Karnataka Solutions for Class 9 English Supplementary Chapter 1 Aruna Asaf Ali

You can Download Aruna Asaf Ali Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Aruna Asaf Ali Questions and Answers, Notes, Summary

I. Answer the following in two or three sentences each:

Question 1.
What kind of atmosphere existed in the country when Arun entered politics?
Answer:
Aruna entered politics at a time when the freedom struggle was raging and the youth were laying down their lives for the ‘ country’s independence.

Question 2.
Why has she termed a non-conformist?
Answer:
Born into an orthodox Hindu Bengali family in 1909 at Kalka in Haryana, Aruna broke conventions at the age of 19, to marry Asaf Ali, a prominent figure in the freedom struggle and twenty years her senior. So she was termed a non-conformist.

Question 3.
What was the impact of Aruna’s public address during the Salt Satyagraha?
Answer:
Aruna was prosecuted in Delhi when she addressed a public meeting and led processions during the Salt Satyagraha. She was sentenced to one year imprisonment, when she refused to furnish security for good behaviour. A few months later, when most of the political prisoners were being released, she was not released until a public agitation was launched in her support.

Question 4.
Why had the Committee planned to hoist the tricolor? What had led to Gandhi’s arrest before the hoisting of the flag?
Answer:
Quit India resolution was passed on 8th August 1942. To celebrate this, the committee had planned to hoist the tricolor at Gowalia Tank Maidan. The British got wind of the plan and arrested the top leaders including Gandhiji a few hours before the event.

Question 5.
“There’s no arrest warrant for you. Madam.” Who else was the warrant given to? What did Arun persuade the British sergeant to do?
Answer:
The arrest warrant was given to Asaf Saheb. Aruna persuaded the British sergeant who had come to a taxi with a couple of policemen to let her accompany them to the railway station to see of her husband.

II. Answer the following in four-five sentences each:

Question 1.
Describe the scene at Victoria Terminus in the early hours of August 9, 1942, as witnessed by Aruna Asaf Ali. ”
Answer:
Dawn was about to break and there was a cordon around Victoria terminus to keep crowds at bay. As she walked along the platform, she sawMaulanaAzad sitting at a window in a Compartment of the special train and she stopped to talk to him. She told him that she was going to unfurl the tricolour in his place at Gowalia Tank Maidan. This was the scene at Victoria Terminus in the early hours of August 9, 1942.

Question 2.
Narrate an instance from the biography to justify the fact that the British were extremely autocratic and ruthless?
Answer:
In the absence of senior leaders like Maulana Azad, Aruna Asaf Ali decided to unfurl the tricolour flag at Gowali Tank Maidan. But the meeting was declared illegal under section 144. Abritish sergeant gave two minutes time for the crowd to disperse. Aruna scrambled up to the dais, announceed to the people the arrest of the leaders, and pulled the cord to hoist the national flag. Hardly had the flag been unfurled, when the police lobbed tear gas shells into the crowd. Men and women ran helter-skelter with tears streaming down their cheeks. This instance shows that the British were extremely autocratic and ruthless.

Question 3.
Why was Aruna Asaf Ali considered the Grand Old Lady of the freedom struggle?
Answer:
Aruna Asaf Ali was a fiery leader who plunged headlong into politics at a time when the freedom struggle was raging and the youth were laying down their lives for the country’s independence. So she was known as the “Grand old lady of the independence movement.”

Question 4.
What was Arana’s advice to the freedom fighters?
Answer:
In the 1994 issue of the magazine, Aruna advised freedom fighters not to allow any academic arguments on questions like violence and non-violence to divert attention from the stern realities of the day. “I want every student and youth to think, and feel as soldiers of the nation that is to come.”

Question 5.
What was Gandhiji’s advice to Aruna? Why could she not abide by it?
Answer:
British Government had announced a reward of ?. 5 000 for the capture of Aruna Asaf Ali. She had gone underground to avoid arrest and to continue her work. She became ill also. On hearing about this, Gandhiji advised her to surrender. “I have sent you a message that you must not die underground.

You are reduced to a skeleton. Do come out and surrender yourself and take the price offered for your arrest. Reserve the prize money for the great Indian cause”. This was the advice given by Gandhiji i to Aruna. She was a determined lady, and so would not surrender meekly to the British. She would not abide by the advice of Gandhiji i. She surrendered, only when the warrants for her arrest got cancelled.

Question 6.
What were the awards given to Aruna? Why were they given?
Answer:
After India attained independence, Aruna Asaf Ali turned to social work and helped to establish the National Federation of Indian women in 1954. In 1992, she was awarded the Nehru Award for International understanding. The country honoured her with its highest civilian award, the Bharat Ratna posthumously for her freedom fighting and social services rendered to the nation.

Aruna Asaf Ali Additional Questions and Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Aruna Asaf Ali was a famous freedom fighter and champion of the cause.
(a) Rich
(b) Poor
(c) Women
(d) Student.
Answer:
(c) Women

Question 2.
Aruna’s first major political involvement was
(a) Salt Sathyagraha.
(b) Non-cooperation movement.
(c) Quit India movement.
(d) Procession against Simon Commission.
Answer:
(a) Salt Sathyagraha.

Question 3.
The Congress Committee took the decision to hoist the tricolour flag in:
(a) Bombay Congress Session – 1942
(b) Lahore Congress Session – 1929
(c) Nagapur Congress Session – 1920
(d) Surat Congress Session – 1907.
Answer:
(a) Bombay Congress Session – 1942

Question 4.
Eventually, Aruna went underground:
(a) To avoid being arrested.
(b) To encourage the freedom fighters
(c) To test the English.
(d) To write something.
Answer:
(a) To avoid being arrested.

Question 5.
The government announced a reward of for her capture.
(a) 5000 gold coins
(b) ₹ 5000
(c) ₹ 4000
(d) ₹ 1000
Answer:
(b) ₹ 5000

Answer the following:

Question 1.
When was Aruna born?
Answer:
Aruna was born in 1909.

Question 2.
Who was she married to?
Answer:
She was married to Asaf Ali, a prominent freedom fighter.

Question 3.
Why did Aruna Asaf Ali go underground?
Answer:
To avoid being arrested by the British.

Aruna Asaf Ali Summary in English

Aruna Asaf Ali was the famous freedom fighter and the champion of the cause of women. She is called as the “Grand old lady of the independence movement”. When the freedom struggle was raging and the youth were laying down their lives, she plunged into the politics at the time.

She was born into an orthodox Hindu Bengali family in 1900 at Kalka in Hariyana. She broke conventions at the age of 19 and married Asaf Ali, a prominent figure in the freedom struggle. He was twenty years senior to her. After her marriage, she took part in the freedom movement and then in social service throughout her life.

Aruna Asaf Ali’s first political involvement was during the Salt Satyagraha. Due to addressing the public meeting and leading procession, she was arrested by the police and was sent to jail for one year. She was released because public agitation was launched in her support. She was arrested again and put in jail. There she went on hunger strike to protest against the torcher given to the political prisoners. Her demands were conceded, but she was kept in another Jail for ten years. In 1942 the Bombay Congress Session held. In the Session, a resolution was passed. The committee had planned to hoist the tricolor at Gowalia Tank Maidan.

The British somehow came to know the plan and arrested prominent leaders including Gandhiji Moulana Azad, the Congress President was to unfurl tricolor at the public gathering at Gowalia Tank Maidan. Aruna Asaf Ali decided to go there.

There at the maidan. The British declared the meeting illegal under section 144. The British sergeant warned the public gather to disperse within two minutes. Aruna Scramble (scrawled) up to the do is and pulled the card to hoist the national flag. No sooner did she hoist the flag than, the police lobbed the tear gas shells into the crowd. She escaped from the place. Aruna’s act of defiance on 9th August virtually marked the start of the Quit India Movement. The Government announced a reward of Rs. 500 for her capture. Gandhiji advised her to come out of the underground, otherwise, she would reduce to a skeleton. Further, he advised her to surrender herself and take the price offered for her arrest so that the prize money could be reserved for the great Indian cause.

Aruna surrendered only when the warrants for her arrest were cancelled on 26 January 1946. After India attained independence, she turned to social work. She helped to establish the National Federation of Indian Women in 1954.

In 1992 she was awarded the Nehru Award for International Understanding. She died in July 1996. The Indian Government honoured her with its highest civilian award Bharat Ratna posthumously.

Aruna Asaf Ali Summary in Kannada

Aruna Asaf Ali Summary in Kannada 1
Aruna Asaf Ali Summary in Kannada 2

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment