Karnataka Solutions for Class 9 English Supplementary Chapter 2 Happy Cure

You can Download Happy Cure Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Happy Cure Questions and Answers, Notes, Summary

I. Answer the following questions in about two or three sentences each:

Question 1.
“The king was foolish.” Do you agree with this statement? Justify your answer by quoting one incident from the text.
Answer:
Yes. I agree with this statement that the king was foolish. The King claimed that he was at death’s door. But the truth of the matter was that he was suffering from nothing to do. He was being bored to death. Of course, he would not admit this. He groaned and moaned and complained of sharp stabs in every muscle and sticking pains, in every bone in his body. Physicians and surgeons came from far and wide. They looked down the king’s throat, they tapped his chest, and they felt his pulse. But they could find nothing wrong. The King called them ‘dolts’ and asked to bring ordinary doctors. So we can say that he was foolish.

Question 2.
‘Physicians and surgeons are dolts’. Why did the king call them dolts?
Answer:
The king was suffering from having nothing to do. He was being bored to death. But he was not ready to admit this. He groaned and moaned and complained that something was wrong with his health. Physicians and surgeons checked him up. But they could find nothing wrong. So, he called the physicians and surgeons dolts.

Question 3.
What did the simple woman say to the king after she peered into his face?
Answer:
The simple old woman peered into the King’s face for, a long time. Then she said, “your majesty, you are suffering from a rare and strange disease. So rare and strange, that no name exists for it.

Question 4.
‘You will be cured instantly’, said the simple old woman. What was the cure suggested?
Answer:
When the King asked the old woman whether there was any cure for his disease, she told him that he needed to sleep one night in the shirt of a happy man and he would be cured instantly. Here ‘cure’ suggests a remedy and act of curing for the disease of the king.

Question 5.
Why did the soldiers and courtiers, messengers and heralds have to travel far and wide?
Answer:
The old woman suggested to the king that he needed to sleep one night in the shirt of a happy man and he would be cured instantly. So, he summoned his soldiers and courtiers, messengers and heralds and commanded them to bring him the shirt of a happy man. So, they had to travel far and wide in search of a happy man and bring his shirt.

Question 6.
‘I sing from joy’, said the stranger. Why do you think the stranger sang from joy?
Answer:
‘I sing from joy’, said the stranger. “I love my fellow man, I own but little and want less. I am a happy man and I sing.”

Question 7.
Why did the king hang his head in shame? What did he resolve afterward?
Answer:
A little stable boy came to the king and told that he had found a happy man. He told the king that “the cure was right here all the time-right at hand-right on the Palace grounds”. He had found a happy man who loved his fellow-men, owned but little and wanted less, but who didn’t possess a shirt. Realizing his stupidity, the king hung his head in shame. He resolved to be a good king and henceforth, to help his people, to rule wisely and well. He never fancied himself ill again for he became too busy for such a folly.

Question 8.
Do you think the little of the story is appropriate? Give reasons.
Answer:
The title of the story ‘The happy cure’ is appropriate. The king appeared foolish in the beginning. At the end he realized his folly. He never fancied himself ill again. He resolved himself to be a good king and ruled wisely. His fancied disease was cured in a simple way from the example of a happy man. So the title is suitable.

Question 9.
“People who have nothing to do are bored to death.” Explain this statement.
Answer:
Man’s mind never keeps idle. Something will be running in his mind continuously. These thoughts must be put into action by man. He is supposed to be a very busy man. When so many works is waiting around him to bp done, he must do it. Being laze if he does not do it, he will imagine the unwanted and uncurable idea. One such thing is the imagination of the king that he is ill.

Question 10.
Suggest another title to the story.
Answer:
“A good realization.”

Happy Cure Additional Questions and Answers

Choose the correct answers:

Question 1.
The King was.
(a) Wise
(b) Foolish
(c) Intelligent
(d) Happy.
Answer:
(b) Foolish

Question 2.
The king scolded the plain and ordinary doctors as:
(a) Foolish
(b) Stupids
(c) Dolts
(d) Idiots.
Answer:
(d) Idiots.

Question 3.
The King summoned the captain of the guard, soldiers, courtiers, messengers and heralds and ordered them to bring back the:
(a) Shirt of a happy man
(b) Shirt of a rich man
(c) Shirt of a poor man
(d) Shirt of a foolish man.
Answer:
(a) Shirt of a happy man

Answer the following:

Question 1.
What did the king threaten to do to the next examiner, if they could find nothing wrong with him?
Answer:
The king said that the next one who examines him and finds nothing wrong, would have his ears cut off and his nose shortened.

Question 2.
What was the report given to king by the persons who went west?
Answer:
The people in the west might be happy if they did not have to work so long and so hard. So they might have a little time to enjoy singing and dancing.

Happy Cure Summary in English

Once a foolish King lay dying. He said he was at death’s door. But the real fact, that he felt was suffering from having nothing to do. That was the cause he was being bored to death. He suffered pain in every muscle, and bones in his body. Physicians and surgeons came from far and wide. They examined him thoroughly but they could not find anything wrong.

The King thought they were stupid persons and sent for ordinary doctors. The ordinary doctors came and they checked his body thoroughly. But the ordinary doctors also found nothing wrong. The King called them idiots. Still, he sent for other doctors. They also said the same thing, what the previous doctors had told before.

Finally, a simple old woman was brought to the royal bedchamber. She peered into King’s face for a long time and told him that he was suffering from a strange and rare disease. To avoid this disease, he needed sleep but one night in the shirt of a happy man.

Thus the old woman advised him on her advice, the King immediately sent his captains, the bravest soldiers, the best couriers and messengers throughout the Kingdom. They tried to find out the shirt of a happy man, but they could not when all the men of the King did not find the shirt of happy man, they sent long reports to the King. The reports were read so.
1. The people in the east were not happy because he (the king) had taxed them heavily.
2. The people in the west were not happy, because they had to work hard for a long time. So they did not have a little time to enjoy singing and dancing.
3. The people in the north were not happy because at least, they hadn’t seen the King and felt he was interested in them.
4. People in the south were not happy because he hadn’t noticed their industry and faithfulness and not rewarded them for that.

Thus the reports came to the King and he read them carefully, but the messengers did not return to the King. One day a messenger saw a stable boy who was singing happily. He enquired the boy what made him singing so merrily.

He replied that he loved his fellow man and he owned a little but wanted less, Therefore he was a happy man and liked to sing. The messenger exclaimed that there he found the happy man. He told the boy that the king was ill and he needed to sleep one night in the shirt of a happy man.

He ordered him to give his shirt, but the boy instead of giving his coat ran away to the palace and went right into the royal bedchamber. The king asked him what work he had there to come in. The boy told him that the cure for his ill was right, therefore, all the time, right at hand, right on the palace ground.

He said he loved his fellowman, owned but little and wanted less, but he didn’t possess a shirt. On hearing the boy, the king hung his head ashamed. He agreed that the cure had been here and could cure his own folly. He decided then and there to be good king, to rule wisely and well. He never fancied himself ill. He became too busy for such folly. So he lived to ripe old age.

Happy Cure Summary in Kannada

Happy Cure Summary in Kannada 1
Happy Cure Summary in Kannada 2
Happy Cure Summary in Kannada 3
Happy Cure Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 9 English

 

Leave a Comment