KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 9 Major Tourist Centres of Karnataka

Students can Download Geography Chapter 9 Major Tourist Centres of Karnataka Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Geography Chapter 9 Major Tourist Centers of Karnataka

Class 9 Social Science Major Tourist Centers of Karnataka Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Nandi Hill Station is in __________ district.
Answer:
Chikballapur

Question 2.
Naigara of Karnataka is ____________ waterfalls.
Answer:
Gokak

KSEEB Solutions

Question 3.
Ibrahim Roza, a pilgrimage is located in ___________ city.
Answer:
Bijapur

Question 4.
The beach near Gokarna is ___________
Answer:
OM

Question 5.
The City of Palaces is ___________
Answer:
Mysuru.

II. Answer the following questions :

Question 1.
What are the advantages of tourism?
Answer:
The advantages of tourism are:

  1. We can gain knowledge about the place, culture, civilization, life style by the tour.
  2. We can satisfy our curiosity going to different places.
  3. Going on tour to religious place we find peace of mind.
  4. We gain happiness and health improvement by visiting different places.
  5. We can have full of relaxation from clumsy thoughts and problems when we visit beautiful places surrounded by worth seeing scenes.

Question 2.
Name the basic facilities needed in a tourist spot.
Answer:
The basic facilities needed in a tourist spot are:

  1. Tourists, homes, and lodges.
  2. Good and hygienic restaurant.
  3. Good transportation facilities to the spot.
  4. The tourist spot must be kept clean and attractive.

Question 3.
Write a note on the Kudremukh hill station.
Answer:
Karnataka has many hill stations. Kudremukh hill station is one of the important hill stations of Karnataka. This hill station is situated in Chikmagalur district. It is a beautiful place. It has dense and green forests. Many hillocks and estates and waterfalls make this hill station a beautiful place. Therefore this hill station attracts a number of tourists from all over Karnataka.

Question 4.
Name the wildlife sanctuaries of Karnataka.
Answer:
Karnataka has dense forests. In order to protect forests and wildlife, the Government of Karnataka established a number of wildlife sanctuaries, national parks, tiger projects, and biosphere reserves area. There are eighteen wildlife sanctuaries in Karnataka. The important wildlife sanctuaries are Muthodi, Bandipur, Nagarahole, Dandeli, and Bhadra.

Question 5.
Name the places of historical importance in Karnataka.
Answer:
The earlier rulers of Karnataka, the Kadambas, Hoysalas, Chalukyas, and the Kings of Vijayanagara have left behind very beautiful sculptural wonders. They have now become places of historical importance. The prominent historical places are Hampi, Belur, Halebidu, Somanathpur, Badami, Pattadakal, Aihole, Gol Gumbaz of Bijapur, Lakkundi, Banavasi, Mysore, Srirangapatna.

KSEEB Solutions

III. Match the following :

                                             A                                               B
1. Biligirirangana hills a. Uttara Kannada
2. Jogi Betta b. Chamarajnagar
3. Yana c. Bird Sanctuary
4. Anshi d. Chitradurga
5. Ranganthittu e. National Park
f. Peacock sanctuary

Answer:
1. – (b)
2. – (d)
3. – (a)
4. – (e)
5. – (c)

Leave a Comment