. Parasharabhatta Sri guna ratnakosha

Class 8 Social Science The Cholas and Hoysalas of Dwarasamudra Additional Questions and Answers

I. Fill In The Blanks

Question 1.
The Cholas were started ……………. literature.
Answer:
Sangam

Question 2.
The Brihadeeshwara temple built by …………..
Answer:
Rajaraja Chola 1

Question 3.
Perumakkal were members of …………
Answer:
Perumguri

Question 4.
Periya were members of ……….
Answer:
Sekkilar

KSEEB Solutions

Question 5.
The military general ketamalla built the ……………… temple.
Answer:
Hoysaleshwara

II. Match The Following

A B
1. Bellandur lake a. Thirukkadeva
2. Choleshwara temple b. Vishnuvardhana
3. Jeevika Chintamani c. Kamba
4. Talakadugonda d. Dasoja
5. Famous sculptors e. Bangalore
6. Ramayana f. Rajendran

Answer:

  1. e
  2. f
  3. a
  4. b
  5. d
  6. c

III. Multiple Choice Questions

Question 1.
Thanjavur made as to the capital of Cholas by …………..
a. Rajaraja Chola
b. Karikala Chola
c. Rajendra Chola
d. Vijaya Chola
Answer:
d. Vijaya Chola

KSEEB Solutions

Question 2.
The foremost quality of the Chola administration was ………….
a. Self-governance of the village
b. The excellent irrigation system
c. Special attention to literature
d. Encouraged education and Sangam literature
Answer:
a. Self-governance of the village

Question 3.
The Channakeshava temple is at
a. Belur
b. Talakadu
c. Halebeedu
d. Gangawadi
Answer:
a. Belur

Question 4.
During Hpysala’s period visliishtadvaita philosophy spread by …………..
a. Madhwa charya
b. Shankaracharya
c. Ramahujacharya
d. Bgsaveshwara
Answer:
c. Ramahujacharya

Question 5.
The military general ketumafla built the …………. temple
a. Brihadeslnvara
b. Hoysaleslrwara
c. Chennakeshava
d. Keshava
Answer:
b. Hoysaleslrwara

Question 6.
The great poet Janha wrote ………….
а. Jagannatha Vijaya
b. Shabdamani darParpana
c. Yashodhara charite
d. Harishchandra kavya
Answer:
c. Yashodhara charite

IV. Answer The Following

Question 1.
Which were the achievements of Rajarajachola?
Answer:

  1. He strengthened his army and expanded his kingdom.
  2. He overpowered the Cheras, gangas, and pandyas.
  3. He captured Srilanka and bagan overseas trade.
  4. He built the Brihadeershwara temple at Thanjavur.

KSEEB Solutions

Question 2.
Write a note on educational development in the Hoysalas period.
Answer:

  1. Agarahars, madias, and temples were centres of education.
  2. There were excellent educational institutions at Melukote salagame and other places.
  3. Here a study of the Vedas Kannada and Sanskrit used to be carried on.

Question 3.
Mention the famous sculptors of Heysalas period.
Answer:
Dasoya, Chavana, Jakana, and Dankana sculptors in Hoysalas period.

Leave a Comment