KSEEB Solutions for Class 9 Political Science Chapter 1 Our Constitution

Students can Download Political Science Chapter 1 Our Constitution Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Political Science Chapter 1 Our Constitution

Class 9 Social Science Our Constitution Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
The Law which governs the States is
Answer:
Constitution.

Question 2.
The meeting of new Constituent Assembly was held on _________
Answer:
9th December, 1946.

Question 3.
The Chairman of the Drafting Committee of the Constitution was _________
Answer:
Dr. B. R. Ambedkar

KSEEB Solutions

Question 4.
Our Constitution provides for a __________system of Government.
Answer:
Parliamentary

Question 5.
The State where the people enjoy sovereign power is called __________
Answer:
Democratic Republic.

Question 6.
Our Constitution provides for __________ citizenship to its citizens.
Answer:
single

Question 7.
The Right for Constitutional Remedies has been incorporated in Article ___________
Answer:
32.

Question 8.
The Directive Principles of State Policy are borrowed from ____________Constitution.
Answer:
Irish.

II.Answer the following Questions:

Question 1.
Who was the President of the Constituent Assembly?
Answer:
Dr. Rajendra Prasad.

KSEEB Solutions

Question 2.
When did the Constitution come into force?
Answer:
26th January, 1950.

Question 3.
What does the Preamble to the Constitution contain?
Answer:
The Preamble to the Constitution contains the fundamental policies and ideals of the Constitution. It is based on the aspiration and ideals of the people of India.

Question 4.
What do you mean by ‘Secularism’?
Answer:
The word ‘Secular’ has been incorporated in the Constitution through the 42nd Amendment of 1976. It means no religion has been given the status of National Religion. Citizens have the liberty to practise any religion they desire.

Question 5.
Explain the salient features of our Constitution.
Answer:
Salient features of our Constitution are :

1. Written and Lengthy Constitution: Our constitution is in written form. There are powers and functions of the organs of the government like legislature, executive and judiciary. Fundamental Rights, Duties, Directive principles of State policy are all in the written form. Our Constitution consisted of 22 chapters, 8 schedules and 395 Articles. After many amendments, our Constitution has become lengthy with 24 chapters, 12 schedules and 450 Articles.

2. Flexible and Rigid Constitution: Our Constitution can be easily amended. Therefore it is called flexible. At the same time our constitution that has special procedure for amendment is called rigid or complicate Constitution: on the whole to say our Constitution is neither too flexible not too rigid.

KSEEB Solutions

3. Parliamentary form of government: Our Constitution provides for Parliamentary form of government. The sovereign power of the nation is vested in elected Parliament. The Executive is responsible to Legislature at the Central and State levels. The Cabinet is in power as long as the Legislature in the power.

4. Republican System: Our Constitution has declared India a republic. Therefore one can come to power through hereditary as prevailing in England.

5. Federal System: Our Constitution provides for a Federal system of Government because our country consists of different languages, castes, races and geographical reasons. Administrative powers are shared by the Central and the State Governments (100 subjects for the Central list, 61 subjects for the State list and 52 subjects for Concurrent list, both Central and State Government list).

6. Fundamental Rights:
These rights are listed in the part of our Constitution. There six Fundamental Rights, namely,

  1. Right against exploitation.
  2. Right to Liberty,
  3. Right to Equality,
  4. Right to Religion,
  5. Right to Education and Culture,
  6. Right to Constitutional Remedy. Supreme Court is the protector of our Fundamental Rights.

7. Fundamental Duties:  There are 11 Fundamental duties in A’, the part of 4th chapter under the clause of ’51 A’ of our Constitution. These duties are our responsibilities towards our Country. Through the 86′ Amendment to the Constitution in 2002, it has been made a duty of parents to provide compulsory’ education to their children aged between 6 to 8 years.

8. Directive Principles of State Policy: These Principles have been adopted from the Irish Constitution. They are the basis for the establishment of social and economic equality. They are the basic principles required for the administration of the country.

9. Independent and Centralized Judiciary System: Our judiciary is independent and centralized. Neither the Legislature nor the Executive has no right to interfere with the working of the judiciary. The courts have the authority to give bold judgements in order to protect the rights of the people. The Supreme Court is the highest court in the country.

10. Single Citizenship: The Constitution makes provision for single citizenship in order to curb narrow minded provincialism, and promote nationalism.

11. Adult Franchise: The Constitution provides for adult franchise. All citizens above 18 years of age may exercise their right to vote.

KSEEB Solutions

12. Bicameral Legislature: The Indian Legislature is called Parliament which consisted of two Houses the Lower House (Lok Sabha), and the Upper House (Rajya Sabha).

13. Party System: There is a multi-party system in India. The political parties are the pillars of democracy. The party which wins the majority of votes in the election becomes the ruling party whereas the rest will be the opposition parties.

Question 6.
Which are the Fundamental Rights incorporated in our Constitution?
Answer:
The Fundamental Rights incorporated in our Constitution are :

  1. Right to Equality:
  2. Right to freedom;
  3. Right against Exploitation;
  4. Right to freedom of Religion;
  5. Cultural and Educational rights;
  6. Right to Constitutional Remedies.

Question 7.
Make a List of the Fundamental Duties.
Answer:
Rights and duties are the two important faces of the same coin. There are now 11 Fundamental Duties. They are:

  1. To respect the constitution, National Flag, and National Anthem,
  2. To protect the integrity of India.
  3. To preserve our rich heritage.
  4. To defend the motherland when called upon to do so.
  5. To protect and improve the natural environment.
  6. To safeguard public property and leave the violence.
  7. To promote the spirit of the common brotherhood amongst all the people of India.
  8. To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activities.
  9. To follow the noble ideals that inspired our National Struggle for Freedom.
  10. .To develop scientific temper and the spirit of enquiry.
  11. .The father or the guardian should provide an opportunity for education to their children from the age of 6 to 14 years.

KSEEB Solutions

Question 8.
Which are the Directive Principles of State Policy?
Answer:
Directive Principle of State Policy are :

  1. To provide adequate means of livelihood to all citizens.
  2. To separate the Executive and Judiciary.
  3. To protect historical monuments and maintain places of historical interest.
  4. To implement a Uniform Civil Code throughout the country.
  5. To provide equal pay for equal work to both men and men and to protect labour welfare.
  6. To provide public assistance to those who are old, sick, weak or helpless.
  7. To prevent the community wealth and resources from becoming the private property of a few people.
  8. To provide opportunities for healthy development and pre-school education of all children below 6 years.
  9. To protect international peace and respect international, law.
  10. To establish Grama Panchayats,
  11. To encourage rural and cottage industries.
  12. To organise and develop agriculture and animal husbandry on modern lines.
  13. To ensure prohibition of liquor.
  14. To ensure development of farming base on scientific methods.

Leave a Comment