KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 2 True Friendship

Students can Download English Lesson 2 True Friendship Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Prose Chapter 2 True Friendship

True Friendship Questions and Answers, Summary, Notes

V1. Fill in the blanks with the words given in the box.
delayed, evil-minded, impressed, break his word, imprisoned, delighted

  1. Dionysius was an evil-minded ruler.
  2. Damon was to be imprisoned until Pythias returned.
  3. Pythias faced many dangers while he was returning and was delayed.
  4. Damon was sure that his friend would never break his word
  5. Pythias and Damon kept their promises.

KSEEB Solutions

V2. State whether the following statements are true or false. Write ‘True’ or ‘False’ in the brackets provided.

  1. Damon and Pythias were lovers of truth {True}
  2. Dionysius was a kind ruler {False}
  3. Damon wanted to settle his family’s affairs before he died. {True}
  4. The king was sure that Pythias would return {False}
  5. Damon was willing to die for his friend. {True}
  6. Pythias reached in time to save his friend. {True}

Comprehension:

C1. Answer these questions:

Question 1.
Where did Damon and Pythias live?
Answer:
Damon and Pythias lived in the city of Syracuse

KSEEB Solutions

Question 2.
Who was the ruler of Syracuse?
Answer:
Dionysius was the ruler of Syracuse.

Question 3.
Why did the king want to punish Pythias?
Answer:
Pythias called the king cruel and said some things against him, so he was to be punished.

Question 4.
What did Pythias wish to do before he died?
Answer:
Before he died Pythias wished to arrange his sister’s marriage and bid his mother goodbye.

Question 5.
What was the condition put by the king?
Answer:
King will fix the day and the hour of Pythias return. If he did not return in time, his friend Damon will have to die instead of him.

KSEEB Solutions

Question 6.
Why was Phythias delayed while returning?
Answer:
He had to face many dangers and so he was delayed.

Question 7.
What did both the friends argue over?
Answer:
“Pythias – I have come, please do not kill Damon. I have come back to take the punishment. Please hang me. Damon said “No please hang me. If he were to be late, then I would have been hanged. So I am to be punished”. Both of them argued for some time.

Question 8.
Why did the king set both of them free? King had never seen such friendship.
Answer:
Pythias and Damon kept their promises. King was happy to know that such friendship exists. So he set both free.

Question 9.
What did the king think Pythias would do?
Answer:
The king thought that Pythias would escape and would not return.

KSEEB Solutions

II. Discuss these questions in your group and answer them in four to six sentences each:

Question 1.
How do we know that Damon and Pythias were very good friends? Give some examples from the story.
Answer:
Pythias was punished. Before dying he wanted to fulfill some work. At this time Damon offered to be in prison. At the last moment, he was happy to die for Pythias. This shows that they were good friends.

Question 2.
What made the king change his decision in the end?
Answer:
Seeing is believing when the king saw their loyalty to each other, he was impressed and he changed his mind.

KSEEB Solutions

Language Exercises

L1. Discuss in pairs and fill in the table with the things that you find in your house. One is done for you:

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 2 True Friendship 1
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 2 True Friendship 2

L2. Write about yourself in complete sentences.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 2 True Friendship 3

KSEEB Solutions

True Friendship Summary In English

True Friendship Summary In English 1

Damon and Pythias were friends and lovers of truth. They lived in Syracuse ruled by king Dionysius. The king was an evil-minded meter. The king got angry when he heard that Pythias had called him cruel. For this he was to be hanged.

Pythias’ last wish was to meet his mother, arrange his sister’s marriage but the king would not leave him. Damon accepted to be in prison till Pythias returned. The king gave him some time to finish his responsibili¬ties. If Pythias failed to return, Damon would die.

True Friendship Summary In English 2

Pythias, while returning, faced many dangers and so he was delayed. So Damon was taken to be executed. The king made fun of Pythias but Damon was very sure that Pythias would return. Damon was happy to die for Pythias. At the last moment Pythias came running, gasping for breath He hugged Damon and cried. He asked the guards to give him the punishment. Seeing this the king was very much impressed with their loyalty and set both of them free.

KSEEB Solutions

True Friendship Summary In Kannada

True Friendship Summary In Kannada 1
True Friendship Summary In Kannada 2
True Friendship Summary In Kannada 3
True Friendship Summary In Kannada 4

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!