Karnataka Solutions for Class 9 English Chapter 1 The Enchanted Pool

You can Download The Enchanted Pool Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The Enchanted Pool Questions and Answers, Notes, Summary

Comprehension

Questions and Answers:

Question 1.
Who did Yudhistira ask to look for water?
Answer:
Yudhistira asked Nakula to look for water.

Question 2.
Why do you think Nakula was happy when he got to the place?
Answer:
When Nakula got to the place there was a pool of water. So he was very happy to quench his thirst.

Question 3.
Can you give another word for “transparent” which means almost the same?
Answer:
‘Clear’ is another word for ‘transparent’.

Question 4.
Why do you think Nakula did not obey the voice?
Answer:
Nakula wanted to drink water first to quench his thirst. Therefore he did not obey the voice of the Yaksha.

Question 5.
What happened to Nakula when he drank the water?
Answer:
When Nakula drank the water, he began to feel terribly drowsy and fell down, to all appearance dead.

Question 6.
Why did Yudhistira send Sahadeva to see what the matter was?
Answer:
Yudhistira had sent Nakula to bring water. But Nakula did not return for a long time. Therefore he sent Sahadeva to see what the matter was.

Question 7.
Why did Sahadeva meet the same fate as Nakula?
Answer:
Sahadeva also did not care for the warning of the bodiless voice. Therefore he met the same fate as Nakula.

Sub Units: 4, 5, 6, 7.

Question 1.
What did Arjuna see when he got to the pool?
Answer:
Arjuna saw his brothers Nakula, Sahadeva lying dead, when he got to the pool.

Question 2.
Why do you think the voice did not allow Arjuna to drink water?
Answer:
The voice did not allow Arjuna to drink water because he ignored its warning and wanted to quench his thirst first.

Question 3.
Why did invisible being laugh at Arjuna?
Answer:
Arjuna became angry and shot sharp arrows in the direction of the voice, but the arrows couldn’t kill it. Therefore the invisible being laughed at Arjuna.

Question 4.
What was the warning of Yaksha to Yudhistira?
Answer:
‘‘Your brothers died because they did not heed my words. Do not follow them. Answer my questions first and then quench your thirst. This pool is mine.” This was the warning of Yaksha to Yudhistira.

Question 5.
Do you observe any difference between Arjuna and Yudhistira in their responses to the invisible voice.
Answer:
Yes, there was difference between Arjuna and Yudhistira in their responses to the invisible voice. As soon as Arjuna heard the warning of invisible voice he became angry and shot sharp arrows at the direction of the voice. Being accentric, he wanted to destroy it, where as Yudhistira was calm in handling the situation. He saw a possible way of reediming the that situation.

Question 6.
Why do you think all the brothers fell unconcious when they drank the water?
Answer:
Yaksha wanted to test the Pandava brothers. He warned them to answer his questions before they drank the water. But all of them disobeyed his warnings. So, Yaksha cast a spell on all the brothers and they fell unconscious when they drank the water.

SubUnits: 8,9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Questions 1.
According to Yudhistira, mind is faster than wind. Do you agree with him?
Answer:
Yes, I agree with Yudhistira, that mind is faster than the wind. If we think about a distance place, thing of person, immediately within a second we can get a vision in our mind.

Question 2.
What is that abondoning which man becomes loved by all?
Answer:
It is ‘Pride’. By abondoning it man becomes loved by all.

Question 3.
What is the answer of Yudhistira to the question, ‘Who rescues man in danger?’
Answer:
‘Courage’ is the answer of Yudhistira to the question, ‘who rescues man in danger?’

Question 4.
Why do you think the Yaksha gave Yudhistira a boon?
Answer:
The choice that the Yaksha gave to Yudhistira was that one of his dead brothers could then be revived who he wanted to be revived, and he should come back to life.

Question 5.
Why did Yudhistira choose Nakula in preference to Bhima?
Answer:
Yudhistira’s father had two wives namely Kunti and Madri. He was the Son of Kunti, and was already surviving. Nakula was the Son of Madri who was not alive. Therefore he chose Nakula in preference to Bhima, though he was his loving brother. He stood for his impartial justice.

Question 6.
If you were Yudhistira how many questions would you be able to answer?
Answer:
If I were Yudhistira I would be able to answer five or six questions.

Question 7.
Why did Yama take the form of Yaksha?
Answer:
Yama took the form of Yaksha because he might see his son, Yudhistira, and test him.

C1. The sequence of events has been from jumped up. Re-arrange them and complete the given in pairs.

  1. The sun was hot overhead and the five brothers grew more and more thirsty.
  2. When Nakula did not return for a long time, Yudhistira sent Sahadeva to see what the matter was.
  3. Sahadeva also did not return for a long time.
  4. Yudhistira sent Nakula to fetch water.
  5. Yudhistira was anxious when Bhima and Arjuna did not return
  6. The Yaksha was pleased and granted life to all his brothers.
  7. At last Yudhistira himself got to the place where all his brothers were lying dead.
  8. Yudhistira obeyed the Yaksha and answered all his questions.

Answers:

  1. The sun was hot overhead and the five brothers grew more and more thirsty.
  2. Yudhistira sent Nakula to fetch water.
  3. When Nakula did not return for a long time, Yudhistira sent Sahadeva to see what the matter was.
  4. Sahadeva also did not return for a long time.
  5. Yudhistira was anxious when Bhima and Arjuna did not return.
  6. At last Yudhistira himself got to the place where all his brothers were lying dead. *
  7. Yudhistira obeyed the Yaksha and answered all his questions.
  8. The Yaksha was pleased and granted life to all his brothers.

C2. Hope you have enjoyed reading the story. Answer the following questions by choosing the correct option.

Question 1.
Arjuna wanted to destroy this unseen foe, but first he had to ……………………..

  1. ask permission from his brother.
  2. quench his terrible thirst.
  3. find out where it was.

Answer:
2. quench his terrible thirst.

Question 2.
Yudhistira agreed to answer the questions of the Yaksha because ……………………

  1. he was afraid of the Yaksha.
  2. he knew the Yaksha.
  3. he wanted to see a possible way of saving his brothers.

Answer:
3. he wanted to see a possible way of saving his brothers.

Question 3.
According to Yudhistira, happiness is the ……………………

  1. result of material comfort
  2. result of good conduct
  3. result of good friendship.

Answer:
2. result of good conduct.

C3. Here are some direct quotations from the story. Identity the speaker and write what each quotation suggests about the speaker. You can use the adjectives given in the box and may also add your own.

Commanding,arrogance,humility,selfishness,prediction.
     Speaker                          Quotation                        Quality highlighted
1 Yudhistira “Please ask your questions.” humility
2 Arjuna Who are you? Come and stand up to me. I will kill you. arrogance
3 Yudhistira “May the cloud com- plexioned lotus-eyed broad-chested and long armed Nakula arise.” selflessness
4 Nakula At a little distance I see water plants and crances. There must certainly be water there.” Prediction.
5 Yaksha “Do not follow your brothers. Answer my questions first and then quench your thirst.” commanding

C4. Discuss in pairs and answer each question in a short paragraph (30-40 words).

Question 1.
“There must certainly be water there.” How do you think Nakula came to that conclusion?
Answer:
It was very hot the Pandavas were thirsty. Yudhistira was in need of water. He wanted water and rest so he told Nakula to look for water so Nakula climbed the tree and noticed water, plants and cranes. So he predicted that there could be water there.

Question 2.
“Arjuna wanted to destroy this unseen foe.” Why do you think he wanted to do so?
Answer:
When the warrior Arjuna heard the warning voice of Yaksha, he became very angry it was arrogant. Atonce he was furious and was ready to kill Yaksha. Apart from this, he was thirsty so he wanted to quench his terrible thirst.

Question 3.
“Yudhistira himself proceeded in the direction his brothers had taken.” What made Yudhistira take that decision?
Answer:
Yudhistira was thirsty. He wanted water. So he told his brother Nakula to fetch water but he didn’t return. Then he sent Sahadeva, Arjuna and Bhima. They also didn’t return, so he was apprensive. With much anxiety, he went in the direction his brothers had taken.

Question 4.
“Happiness is the result of good conduct.” Do you agree with this? Support your answer with an example.
Answer:
When Yaksha questioned Yudhistira what happiness was Yudhistira replied that happiness is the result of good conduct. It is true. If our conduct is good. We move towards happiness. We should be needy but not greedy. When we desire for more, our conduct is corrupted and so we have to face manly problems. To give an exmple of this, the four Pandavas were not in a position to answer the questions of Yaksha. They did not want humility but Yudhistira was more humble so he answered all the questions with humility. It is the result of his character. It made him to revive his dead brothers.

Question 5.
“May the cloud-complexioned Nakula, arise.” Why did Yudhistira choose Nakula in preference to Bhima and Arjuna?
Answer:
Yaksha was happy to know the answers given by Yudhistira. So he asked him when he wanted to revive among the dead brothers. Then Yudhistira thought for a moment and replied that he wanted. Nakula to be revived. He was selfless and he did not want Madri to bereare. He thought it fair so he chose Nakula.

Vocabulary

Study the words

V1. From the text find the words or phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given in brackets.

Question 1.
a small area of still water in a hallow place ………………. (1)
Ans: Pool or river.

Question 2.
to be so excited angry or interested etc. that you forget everything else ………………..
Answer:
Overwhelmed.

Question 3.
a feeling that you are better than other people ……………… (8)
Answer:
learned.

Question 4.
leave a place or habit at forever …………. (8)
Answer:
abandon.

Question 5.
alone or single (8)
Answer:
Solitary.

Questions and Answers:

V2. Read the dialogue between Yudhistira and Yaksha carefully, and match the items in A with items in B.

                                       A                                     B
earth, friend of a traveller, power behind the sun, faster than the wind, result of good conduct. learning, god, mother, mind, happiness.

Answer:

                                         A                                                 B
1. earth
2. friend of a traveller
3. power behind the sun
4. faster than the wind
5. result of good conduct
mother
learning
god
mind
happiness

After matching, frame appropriate sentences.

One example is done

Question 1.
1. Mind is imagined to be faster than wind.
Answer:
2. The mother is more nobly sustaining than the earth.
3. Learning is friend of a traveler.
4. The power of God makes the Sun shine everyday.
5. Happiness is the result of good conduct.

V3. Look at the words underlined words in the given sentences and see how prefixes are added.

Question 1.
He began to feel terribly drowsy and soon fell unconscious.
2. The invisible being laughed in scorn.
3. The Yaksha was pleased with Yudhistira’s impartiality.
We can form the opposites by adding prefixes to words. Now replace the underlined words with appropriate words beginning with ‘un’ ‘in’ or ‘im’. ‘

Question 1.
Bindu was not happy because she could not get good marks.
Answer:
Bindu was unhappy because she could not get good marks.

Question 2.
It is not possible to sing like Bhimasena Joshi.
Answer:
It is impossible to sing like Bhimasena Joshi.

Question 3.
Anusha could not go to school because she was not well.
Answer:
Anusha could not go to school because She was unwell.

Question 4.
It is not wise to study overnight during exams.
Answer:
It is unwise to study overnight during exams.

Question 5.
The officer dismissed the clerk because he was not competent.
Answer:
The officer dismissed the clerk because he was incompetent.

Question 6.
Man is mortal but great work of art is not mortal.
Answer:
Man is mortal but great work of art is immortal.

Read and respond

Task 1:
Read the following newspaper clipping carefully and answer the questions that follow. Check your answers with those your friends.

Question 1.
Who has issued these guidelines?
Answer:
Government of India.

Question 2.
When did these guidelines come into effect?
Answer:
From Nov. 9th, 2012.

Question 3.
What is the full form of CAF?
Answer:
Customer Application Form.

Question 4.
How many connections can a customer hold in a single name?
Answer:
Not more than nine connections.

Question 5.
Name some of the original proofs of identity. (You may ask your teacher.)
Answer:
Adhar Card, I.D. Card, Election Card, Ration Card.

Question 6.
These guidelines are applicable to

  1. old customers
  2. new customers
  3. teenagers.

Answer:
2. new customers.

Work of pairs. Match the words in the boxes with their meanings given below:

KSEEB Solutions for Class 9 English Chapter 1 The Enchanted Pool 1
Answer:

1. group of birds flock
2. very big huge
3. intelligent clever
4. a title of respect used when speaking your majesty to a king/queen
5. certain sure

Choose the correct answers:

Question 1.
Akbar and Birbal were walking(in the field, in the palace garden, on the riverbank).
Answer:
in the palace garden.

Question 2.
The king’s men gave(different answer, same answer, correct answer)
Answer:
different answer.

Question 3.
Birbal’s answer was a (correct answers, clever answer, wrong answer)
Answer:
clever answer.

Practice Writing:

Task 1:
Can you imagine the Pandava brothers sharing their experience after coming back to life? Write a conversation in which they talk about their experience to each other. You can pick out and use such lines from the story which will make the conversation natural and interesting. You can begin with something like this.
Answer:
Yudhistira: I can’t tell you how happy I am! I could not imagine what happned to you.
Nakula: I don’t remember what happened when I drank the water.
Sahadeva: I too experienced the same.
Arjuna: I didn’t understand anything but I wanted to kill the foe.
Bhima: My strength did not come to my help. I just felt sorry.
Yudhistira: I didn’t feel anything strange. I answered the questions asked by Yaksha with reverence and with a cool mind. I was happy to make you all revive.

Task 2:
Here is Vaishak talking about something very strange that happened when he was on his way to school one morning.

It was Monday morning and as usual I got up late. As a result I missed the school bus and so I decided to cycle to school. I started off. I had bearely gone five meters when I went over a large piece of stone.

Suddenly I heard a voice saying, ‘Hey, watch out, Vaisu!’

I was so started I stopped. I looked around but there was no one near me. Only then I realized it was my cycle that had just spoken

You can use the following expressions:
(could not believe, would like to, surprising, take care)
Answer:
Startled: Surprising
There was no one: Couldn’t believe
Watchout: take care
as usual: would like to

Now Complete the sentences with the right form of the verbs given in brackets.

1. The Pandavas chased the animal but it was magic deer which sped in great leaps and bounds decoying the Pandavas far into the forest and then disappeared. The Sun was hot overhead and the brothers grew more and more thristy.

2. According to the we condition of the game, the Pandavas spent twlve years in the forest and the thirteenth year is disguise. When they returned and demanded Duryodana their kingdom, he refused to return it. War followed as a consequence. The Pandavas defeated the Kauravas and regained their kingdom.

3. The Pandavas ruled the kingdom for 36 years. Afterwards, they tranafered the crown to their grandson Parikshita.

Task 3:
Now, choose some sentences in the positive form and rewrite them in the questions form.
(You may take the sentences from the text)

  1. Nakula climbed the tree.
    Did Nakula climb the tree?
  2. I will kill you. Will you kill me?
  3. The voice put questions rapidly one after another.
    Did the voice put the questions rapidly one affter another?
  4. Yaksha posed many questions.
    Did Yaksha pose many questions?

Task 6:
India’s first woman pilot Durba Banerjee was interviewed by some students. Her answers to the questions are given below. Can you guess the questions that she was aksed.

Question 1.
Why did you want to become a pilot?
Answer:
In my time, girls were just becoming teachers and doctors. I thought I should be completely different.

Question 2.
When did your first flying start?
Answer:
I first started flying in 1951

Question 3.
How much was your salary?
Answer:
My salary was only Rs. 356 when I first joined as pilot.

Question 4.
How did the male pilots accept you?
Answer:
The male pilots accepted me almost immediately.

Question 5.
Where did you go as the Indian representative?
Answer:
I went to the US as the Indian representative at the World Lady Pilot’s Association gathering.

Question 6.
Why did you not marry?
Answer:
I never married as I thought my career would not allow me to devote sufficient time to family life.

Question 7.
Many girls think that a pilot’s life is glamrous. What do you say about this?
Answer:
Many girls think that a pilot’s life is glamorous but they have to be willing to sacrifice a lot. It is a hard life with no fiexd hours.

Question 8.
Whe did you stop flying?
Answer:
I stopped flying in 1989 when I retired from 1A.

Now replace the underlined caluses with an infinitive construction.

e.g., We were pleased when we heard the news. We were pleased to hear the news.

Question 1.
The doctor told him that he should rest foca. res-days.
Answer:
The doctor told him to rest for few days.

Question 2.
1 hope that  I shall build a new house soon.
Answer:
I hope to build a new house soon.

Question 3.
The boy promised that he would not make the mistake once again.
Answer:
The boy promised not to make the mistake again.

Question 4.
The people were shocked when they saw the accident.
Answer:
The people were shocked to see the accident.

Question 5.
Shreya was told that she must report for duty the next day.
Answer:
Shreya was told to report for duty the next day.

Question 6.
The teacher told that students that they should do their work carefully.
Answer:
The teacher told the students to work carefully.

Task 8:
Now complete these sentences using infinitives.

Question 1.
I cannot decide where to find the solution.

Question 2.
Bindu wants to know how to study.

Question 3.
I do not know what to do.

Question 4.
Ranjan is learning how to speak English.

Question 5.
Please tell me where I would get good food.

The Enchanted Pool Additional Questions and Answers

Four alternatives are given below for each question / incomplete statement. Choose the most appropriate one.

Question 1.
The lesson “Enchanted Pool” is taken from C. Rajagopalchari’s book:
(a) The Ramayana
(b) The Bhagavad Geetha
(c) The Mahabharatha
(d) The Vishnu Purana.
Answer:
(c) The Mahabharatha.

Question 2.
Nakula climbed the tree and he had seen:
(a) Houses
(b) Animals
(c) Water plants and Cranes
(d) Birds.
Answer:
(c) Water plants and Cranes.

Question 3.
The Pandavas who was heart-broken with grief and decided to avenge
(a) Sahadeva
(b) Arjuna
(c) Bhima
(d) Yudhistira.
Answer:
(b) Arjuna

Question 4.
According to Yudhistira, the friend of one who stays at home is:
(a) father
(b) son
(c) mother
(d) wife
Answer:
(d) wife.

Question 5.
Yudhistira turned __________ Bhima. The correct preposition is to be filled
(a) for
(b) to
(c) about
(d) on
Answer:
(b) to

Question 6.
It was Yama. the Lord of Death. Write the Correct past of speech for the underlined word
(a) Adjective
(b) Noun
(c) Verb
(d) Pronoun
Answer:
(b) Noun

Question 7.
Chakravarthy Rajagopalachari is popularly known as:
(a) Mahatma
(b) Chacha
(c) Rajaji
(d) Rajarishi.
(c) Rajaji.

Answer the following questions.

Question 1.
Why did Pandavas grow more and more weary and thirsty?
Answer:
One day in the twelfth year of their exile, the Pandavas wandered deep into the forest in pursuit of a deer. The sun was hot and overhead. So, they were grown weary and thirsty.

Question 2.
How did Arjuna react when he sees his brothers lying dead?
Answer:
Arjuna was heartbroken, with grief, he wanted to avenge their deaths.

Question 3.
Who was yaksha?
Answer:
Yaksha was the Yama, the lord of Death.

The Enchanted Pool Summary In English

In the Mahabharata, the Pandavas lost everything in the game of dice to the Kauravas and had to live in forest for twelve years. During this period, they had to constantly move from place to place for safety and meet their daily needs.

One day in the twelfth year, the Pandava brothers wandered into the forest in pursuit of a deer. The sun was very hot. The five brothers became weary and thirsty. Yudhistira wanted to quench his thirst. He asked his brother Nakula to search for water.

Nakula climbed the tree and looked around. At a little distance, he saw a place of water. He went to that place to fetch some water. There was a pool in that place. He was very glad when he saw water in the pool. No sooner did he dip his hand in the water than he heard a voice. The voice warned him not to drink water before answering its questions. Nakula did not head to the warning of the voice. He knelt down and drank water.

As soon as he drank water, he felt drowsy and fell down as if he was dead. As Nakula did not return for a long time, Yudhistira worried much. He sent Sahadeva to see the what the matter was.

KSEEB Solutions for Class 9 English Chapter 1 The Enchanted Pool 2
Sahadeva went to the pool. He also did not care for the warning of the voice and drank water. He met the same fate as Nakula did. As Sahadeva did not return, Yudhistira sent Arjuna and then Bhima. Both Arjuna and Bhima met the same fate as other brothers did.

When the four brothers did not return Yudhistira much worried and then he himself went to see what happened to his brothers. He proceeded in the direction his brothers had taken. When he came near a pool he saw his four brothers lying unconscious on the ground, to all appearance dead. He was shocked. Before knowing what happened to his brothers, he got into the pool to quench his thirst. At once a voice without form warned him not to drink water before answering its questions, otherwise he would meet the same fate as his brothers did without answering its questions before drinking water.

It asked him to answer its questions first and then drink water. Yudhistira knew that these could be none other than the words of Yaksha and guessed what happened to his brothers. He saw a possible way of reading the situation.

Then he told the bodiless voice to ask questions. The voice put the questions rapidly one after the other. Yudhistira answered all the questions politely. Yaksha was pleased with his answers and told him that one of his dead brothers could be revived, who he wanted to be revived. Yudhistira thought for a movement and replied that he wanted Nakula to be revived.

The Yaksha was pleased at this, but in wonder he asked him why he had chosen Nakula rather than Bhima and Arjuna, who were well known for their strength and prowess. Yudhistira replied that Kunthi and Madri were the two wives of his father, he was surviving, a son of Kunthi and that’s why he asked Madri’s only son to be revived.

The Yaksha pleased with Yudhistira’s impartiality and granted – that all his brothers would came back to life.

It was Yama, the Lord of Death, who had taken the form of the deer and the Yaksha so that he might see his son Yudhistira and test him. In the end he embraced Yudhistira and blessed him.

Yama told them that only a few days remained to complete the stipulated period of their exile in the forest. The thirteenth year would also pass. None of their enemies would be able to discover them. He wished them that they would successfully fulfil their undertaking and then he disappeared.

The Enchanted Pool Summary in Kannada

The Enchanted Pool Summary in Kannada 1
The Enchanted Pool Summary in Kannada 2
The Enchanted Pool Summary in Kannada 3
The Enchanted Pool Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment

error: Content is protected !!