KSEEB Solutions for Class 8 Sociology Chapter 3 Social Institutions

Students can Download Sociology Chapter 3 Social Institutions Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science Sociology Chapter 3 Social Institutions

Class 8 Social Science Social Institutions Textual Questions and Answers

I. Fill In The Blanks:

Question 1.
Social institutions fulfill the ………………. of human beings
Answer:
Social needs

Question 2.
Family is a ……………….. institution.
Answer:
Universal

KSEEB Solutions

Question 3.
Social institutions are ………………… of cultural transfer.
Answer:
Medium

Question 4.
Religion aids in ……………. of values
Answer:
Preservation

II. Answer The Following

Question 1.
What are the social institutions?
Answer:
Social Institutions are Socially approved Social structures that are devised to fulfill the desires of human beings. The state, family, marriage are the few examples of Social Institutions.

Question 2.
Explain the functions of the family.
Answer:
1. Nourishment of the members: The family assigns a relationship to all its members. The main role of the family is to nourish its members. Elders take care of their babies with caution until they become grown-ups.

2. Security and Socialisation: The family educates the Children about interacting with Society through Socialisation. It also provides Social security to the members.

KSEEB Solutions

Question 3.
What are the features of social institutions?
Answer:

  1. Universal.
  2. Social institutions have rules.
  3. Social institutions fulfill the basic needs
  4. Written and Unwritten rules and regulations.
  5. Interconnected relationship.

Question 4.
What are the types of social institutions?
Answer:

  1. Family
  2. Marriage
  3. Religion

III. Answer The Following Questions In 4 – 5 Sentences:

Question 1.
Explain the relationship between social institutions and society.
Answer:
Social institutions are the medium for transferring cultural aspects from generation to generation. It is important for social life. It fulfills the basic needs of human beings and also regulates their behavior. It prescribes and defines good and bad behaviors. Social Institution is the part of human society with necessary changes. The rules of Social institutions regulate the behaviour of the members. It directs its members to perform roles as per the rules strictly. It fulfills the basic needs of human beings.

Question 2.
Explain the ideals of religions as a social institution.
Answer:

  1. Socialization: it aids the spread of values like truthfulness patience peace, sacrifice, etc.
  2. Social unity: By employing symbols and customs, religions creates unity among the members
  3. Protection of values: These values are supported by all religions.
  4. Social control: It controls human life through god and spiritual concepts.

KSEEB Solutions

Question 3.
Explain the functions of family as a social institution.
Answer:

  1. Nourishment of the members
    • The family assigns a relationship to all its members the members functions as per their roles. The main role of the family is to nourish its members.
    • Elders like grandparents take care of babies with caution until they become grown-ups.
  2. Security and Socialization
    • The family educates the children about interacting with society through socialization. It also provides social security to the members.

Question 4.
Write a note on marriage.
Answer:
Marriage is an important social institution
Marriage is as old as human civilization.

Functions of Marriage

  1. Social sanction:-
    • It provides social sanction/or a man and woman to live together.
    • Marriage provides entry to family life.
    • It allows the couple to stay together . and lead a life.
    • Marriage is as old as human civilization.
  2. Base for the family:-
    • The procreation of children, their upbringing and nourishment takes place within the family.
    • Marriage often creates unity.
    • Marriage brings people together people from different social back ground and foster unity.
  3. Legal sanctity in relationship:-
    • The child born out of this marriage is the legal heir for the property of both the families.
    • The continuity of the society is ensured through marriage and family.
    • The relationship is guided by the law and the land also.

Class 8 Social Science Social Institutions Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions:

Question 1.
Like living beings that have organs and cells, societies also have customs and institutions” stated by ………..
a. Summer and Keller
b. Keller and Maciver
c. Maciver and page
d. Page and Keller
Answer:
a. Summer and Keller

KSEEB Solutions

Question 2.
“Social institutions are important for the social life” because
a. Full fill the basic needs
b. define good and bad behaviours
c. Transfer the cultural values
d. all the above options
Answer:
c. Transfer the cultural values

Question 3.
The main medium of socialization is …………..
a. Religion
b. Family
c. Culture
d. Society
Answer:
a. Religion

Question 4.
These are regulated people’s behaviour
a. Family and culture
b. Religion and customs
c. Culture and society
d. Social institutions
Answer:
d. Social institutions

KSEEB Solutions

Question 5.
It is one of the major means of achieving social control ……….
a. School
b. Religion
c. Culture
d. Family
Answer:
b. Religion

Leave a Comment