KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles

Students can Download Maths Chapter 6 Angles Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 5 Maths Chapter 6 Angles

KSEEB Class 5 Maths Angles Ex 6.1

Question 1.
Observe your surrounding environment and list the situations where the angles are formed.
Answer:
Room, clock, pillars of a building, roof of a building, water tank, ball etc.

KSEEB Solutions

Question 2.
Observe the angles formed while doing the following yogasana postures. Certain angles are already marked to help you.
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 1
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 2

KSEEB Solutions

Question 3.
Pranav has arranged sticks as shown in the figure. Observe the angles formed here and mark the angles by drawing lines.
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 3
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 4

KSEEB Solutions

Question 4.
Name the angle, vertex and the sides in the following figures.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 5

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 6

KSEEB Solutions

KSEEB Class 5 Maths Angles Ex 6.2

Question 1.
Mark the right angle, acute angle and obtuse angle with different colours in the following figures.
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 7
Answer:
a) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 8
RightAngel ∠EDF ∠CDE ∠CBA ∠BCD
∠ADF ∠ADC ∠DAB ∠COD
∠COB ∠AOD ∠AOB
Acute Angel ∠CBO ∠OCB ∠OBA ∠BAO
∠OAD ∠ODA

b) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 9

RightAngel ∠BAC ∠BEP ∠CDS ∠PQR
∠QRS ∠RSP ∠SPQ ∠EBC ∠BCD
Acute Angel ∠ABC ∠ACB ∠EFG ∠DGF
ObtuseAngle: ∠BEF ∠CDG ∠FED ∠GDE

c) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 10

Right Angel: ∠DEF ∠EDC ∠ADC ∠BCD
AcuteAngel: ∠FGC
Obtuse Angle: ∠DCG ∠EFG

d) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 11.1

Right Angle – Blue colour
Obtuse Angle – Pink colour, Sky blue

e) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 11

Right Angle: ∠ABC ∠ABD
Complete Angle: ∠A
ObtuseAngle: ∠BCL ∠CLM ∠HKN ∠IJO ∠PFE
Acute Angel: ∠DEF

KSEEB Solutions

Question 2.
Measure the following angles and write the measurement and type of each angle.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 12
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 13

KSEEB Solutions

Question 3.
Observe the acute angle, obtuse angle and right angles in your classroom and list them.
Answer:
Two edges of wall of a classroom – Right Angle
Two edges of a door – Right Angle
Two edges of a window – Right Angle

KSEEB Solutions

Question 4.
Write your name using English capital letters. List the number of acute angles, obtuse angles and right angles in them.
Answer:
Refer to Students

KSEEB Solutions

Question 5.
Draw any six angles using scale and measure them using a protractor.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 14
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 15

KSEEB Solutions

Question 6.
Write the measure of the angle between the two hands of the following docks and name them.
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 16
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 17KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 18

KSEEB Solutions

Question 7.
Choose the right answer from the following.
a) Example for obtuse angle.
1) 90°
2) 53°
3) 178°
4) 180°
Answer:
3) 178° – Obtuse Angle

b) In the given figure, the number of right angles, acute angles and obtuse angles are
1) 15, 4, 10
2) 4, 15, 10
3) 10, 10, 4
4) 4, 5, 5
Answer:
2) 4, 15,10
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 19

KSEEB Solutions

Question 8.
Classify the measures of angles given below :
16°, 180°, 88°, 179°, 45°, 90°, 100°, 35°, 142°.
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 20
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 21

KSEEB Solutions

Question 9.
Estimate the measure of the following angles.
Verify by measuring them. Name the type of angles.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 22

KSEEB Solutions

Question 10.
Measure the angles m me figures given below. Find the sum of the angles.
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 23
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Angles 24

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!