KSEEB Solutions for Class 5 EVS Chapter 14 The Sky

Students can Download EVS Chapter 14 The Sky Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 EVS helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 EVS Chapter 14 The Sky

Class 5 EVS The Sky Text Book Questions and Answers

KSEEB Solutions for Class 5 EVS Chapter 14 The Sky 1
Question 1.
Answer the following questions with the help of the above picture:
Answer:

  1. How many planets are there in solar system – 8
  2. Write the names of planets in order – Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranees and Neptune.
  3. Which is the nearest planet to the sun – Mercury
  4. In which planets do we human beings live – Earth
  5. Which is the biggest planet in the solar system – Jupiter
  6. Which is the smallest planet in the solar system – Mercury
  7. Which is the farthest planet from the sun – Neptune
  8. What position has the planet Earth from the sun – 3 position has the planet Earth from the sun.

Question 2.
Which planet takes the least to complete one revolution around the sun? why?
Answer:
Mercury has the shortest orbital period of any planet in the solar system, completing a trip around the sun every 88 days. It is the smallest of the eight planets, as well as the closest to the sun.

KSEEB Solutions

Question 3.
Which planet takes those times to complete one revolution around the sun? why?
Answer:
The amount of time it takes one planet to make a frill orbit around the sun is considered a year, Here on Earth. One year equals 365.24 days. Planets closer to the sun complete their orbits fester than planets farther away Neptune is farther out than Mars, so it takes longer to orbit.

Question 4.
Name the planets:
Answer:

  1. Red planet – Mars
  2. Brightest Planet – Venus
  3. Biggest planet – Jupiter
  4. Blue-green color Planet – Neptune
  5. Only planet that has life – Earth
  6. It’s day is longer than the year – Venus.

Question 5.
Which is the natural satellite of the earth?
Answer:
Moon.

Question 6.
Explain the characteristics of the following celestial bodies.
Answer:

  1. meteoroids: When they enter the earth’s atmosphere, they bum up in the atmosphere due to friction and a streak of light is produced.
  2. Asteroids: Most of them are located between the orbits of Mars and Jupiter.
  3. Comets: A comet is an icy body that gives out gas or burnt. They revolve around the sun.

Question 7.
What is mean solar day?
Answer:
In general, the period from one sun rise to another is consider a day. This is called mean solar day.

Question 8.
Sidereal day explain?
Answer:
The earth takes actual take to complete one rotation in 23 hrs, 56 minutes and 4.09 seconds. This period is known as sidereal day.

KSEEB Solutions

Question 9.
What is a leap year
Answer:
Ones in 4 years, we have 366 days in a year is called a leap year.

Question 10.
What is prime meridian or Green wich meridian?
Answer:
The latitude that passes through Green wich in England is called the prime meridian or Green wich meridian.

The Sky Additional Questions and Answers

I. Multiple choice questions:

Question 1.
The distance of the sun from the earth is
a) 100 million kms
b) 150 million kms
c) 1000 million kms
d) 1500 million kms
Answer:
b) 150 million kms

Question 2.
The International Astronomical union conference was held in
a) July 2007
b) Aug 2007
c) Aug 2010
d) Aug 2006
Answer:
d) Aug 2006

Question 3.
The twin planet of the earth is
a) Mars
b) Uranus
c) Neptune
d) Venus
Answer:
d) Venus

Question 4.
The astronomer, who was the first to look at the moon through the telescope in 1608 was
a) Neil Armstrong
b) Galileo
c) Eratosthenes
d) Vasco dagama
Answer:
b) Galileo

Question 5.
The person who was the first man the land on the moon is
a) Galileo
b) Eratosthenes
c) Duplex
d) Neil Armstrong
Answer:
d) Neil Armstrong

Question 6.
The planet which has only life is
a) Earth
b) Venus
c) Jupiter
d) Mars
Answer:
a) Earth

KSEEB Solutions

Question 7.
The solar system consistgts of ______ planets
a) 9
b) 10
c) 8
d) 7
Answer:
c) 8

Question 8.
The sun is a
a) Satellite
b) Asteroids
c) Star
d) comets
Answer:
c) Star

Question 9.
The USA is divided into _______ time zones.
a) 6
b) 7
c) 9
d) 5
Answer:
d) 5

Question 10.
Indian standard time is based on
a) 82 1/2 E meridian
b) 23 1/2 N latitude
c) 84 1/2 E meridian
d) 180 meridian
Answer:
a) 82 1/2 E meridian

Question 11.
Meridian means
a) Midnight
b) Line
c) Morning
d) Midday
Answer:
d) Midday

Question 12.
The Earth takes days to complete one revolution
a) 364 1/2 days
b) 365 1/2 days
c) 365 days 6 hours
d) 366 days
Answer:
b) 365 1/2 days

Question 13.
On December 22nd, the south pole inclined towards the sun is called ________
a) Winter solstice
b) Autumnal Equinox
c) Summer solstice
d) Spring Equinox
Answer:
a) Winter solstice

II. Fill in the blanks:

  1. The direction where the sun appears to rise is called east
  2. The rotation of Earth causes day and night
  3. The sun is made up of Hydrogen and helium gases
  4. The sun is the source of light and heat.
  5. A planet is a celestial body
  6. Each planet has its own path of movement known at the orbit
  7. The Earth is a unique planet
  8. The fifth-largest planet in our solar system is the Earth
  9. Ferdinand Magellan and Portuguese navigator declared that the shape of the Earth was Spherical.
  10. The moon is the only satellite of the Earth
  11. The twinkle body in the sky is called stars

III. Match the following:

1. Mercury a. Red planet
2. Jupiter b. Smallest planet
3. Venus c. Biggest planet
4. Mars d. Unique planet
5. Earth e. Brightest planet

Answers:

  1. b
  2. c
  3. e
  4. a
  5. d

IV. Answer the following questions:

Question 1.
What are celestial bodies?
Answer:
All the objects that we can see in the sky are called celestial bodies.

KSEEB Solutions

Question 2.
What is solar system?
Answer:
The family of the sun is known as the solar system.

Question 3.
How are planets different from stars?
Answer:
A planet is a celestial body, moving in an elliptical orbit, around a paticular star.

Question 4.
Why is the Earth known as unique planet?
Answer:
The Earth is the only planet of our solar system, on which there is life.

Question 5.
What is meant by the phases of the moon?
Answer:
The moon has no light of its own, hence it reflects the light from the sun, its position in relation to the sun changes from night tonight. As a result, we have the phase of the moon.

Question 6.
What is lunar month?
Answer:
The period from one new moon to the next new moon is called Lunar month.

KSEEB Solutions

Question 7.
What is a planet?
Answer:
A planet is a celestial body, moving in an elliptical orbit, around a particular star.

Question 8.
What is meant by waxing? In the course of the moon’s revolution
Answer:
From the day following the new moon to that of the lull moon the lit up portion of the moon gradually increases. This change is known as waxing.

Question 9.
What is the axis?
Answer:
The imaginary line that passes through the center of the earth, from the north pole to the south pole, is the axis.

Question 10.
What is lunar eclipse?
Answer:
When the moon is partly or fully covered by the shadow of the Earth. This is known as lunar eclipse.

Question 11.
What are the two types of eclipses?
Answer:

  1. Lunar eclipse
  2. Solar eclipse

Question 12.
What is new moon?
Answer:
When the moon is completely dark we call it new moon.

Question 13.
What is full moon?
Answer:
When we see moon’s bright side totally, we call it hill moon.

Question 14.
What are called maria?
Answer:
The moon’s surface consists of plains mountains and craters. The plain areas are called maria.

Question 15.
What is moonlight?
Answer:
At night the moon reflects the light received from the sun. This is known as moonlight.

KSEEB Solutions

Question 16.
Who is the first person to calculate the size of the Earth?
Answer:
Eratosthenes, a Greek astronomer was the first person to calculate the size of the Earth.

Question 17.
What is geoid?
Answer:
Earth was slightly flattened at the poles and bulging at the equator. Such a shape is called ‘geoid’.

Question 18.
Why is milky way?
Answer:
Our solar system is a part of a galaxy known as them milky way.

Question 19.
Why does the sun look bigger than other bigger stars?
Answer:
The sun is closer to the Earth than any other bigger stars.

Question 20.
What is meant by the inclination of the EarthAxis?
Answer:
While the Earth is revolving around the sun along its elliptical orbit, its axis is inclined, at an angle of 66 1/2 with the plane of the orbit and plane of the orbit 23 1/2 with the line perpendicular to the plane of the orbit. This is known as the inclination of the Earth’s axis.

Question 21.
Name the planets which do not have satellites?
Answer:
Mercury and Venus have no satellites.

Question 22.
Name the planets of our solar system?
Answer:
Mercury, Venus, Earth, Mass, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

KSEEB Solutions

Question 23.
How do lunar and solar eclipses occur?
Answer:
The lunar eclipse occurs at the time of full moon, but not every time. The solar eclipse occurs at the time of new moon, but not every time.

Question 24.
What are Asteroids?
Answer:
Between the orbits of Mars and Jupiter, numerous small bodies also revolve around the sun. There are called asteroids.

Question 25.
What is rotation?
Answer:
The Earth spins continuously on its axis from west to east is called revolution.

Question 26.
What is revolution?
Answer:
The earth also revolves around the sun along its orbit. This is called a revolution.

Question 27.
What is the Earth’s axis?
Answer:
The earth rotates on its axis, it spins itself is called the Earths axis.

Question 28.
What is meant by equator?
Answer:
An imaginary line is drawn around the Earth is called the equator.

Question 29.
Name the 4 seasons?
Answer:

  1. Spring Equinox
  2. Summer solstice
  3. Autumnal Equinox and
  4. Winter solstice

Question 30.
What are lines of latitude?
Answer:
Latitudes are a set of imaginary lines drawn on the globe from West to East.

KSEEB Solutions

Question 31.
Name the important lines of latitude?
Answer:

  1. Equator
  2. Parallels of latitudes

Question 32.
What is local time?
Answer:
When the sun is overhead at any meridian.lt is noon at al the places over throughout meridian. It is known as local time.

Question 33.
What is meant by the Earth’s orbit?
Answer:
The earth has its own path of movement known as the orbit.

Question 34.
Mention two effects of rotation?
Answer:
The rotation of earth causes day and night.

Question 35.
Why is the international Dateline adopted?
Answer:
In order to solve the problem of time, which travels around the world, 180 meridians is taken as the International Dateline.

Question 36.
What is northern and southern hemisphere?
Answer:
The northern half of the earth is called the northern hemisphere.
The Southern half of the earth is called the southern hemisphere.

Question 37.
What is geographic coordinates?
Answer:
The latitude and the longitudes intersect each other right angles and provide coordinate points. They form a grid. Such a grid is known as geographic coordinates.

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!