Karnataka Solutions for Class 9 English Poem Chapter 2 Gratefulness

You can Download Gratefulness Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Gratefulness Poem Questions and Answers, Notes, Summary

Now discuss in groups and find answers to the following:

Question 1.
Was Sunita right in being angry with God?
Answer:
No. She was not right in being angry with God.

Question 2.
How did Anjali comfort Sunita?
Answer:
Sunita was angry with God because her leg was fractured but her friend Anjali comforted her saying that she should look at those who were physically challenged since birth and be grateful to the creator.

Question 3.
Who should we be grateful to? Why?
Answer:
We should be grateful to the creator because God has given everything. At the same time some were physically challenged they face major problems.

Check Your Comprehension (Share your responses)

Questions

Question 1.
Why is the poet grateful for eyes and ears?
Answer:
The poet is grateful for his eyes and ears because eyes can see his actives done by him and ears may hear the crying of those who need him near to help them.

Question 2.
How do lips and mind help a human being?
Answer:
Lips speak words of comfort and peace to those who seek in their trouble some situation. Mind can know how to help to those who are in need of it. Thus lips and mind help human being.

Question 3.
What does the poet use his hands for?
Answer:
The poet uses his hands for some arduous or simple task (work) for the people.

Question 4.
Why does the poet place love above all else?
Answer:
Of all the organs the heart is the most important one. It helps human being to love others. It wins over everyone. Therefore the poet place love above all.

Read and Appreciate:

Question 1.
Pick out the rhyming words from the poem.
Answer:
See-me
hear-near
do-you
speak-seek
know-so
pray-everyday
above-love.

Question 2.
Which stanza do you like the most? Why?
Answer:
I like the 18th stanza most, because the heart is the most important of all the organs. It helps people how to love among themselves. Love wins over everyone’s heart.

Question 3.
Try and translate into your mother tongue.
Answer:
Gratefulness Poem Summary in Kannada 3

Gratefulness Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Every human being is blessed with:
(a) Organs like eyes, ears, lips and hands.
(b) Money and ornaments.
(c) Rest and happiness.
(d) Air, water and light.
Answer:
(a) Organs like eyes, ears, lips and hands.

Question 2.
Human beings have a mind that gives them the ability:
(a) to help others
(b) to do work
(c) love
(d) get help from others.
Answer:
(a) to help others

Question 3.
The word that does not rhyme “seer”
(a) Hear
(b) near
(c)Fear
(d) fire
Answer:
(d) fire

Gratefulness Poem Summary in English

Every human being is blessed with organs like eyes, ears, lip, hands, legs. Human beings have also a heart to love, a mind that gives them the ability to help others.

The poet is grateful to all these organs, because they are helpful to lead his life. First of all he is grateful to eyes that can see or witness the activities done by him. He expresses his gratefulness to ears that are helpful for him to hear sobbing of those who are in need of his help.

He expresses gratefulness for the lips that are helpful to speak words of consolation to those who seek relief in trouble. The poet is thankful for a mind that is helpful for him to know those who are in need of his help. Further he express his gratefulness for the hands that involve a lot of effort or energy to do simple task for the people. He is grateful for his ability, which he always pray to give him the strength and guidelines everyday of all these the poet is grateful for one thing that given a hear to that he may love everyone in his life.

Gratefulness Poem Summary in Kannada

Gratefulness Poem Summary in Kannada 1
Gratefulness Poem Summary in Kannada 2

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment