KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction

Students can Download Maths Chapter 3 Subtraction Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction

KSEEB Class 5 Maths Subtraction Revision Exercise

I. Subtract the following numbers:

1) 4,528 – 3,214

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 1

KSEEB Solutions

2) 6,453 – 5,302

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 2

3) 3,759 – 2,156

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 3

II. Subtract the following numbers:

1) 6,123 – 3586

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 4

KSEEB Solutions

2) 8,000 – 4,617

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 5

3) 3,564 – 1,345

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 6

KSEEB Solutions

III. Solve the following problems:

Question 1.
A factory manufactured 8,534 boxes. Out of the 5,421 boxes were sold out. Find the remaining number of boxes.
Answer:
A factory manufactured boxes = 8,534
The boxes were sold out = -5,421
The Remainary number of boxes = 3,113

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 7

KSEEB Solutions

Question 2.
The total number of students of standard five in all the schools of a taluk is 5,728. If the number of girls is 3,572, find the number of boys in the schools.
Answer:
The total number of students of standard of five in all the schools of a taluk = 5,728
The number of girls of fifth standard = – 3,572
The number of boys in the schools = 2,156

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 8

Question 3.
Sanjeev has Rs. 8,524. He donated Rs. 2,937 to an orphanage charitable trust. How much amount is left with him?
Answer:
Sanjeev has – Rs 8,524
Sanjeev donate – Rs – 2,937
Sanjeev’s left amount – Rs 5,587

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 9

KSEEB Solutions

KSEEB Class 5 Maths Subtraction Ex 3.1

I. Find the difference of the following:

1. 59,842 – 34,532

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 10

2. 86,291 – 64,130

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 11

KSEEB Solutions

3. 41,297 – 16,025

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 12

4. 25,768 – 4,304

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 13

5. 17,094 – 3,043

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 14

II. Find the difference of the following:

1. 42,695 – 20,746

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 15

KSEEB Solutions

2. 50,625 – 36,178

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 16

3. 40,000 – 16,543

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 17

4. 25,307 – 6,419

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 18

5. 20,000 – 8,625

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 19

KSEEB Solutions

III. Subtract:

1. 16,486 from 26,475

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 20

2. 36,279 from 52,367

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 21

3. 10,000 from 31,579

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 22

KSEEB Solutions

4. 24,683 from 40,000

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 23

5. 4,297 from 11,035

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 24
IV. Solve the following problems:

Question 1.
What should be added to 37,946 to get 91,643?
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 25

Question 2.
What should be subtracted from 67,215 to get 28,941?
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 26

KSEEB Solutions

Question 3.
The sum of two numbers is 87,065. If one of the numbers is 49,726, find the other number.
Answer:
Let the No. be X another No. be Y sum of x + y = 87065
Y = 49,726
X = ?
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 27

The other number y = 37,339

Question 4.
A farmer yielded 38,462 coconuts from his field last year. This year he yielded 47,285 coconuts. Find how many more coconuts he yielded this year?
Answer:
A farmer yielded coconuts from his field last year = 38,462
A farmer yielded coconuts from his field this year = 47,285.

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 28
A farmer 8,823 coconuts yielded this year

KSEEB Solutions

Question 5.
In an assembly election, Mr. Suresh has got 42,618 votes. Mrs. Rohini got 54,951 votes and won. How many more votes did Mrs. Rohini get than Mr. Suresh?
Answer:
In an election, Mr. Suresh got 42,618 votes
Mr. Rohin’s got 54,951 votes

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 29

Mr. Rohin’s gets 12,333 votes than Mr. Suresh.

Question 6.
A garment factory produces 25,846 dresses for boys and 45,715 dresses for girls during a festive season. How many more dresses, did factory produce for girl than boys? (Additional Question)
Answer:
A government factory producers 25,846 dresses for boys
A government factory producers 45,715 dresses for girls

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 30

19,869 more dresses did factory produce for girls than boys.

KSEEB Solutions

Question 7.
A farmer bought a pair of bulls which cost Rs. 68,300 in the market. He had ” Rs.86,100 with him. What is the amount left with him after buying the bulls?
Answer:
Farmer had amount of Rs 86,100 (Additional Question)
Farmer bought a pair of Bulbs cost 68,300

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 31

Farmer’s had left amt Rs 17,800

KSEEB Class 5 Maths Subtraction Ex 3.2

I. Solve:

1. 54,398 + 24,897 – 39,486

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 32

KSEEB Solutions

2. 2. 43,618 + 6,382 – 29,467

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 33

3. 21,679 + 27,428 – 2,438

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 34

KSEEB Solutions

II. solve the following problems:

Question 1.
A mobile phone factory manufactures 23,715 mobiles in November and 34,160 mobiles in December. Out of them 42,534 mobiles were sold. Find how many mobiles are left unsold in the factory.
Answer:
A mobile phone factory manufactures 23,715 mobiles in November
A mobile phone factory manufactures 34,160 mobiles in December
By Adding

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 35

In mobile phone 57,875 mobiles were manufactured 42,534 mobile phones were sold out
By Subtracting

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 36

15,341 mobiles are left unsold in the factory.

KSEEB Solutions

Question 2.
Mr. Anand has Rs. 15,282 in his bank account. He deposits Rs. 25,718 on Wednesday. He withdraws Rs. 30,145 on Thursday. Find his balance after withdrawal.
Answer:
Mr. Anand has Rs 15,282 in his bank amount
Mr. Anand deposits Rs 25,718 on Wednesday
Mr. Anand withdraw Rs 30,145 on Thursday

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 37

Mr. Anand’s Bank amount – Rs 41,003

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 38

After withdrawing Mr.Anand’s bank balance – Rs 10,858

KSEEB Solutions

Question 3.
Mrs. Anita has Rs. 50,000 with her. She purchases a color T.V. for Rs. 13,538 and a refrigerator for Rs. 16,990. Find the amount left with her after the purchase.
Answer:
Mrs. Anitha’s Amount – Rs 50,000
Mrs. Anitha purchases a color T.V – Rs 13,538
A refrigerator – Rs 16,990
Total Amount of purchasing By Adding – Rs 30,528

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 39

The Amount Rs 19,472 left with Anitha

KSEEB Solutions

Question 4.
60,000 school uniforms are provided for school children of a district. 12,372 and 23,3 uniforms were distributed to schools of two talks of a district. Find how many uniforms are remaining.
Answer:
For a District 60,000 school uniforms provided for children.
12,372 & 23,003 uniforms were distributed to schools of two talk of the district

By Adding

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 40

By Subtracting

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 Subtraction 41
24,625 uniforms are remaining

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!