KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples

Students can Download Maths Chapter 4 Factors and Multiples Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples

KSEEB Class 5 Maths Factors and Multiples Ex 4.1

Question 1.
Circle the multiples of 4 with blue colour, cross the multiples of 6 with red colour and underline the multiples of 9 with a pencil.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples 1
4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 68, 72, 76, 80, 84, 88, 92, 96 & 100 → Multiples of 4
6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78, 84, 90 & 96 → Multiples of 6
9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90 & 99 → Multiples of 9

KSEEB Solutions

Question 2.
Circle the multiples of 7 in the following numbers.
7, 13, 14, 21, 22, 35, 36, 42 and 45
Answer:
7, 14, 21, 35, 42

Question 3.
Circle the multiples of 12 in the following numbers.
6,12,18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72
Answer:
12, 24, 36, 48, 60, 72

KSEEB Solutions

Question 4.
Write the multiples of 2 between the numbers 50 and 60.
Answer:
52, 54, 56, 58
G : 52/2 = 26

Question 5.
Write the multiples of 15 between the numbers 50 and 100.
Answer:
60, 75, 90
G : 15 × 4 = 60

Question 6.
Write five multiples of the following numbers.
Answer:
5 multiples of 15 are 15, 30, 45, 60 & 75.
5 multiples of 17 are 17, 34, 51, 68 & 85.
5 multiples of 19 are 19, 38, 57, 76 & 95
5 multiples of 23 are 23, 46, 69, 92 & 115.

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples 2

KSEEB Solutions

Question 7.
Find which of the following numbers are factors of 24?
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 ಮತ್ತು 24
Answer:
24 – 1 × 24
24 – 4 × 6
24 – 2 × 12
24 – 3 × 8
1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 & 24

Question 8.
Write any two factors of the following numbers.
6, 18, 28, 36, 42, 48
Answer:
Any two factors of 6 are 2 & 3
Any two factors of 28 are 2 & 14
Any two factors of 42 are 2 & 21
Any two factors of 18 are 2 & 9
Any two factors of 36 are 3 & 12
Any two factors of 48 are 2 & 24

KSEEB Solutions

Question 9.
Write all the factors of the following numbers.
9, 13, 20, 26, 40
Answer:
All the factors of 9 are 1,3 & 9 All the factors of 13 are 1 & 13 All the factors of 20 are 1, 2, 4, 5, 10 & 20
20 = 1 × 20
2 × 10 = 20
4 × 5 = 20
5 × 4 = 20
10 × 2 = 20
20 × 1 = 20
All the factors of 26 are 1 ,2, 13 & 26
All the factors of 40 are 1, 2, 4, 5, 8, 10, 20 & 40

KSEEB Solutions

Question 10.
Write the factor tree for the following numbers:
Answer:

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples 3

Question 11.
Complete the following factor tree by writing missing numbers.

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples 4KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples 5
Answer:

(i)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples 6

(ii)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 Factors and Multiples 7

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!