KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time

Students can Download Maths Chapter 7 Time Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 5 Maths Chapter 7 Time

KSEEB Class 5 Maths Time Ex 7.1

I. Answer orally:

Question 1.
At what time do you get up in the morning?
Answer:
6.30 A.M

KSEEB Solutions

Question 2.
At what time do you go to school?
Answer:
9.0 A.M

Question 3.
At what time do you go out to play?
Answer:
5.0 P.M

Question 4.
From what time to what time do you study during night?
Answer:
6P.Mto 10 P.M

Question 5.
At what time you will have your dinner?
Answer:
9 P.M

Question 6.
At what time do you go to bed at night?
Answer:
10 P.M

II. Denote the following timings in a.m and p.m.

1. 10:15 morning
10.15 A.M

2. 8:10 night
8.10 P.M

3. 1:45 afternoon
1.45 P.M

4. 4:30 morning
4.30 A.M

5. 9:45 night
9.45 P.M

KSEEB Solutions

6. 5:35 evening
5.35 P.M

III. Convert the following timings to 12-hour clock timing. Also, write in a.m. and p.m.

1. 23:25 hour
11.25 P.M

2. 12:35 hour
12.35 P.M

3. 14:45 hour
2.45 P.M

4. 18:40hour
6.40 P.M

5. 08:30hour
8.30 P.M

6. 11:55hour
11.55 A.M

7. 02:15 hour
2.15 A.M

8. 15:37 hour
3.37 P.M

9. 21:40 hour
9.40 P.M

KSEEB Solutions

10. 16:45 hour
4.45 P.M

KSEEB Class 5 Maths Time Ex 7.2

I. Answer orally:

Question 1.
How many seconds make 1 minute?
Answer:
60 Seconds

Question 2.
How many minutes make 1 hour?
Answer:
60 minutes

Question 3.
How many hours are there in a day?
Answer:
24 hours

Question 4.
How many days are there in a week?
Answer:
7 Days

KSEEB Solutions

Question 5.
How many months are there in a year?
Answer:
12 months

Question 6.
How many days are there in a year?
Answer:
365 days

Question 7.
How many days are there in a month?
Answer:
30 days

Question 8.
How many days are there in February?
Answer:
28 days of February

Question 9.
What do you mean by leap year?
Answer:
The year in which there are 29 days in February is called leap year.

Question 10.
What is the sum of 3hr 20min and 4hr 30min?
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 1

II. Add the following:

1. 4 hr 40 min and 6hr 10 min

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 2

KSEEB Solutions

2. 3 hr 30min and 2hr 20min

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 3

3. 2 hr 50min and 3hr 40min

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 4

4. 5hr 30min and 2hr 50min

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 5

5. 3 hr 15min 18s and 1 hr 19min 17s

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 6

6. 2 hr 30min 40s and 4hr 50min 30s

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 7

7. 5hr 45min 30s and 3hr 25min 40s

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 8

KSEEB Solutions

8. 3yr 8mth and 2yr 7mth

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 9

9. 5yr 6mth and 4yr 9mth

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 10

KSEEB Class 5 Maths Time Ex 7.3

I. Answer orally:

Question 1.
How many seconds make 5 minutes?
Answer:
1 min = 60 sec
5 min = 60 × 5 = 300 sec

Question 2.
How many minutes are there in 10 hours?
Answer:
10 hr = 60 min
= 60 × 10 = 600 min

Question 3.
How many seconds make 1 hour?
Answer:
1 hr = 60 min
1 min = 60 sec
1 hr = 60 × 60
1 hr = 3600 sec

Question 4.
What is the time interval between 9:30 a.m. and 12.00 noon?
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 11

KSEEB Solutions

Question 5.
Find out the railway clock time for 5:30 p.m.
Answer:
5.30 P.M – 17.30 hrs

II. Subtract the following:

1. 5hr 10min from 7hr 30 min

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 12

2. 3hr 20min 25s from 4hr 40min 50s

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 13

3. 2hr 5 min 5hr 30min

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 14

4. 5hr 40min from 6hr 10min

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 15

5. 3yr 8mth from 6yr 4mth year month

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 16

6. 2yr 9mth from 5yr 6mth

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 17

KSEEB Solutions

7. 4yr 11mth from 7yr 5mth

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 18

KSEEB Class 5 Maths Time Ex 7.4

I. Solve the following problems:

Question 1.
A worker enters the factory at 6:15 a.m. He finishes his work and leaves the factory at 2:15 p.m. For how many hours has he worked in the factory?
Answer:
A worker enters the factory 6:15 A.M
He finished works & leaves 2:15 P.M
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 19
8:00 He worked in the factory 8 hrs

Question 2.
A school closes for mid-term vacation on October 3rd and reopens on October 31st. How many days has the school closed for midterm vacation?
Answer:
A school classes for midterm vacation on October 3rd
The school re-open on October 31st
31st of October
3rd of October
28
The school closed for midterm vacation = 28 days

Question 3.
A school starts at 8:00 on Saturday and closes at 12:30 p.m. How many hours did the school work on that day?
Answer:
A school starts at 8.00 A.M on Saturday
The school closes at 12.30 P.M
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 20
The school work on Saturday = 4 hr 30 min

Question 4.
Shyam comes to his office at 9:00 a.m. He works 8 hours in his office. What time does he leave his office in the evening?
Answer:
Shyam comes to his office 9.00 A.M.
Shyam works 8 hours in his office
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 21
Shyam leaves his office at 5 P.M in the evening

KSEEB Solutions

Question 5.
Fathima studies for 5hr. 10min in her school. At home, she studies 2hr. 50min. What is the total number of hours she studied on that day?
Answer:
Fathima studies in Her school
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 22
Fathima total number of hours studies 8 hrs

Question 6.
Mahesh spends his 15days holidays in his uncle’s place from 3 – 10 – 2011. On which date does he leave his uncle’s place?
Answer:
Mahesh spends his 15 days holidays
Mahesh spends his holidays on
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 7 Time 23
Mahesh leave his uncle’s place on 18-10-2011

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!