KSEEB Solutions for Class 9 Economics Chapter 2 Human Resources of India

Students can Download Economics Chapter 2 Human Resources of India Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Economics Chapter 2 Human Resources of India

Class 9 Social Science Human Resources of India Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
The working people who have knowledge, talent, and skill are called the ___________ of that country.
Answer:
Human resource

Question 2.
In 2011. the sex ratio was _________
Answer:
943: 1000

Question 3.
Census takes place once in ___________ years in India.
Answer:
10 (Ten)

KSEEB Solutions

Question 4.
The quality of population in a country depends on _______ and _________
Answer:
education, skill health level

Question 5.
The average number of children who die below one year of age for every 1000 live births is called ___________
Answer:
infant mortality

Question 6.
In India, since the birth rate is high, and the death rate is __________ the population growth rate is high.
Answer:
low.

II.Answer the following in one sentence each :

Question 1.
Who are the people identified as “Working People”?
Answer:
The people who work In various jobs in the fields of agriculture, industry, and service sectors are referred to as working people.

Question 2.
What is meant by ‘Human Resources’?
Answer:
Educated and healthy, working people are considered a nation’s human resources.

Question 3.
What was India’s population according to the 2011 census?
Answer:
121.1 crores.

Question 4.
What do you mean by ‘birth rate’?
Answer:
For every thousand population, Number of born children are called birth rate.

Question 5.
In 2011, India’s birth rate was 22 and the death rate was 6. What is the population growth rate?
Answer:
1000: 16

KSEEB Solutions

Question 6.
What was the population density of India according to the 2011 census ?
Answer:
382 persons per sq. km.

III. Answer the following in 5-6 sentences each :

Question 1.
What is Population Density? How is the population density of a country calculated?
Answer:
The density of population is the number of people living per square km of geographical area. If we divide the total population of a country by a number of people living per square km of the geographical area is called density of a country.

Question 2.
Human Resources are considered very vital among the factors of production. Why?
Answer:
If good education, training, and health facility are provided to human resources, they can be transformed into human capital. They possess the capability to increase the national income and transform society, that is population is an asset. If a higher investment is made on education and health of children, they will be able to earn a higher income in the future and make valuable contributions to society. Therefore, governments work towards providing good education and health facilities to their citizens. Therefore Human Resources are considered very vital among the factors of production.

Question 3.
What is the role of health and education in developing human resources?
Answer:
Health is an important asset to humans. Good health improves not only the quality of life of people but also the quality of their work. Therefore, if rapid economic development has to be achieved, the health of the people should be improved.

If a higher investment is made on education and health of children, they will be able to earn a higher income in the future and make valuable contributions to society. Therefore governments work towards providing good education and health facilities to their citizens.

Question 4.
Why population growth is high in developing countries?
Answer:
As the economy starts growing, the government provides better education and health facilities and epidemics are brought under control. Due to this, the death rate will decline steeply. On the other hand, the birth rate continues to remain high or decline very slowly. Because of a very high birth rate and steeply falling death rates, the population growth tends to be higher.

KSEEB Solutions

Question 5.
What measures are taken to improve the quality of population?
Answer:
The quality of the population can be judged from the education, skills and health levels of people. These are measured through literacy and skill attainments and life expectancy.

The National Health policy of India aims to improve health care, family welfare and nutritional sendees of the people. The government has tried to provide comprehensive health facilities and thus improve the quality of people. Due to these measures, the health of the people has improved. It could be seen through the increased life expectancy, an reduced infant, child, and maternal mortality rates.

Leave a Comment