KSEEB Solutions for Class 5 EVS Chapter 9 Food

   

Students can Download EVS Chapter 9 Food Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 EVS helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 EVS Chapter 9 Food

Class 5 EVS Food Text Book Questions and Answers

Question 1.
What do you mean by food?
Answer:
Substances from which an organism derives nutrients and energy for its growth and development is known as food.

KSEEB Solutions

Question 2.
Why do we need food?
Answer:
Food gives us energy to work. We need energy to move, walk, talk, run, sleep, write, etc..

Question 3.
Classify the food materials:
Answer:

Food materials from a plant source Food materials form animal source
Rice, mango, cauliflower, fenugreek – seeds, carrot, radish. Vliet, ghee, egg, milk, buttermilk.

Question 4.
Mention the two types of nutrients
Answer:
There are two types of nutrients namely macronutrients and micronutrients.

Question 5.
Name the components of food
Answer:
The components of food are carbohydrates, proteins, lipids, vitamins and minerals, roughage and water.

Question 6.
What is balanced diet?
Answer:
Food which contains all the nutrients in a required quantity is died balanced diet.

Question 7.
Name any two food items rich in proteins
Answer:
Milk, eggs, fish, meat, pulses like green gram,, cowpeas, urad, soybean, etc.,

Question 8.
Name any six food items that we get from plants.
Answer:
Potato, sweet potato, bread, honey, rice, wheat, maize, fruits, etc.,

Question 9.
Name the cereals.
Answer:
The grains like wheat, rice, jower.

KSEEB Solutions

Question 10.
Name some pulses?
Answer:
Dal variety like moong dal, urd dal, toor dal.

Question 11.
Name some oilseeds.
Answer:
Seeds like sesame groundnut, castor sunflower.

Question 12.
Name some Junk foods.
Answer:
Panipuri, chips, gobi manchuri etc.,

Question 13.
Distinguish between macronutrients and micronutrients.
Answer:

  1. Macronutrients are required in large quantities. They include Carbon, Hydrogen, Nitrogen, Oxygen, etc.
  2. Micronutrients are required in minute quantities. They include Phosphorus, Sodium, Calcium, Iron, etc.

Question 14.
Name the group of nutrients.
Answer:

  1. Carbohydrates
  2. Proteins
  3. Lipids
  4. Vitamins
  5. Minerals.

Question 15.
Name the types of food substances based on their function.
Answer:

  1. Energy giving foods.
  2. Bodybuilding foods.
  3. Protective nutrients.

KSEEB Solutions

Question 16.
Explain the features of a good house?
Answer:

  1. The hall and all the rooms should have ventilation.
  2. Should have thick walls for safety and high roof to keep interior cool.
  3. The Sanitary system in the house should be good.
  4. Should have a proper home drainage system for regular disposal of domestic waste into the main drainage system
  5. There should be proper water supply and storage system for the continuous availability of good water.

Question 17.
How to keep our house clean and hygienic?
Answer:

  1. Clean every portion of your house regularly.
  2. The kitchens, bathrooms, toilets and washbasins are to be cleaned regularly using cleaning agents or phenol.
  3. Environment-friendly insecticides and pesticides can be used to destroy disease-causing insects or germs.
  4. Curtains for safety and beauty should cover the doors and windows. They must be washed regularly.
  5. Better to use diffluent portions or rooms for specific purposes.

Question 18.
Carbohydrates are called energy producers.
Answer:
They act like fuel the body to provide eneigy for different activities.

Question 19.
Proteins are called bodybuilders.
Answer:
Proteins are responsible for the formation and development of tissues like Skin, blood, muscles, and bones.

Question 20.
Vitamins and minerals are called body regulators.
Answer:
Vitamins and Minerals are the nutrients required for protecting the body against infection and diseases, for good eyesight, good digestion, healthy teeth, strong bones, growth of the body and functioning of muscles and nerves.

KSEEB Solutions

Question 21.
Water is generally included as food.
Answer:
Water helps our body so absorb nutrients from food. It also helps in the discharge of waste products such as urine and sweat from the body.

Class 5 EVS Food Additional Questions and Answers

I. Multiple choice questions:

Question 1.
Food item that provides energy is
a. Bread
b. Spinach
c. Tomato
d. Egg
Answer:
d. Egg

Question 2.
The food item that has carbohydrate is
a. Ghee
b. Pulses
c. Rice
d. Salt.
Answer:
c. Rice

II. Fill in the blanks:

  1. Carbohydrates give us instant energy
  2. Lipids are made up of Carbon, Hydrogen, and Oxygen in the ratio 4.5:9:1
  3. The component of food which helps in healing of wound is proteins
  4. The food which includes nutrients is called nutritious food
  5. Fibers found in vegetables and fruits are called Roughage.
  6. Carbohydrates are made up of Carbon Hydrogen and Oxygen
  7. The common carbohydrates in our food are starch and sugars
  8. The elements present in the lipids are Carbon, Hydrogen, and oxygen.
  9. Carbohydrates are called energy producers.
  10. Proteins are called bodybuilders.
  11. Vitamins and minerals are called body regulates.
  12. Milk is complete food
  13. Students of primary school drink about 3 – 4 liters of water every day.

KSEEB Solutions

III. Match the nutrients given in column ‘A’with the examples given in column ‘B’:

A B
1. Carbohydrate
2. Lipid
3. Protein
4. Vitamins
5. Roughage
a. Orange
b. Soybean
c. Water
d. Radish
e. Rice

Answer:

  1. e
  2. f
  3. b
  4. a
  5. d

KSEEB Solutions

error: Content is protected !!