Karnataka Solutions for Class 9 English Supplementary Chapter 3 Ranji’s Wonderful Bat

You can Download Ranji’s Wonderful Bat Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Ranji’s Wonderful Bat Questions and Answers, Notes, Summary

I. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
Who was the youngest member of the team?
Answer:
Ranji was the youngest member of the team, only eleven but strong and bold.

Question 2.
What did Mr. Kumar give Ranji?
Answer:
Mr. Kumar gave Ranji an old bat of his, by which he scored a century.

Question 3.
How many runs did Ranji score in the first match?
Answer:
Ranji scored no runs in the first match.

Question 4.
Who was the captain of Ranji’s team?
Answer:
Suraj was the Captain of the Ranji team.

Question 5.
Why did Ranji buy two laddoos?
Answer:
Ranji scored fifty-eight runs in a cricket match with the old lucky bat. Pleased by this, he bought two laddoos for Koki who bowled well during his practice.

Question 6.
Why was everyone pleased with Ranji after the second match?
Answer:
Ranji scored forty runs in the second match. In the next match, he scored forty-five runs. So everyone was pleased with Ranji after the second match.

Question 7.
How did Ranji lose the bat?
Answer:
one evening, after a game on the maidan, Ranji decided to catch a bus home. He left the bat in the bus, while getting down from the bus he forgot to took it and lost it forever.

Question 8.
What did Ranji do after the last match of the season?
Answer:
After the last match of the season, Ranji bought a dozen laddoos on his way home, six for Koki and six for Mr.Kumar.

II. Answer the following questions in three or four sentences each:

Question 1.
Why was Ranji upset after the game?
Answer:
Ranji could not score a single run in the first match. Suraj, the Captain of the school team encouraged him to play well in the next match. He also told Ranji to do-better next time or he may lose his place in the side. Ranji had tried hard and practiced regularly, but when an important game came along, he failed to make a big score. So he was very upset after the game.

Question 2.
How did Mr. Kumar help Ranji?
Answer:
Kumar lent one of his old bats to Ranji. He told Ranji that it was his luckiest bat. He had made a century with that bat. He encouraged and filled confidence in Ranji. In this way, Kumar helped Ranji.

Question 3.
Ranji scored many runs with the new bat given by Kumar. What may be the reason?
Answer:
Ranji got encouragement from Kumar. He practiced well with the new bat. He played with courage and confidence. It was the reason that he scored many runs with the new bat given by Kumar.

Question 4.
How did Mr. Kumar console Ranji when he lost the bat?
Answer:
Mr. Kumar said, “A bat has magic only when the batsman has magic! What you needed was confidence, not a bat. Any by believing the bat was the luck you got your confidence back.”

Question 5.
What is the good quality you appreciate in Mr. Kumar?
Answer:
Kumar is not business-minded. He lent a bat to Kumar instead of selling a new bat. His encouragement and filling confidence in Ranji are the most appreciated qualities. He had patience. He consoled and encouraged Ranji to take heart when he had lost the bat.

Question 6.
If you were Mr. Kumar, how would you help the boy?
Answer:
I would also encourage him and fill him with confidence and correct his technique. I would help him by bowling to him in practice.

Question 7.
What do we learn from the story?
Answer:
Failure is the stepping stone for success. We should not lose courage and confidence. Then we will succeed in our life.

Ranji’s Wonderful Bat Additional Questions and Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The Captain of the school team was
(a) Ranji
(b) Suraj
(c) Kumar
(d) Suresh.
Answer:
(b) Suraj

Question 2.
Mr. Kumar was a:
(a) Cricket Player
(b) Tennis Player.
(c) Football Player.
(d) Volleyball Player.
Answer:
(a) Cricket Player.

Question 3.
Ranji scored runs in the first match with the bat given by Kumar
(a) forty
(b) fifty-eight
(c) forty-five
(d) seventy-five
Answer:
(b) fifty-eight

Question 4.
Ranji lost his bat in:
(a) The field
(b) bus
(c) Kumar’s shop
(d) on the road.
Answer:
(b) bus

Ranji’s Wonderful Bat Summary in English

Ranji was eleven years old, schoolboy. A cricket match was going on between two teams. Suraj was the captain of his team. His team scored fifty-three for four wickets. His team needed another sixty runs to win. Suraj, the captain of the school team was out. After the captain was out, it was Ranji’s turn to bat.

He was ready to face the ball. The red ball came speeding towards him. The ball struck Ranji’s pad. The umpire raised his finger and said ‘out’. Ranji walked back slowly. The visiting team won the match. He felt sad on his way back to home, Kumar, the owner of sport’s materials shops called him and asked him why he looked sad. Ranji told him of his failure in batting.

He consoled him for his failure and assured that he would play well in the next matches. He gave him a bat that he had used to bat. He was the player of the state team and scored a century with his bat, that he gave to Ranji. Ranji felt happy. It was on Saturday the match was going to start.

Suraj won the toss and decided to bat first. The visiting team’s bowler bowled well. Two wickets of school team fell in one over. Now it was Ranji’s turn to bat. He played well and scored 58 runs. His school team won the match. In the other two matches, he scored forty and forty-five runs respectively. The coach and the captain of the school team and also Mr. Kumar pleased with his batting. From the maidan after winning the match Ranji caught the bus to go to his home when he was in the room, the bat was not there. He had left it on the bus. He felt very sad.

He went to Kumar’s shop and told him that he lost his bat. Kumar consoled him not to worry about it. He had no other bats in his shop to give him, but he told him that he had the confidence to play with any bat.

Ranji’s school team was playing the last and the important match of the cricket season on Saturday a public school team from Delhi.
The day Saturday came. The Match began. His school team lost the first wicket with only two runs. It was Ranji’s turn. He borrowed Suraja’s bat and went to the wicket. The first ball was very speed, Ranji stepped back and pulled it very hard on them to the boundary.

It was six. Everyone stood up and cheered. He hit the ball all over the field and scored. Seventy-five runs. But. the match was a draw. Ranji was the talk of the school. On his way back to home, he bought a dozen laddoos, Mr. Six for Kumar and Six for Koki.

Ranji’s Wonderful Bat Summary in Kannada

Ranjis Wonderful Bat Summary in Kannada 1
Ranjis Wonderful Bat Summary in Kannada 2
Ranjis Wonderful Bat Summary in Kannada 3
Ranjis Wonderful Bat Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment