KSEEB Solutions for Class 5 EVS Chapter 16 Our India – Political and Cultural

Students can Download EVS Chapter 16 Our India – Political and Cultural Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 EVS helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 EVS Chapter 16 Our India – Political and Cultural

Class 5 EVS Our India – Political and Cultural Text Book Questions and Answers

Question 1.
I which part of India is Karnataka State located?
Answer:
South part of India is Karnataka state located.

KSEEB Solutions

Question 2.
How many districts are these in Kama taka state? List them?
Answer:

  1. Bangalore
  2. Belgaum
  3. Mysore
  4. Tumkur
  5. Gulbarga
  6. Bellary
  7. Bijapur
  8. Dakshina Kannada
  9. Davanagere
  10. Raichur
  11. Bagalkot
  12. Dharwad
  13. Mandya
  14. Hassan
  15. Shimoga
  16. Bidar
  17. Chitradurga
  18. Haveri
  19. Kolar
  20. Uttar Kannada.

Question 3.
Which are the neighboring states of Karnataka?
Answer:
Tamil nadu, Kerala, Andrapradesh, Maharastra.

Question 4.
Which is the official language of your neighboring states?
Answer:
Kannada

Question 5.
Which are the languages of your neighboring states?
Answer:
Tdugu, Tamil, Marati, Malayalam.

Question 6.
Which is the official language of India?
Answer:
Hindi.

Question 7.
Which is the capital city of Karnataka State?
Answer:
Bangalore.

Question 8.
Which are the Neighboring countries of India?
Answer:
Pakistan, China, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Buttan and Myanmar (Burma).

KSEEB Solutions

Question 9.
What are the Islands of India?
Answer:
Andaman and Nicobar, Hanelock, Barren, Majuli, Diu Baratang, Katchal, Neil, Divar, EJephata

Question 10.
List of Union Territories of India?
Answer:

  1. Andaman and Nicobar Islands.
  2. Chandigarh
  3. Dadra and Nagar Haveli
  4. Daman & Diu.
  5. Lakshadweep and
  6. Puducherry

Question 11.
List the Northern & Southern State of India
Answer:

  • Northern States: Jammu and Kashmir, Punjab, Himachal Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Haryana.
  • Southern States: kerala, karnataka, Tamilnadu, Andra pradesh.

Question 12.
Which is the smallest states of the Northeast of India?
Answer:
Mizoram.

Question 13.
Name the national festivals of India?
Answer:
Pongal Makar Sankranthi, Lohri, Onam, Baisakhi, Bhogdi bihu, Bihu dance, Basant Panchalli.

Question 14.
What are the colors of our National flog?
Answer:
Saffron, white and Green.

Question 15.
Write two names of each recipient of the following awards.
Answer:

  1. Padmashree: Virat Kohi, Bharathi, Vishnuvardhan
  2. Padmabhushana: Sirindhor, Cho Ramaswamy
  3. Padma vibhushana: Jaggi Vasudev, Sharad Pawer,
  4. Bharath Ratna: Mother Teresa, Abdul KalamAzad.

Question 16.
who is this? write 3 sentences about her.
KSEEB Solutions for Class 5 EVS Chapter 16 Our India – Political and Cultural 1
Answer:
Saina Nehwal is a professional badminton singles player from India, Nehwal, the former world no. 1, has maintained her world ranking in the top ten since 2009. She has won over twenty international titles, which include then super series titles. She got a Padma Shree award.

Question 17.
Write 5 sentences about popular sprots
Answer:
The most popular sport in India is cricket. I mean a sport in which there are two batsmen on the creez and 9 fielders, one bowler, one wicketkeeper and two empires. The bowler bowls and the batsman by to defend himself and tries to hit the ball. But when it comes to India Cricket has manes various than you might think.

Question 18.
What are the public assets you see in your place?
Answer:
Roads, Buses, railway, electricity, post office.

KSEEB Solutions

Question 19.
What are the public facilities needed for your place?
Answer:
Water tank, library, sanitary, electricity, drinking water are the public facilities are needed in our place.

Question 20.
What are the historical buildings that are there in your place?
Answer:
Jaimatia palace Vidhamer Sandhur

Question 21.
Why should we preserve our public assets? Give reasons
Answer:
If public properties are damaged, they have to be replaced or repaired cost of all this is collected in the form of additional taxes, tax money will be vested it public property is all our aset.

Question 22.
What are the benefits from public assets?
Answer:
Government takes up many programmes for the benefit of the people: roads, hospitals, electricity, water and such other sevice programmes. It is our right to use these facilites and services to the best of our needs.

Question 23.
Public property is our own property why?
Answer:
Government property is every one’s property, Government collects money from us as taxes. It uses taxes to provide facilities like roads, railway, Airport etc.,

Question 24.
What are called public property?
Answer:
Many items of property like building, machines, equipments articles, furniture will be provided in public places for the benefit and use of the public such things are called public property.

Question 25.
What are called private properties?
Answer:

  • Everyone wishes to possess a house, a garden, vehicle, ornament other objects. All these from part of our own properties.
  • We use our assets and take care of them.
  • Some work hard to own riches and leave them to their children and grand childern.

Question 26.
Who is a citizen?
Answer:
Permanent resident of a country.

Question 27.
Are you an Indian citizen? How?
Answer:
Yes, I am an Indian citizen by birth.

Question 28.
Mention a few qualities of good citizen.
Answer:

  • helping the senior citizen
  • Paying taxes regularly
  • Obedience to the laws of the country.

KSEEB Solutions

Question 29.
Mention two methods of getting citizenship of a country.
Answer:

  • There are two ways of getting the citizenship of a country.
  • First a child bonr in a country will naurally become citizen of that country.
  • Second a citizen can give up the citizenship of the country of his birth and become the citizen of another country.

Question 30.
How can you help senior citizens?
Answer:
I will help them to cross the road. I will give them seat in the bus.

Question 31.
What is citizenship?
Answer:
Membership of a country.

Question 32.
When does a citizen lose his citizenship
Answer:
If a citizen of a country takes up the citizenship of another country automatically he loses his previous citizenship one can not be the citizen of two countries at the same time.

Question 33.
Write any three duties of a citizen of India.
Answer:

  • Honoring the national anthem and the National flag.
  • Casting one’s vote in elections.
  • Obedience to the laws of the country.

Question 34.
Who did the king bring to the throne?
Answer:
His first son

Question 35.
Who should naturally come to the throne after the King according to Indian tradition?
Answer:
The first son should naturally come to the throne after the king according to Indian tradition.

Question 36.
What happens if during the rule of the King there is a dispute for power?
Answer:
People are uncared for. They become unhappy with the king.

Question 37.
Do you like the hereditary(dynastic) rule?
Answer:
No.

Question 38.
What is democracy?
Answer:
Rule of a state by the elected representatives of the people is democracy.

KSEEB Solutions

Question 39.
What is the importance of democracy?
Answer:

  • Government will be run by the representatives elected by the people.
  • All people are equal before the law’
  • Elections will be held regularly and new’ representatives come to power.
  • Issues will be discussed and people-friendly decisions will be taken.

Question 40.
What is the lower age limit in India for voters?
Answer:
18 years.

Question 41.
Why is voting important?
Answer:
Voting is an important means of expression ofavoter’swill. It makes representation of all people possible. It is a citizen’s duty.

Question 42.
What is called secret ballot?
Answer:
People give their votes in a method is called secret ballot.

Question 43.
What is election?
Answer:
Choosing people’s representatives

Question 44.
Mention an important part of the election process?
Answer:
Polling.

Question 45.
Why is voting important?
Answer:
Voting is an important means of expression of a voter’s will. It makes representation of all people possible. It is a citizen’s duty.

Question 46.
Why did they given symbols to the candidates?
Answer:
Illiterates can vote with thehelp of the symbol to the canndidate of their choice.

Question 47.
Write the defects of democracy.
Answer:

  • Money and muscles power may be used to get votes
  • Caste, community, language, religion etc.., may influence voting. .
  • Some times elected members resort to defection from one party to the other.

Question 48.
Explain the process of election.
Answer:

  • Filling of nomination by the candidates.
  • Canvassing by candidates and supporters
  • Voting on a date already fixed.
  • Announcement of results on a day fixed in calendar of events.
  • Publication of the list of successful candidates.

KSEEB Solutions

Question 49.
What is the purpose of self – government?
Answer:
To establish self- Government in villages/towns

  • The empowerment of SC, ST, and women by providing reservations of seats.
  • To activate administration by delegation of power.

Question 50.
Who are the members of the gram – sabha?
Answer:
All those aged 18 years and above will be members of gram sabha.

Question 51.
What categories of people have reservations in Panchayat Institutions?
Answer:
SC, ST other backward communities and women have reservations of seats in Panchayat institution.

Question 52.
What are the sources of income for Panchayat Raj Institutions?
Answer:
Sources of income for a panchayat are the grants from government Zila panchayats, taxes and rent from the people of the locality.

Question 53.
Which cities in Karnataka have corporation?
Answer:
Bengaluru, Mysuru, Beigavi, Mangaluru, Gulbarga, Hubli-Dharwad and Bellary.

Question 54.
Mention the sources of income of City Corporations.
Answer:
Government gives gmats, Property tax is another major source of income, water cess, health cess, education cess, reading room cess, beggary cess, fire cess, and rents are the sources of income.

Question 55.
How many city corporation are there in Karnataka?
Answer:
Seven.

KSEEB Solutions

Question 56.
Expand C.E.O.
Answer:
Chief Executive Officer.

Question 57.
Who is the chief officer of Zilla Panchayat?
Answer:
Executive officer.

Question 58.
Name any two standing committees.
Answer:
Education and Health.

Question 59.
Write the main function of a panchayat.
Answer:
Main function of a panchayat is to take up development works in the area.

Question 60.
How many local bodies in urban areas? Name them.
Answer:
There are three local bodies for the urban areas, Town panchayat Nagara Palikes, Mahanagar palikes.

Question 61.
Explain the functions of the Zilla Panchayat.
Answer:

  • Preparing annual plan for the development of Zilla Parishat area.
  • Providing relief to victims of natural calamities.
  • Monitoring of the comprehensive development programmes of the district.
  • Monitoring of government schools in the Zilla Panchayat.

Class 5 EVS Our India – Political and Cultural Additional Questions and Answer

I. Multiple choice questions:

Question 1.
Give an example of public property,
a. House
b. Train
c. Computer
d. School
Answer:
b. Train

KSEEB Solutions

Question 2.
Give an example of private property,
a. House
b. Bus
c. Business
d. Vidhan Soudha
Answer:
a. House

Question 3.
What is on set?
a. Set up
b. Start
c. Business
d. Historical monuments.
Answer:
d. Historical monuments.

Question 4.
Public property is also known as
a. People’s property
b. Our property
c. Common property
d. Government property.
Answer:
d. Government property.

Question 5.
Tax means
a. Money collected compulsorily by government.
b. money is paid by the employees.
c. money is cut for the income tax.
d. money is paid as foreign duty.
Answer:
a. Money collected compulsorily by government.

Question 6.
Citizen is called
a. Foreigner
b. Stranger
c. Alien
d. Resident
Answer:
d. Resident

KSEEB Solutions

Question 7.
Chamundeswari temple is located in
a. Bangalore
b. Channapatana
c. Mandya
d. Mysore.
Answer:
d. Mysore.

Question 8.
Each candidate is given at the time of election
a. Car
b. Security
c. Symbol
d. Bungalow
Answer:
c. Symbol

Question 9.
Name and symbol of candidate is called as
a. Selection
b. Election
c. Voting
d. Counting
Answer:
a. Selection

Question 10.
The terms of the Panchayat is
a. 6
b. 5
c. 7
d. 10
Answer:
b. 5

KSEEB Solutions

Question 11.
Urban areas have the type of Panchayat is called
a. Village
b. Town
c. Grama
d. District
Answer:
b. Town

Question 12.
Gram sabha meets at least
a. 3
b. 4
c. 2
d. 1
Answer:
c. 2

Question 13.
The number of city corporations in Karnataka at present is
a. Seven
b. Five
c. Three
d.Ten.
Answer:
a. Seven

II. Fill in the blanks:

  1. The official language of Goa is Marathi
  2. The Capital city of Nagaland is Kohima
  3. The name of the present chief minister of Jammu & Kashmir is Mehbooba Mufti
  4. The present President of India is Pranab Mukherjee
  5. The present Govemer of Karnataka is Vaiubhai Rudabai vala
  6. Recently Andra pradesh was divided into Seemandra & Telangana
  7. The present prime minister of India is Narendra Modi
  8. The present chief minister of Karnataka is Siddaramaiah.
  9. Roads, Railways are examples of Public property.
  10. When we damage public property we harm ourselves.
  11. Historical monuments are a part of our country.
  12. Our clothes, shoes, etc., are examples of personal property.
  13. It is our duty to protect public property.
  14. Tax money will be wasted if public property is destroyed.
  15. Public property is all our assets.
  16. Government and other organizations have built them for the use of all people.
  17. Citizens ar the permanent residents of this country.
  18. Membership of a country is citizenship
  19. Foreigners are different from us in dress language etc.
  20. Obedience is to the laws of the country.
  21. Democracy is the political system
  22. All people are equal before the law
  23. Democracy is the popular system of government.
  24. If people are wise, democracy will survive otherwise it will be lost.
  25. Each candidate is given a symbol
  26. We should form a queue at the bus stop.
  27. Urban areas have town panchayat.
  28. Terms of the Panchyat are five years.
  29. Gram sabha forms the first step of the Panchayat system
  30. Zilla panchayat will have many committees
  31. Executive officer is appointed by the state government.
  32. Municipality will be administered by the chief officer.
  33. Commissioner will be the chief officer for . corporation.
  34. Gram sabha meets at least two times in a year.

III. Match the following:

1.

A B
1. City corporation a. Taluk level
2. Taluk panchayat b. District level
3. Grama Panchayat c. Term will be for 5 years.
4. Zilla panchayt d. Mahanagar palike
5. Corporators e. Village level

Answer:

  1. d
  2. a
  3. e
  4. b
  5. c

2.

A B
1. Polling booth a. Name and symbol of candidate.
2. Ballot paper b. Political system
3. Hereditary c. Votes
4. democracy d. Prince
5. Yuvaraja e. Dynasty

Answer:

  1. c
  2. a
  3. e
  4. b
  5. d

KSEEB Solutions

3.

A B
1. Queue a. Membership of a country
2. Good citizen b. Chamundeswari temple
3. Mysore c. Good qualities
4. Citizenship d. Tourist
5. Other country e. Theatre citizen

Answer:

  1. e
  2. c
  3. a
  4. b
  5. d

4.

A B
1. Occupation a. Public property
2. Ornaments b. We use every day
3. Historical monuments c. Private property
4. Household articles d. Service
5. Facility e. Business

Answer:

  1. e
  2. c
  3. a
  4. b
  5. d

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!